Mos mislit ustupka.O tom pricaju vec dugo..cekaju na pravi timing.Kupuju se izborni bodovi.Ali neces,miki...
aha, baš zanimljivo, a šta im ovo točno znači:
Odredbom članka 15. Zakona uređeno je da se u postupku izvantjelesne oplodnje
mogu oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku. Broj zametaka koji se
unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i
iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava
rizik višeplodne trudnoće. U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene
više od tri zametka.
Praćenjem provedbe Zakona, na temelju izvješća struke ustanovljena je
mogućnost poboljšanja odredbi važećega Zakona u korist osoba koje zbog zdravstvenih
razloga do sada nisu bile u mogućnosti ostvariti medicinsku oplodnju.
Predmetnim Zakonom predlaže se da se odredbe članka 15. ovoga Zakona ne
primjenjuju u slučajevima kada to odobri Nacionalno povjerenstvo za medicinsku oplodnju
na prijedlog liječnika specijalista ginekologije koji provodi postupak medicinske oplodnje i
to kada je kod muškarca i /ili žene prema saznanjima ili iskustvu medicinske znanosti ili
tijekom postupka medicinske oplodnje utvrđen nedostatak spolnih stanica.
Šta točno znači nedostatak spolnih stanica i kako to da im je trebalo 2 g da se toga sjete. E moj Ministre, opet iznosiš neistine ... u Osijeku npr. se čeka 1 godina na postupak............ i nije mi jasno zašto mijenjaš zakon kad donosi takve vrhunske rezultate, kad si potrošio na provedbu istog 45 mil HRK (a predviđeno je bilo 30 mil HRK), kad si već sad opet počeo rezati troškove(
E moj Ministre.......................... i e moja struko liječnička(
Posljednje uređivanje od Kadauna : 01.09.2011. at 15:45
Jesu li ovi novinari potpuno ludi ili sam ja? Što je to ''par jajnih stanica''. Nisam znala da jajne stanice dolaze u parovima.
članak je ionako tako-tako, prazan, ali je prijedlog izmjene zakona zanimljiv:
http://www.vlada.hr/hr/content/downl...e/147-%204.pdf
Ja mislim da im to znači "low responderi" kod žena, a kod muškaraca teški oblici neplodnosti, ovo što se već šuškalo.
Tipa, ovakvi scenariji
- žena AMH 5, dobiveno 4 stanice na 30+ ampula stimulaciju, 30 godina;
- žena AMH 40 i sve predivno, muškarac koma spermiogram;
- žena AMH nevažno, dob uff, a oni za sebe misle da su "idiopati".
ma kužim ja što je pisac htio vjerojatno ili možda reći (da mi je znati tko je stvarno pisac ovog svega)
to kada je kod muškarca i /ili žene prema saznanjima ili iskustvu medicinske znanosti ili
tijekom postupka medicinske oplodnje utvrđen nedostatak spolnih stanica.
ali nedostatak spolnih stanica!? i slušaj Ina33 ovaj wording:
Praćenjem provedbe Zakona, na temelju izvješća struke ustanovljena je
mogućnost poboljšanja odredbi važećega Zakona u korist osoba koje zbog zdravstvenih
razloga do sada nisu bile u mogućnosti ostvariti medicinsku oplodnju.
A je, nejasno su se izrazili... meni bi bilo jasnije da su napisali nedostatak kvalitetnih spolnih stanica, a opet bi tek to bilo u domeni Sv. Graala, a ne mogu sad navodit po alinejama (ili mogu) točno što je to, to je za podzakonski akt, onda bi opet i u tome nekog zaboravili.
Strogo uzevši, gubitnici ove možebitne promjene su "malo neplodni" - oni zaštopani jajovodi, a "mladi su" pa neka "vrte 6 postupaka".
Ovo drugo...e, to fakat ne razumijem što su mislili... ali to je valjda zbog nekog shortcut-a na liniji PR-novinar ili? A možda se to misli da će maknut psihilogiju iz priče... pa da bude otvoreno i za "one koji se ne izražavaju sukladno dobi". Mala šala... ako dozvolite.
A je, nejasno su se izrazili... meni bi bilo jasnije da su napisali nedostatak kvalitetnih spolnih stanica, a opet bi tek to bilo u domeni Sv. Graala, a ne mogu sad navodit po alinejama (ili mogu) točno što je to, to je za podzakonski akt, onda bi opet i u tome nekog zaboravili. Opet, kako napisat nešto logično, tipa logičan wording, na zakonu koji nije skrojen po logici.
Strogo uzevši, gubitnici ove možebitne promjene su "malo neplodni" - oni zaštopani jajovodi, a "mladi su" pa neka "vrte 6 postupaka".
Ovo drugo...e, to fakat ne razumijem što su mislili... ali to je valjda zbog nekog shortcut-a na liniji PR-novinar ili? A možda se to misli da će maknut psihilogiju iz priče... pa da bude "medicinska oplodnja" otvorena i za "one koji se ne izražavaju sukladno dobi, a jedu i junk hranu". Mala šala... ako dozvolite ono što sam popamtila po psiho-savjetovanjima da je sve bilo na "meniju".
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.09.2011. at 16:13
... na meniju kao "psiho-pitanje" ili "nalaz".
Par stanica = tri-četri, ono, na eng. što bi se kazalo "a few" ilitiga "nekolicina".
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.09.2011. at 16:15
Evo obrazloženja što znači da zbog zdravlja "nisu mogli na IVF":
"....te su danas u Sabor poslali dopunu zakona prema kojem će se u izrazito teškim slučajevima neplodnosti omogućiti oplodnja više od tri jajne stanice. To uključuje i onkološke bolesnike"
Predizborna politika...
O muko moja, odavno mi se riga na izbornu godinu, a sad se čak i na ovom području mlati prazna slama.
Fakat mi se odavno riga.
Nekako sam se nadala da će ostat samo na "otvaranjima" neperspektivnih projekata, mostova koji ne vode nikamo, ali kad se diraju u ljudima emotivno teška mjesta, onda mi je to stvarno na dnu dna ljudske neempatije, bahatost i bezobrazluk na samom vrhuncu.
Pa kako ih nije sram.
A i kad bi se išlo dvojiti, što to točno znači "extremna neplodnost".... Ja samo opet vidim veliko i široko područje otvoreno za muljaže. A ne pomaganje pacijentima.
Samo se nadam da neće nekome pasti na pamet da uskrate neki od ovih 6 besplatnih postupaka... Ako već u nekoj varijanti povećavaju broj stanica koje se oplođuju.
Ako počmu sa "štednjom", mogla bi se i ta brojka lako smanjit.
A da li se to odnosi i na one koji imaju genetske probleme, pa ima IVF nije opcija... Ili sve one koji nakon x broja propalih IVF-ova završe na ICSI... ili...ili...ili...ili...ili...ili...ili...ili...il i...ili...ili...ili...ili...ili...ili...ili...
E tako je to kad se tom problematikom bave političari i novinari, a ne struka.![]()
E da, zašto mi se čini da će se sad na ovoj novoj konferenciji na Brijunima hvalit nekim takvim stvarima kako su oni jelte dobročinitelji, mecene, maltene kao Bandić![]()
Nije toPiše ''više od tri para jajnih stanica''. Valjda su novinari načuli da je do sad bilo dozvoljeno tri, a onaj ''par'' bi valjda trebao biti muški doprinos... nije im palo ma pamet da se ne oplođuje jajna s jajnom stanicom pa se ne može govoriti o ''paru jajnih stanica''. Stvarno smiješno. Čula sam i jednom na TV-u da se u sezoni gripe preporuča povećan unos C vitamina, odnosno limunske kiseline
. Bravo novinari!
blize se izbori![]()
eto sta je, sad bi i govno javno pojeli samo da pobjede ( sorry na izrazu)
U linku piše i ovo:
"Ministar je naglasio kako zahvaljujući novom zakonu više nema listi čekanja za umjetnu oplodnju te da se u Hrvatskoj od neplodnosti lilječi čak 67 parova iz inozemstva."
Zanimljivo je da je Bosna i Hercegovina inozemstvo... a kad je ta ista stranka, s tako divnim svjetonazorima, novac hrvatskih poreznih obveznika slala za gradnju tvornice aluminija u Mostaru (samo primjer, ima toga još), onda se nije radilo o inozemstvu... jer teško da nam dolaze iz Slovenije i Austrije.
I zanimljivo da nije rekao koliko se hrvatskih parova liječi u inozemstvu. Koliko su novaca hrvatski porezni obveznici bili prisiljeni potrošiti u zemljama zapadne Europe.
