Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Pomoć 19 mj. i ne govori ništa!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Pomoć 19 mj. i ne govori ništa!

Poštovani!Dugo me nije bilo na Rodi i svima želim sve najbolje u 2010.Muči me problem mog mlađeg sina koji ne govori ništa s 19 mj.Ne zove ni mama ni tata samo tu i tamo pa-pa i am am kada je gladan.Rođen je nešto prije termina alj je imao dobar Apgar 10/10 istina imao je i pupkovinu omotanu oko glave ,žuticu a u trudnoći sam bila jedan put na inekcijama antibiotika i dvaput na tabletama antibiotika zbog raznih infekcija.Porod je trajao 24 h!Testiranje sluha ponavljali smo tri put i onda je prošao test u jednom večem centru u dobi od tri mj. gdje su nam rekli da je beba potpuno zdrava i da u zvokovod ušla plodna voda koja se s vremenom reasorbira.Upale uha nije imao nikad nego samo angine i to dosta često.Faza gugutanja počela je oko 4-5 mj. i on je manje gugutao nego stariji brat.Ali prvih rječji nema :? Prije par mjeseci govorio je hvala ina pruženu igračku a sad niti to.Kao da je to bila neka faza ,inače je hiperaktivan ,motorički jako spretan,kada mu kažemo ne na neku nepodopštinu on se smije i još dalje radi po svom.Od igračka ga malo što zanima ,najviše voli kidati komadiče papira i voli kuhinjski pribor.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zaboravila sam napisati da pjeva točno neke melodije pjesmica a umjesto riječi korisi slogove npr. ka- ka ,ko-ko.Ne pokazuje djelove tijela niti slikice npr. di je maca pas u slikovnicama.Nakon njegovog rođenja imala sa grozan period života s nekoliko tragedija u obitelji, i sada imam osječaj da nisam se posvetila tom djeteu koliko i prvomi da je to razlog ne govorenja.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na tvom se mjestu za sada ne bih brinula jer moj stariji isto dugo nije pricao nista konkretno....do neke trece god. zivota.... a objasnili su mi da je to sve radi toga sto je konstantno samnom i sto sam ja njegove potrebe prepoznavala unaprijed i odmah reagirala tako da mu nije bilo nuzno razvijati taj oblik komunikacije.... sad ima 7 godina...ide u prvi razred i super prica i jako je pametan :D

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moj suprug ima sina iz prvog braka i uvijek prica kako do 2. godine nije govorio skoro nista. Nije mu se dalo A onda odmah recenice. Cim tvoj sin pjeva i ipak je nesto govorio-mislim da se ne trebas brinuti. Mozda ga to jos jednostavno ne zanima!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala na odgovoru .Bili smo po savjet pedjatra koji nam je rekao da ako do druge godine ne progovori da će nas poslati logopedu i na ponovna testiranja sluha a,ali maleni čuje odaziva se na ime i reagira na glazbu pleše i sl.samo ne govori.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Evo mogu ti poslati snimke s drugog rođendana našeg starijeg - samo kez od uha do uha ali još ni jedna jedina riječ!

Sa 18 mjeseci znao je kao slučajno reći baka i kaka i možda tata, ali samo nekad rijetko i bez nekog očitog smisla da govori nešto.

Tek sa dvije i po počeo govoriti, al kad je razvezao nije mu bilo kraja. I od tad ne zatvara, drobi od kad oči otvori, nema pauza, valjda da nadoknadi

Iskreno se nadam da će tako i kod vas biti

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i mi izgleda idemo prema krajnosti, mali od 19 mjeseci zna tata, mama, al to samo dok pjevuši i kad mene zove u panici
    za razliku od njega stariji je sa 14 mjeseci znao brojiti do 10

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    mali od 19 mjeseci zna tata, mama, al to samo dok pjevuši i kad mene zove u panici
    Mi slično ovome... S tim da je rekao "traktor" prije nekih mjesec dana i ja mislila....evo sad će...a ono ništa...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

i mama i tata su mama. U biti, viče mama kad mu treba pomoć...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Iva prvotno napisa
    Na tvom se mjestu za sada ne bih brinula jer moj stariji isto dugo nije pricao nista konkretno....do neke trece god. zivota.... a objasnili su mi da je to sve radi toga sto je konstantno samnom i sto sam ja njegove potrebe prepoznavala unaprijed i odmah reagirala tako da mu nije bilo nuzno razvijati taj oblik komunikacije.... sad ima 7 godina...ide u prvi razred i super prica i jako je pametan :D
    Ovo smo i mi iskusili (+ smetnje sluha) sa svojim starijim sinom, tako da smo dijete od 4. godine vodili logopedu 2xtjedno (dijagnostika je obavljena i ranije).

