Ja sam dobijala punu plaću 3 mjeseca kad je mali krenuo u vrtić i bio bolestan i sad mi kaže ženska u računovodstvu da to ipak ne ide i mora mi uzet nazad 2500 kn, jer da mi je previše isplatilai da joj HZZO prizna samo do 4250.
Upomoć!!!
Ja sam dobijala punu plaću 3 mjeseca kad je mali krenuo u vrtić i bio bolestan i sad mi kaže ženska u računovodstvu da to ipak ne ide i mora mi uzet nazad 2500 kn, jer da mi je previše isplatilai da joj HZZO prizna samo do 4250.
Upomoć!!!
ne znam kako to ide s vraćanjem novaca, ako je žena u računovodstvu pogriješila, onda ti mora omogućiti barem da vratiš u ratama.
koliko ja znam, troškove bolovanja radi djeteta mlađeg od 3g snosi HZZO. naknada je 100% plaće uz gornji limit od 4250kn (kao i kod bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći).
Gornji limit za 100% nadoknadu plaće tijekom bolovanja jest 4200 i nešto sitno kn, tako i u slučaju kada se bolovanje koristi zbog bolesti djeteta ispod 3 god.
Ukoliko si dobila više poslodavac od tebe može potraživati razliku (ali i ne mora), međutim, ne smije samoinicijativno uzeti dio tvoje buduće plaće nego mora čekati da mu sama novac vratiš ili tražiti ovrhu.[/code]
i ti si na tu razliku platila i doprinose, poreze, prireze i porez na bu......
no, krasno. A ja sam to po forumu prije govorila da je granica 4250, a ljudi me uvjerili da nema ograničenja... Krasno.. Ovo se riješilo donekle, jer imam krasnog ravnatelja. Ovo moram vratit, ali je rekao da mi daje nagradu 2.000 kn za "nešto" - nek napišem obrazloženje![]()
A za ubuduće ću fakat mislit ka.d ću na bolovanje... :/
Sad sam skužila da mi je "krasno"![]()
Nije, na bolovanje koje refundira država u pravilu se ne plaćaju nikakve dadžbine. Još bi samo falilo da plaćaju porez sami sebi.jelena.O prvotno napisa
![]()
nek si oni razmisle kak bi tebalo kaj računati!andiko prvotno napisa
Kako misliš "ali i ne mora"? Da li postoji neki zakon na koji bih se mogla izvuć? Ja radim u lokalnoj samoupravi, pa sve treba biti po špagi, tj. zakonu... Ali mi je stvarno debilana vraćati novce koje sam davno potrošila... :/Mater Studiorum prvotno napisa
Stvarno ne znam propise lokalne samouprave, tvoj ravnatelj mora pravdat sredstva županiji ili državnom proračunu pa mu vjerojatno treba obrazloženje zašto ti je uplatio više od onoga što će mu refundirati HZZO. Osobno, ne vidim zašto obrazloženje ne bi bilo "uplatili smo greškom", ali sigurna sam da on vidi.andiko prvotno napisa
Inače, Zakon o radu propisuje da se djelatniku treba isplatiti plaća dok je na bolovanju, a HZZO propisuje maksimalnu osnovicu. Nigdje ne piše da ti poslodavac *mora* isplatiti plaću u visini maksimalne HZZO osnovice.
Sam da pitam jesam li dobro skužila
Ako si na bolovanju za dijete od 1.-3. godine cijeli mjesec a plaća ti je veća od 4257,00 onda je to max. koji ćeš dobiti za taj mjesec?
A ako si par dana onda ti dijele plaću pa dio dobiješ od firme a dio od HZZO-a? Jel po itom onom obračunu po satnici?
I još jedna napomena, ne daj bože da vam dijete oboli mjesec i pol nakon što se vratite sa porodiljnog, jer onda je osnovica za obračun minimalac iliti 1800 kn i nešto sitno, jer se porodiljni računa kao da niste radile (bile smo doma i uživale, je li). Ja sam se 16.10. vratila sa porodiljnog, 21.11. sam otvorila bolovanje jer mi je starije dijete išlo na operaciju, uglavnom doma sam morala ostati i cijeli 12. mj. i dobila sam plaću čitavih 1750 kn!!! (inače sam na oko 6500). Bilo bi i više da mi greškom u prošlom mjesecu u kojem sam bila doma 3 dana za malenog nisu greškom obračunali 100% a treba 70% jer je dijete navršilo 3 godine, pa su mi to od ovog prevelikog iznosa odmah oduzeli. I ja radim u gradskoj samoupravi i svako malo netko zafrkne i jednostavno uzmu natrag, obustave od plaće, pa kad ideš pitati o čemu se radi jednostavno kažu pogriješili smo pa smo uzeli sad natrag.![]()
Mislim da je to sve skupa smiješno, pa nek jednom nauče kak se kaj izračunava!Janko07 prvotno napisa
Za starije od 3 godine je 70 % , ali je max opet 4262 kn !!!!!!!!!!!
Za manje od 3 godine je 100 % ali max 4262 kn !!!!!!!!!!!!!
Super, znači da je nama koji imamo veću plaću od toga svejedno koliko je dijete staro...dobijemo isto.. Živjela socijalna država.jelena.O prvotno napisa
za klince starije od 3 godine najmanja plača iznosi cca 5545 kn, sve iznad toga je isto max. 4265 kn.
Nažalost, u pravu ste!jelena.O prvotno napisa
![]()
Najviša osnovica za sva bolovanja koja refundira HZZO je 4200 i nešto sitno kuna! Bez razlike jesi li bolesna ti (dulje od 42 dana, troškove kraćeg bolovanja ti snosi poslodavac i iznosi najmanje 70% prosjeka tvoje neto plaće) ili dijete do 7 god. (neovisno o trajanju).
Isto tako, za bolovanje nakon porodiljnog dopusta ne može se izračunati prosječna plaća pa se isplaćuje minimalac.
A kada vam odbiju iz plaće nešto bez vaše dozvole, prijavite ih inspekciji rada, naravno, anonimno!
Zakon to smatra teškim prekršajem i kazne su gadne, a vjerojatno će vam morati vratiti novac. Zvuči zločesto, ali to je IMHO jedini način da se ljudi nauče da snose odgovornost za svoj rad. Greške se dogode i meni, ali se za njih ispričam i zamolim za pismeno dopuštenje koje mi omogućava da legalno umanjim plaću ili druga primanja.