Ja bih samo primjetila da ministar svako toliko upravo sprema izmjene zakona - čim se mi oglasimo - odmah mu iz usta izlazi: Upravo sam zatražio od struke podatke koliko je to parova...bla, bla, bla......
Izbori se bliže pa nas se svi love.
A Brijuni? Vjerujem da ćemo rezultatima medicinske oplodnje u Hrvata biti osupnuti i mi sami, kao i Europa kojoj toliko težimo![]()
Strašno! Fuj, fuj, fuj! Koja jeftina predizborna igra!
Nedostatak stanica bi značio donaciju. Nisu to htjeli reći. Sad me opet zanima tko je napisao tako besmislen prijedlog izmjene zakona. Pa kako se na takve stvari nitko ne potpisuje? Nisam pravnik pa ne znam procedure.
U tu "loš AMH/mali broj stanica" skupinu ne spadam jer dobijem 9 js i imam zadovoljavajući AMH, al svaki liječnik do sada je procijenio da sam slučaj za oplodnju svih. Zadnji sam put od 9 jedva dobila 2 embrija (vani).
Članak http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...-oplodnji.html
veli da se oporba mora ispričati pacijentima. Ne mogu vjerovati.
Ako netko od oporbe čita, zahvaljujem oporbi, prvenstveno gđi Opačić na zalaganju za nas kad nam je trebala podrška.
BRijuni, pa samo kad pogledate teme sve će vam biti jasno.............. ministar će da se hvali, Šimunić da bude figura kojom će se ministar ponositi u pokazivati prstom kad kaže struka i još malo tenisa i drugih igara i svi kući........................ rezultati će biti kao i do sada frizirani, bravo HRvatska!
Sweety, rezovi su već počeli, državne klinike i one privatne koje imaju ugovor s HZZO-om (Cito i pol IVF) od 6 mjeseca za IVF ili ICSI (bilo stimulirani ili prirodni) ili AIH dobivaju znatno manje sredstava nego ranije, rezali su za trećinu. Dok su klinike prije 6. mjeseca ICSI s lijekovima prema HZZO-u naplaćivali s 15000 HRK, sad je to 10000 HRK, to u praksi znači ili manje lijekove, blage stimulacije ili rjeđe u postupke, za sada ne diraju 6 besplatnih postupaka
Ova nebuloza od prijedloga mi je opet digla želudac danas- a tek ova Milinovićeva izjava
Nedostatak spolnih stanica- što to dovraga znači?? Ako je netko low responder i dobiva 2-3 js ionako ga se ovaj zakon ne tiče. Ako je spermiogram koma i ima svega nekoliko spermija- s čim će oploditi više od 3 js?? Nebuloza nad nebulozama
Opet u skladu sa Milinovićevom politikom
A predizborna kapmanja se počinje zahuktavati, baš čudno da se sad tog sjetio
zene, trenamo neku od vas za tv, snimanje sutra
ako ste isle vani jer vam ovaj zakon ne daje sansu, pliz javite se, novinarka ce doci snimiti gdje vam pase
Veću glupost od ovog prijedloga teško da sam ikada pročitala a struka nam je strašno izašla u susret, baš su se potrudili. Želudac mi se okreće.
Predsjednica Udruge Roda sad na RTL. Baš zgodna i dobro priča.![]()
Posljednje uređivanje od Beti3 : 01.09.2011. at 18:41
Otići ćeš vratiti se nećeš poginuti
Što je iduće? Onima koji su podigli kredit u eurima, smanjenje kamate ukoliko im je rata vezana uz švicarac?
ja moram kazat, nakon pomnog razmišljanja, da ću ja ovim potezom HDZeja profitirat. Kako će se dozvolit oplodnja "više od 3 para js" po mom matematičkom mozgu 3 para su 6 js. Ja ih uglavnom uz velike trude, toliko uspijem dobit u postupku, dakle barba Milinović će me pustit da ludujem i rasplodim svih 6 komada. Onda će mi vratit dozvoljena 3 embrijića, ali ja imam još 3. Kako je ovo jedna vjerska tema a ne medicinska moje embrijiće morat će zamrznit, ne smije mi ih "ubit" jer već smo, jelte prije dokazali da je spajanje js i spermića novi život. Znači eto mene opet na zamrzavanje embrijića a ne js. Dakle ubuduće je... Češku više ne mrdam iz Lijepe naše jer mi sad "nudi full service".
