-
Na hrt-u o carskom rezu i prirodnom porodu
Sasvim slučajno sam gledala, na kasnim vijestima na drugom, prilog o učestalosti carskih rezova i o prirodnom porodu.
Da li je još netko gledao?
Mislim da su bile dobre opaske liječnika o trendovskom porastu carskog reza u svijetu, o njegovom porastu i kod nas, odnosno o sve češćem odlučivanju liječnika na taj zahvat u strahu od komplikacija na porodu i tužbi.
Bilo mi je jako super kad je jedan liječnik naglasio kako carski rez ugrožava majku i deset puta više od vaginalnog poroda.
Jednu zamjerku imam prilogu: bol trudova je prikazana kao nešto što se mora izbjeći, uopće nije bilo govora o funkciji boli i trudova u procesu poroda, a da ne govorim o altermativnim metodama ublažavanja bolova: kretanju trudnice, masaže...
Nešto otprilike kao da su nam greškom dodjeljeni bolni trudnovi, a oni bi valjda trebali biti bezbolni. U tom kontekstu, prilog je završio navodeći epiduralnu kao idealno rješenje bezbolnog poroda.
Kad se u prologu govorilo o vaginalnom porodu, nazivalo ga se prirodnim fiziološkim porodom. Kako se u prirodno i fiziološko uklapa epiduralna, nije mi jasno.
Opet je javnosti postavljena jednakost:
prirodan fiziološki porod = vaginalni sa epiduralnom
O utjecaju epiduralne, u postotku rodilja kojima je ona donijela probleme s inkontinekcijom, jakim glavoboljama, češći porodi vakuumom, niti govora...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma