-
STRES i rizično začeće uz spontane pobačaje...
STRES i RIZIČNA TRUDNOĆA:
"Svjetske statistike vezane uz rizičnu trudnoću govore da je tek oko 30% spontanih pobačaja u drugom tromjesečju trudnoće posljedica kromosomskih nepravilnosti ploda. Ostatak od 70% otpada na anomalije maternice, insuficijenciju vrata maternice, hormonalne poremećaje, febrilne infekcije, psihičke čimbenike kao i imunološke razloge. Većina uzroka navedenih u prethodnoj rečenici mogu se posredno dovesti u svezu s nezdravim načinom življenja (pušenje, konzumacija kave i sl.) odnosno negativnim učincima stresa i negativnih emocija. Recentna istraživanja pokazuju da je endokrinološka neravnoteža u trudnica posljedica emocionalnog stresa koji se često nalazi u žena koje imaju spontane pobačaje.
Prema službenim podacima HZJZ 2004. evidentirano je otprilike 2000 spontanih pobačaja na području cijele Republike Hrvatske. To otprilike iznosi 6 spontanih pobačaja dnevno te je ta brojka u stalnom porastu. Usporedbe radi, 1990. godine broj spontanih pobačaja u ukupnom postotku bio je 2 puta manji!
Ovi podaci dovoljno govore sami za sebe. Stoga je, u interesu svih trudnica, više nego očita potreba za dodatnim naporom na području psihoedukativnih programa i interventnih mjera koje će imati za cilj sačuvanje rizične trudnoće kao i prevencija da do tog stanja ni ne dođe.
STRES I SPONTANI POBAČAJ:
Oko 30 posto spontanih pobačaja u drugom tromjesečju posljedica su kromosomskih nepravilnosti ploda, a 70 posto su posljedica anomalija porođajnog traka, hormonalnih poremećaja, febrilnih infekcija, psihičkih i imunoloških čimbenika (mr.sc. Sandra Kovačević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva). Većina tih uzročnika (ne)posredno je vezana uz stres. Recentna istraživanja sa Sveučilišta Michigan također pokazuju da trudnice izložene visokim razinama stresa imaju tri puta veći rizik za spontani pobačaj od onih koje nisu, posebno u ranoj trudnoći.
STRES i ZDRAVLJE FETUSA:
Osim što stres direktno utječe na funkcije tijela trudnice, on također ostavlja posljedice i na fetus. Naime, žena u trudnoći koja doživljava djelovanja kroničnog stresa u svome tijelu prenosi ih na fetus. Kortizol u njezinoj krvi skreće krv od uterusa što zauzvrat smanjuje količinu kisika i hrane koje fetus dobiva - u ekstremnim slučajevima čak i do 60%. Hormoni stresa u fetalnom mozgu djeluju kao i u odraslih - smanjuju broj neurona koji se razvijaju i sprječavaju njihovo potpuno formiranje. (dr.sc. Marian Diamond, dr. med., Sveučilište Kalifornija, Berkeley, SAD)
STRES I TRUDNOĆA:
Istraživanja na medicinskoj školi Harvard su također pokazala da što je viša razina tjeskobe u majke, to je veća vjerojatnost da će imati produljenu mučninu, pobačaj ili produljeni, bolni porod i vjerojatnije je da će njezina beba biti nemirna, razdražljiva, sklona grčenju, pobolijevanju, slabom imunitetu i alergijama. (dr. med. Rosalind Wright, Harvard Medical School, SAD)
ŠTO JE TO STRES???
Tzv. "kroničan stres" je uzrokovan konstantnim nizom stresnih događaja. Stres trenutačno djeluje na naš metabolizam:
- Povećavajući kolesterol i masne kiseline u krvi
- Smanjujući sintezu proteina; probavu; imunološki i alergijsko-obrambeni sustav
- Povećavajući krvni tlak
- Ubrzavajući rad srca i respiraciju
- Uzrokujući lokalne upale (crvenilo, znojenje, vrućina i bol)
- Ubrzavajući koaguliranje krvi
- Povećavajući proizvodnju krvnog šećera
- Povećavajući količinu želučane kiseline
Uslijed izloženosti "kroničnom stresu" naš organizam cijelo vrijeme reagira kao da smo u neposrednoj opasnosti i trajanje takvog stanja dovodi do potrošenosti organizma i razvoja raznih psihosomatskih oboljenja. Generalno posljedice "kroničnog stresa" dijelimo na nekoliko grupa:
Kognitivne
smanjena koncentracija, zaboravljivost, konfuznost, nemogućnost donošenja odluka
Emotivne
depresija, iritabilnost, nestabilnost, ljutnja, nesigurnost, gubitak kontrole, bespomoćnost
Fizičke
visok srčani tlak, kardiovaskularna oboljenja, alergije, astma, glavobolje, migrene, nesanica, problemi sa apetitom I težinom, metaboličke disfunkcije, čir na želucu, hemeroidi, dijabetes, visoka razina kolesterola u krvi, neplodnost
Behaviorističke
povećana konzumacija alkohola, cigareta i droga, asocijalizacija, seksualni problemi, problemi u vezama
.................................................. ......................
Drage mame i one koje će to tek postati - koliko nalazite istine u ovome i kako se vi nosite sa stresom?
Jer, danas je stres toliko jak da postoji cijeli menadžment usmjeren na stresno djelovanje i njegovo uklanjanje! Ja sam, osobno, redoviti meditant, ali, usprkos tome, još se nisam uspijela othrvati stresu....buka u glavi je prejaka, nervoza preizražena, zabrinutost pregolema.... i bojim se da ću shvatiti uzročnike tih kratkotrajnih bedastoća tek kada bude prekasno!!!
Ali, zašto sam pokrenula baš ovu temu??? Slijedeći tjedan idem na posovni intervju za voditelja marketinga jednog Centra u Zagrebu koji ima programe za otklanjanje stresa. Želim unaprijediti svojim znanjem i iskustvom taj "pogon", a za to su mi potrebna osobna svjedočanstva vas - trudnica, majka koje su rodile i svih ostalih ciljnih segmenata....
Jer, ja radim od vas i za vas....i žeja mi je unaprijediti programe implementacijom vaših zahtjeva, želja i iskustva... zato, barem ovdje, ako već i ne dibijem taj posao, idemo se zajedničkim snagama boriti protiv stresa... svatko zaslužuje tu priliku!!!!
Inače, anchie76 je prije godinu dana otvorila izvrsno potkrijepljenu temu: STRES U TRUDNOĆI I UTJECAJ NA DIJETE
-
svaka čast što ste pokrenuli ovu temu! ja sam na vlastitoj koži osjetila stres u trudnoći i radi tog zla gotovo ostala bez bebe! to je duga priča i moža bih bila dosadna kad bi se ovdje raspisala... al u mom slučaju jako bitni su stresori: npr apsolutna nepodrška muža, Edwardsov sindrom u muževe nečakinje, ginekolog koji me plašio svim i svačim, ismijavanje okoline što moram mirovati........ mislim da se od takvih stvari teško obraniti i zaboraviti na stres...
-
Bit ću gruba i reći da stres stvaramo sami.
Odnosno dopuštamo mu da prevlada nad nama.
Abonjeko, tebi svakako želim posao
, ali ja sam od onih koji, osim psihoterapije i poniranja u samog sebe, ne vjerujem niti jednoj kuri, medicini ili lijeku.
Vjerojatno sam partibrejkerica, ali... tako živim.
-
Lijep pozdrav. Procitala sam da imate osobu u obitelji sa trisomijom 18, pa bi mi bilo jako drago da mi se javite na mail radi nekih informacija. kontakt mail je mi.ma.07.05@gmail.com
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma