-
Predoziranje beta karotenom
Ne znam da li spada pod dohranu jer dijete ima više od dvije godine.
Primijetila sam da P. u zadnje vrijeme ima malo žućkaste dlanove, bila je na sistematskom pregledu prije mjesec dana i onda nisam obraćala pažnju na to, niti je pedijatrica primijetila nešto a cijelu ju je pregledala.
Otkad je počela sezona mandarina pojede svaki dan jednu, ponekad pije i iscijeđen sok od nekoliko naranči. Nije baš ljubitelj puno vrsta voća ali obožava mandarine i naranče. Osim toga svaki dan jede juhu s povrćem i mesom, povrće je razno ali uglavnom je kuhana mrkva, pa si mislim da joj nije od svega toga požutila koža.
Zna li netko može li to biti opasno i kak se toga riješiti, tj. kak dugo traje da se pročisti organizam ako prestane jesti problematično voće i povrće.
-
Osoblje foruma
Isto tako je bilo sa sinom moje prijateljice, baš u toj dobi: dlanovi i tabani ko mrkva!
Prestalo kad je prestala sezona mandarina.
-
Joj, pamtim jednu bebu, davno kod posjeta pedijatru. Bila je naočigled narančasta- sestra je odmah skužila, a onda je mama rekla da neće ništa jesti osim mrkve, pa nju stavlja svugdje.
-
I moja L. je povremeno narančasta! I to ne samo dlanovi nego i lice.
Na žalost, zima je vrijeme kad nema baš puno povrća pa nam je mrkvica relativno česta na meniju. Narančasta boja se povuče čim par dana ne jede mrkvu.
E sad, može li joj povećana količina pigmenta beta karotena štetiti - koliko ja znam ne.
Postoje doduše sumnje da suplementi (sintetski beta karoten) koji se koriste u terpijske svrhe i to kod starih osoba možda imaju veze s povećanim brojem karcinoma pluća.
-
Samo za razliku od karotena iz voća i povrća ovi iz suplemenata nemaju jednaki učinak.
-
Sirius, možda je baš od mandarina a u tom slučaju trebalo bi da je bezopasno i da prođe smanjenjem konzumacije.
Sjećam se kako je malecka od moje komšinice bila sva puna narandžasih fleka po cijelom tijelu, lice, ruke, sve! Mala je dojila a ova je bila navalila na mandarine i eto ti rezultata.
-
Pa onda cemo mi postati narandzasti vrlo brzo,generalno ne ljubi povrce ali bundeva lepo prolazi.Da li moze recimo 3 puta nedeljno bez bojazni od propratnih narandzastih efekata?
Ili za bundevu vazi nesto specijalno
?
-
malo OT : kad beba moze samlevene semenke bundeve?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma