Knjige ce biti i dalje razbacane bez obzira na x-godisnje moratorije ako smo takva 'kultura' da nam je to ćeif.Minnie prvotno napisa
Sadasnje stanje je takvo da se udzbenici ne mijenjaju svake godine. To jednostavno nije tocno. Konkretno moji gimnazijalci imaju iste udzbenike vec desetak godina. Manji dio ih kupi nove, a vecina koriste stare dobro amortizirane knjige. To im i ja preporucam da se povezu, a po potrebi posredujem. Izgubljene knjige bez potpisa cuvam i ako se ne nadje vlasnik naredne godine posudjujem djeci dok se ne snadju ili im posudim za cijelu godinu. Kroz to vrijeme je taj izdavac napravio jednu znacajniju izmjenu umetanjem zbirke i udzbenika u jednu knjigu. Tada je bio prelazak na nove, ali je ukupna cijena pala. To je samo jedan primjer da se udzbenici ne mijenjaju svake godine iz cista hira, kako se to nekad predocava u javnosti.
Sada postoji komisija koja bdije nad standardom i kvalitetom udzbenika i nece odobriti udzbenik ako ne zadovolji nekakvi minimum. Dogadja se da je onda za neki predmet vise odobrenih udzbenika. E, cak i mnogim nastavnicima smeta sto ih je vise. Zasto? Ako nas ne smeta sto ima na izbor velik broj cipela, vrsta kruha, vise stotina mobitela i nekoliko operatera, zasto samo od nekoliko razlicitih knjiga boli glava?
Zakon bi rezao taj broj na najvise na tri. I tu je paradoks sto se oni najkvalitetniji lako moguce nece probiti medju ona tri. Njima treba vremena da ih se prihvati, jer su cesto ispred vremena.
Mnogi su ljuti sto sve generacije nemaju isti udzbenik jer misli da netko tamo gore bez potrebe mijenja udzbenike. Ne, to zasto vase dijete ima taj i taj udzbenik odgovoran je njegov nastavnik. On/ona je taj udzbenik izabrao/la medju odobrenima. Nitko ga nije smio prisiliti po sadasnjem zakonu.
Minnie, socijalne mjere koje predlazes su rjesenje mnogih problema. Zalazem se i ja za takav papir da ucenik u udzbenik moze pisati i crtati, a ne tvrdi uvez, sjajni i teski papir koji mora izdrzati 4 godine. Dakle, niposto ne knjiga kojoj se klanja, ne dodiruje i od koje kicma strada.
srdacan pozdrav

Odgovori s citatom