Za sada je još rano za terapiju, dijagnostiku ste obavili, ali PITAJ LOGOPEDA (bilo kojeg, možeš i na forumu) kako se razvija verbalna komunikacija. I mi smo dobili uputu kako poticati dijete da govori (uspostaviti kontakt očima, postavljati jednostavna pitanja na koja može odgovoriti gestom ili riječju... ne sjećam se više detalja, ima toga još.)

Mom sinu je najbolja terapija bio mlađi brat, iako je on i s njim dugo komunicirao na "svom" jeziku (mlađi je progovorio rano i tečno).

Sada su dečki već debelo u školi i nema nikakvih problema. Dapače, logopedska terapija je mom starijem rano usadila odlične radne navike i to je u početku škole bio pravi spas. Odlični su đaci.

No u ovoj dobi od 19 mjeseci rano je još da čovjek misli na školu...

Ono na što SADA treba obratiti pažnju je da li dijete RAZUMIJE govor (to prethodi izgovoru riječi) a ta faza slušanja i "spremanja na vlastiti hard disk" zna dugo trajati. Ako razumije, to je već veliki korak prema govoru. Ali ako primijetite smetnje razumijevanja, ja bih preporučila dijagnostiku u Suvagu, jer tamo vrlo uspješno rješavaju te stvari. Probali smo i uvjerili se. (Vrijedi za Zagreb, ali i za one izvan Zagreba dobro je obaviti barem dijagnostiku, terapija se može obavljati i drugdje...)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, i mi se pridruzujemo s time da je moja curica pa je ovo negovorenje jos "cudnije".

S godinu dana je govorila "draga" pa je prestala, nakon par mjeseci "daj, daj", povremeno će reći "tata", "mama" gotovo nikada. Cuje sigurno, razumije sto joj govorimo, plese na glazbu (to joj je omiljena zabava ). Pedijatar je odmahnuo rukom i zakljucio da problema nemamo. Ja namjeravam cekati jos neko vrijeme...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moj najstariji sin je počeo govoriti u slogovima s nekih 2 godine. Recimo MA DA PA, je značilo mama daj papati. Prvo što je bilo složenije je bilo lajla lili, a značilo je vjetrenjača se vrti. Neki ga i dabnas zovu Li zbog toga. Nakon toga je sve krenulo i danas imam dijete od 5,5 godina koje se doslovno ne gasi. Curka ima 1,5 godina i isto još ne priča konkretno, ali frflja na svom anđeoskom jeziku i broji od 2-14, mada ju je dosta teško razumjeti. Prva riječ joj je bila s nekih 10 mj i to jao što je ponovila zamno nakon što me ugrizla za prst i nakon toga ništa. Ja se za sada ne brinem.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Uh, baš sam razmišljala da otvorim takvu temu....
    Punih 19 mj. i ništa.
    Pokazuje, nakašljava se, vrišti pokraj tog što želi.
    Kad hoće jesti, dogura sekicinu ležaljku do svoje hranilice i pokazuje prstom na ležaljku i hranilicu da ja spustim sekicu i dignem njega u hranilicu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pepa23 -
    Stavljam link na temu koju sam otvorila kad je moj Pingu imao 18 mj., sad ima 26 mjeseci. Možda prepoznaš neke stvari ...
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0
    Samo ću naglasiti nešto što je po meni najvažnije : najbitnije je - razumije li te dijete ili ne. Naravno da je verbalna komunikacija važna, ali kad sam u svojoj glavi došla do zaključka da me dijete ne razumije ( ili prilično slabo razumije) krenuli smo to istražiti i dobro da jesmo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Emma Maria prvotno napisa
    Pepa23 -
    Stavljam link na temu koju sam otvorila kad je moj Pingu imao 18 mj., sad ima 26 mjeseci. Možda prepoznaš neke stvari ...
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0
    Samo ću naglasiti nešto što je po meni najvažnije : najbitnije je - razumije li te dijete ili ne. Naravno da je verbalna komunikacija važna, ali kad sam u svojoj glavi došla do zaključka da me dijete ne razumije ( ili prilično slabo razumije) krenuli smo to istražiti i dobro da jesmo.
    Bravo!

(Iako je svako dijete priča za sebe, evo kako to izgleda iz vremenske perspektive: Moj stariji ima dijagnozu usporenog neurološkog razvoja i smetnje fine motorike.... Zapravo, trebalo bi reći "imao je" jer do škole smo došli samo sa smetnjama pažnje i koncentracije, a sada u 10. godini dijete je doslovce preraslo sve svoje smetnje osim ružnog rukopisa, a to ne smatram nikakvim problemom... Ne usudim se ni pomišljati gdje bi bili bez Suvaga )

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako te razumije, kako su ti cure vec rekle, onda nemas razloga za brigu. Ni moj nije dugo pricao, njegovi vrsnjaci su vec maltene recenice slagali, a eto ga sad, 25 mj. i ne gasi se!! Stalno nesto melje, brblja, ispituje...uglavnom, ne staje pricati! Cak i u snu prica

I tvoj ce brzo, neces se ni snac, kad krene svaki dan ce nekoliko novih rijeci naucit, neces se ni snac a vec ce bit mali brbljavac pred kojim ces jako dobro morat pazit sta pricas pogotovo ako ce bit mala papiga ko moj

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se čini da je to sve ok, ako te razumije.
    Ali zbog onog testiranja sluha koje ste ponavljali 3 x, ja bih ipak ponovno provjerila sluh.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja, nemajka, napisala da mi dijete ima 25 mj...E nema, ima skoro 28...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj muž je progovorio tek s tri godine (blizanac), a verbalno je nevjerojatno nadaren i to bezimalo pretjerivanja tako da kad sam to saznala, nisam mogla vjrovati

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

moje iskustvo:
    stariji sin (sada 4godisnjak) je jako brzo progovorio i slagao puno rijeci u recenice s npr. 20 mjeseci, a mladji tek sada s 28 mjeseci zna lijepo reci svoje ime i puno prica, "oslobodio se".

i ja sam se brinula i nestrpljivo cekala, valjda zbog iskustva sa prvim sinom, ali eto....krenulo je...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala svima na odgovorima, ipak idemo napraviti ORL obradu i onda ćemo vidjeti za dalje.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

moja curica ima 16 mjeseci i nista ne govori. znam da savrseno cuje, jer plese cim cuje dva takta muzike, cak i savrseno ponavlja neke melodije. takodjer ne pokazuje gdje je nos, gdje je pas, gdje je macka, ali meni su rekli da to nije nikakav problem.
    moj bratic je tek s tri godine rekao mama, a danas je s jedva 26 godina asistent na fakultetu i iznimno elokventan.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I moj je mali propričao tek s 2 godine, i to slabo razumljivo. Pedica je par puta dizala obrve, ali na kraju se ispostavilo da mu je jednostavno trebalo vremena. Reakcije na zvukove su mu oduvijek bile u redu, pa se nisam brinula niti sam ga htjela maltretirati bolnicama i doktorima. Od poznanice mali je tek s tri godine krenuo na logopedsku obradu, i tamo mu isto nisu nikako drugačije mogli pomoći (jer je s njim, zapravo, sve bilo ok) nego da čekaju da sam "odluči" govoriti.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U našem je iskustvu bilo presudno doći do zaključka u kojoj nas mjeri dijete ne razumije.
    Isprva smo se nadali da je mala lijenčina kojoj se ne da pokazati nešto što smo ga pitali ili napraviti što smo ga zatražili.
    Nisam stručnjak, ali ako kažem djetetu da npr. otvori vrata, a on me gleda i ne razumije me, pa čak niti ne pogleda na vrata, a kamoli da ih otvori- onda imamo problem. Kako će reći vrata, ako ne može povezati tu riječ sa onom velikom stvari na ulazu u stan ?
    Ako bi on samo pogledao vrata - bila bih sretna.
    Ako bi ih i otvorio - bila bih presretna jer će kroz neko vrijeme on vjerojatno i reći : vrata ( pretpostavljam da je većem broju slučajeva tako ).
    Ali ako me gleda s upitnikom u okicama i ne razumije što sam ja to sad izgovorila - ...
    Ovo je samo naše iskustvo i neka moja razmišljanja....

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Naravno, poanta i je u tome da je pitanje postavljeno o ne-govorenju a ne o ne-razumijevanju. Ni ja ne bih bila mirna da shvatim kako me dijete ne čuje ili ne shvaća s 1,5 godinom :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pepa 23 je spomenula da dijete ne pokazuje ništa po slikovnicama, ne pokazuje dio tijela, prisutno je samo glasanje... Zbog tih nekoliko crtica koje su mi predobro poznate, sam sugerirala Pepi da se koncentrira na razumijevanje ...
    Mislim da :/ definitivno nije prikladan.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pepa 23 je spomenula da dijete ne pokazuje ništa po slikovnicama, ne pokazuje dio tijela, prisutno je samo glasanje... Zbog tih nekoliko crtica koje su mi predobro poznate, sam sugerirala Pepi da se koncentrira na razumijevanje ...
    Mora da sam to propustila. Vidiš, kad si brzoplet -- pouzdala sam se u naslov i prvi post.

Mislim da :/ definitivno nije prikladan.
    Ne kužim što nije prikladno? Pa taj smajlić služi da se pokaže kako si u nekakvoj dvojbi, tj. da se pitaš je li sve ok.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

U Americi, ako sa 15 mj dijete ne govori nikakve razumljive rijeci, onda se inace posjeti logopeda. Tako da mi je cudno kako se ovdje ceka do 2 ili cak 3 godine... :?

Moj sin ima 16 mj i par puta je rekao mama i tata... i to je to. nista drugo. 'brblja' i 'prica' cijeli dan ali to nista nije razumijevo... kome se mozemo obratit? kakav logoped? sumnjam da ce se pedica zabrinuti.. ali ja bi ipak potrazila strucnjo misljenje.

bebaJakov avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo i ja se javljam s istim problemom, sin mi ima 21 mjesec i još uvijek ne govori, mislim ponavlja slogove u krug tatatata, pja, iiiv i tako- uglavnom besmisleno. Pedijatrica nas je uputila na Suvag zbog sumnje na poremećaj u razumijevanju govora. Suprug i ja isto primjećujemo da on ne razumije kad mu se izda neka naredba ili molba a ukoliko to izvrši da je to više slučajnost nego pravilo.
    Sutra idemo na audiološku obradu u Suvag a krajem tjedna logopedu i psihologu a od djelatnice Suvaga smo dobili (nezvaničnu) potvrdu da nam dijete kasni u razvoju, ne značajno ali da bi s obzirom na dob trebao znati i moći više stvari. Slini još uvijek i sve stavlja u usta, čini mi se da s a sluhom nema poteškoća ali nas je ona upozorila da bi i (možda prisutna) treća mandula mogla stvarati poteškoće te da to napomenemo sutra kod ORL.
    Uplašena sam i neizvjesnost me ubija iako vidim neke pomake otkako smo se suočili da on možda ima problem pa pokušavamo (zasad laički) raditi s njim i forsirati neke radnje. Inače je vedar, živahan, zaigran u nekim stvarima prava mala bistrica ali ne znam šta nam nosi budućnost

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

bebaJakov -mi smo obradu napravili u Klaićevoj, a bili smo i na Suvagu i ERFu, a i razgovarali
    sa logopedicom sa Goljaka. Savjeti koji su nam se pokazali najkorisniji su definitivno sa ERFa, tako da ih toplo preporučam.
    O Suvagu na pp ako želiš...

Kad dobijete prave savjete kako treba vježbati sa malenim, samo se koncentriraš na vježbice i uživanje s njim da nema vremena za neke tužne misli... Najteže je (nama) bilo kad smo se bojali da nešto nije u redu, a svi ti kažu da pretjeruješ (neki to i danas kažu... ) Sad imamo svoj put i cilj i ništa nas ne može spriječiti .
    Sretno!

bebaJakov avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala na utješnim riječima...

I nama je mama od kolege kod koje smo bili u Suvagu (da samo neformalno pogleda po prilici J) rekla da se naručimo na ERF, bez obzira na tijek pretraga jer tamo naprave jako dobru opservaciju. Rekla je i da se dugo čeka ali nema veze, čim nabavimo broj naručit ćemo se a također nam je rekla da nam savjetuje pregled kod neuro pedijatra (ukoliko ORL bude negativan).

I nama neki kažu da pretjerujemo, nekad to i sami pomislimo ali ima situacija kad mi je žao da "oporavak" već nije gotov jer vidim da bi neke stvari mogle biti bolje
    Može pp za Suvag.

Hvala puno!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

bebaJakov, imaš uključeno na profilu da ne želiš primati pp-ove !

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ovdje možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od stručnjaka:
    http://www.ranaintervencija.com/

bebaJakov avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Emma Maria prvotno napisa Vidi poruku
    bebaJakov, imaš uključeno na profilu da ne želiš primati pp-ove !
    ne mogu nikako naći gdje da to promijenim?!

Bili jučer na ORL- audiometrija i timpano... mora piti antibiotik pa nakon toga opet kod njih na pregled i na evocirane slušne potencijale. U petak smo kod logopeda, pon. kod psihologa zatim neuropedijatar...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •