Page 2 of 15 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 51 to 100 of 734

Thread: Uzgajanje kvasca

  1. #51
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Probaj kako sam ti napisala. Tijesto stavi na papir za pecenje (ja ga malo namastim maslacem da mi se ne zalijepi), jer sam lijena stalno prati tepsiju.

  2. #52
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Marta aj daj točan i detaljan recept za svoj kruh

  3. #53
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nije s kvasom, nego s kvascem, pa ne znam igra li.
    A nemam ni točan recept nego samo odoka, tipa 5 šalica brašna, i malo manje od 2.5 šalica vode. Sol, kvasac. Promiješam drvenom zlicom, kad naraste, premijesim, stavim na pleh, kad naraste, namazem vodom i uljem, zarežem nožem, dosta duboko, uključim rernu sa šerpicom vode na 190-200 i kad se ugrije, ubacim kruh. Pečem 10 minuta, pa smanjim na 160 i pečem do kraja, koliko treba, 20 minuta, 30 minuta, kako koji. Brašno mi je najčešće polubijelo s dodacima raženog, kukuruznog ili integralnog, do 1/3 ukupne količine. Nekad ispečen neki posebni, al ne prečesto.

  4. #54
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ma da. Bojim se da nije isto.
    Kad radim s germom, skroz mi bude drugačije. A stavim četvrtinu male žličice germe. I nije mi korica tvrda

  5. #55
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Germa je kvasac. Samo mislis na svjezi?
    Ili na neki drugi?

  6. #56
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,878

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    Pokupila sam kvas u Korici!
    ajme tek sam maloprije vidjela njihovu objavu
    jel ti se čini da je bilo dosta toga?

  7. #57
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Toga ima svaki dan visak- tako da sigurno imaju jos! Tj ako nemaju danas - imati ce sutra!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #58
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Pa ja sam mislila da je ovo tema o uzgoju kvasa ili kruhu s kvasom. Jer taj kruh ipak ima drugačiji pistupak od kruha s germom.

    Spajka, ak si mene pitala ja u klasični kruh stavim jako nako malo suhe germe. Možda 1/4 čajne žličice.

    Al osobno se nadam da ću se ufurati u izradu tijesta s kvasom. Okus je neusporediv

  9. #59
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja sam razumjela da Marta radi s komercijalnim kvascem- a mozda grijesim. Ja volim kruh visoke hidracije- nekih 78%- dakle 780 g vode na 1000 g brasna. I onda pecenjem u zaklopljenoj posudi imitiram parnu pecnicu! Korica je bozanstvo!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. #60
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne grijesis. Ja sam ovdje samo komentirala pretvrdu/predebelu koricu, pa se onda izmaklo kontroli.

  11. #61
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Al morat cu i ja Źivojina uzgojit, sad je prava prilika.

  12. #62
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Netko je par postova napisao da nema pekač od ljevanog željeza. Možete peći i u vatrostalnoj. Obično s domaćim kvasom radi kruh od kile brašna pa pečem u dvije manje posude: jedan u pekaču od ljevanog željeza, a drugi u staklenoj vatrostalnoj. Oba su jednako ubojita
    sasino umijeće sa 78% vode još nisam postigla. Za sad sam na 72%.

    Prefine su i lepinje od čistog startera: pržim ih na ulju, posipam sezamom i soli i onda na vruće stavim kiselo vrhnje i češnjak... Milina.

  13. #63
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Kako radis lepinje od cistog startera? To nisam probala! Koji omjer startera/ vode i brasna?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  14. #64
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    ajme tek sam maloprije vidjela njihovu objavu
    jel ti se čini da je bilo dosta toga?
    ma ima toga, svaki dan imaju viškove
    uzela sam jedan
    i zaboravila sam pitat - kad ga trebam hranit? jesam li ga trebala već danas nahranit?

    uzela i svježe germe, imali su i toga
    svježu imaju zamotanu otprilike kao tri kocke
    ja sam uzela tri ta zamotuljka, jedan za sebe, jedan za susjedu, jedan za mamu
    objašnjavala sam prodavačici zašto uzimam tri, iako me nije pitala
    imam neku paranoju da ispada da hordam kvasac ko ona sajko što je uzela 6000 vrećica
    hoću reći, ne znam ima li neki limit na starter (al toga ni treba više nego 1, jer sutra ćeš već imati za bacit) i običnu germu, meni je bilo neugodno uzet toliko pa sam se opravdavala bez da me itko išta pita

  15. #65
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    našla sam na facebooku Korice, kažu da ga sutradan nakon preuzimanja treba nahraniti
    mene je sad strah da ga ne ubijem

  16. #66
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Kako radis lepinje od cistog startera? To nisam probala! Koji omjer startera/ vode i brasna?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Nahranim kvas u omjerima 50% startera + 100% vode + 100%brašna. Pričekam par sati (obično prek noći) da bude u punoj snazi, promiješam i izlijem na vruće ulje (ne stavim ulja ko za duboko prženje, već samo žlicu-dvije), malo ga još razmažem žlicom da ne bude predebela lepinjica, posipam sezamom, posolim. Okrenem, pržim na drugoj strani i to je to. Ne mogu vremenski odrediti koliko dugo, ja to po osjećaju i nosu Pečem u posudi od ljevanog željeza (La Creuset tava je za sad samo san )

  17. #67
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    I uvjerila sam samu sebe da mi gluten u takvom kruhu ne napravi raspašoj u crijevima...

  18. #68
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ja sam pisala za posudu. Imam vatrostalnu. Al su joj ručke prekratke ju teško primim kad je vruća. No morat ću ipak probati, iako sam se jednom dobro opekla

  19. #69
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Sta ste mi napravile.. Cijelu vecer proucavam divlji kvas...
    Eno sam pomijesala brasno i vodu za starter...

  20. #70
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Bravo

  21. #71
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Ja sam pisala za posudu. Imam vatrostalnu. Al su joj ručke prekratke ju teško primim kad je vruća. No morat ću ipak probati, iako sam se jednom dobro opekla
    Puna sam oziljaka od opeklina. Opecem se ili na pecnicu ili na pekac. Zadnjih tjedan dana lijecim jednu na nadlanici... a ruke zbog korone stalno ribam

    Zhang,vidjet ces koja je to ljubav :D
    Last edited by enela; 03.04.2020 at 22:26.

  22. #72
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Enela, sasa, jeste radile pincu s kvasom? Ili tijesto tog tipa?

    Mi smo nakon valjda 10 godina doma za Uskrs, svi volimo pincu i bas je prilika sad isprobat neki novi recept.

    enela, ja sam uspjela opeći trbuh. Ne pitaj kako

  23. #73
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Ovaj moj starter od sinoc dobio par mjehurica...

  24. #74
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    ma ima toga, svaki dan imaju viškove
    uzela sam jedan
    i zaboravila sam pitat - kad ga trebam hranit? jesam li ga trebala već danas nahranit?
    Samo nemoj poslije ponoći!

    Zhang, već mjehurići, meni su se tek treći dan pojavili, čini mi se. Uglavnom mjehurići=dobro

  25. #75
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Da, to sam shvatila, sinoc sam do nekog doba proucavala kvas. I kad sam konacno ugasila mob, u polusnu sam jos to vrtila po glavi
    Ne znam je li to zato sto sam stavila u siroku zdjelu u sto je na sobnoj temperaturi, mozda je zato malo brzi proces...

    Jesi ti vec pekla kruh s njim? Idem nastavit proucavati, srecom pa imam vremena
    Last edited by zhang; 04.04.2020 at 08:32.

  26. #76
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Meni su se na mom od obicnog bijelog brasna kojeg sam pokusala uzgojit bili pojavili mjehurici do kraja dana pa je do jutra svo brasno potonulo na dno a kisela vodica je plutala na vrhu
    Svejedno, takvog sam ga hranila i iducih tjedan dana u nadi da ce se nesto pocet događat - nije.
    Idem vidjet kako se OVAJ tamagochi treba nahranit, ne smijem zahebat ovaj put

  27. #77
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    bb, ak ti se to dogodi, izlij tu vodu. Recepti su pisani za raženo brašno. neka druga brašna traže manje vode

  28. #78
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    bb, ak ti se to dogodi, izlij tu vodu. Recepti su pisani za raženo brašno. neka druga brašna traže manje vode
    Vidis, nije mi to palo na pamet
    Al ja sam od svog kvasa odustala

  29. #79
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Jel mogu i ja dobiti detaljne upute za sasin starter?
    U kakvoj posudi ga držite?

  30. #80

    Default

    Da, dajte sliku te posude?!?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  31. #81
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja starter drzim u staklenki sa poklopcem- ali ne onim koji hermeticno zatvori. https://www.google.com/search?q=weck...BkKNkSMn6zgDM:

    Evo ovim weck. Mozes i u Ikeinim staklenkama npr, samo skines onu gumicu na poklopcu.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  32. #82
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Jel vec imas starter? Na netu je puno uputa za uzgoj od pocetka- kao sto sad rade Zhang i Tang, no ako imas kako nabaviti lakse je krenuti s necijim abortiranim komadicem.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  33. #83
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Enela, sasa, jeste radile pincu s kvasom? Ili tijesto tog tipa?

    Mi smo nakon valjda 10 godina doma za Uskrs, svi volimo pincu i bas je prilika sad isprobat neki novi recept.

    enela, ja sam uspjela opeći trbuh. Ne pitaj kako
    Jel pinca nesto kao brioche? Jesam- odlicno je ali tu sam koristila KA jer ga je trebalo fakat dobro ulupati!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  34. #84
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Je pinca je tesko tijesto.

  35. #85
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ok, onda najbolje da ne eksperimentiram. Napravim normalbu, i eventalnu neku malu za probu s kvasom.

    Cure, za starter možete koristiti obične staklenke, samo vjerojatno ne kasnije kad naraste jer imaju metalni poklopac. Al dok je jos mali, može i samo ga prislonite. Ili druga varijanta, staviti pamučnu krpicu koja se pričvrsti gumicom

  36. #86
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Ja nemam od koga užicati starter, jedva da imam i germe za nabaviti.
    No probati ću.

  37. #87
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ti poklopci za staklenke su iznutra plastificirani tako da uopce nisu problem.

  38. #88
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Divim vam se. Moja baka i mama su pekle domaci kruh, to mi je pojam majcinstva, topline doma, njeznosti i tako rado bih ga pekla, ali fakat ne smijem. Debljam se samo citajuci ovu temu. Zaova mi je poslala svoj domaci kruh jucer i nisam mu mogla odoljeti - kidajuci rukom sam ga pola pojela. Nisam karakter i gotovo, ostajem pri suhom, crnom, sjemenkastom kruhu za dorucak

  39. #89
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Ja sam starter uzgojila u staklenki od nutele s papirnatim ubrusom na vrhu, sad mi je u tome u frizideru, a u drugoj staklenci od nutele razvija se za novi kruh
    Problem je da dodiruje metal ili to sto treba imat zraka? Smijem li ovaj u frizideru zatvoriti plasticnim poklopcem?

  40. #90
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    E da jucerasnji kruh je danas bio jos ukusniji! Stvarno je fin, iako dosta neugledan jer je sav mali, ali mislim da je to i do puno integralnog pirovog brasna

  41. #91
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Znaci, cijeli dan ovo proucavam. Mobitel sam morala dopunjavati bateriju
    Mislim da sam, u teoriji, savladala starter. Sad samo jos tjedan dana da prodje.
    Malo me jos bune koraci kad se kruh krene praviti, ali taman u tjedan dana dok se starter pravi, ima da dodjem do kraja interneta sa proucavanjem.
    U teoriji cu sve znati.