Jedino mi mogu uvalit za... sa onim "žao mi je samo su se tri oplodile", moram dakle još jedino smislit kako da im tu uvedem osobni monitoring 24 sata kako mi se ne bi stalno oplođivale samo 3 staničice.
Kad još ovo rješim mislim da sam na konju, ili magarcu.
ivarice, nisam te vidjela. bit će valjda u dnevniku nešto.
aenea![]()
venddy, pa puno nas će profitirati. nije u tome stvar, nego kako su to eto baš sad izvukli pred izbore, a onda još govore da je oporba kriva.
al što veliš 3 para stanica, to je zbilja malo smiješno. ja sam zadnji put dobila 3 "tripleta" stanica![]()
sprdam se Jele, samo se sprdam od muke sama sa sobom, računam kad me ovi nabiguzi u Vladi već sprdaju pa mogu malo i sama sebe
To je baš fuj, fuj i fuj!!!! Ono što je najgore je to da će im ovakve predizborne cirkusarije i upaliti! Ljudi će opet glasati za njih i oni će opet sljedeće godine iste nebulozne zakone donositi i mi se stalno vrtimo u krug! Bojim se da ni mojim praunucima neće biti bolje u ovoj zemlji! :/
jeeeeeeeeeeežim se od ove prljave predizborne kampanje! Očito nas smatraju idiotima kao i umirovljenike kojima nude 100 kn kao nekoj sirotinji. Prijedlog je totalno idiotski napisan i potpuno nejasan - sastavljao ga je netko tko nema pojma o MPO-u.
ma ovo je tak jadno da uopće nije za komentiranje... više od 3 para jajnih stanica, nedostatak spolnih stanica, nisu mogli na IVF, SDP se treba ispričati pacijentima itd., itd..... ono...ministar je sam svoj komentar...
Svi ste vec sve rekli i zapravo bih vas mogla samo potpisati.
Ova izmjena zakona samo potvrdjuje koliko je zakon los. I nes ti struke kojoj je trebalo dvije godine da shvati i uvjeri zakonodavca kako zakon ne valja! Osim toga tko se jos u ovoj drzavi drzi bilo kakvog zakona? Trebas samo raditi po svoje, pa ce se vec i zakon promijeniti.![]()
da nije strašno, bilo bi smiješnooni stvarno misle da smo svi mi ovce
mogu se samo zbljuvati
fuj!!!
Mene, više od svega, zanima - tko je Struka? Tajnovitiji su od Masona, Templara i Opus Deia zajedno.
Ako su ovo "promjene", bilo bi im bolje da šute, sad će nam se drugi još više smijati. Sramota!
Da su mi kojim sluačjem u zadnjem postupku sve tri stanice bile zrele, ove dvije ne bi imali s čim oploditi i sad bi kao trebala biti sretna i zahvalna na tzv. 'promjenama'. Bolje bi bilo i ovima na vlasti i nazovimo je struci da se zavuku u mišju rupu i iz nje nikada više ne izađu.
Sve ste već napisale, ja mogu samo sve redom potpisati!
Samo da još podebljam ono FUUUUUUJJJJJJJJJJJJJJJ! Gade mi se! Gade mi se svi! A naš dragi Mili je stvarno... ne da mi se ni pisati...![]()
Znači, dok sam bila zdrava i producirala jajne stanice, nije se smjelo oploditi više od 3.
Sad kad su prošle 2 godine, produkcija u rapidnom padu, sad će dozvoliti oplodnju više od 3?
Fala, sad mi ni ne treba.
Vrati mi moje 2 godine kad sam sa više pari svojih jajnih stanica mogla dobiti i toliko zametaka.
Smeće. Fuj.
Tako izgleda kad se javljaju pacijenti na koje se ove izmjene zakona odnose-oplodi mi sve moje obje stanice, hvala što bi mi oplodio svih 4, al ko mi kriv šta ih nemam, pa ni u paru.
Idu izbori nama neplodnima, onima koji su to prestali biti i koji će to tek prestati biti, a prestat će biti i još nekih nakon izbora..
Posljednje uređivanje od mare41 : 01.09.2011. at 22:33