  42. #92
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Enela, sasa, jeste radile pincu s kvasom? Ili tijesto tog tipa?

    Mi smo nakon valjda 10 godina doma za Uskrs, svi volimo pincu i bas je prilika sad isprobat neki novi recept.

    enela, ja sam uspjela opeći trbuh. Ne pitaj kako
    Nisam radila pincu, ali dala si mi ideju. Možda probam ove godine.

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Jel mogu i ja dobiti detaljne upute za sasin starter?
    U kakvoj posudi ga držite?
    Držim ga u ovakvoj posudi. Samo sam skinula gumicu i mehanizam za zatvaranje. Možeš u bilo kakvoj, kako je napisala tangerina, možeš i u staklenci od nutelle, nemoj zavrnuti poklopac nego ga samo stavi na staklenku. Ikeaina mi je dobra jer je visoka i malo šira pa mogu dobro promiješati kad ga hranim. U jednoj promiješam i prelijem u drugu čistu (bolest, šta ćeš).

    Pečem kruh svakih 5-6 dana pa starter čuvam u frižideru da ga ne moram stalno hraniti. Za čuvanje u frižideru miksam 20 g aktivnog startera, 100 g brašna i 80 g vode. Ostavim sat - dva na sobnoj temperaturi da se sve skupa malo aktivira i spremim u frižider. Ako kruh pečem u nedjelju, u petak popodne ga izvadim, navečer nahranim, u subotu ujutro od dijela smjese radim starter za kruh u jednoj posudi, a u drugoj nahranim za spremanje u frižider.

    Mislim da je meni trebalo dobrih 10 dana da uzgojim dobar starter. Koristila sam pola obično bijelo brašno, a pola integralno (DM), i jedno i drugo pšenično.
    I onda sam ga jednom nahranila samo bijelim brašnom. Kaos! Trebalo mu je tjedan dana svakodnevnog hranjenja, i to dva puta na dan, da opet dođe k sebi.
    Last edited by enela; 04.04.2020 at 21:43.

  43. #93
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    koje je najbolje brašno za hranit starter? za napravit taj levain?

  44. #94
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Svi vele da je najbolje raženo. Nisam probala

  45. #95
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Jednom kad je starter zreo mozes koristiti i bijelo i integralno i kombinaciju. Ja volim recimo od komercijalnih brasana Cakovecke mlinove. Glatko njihovo je super. Ja levain radim od 50g startera i 100g brasna i 100g vode. Nekad brasno bude 50:50 bijelo i integralno, a nekad samo bijelo. Ja svoj ne volim stavljat u frizider. Uglavnom pecem svaki 4. dan. Danas pocinjem snimati i dosta sam uzbudjena- nisam jos nikad tako nesto radila.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  46. #96
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ček, kad ti trebamo poslati mail adrese?
    Ma bude to super. I onda ces se uvježbati pa možes početi raditi kulinarske emisije.

  47. #97
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Kruh ce se peci u ponedjeljak. Dakle u ponedjeljak cu vam slati!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  48. #98
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Jedva cekam!
    Koliko brasna stavis, ako stavljas ovoliko levaina? Negdje sam bila nabasala na te pekarske omjere, ali vise ne znam gdje... Omjer brasna i vode sam skuzila i po postovima, ali ovo sam zaboravila.

  49. #99
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Sasa bi stvarno mogla imati kulinarski kanal/blog nešto.
    Dali je kruh sa starterom dugotrajniji?

  50. #100
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Dakle tih 250 g je dovoljno i previse za kilu brasna! Od koje pecem dva kruha. Koja jedemo neka 4 dana nas cetvero. Kruh odlicno drzi kvalitetu! Naravno da je najbolji isti dan, ali doista je sjajan i 4. Mislim taj kruh nema veze s industrijskim/ pekarskim kruhom- vidjet cete!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Page 2 of 15 FirstFirst 123412 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •