Citiraj hanumica fata prvotno napisa
samo da dodam da moji doktori misle da smanjen AMH samo u kombinaciji sa povisenim FSH i UZ slikom jajnika predstavlja marker smanjene ovarijalne rezerve.
grubo receno, AMH od oko 0,5-0,7 je cest kod zena sa FSH >10. ALI, sve to zajedno nije i jednoznacna prognoza odgovora na stimulaciju!
kao sto se gore pisalo, poneka cura sa niskim AMH odgovorice sa 6 JC, dok neka druga sa normalna oba parametra ne uspijeva da napravi vise od 2-3 JC sa mega-dozama hormona...
dakle, ovarijalna rezerva je kao yeti, vide joj se tragovi (kao AMH produkcija), ali direktna mjera primordijalnog pool-a jos uvijek nije moguca...sto ja mislim ima i svoje dobre strane, jer ostavlja mjesto za nadu
Pozdrav svima.

Samo da potvrdim teoriju hanumice fate. AMH nije direktna mjera primordijalnog pool-a..!! To mi je potvrdio moj Endokrinolog a i DR.Check iz New Jersey. A ja sam zivi dokaz..

Dijagnoza POF mi je postavljena deset dana prije 27og rodjendana (decembar 2008), jer kada sam prestala piti kontracepcijske pilule nisam dobijala menstruaciju. Radila sam sve moguce pretrage, ali razlog mojoj dijagnozi nije pronadjen. FSH-94.5 IU/L, e2-26.5 pg/mL, AMH-undetectable!!!!

U novembru 2009 sam pocela piti DHEA, i samo nakon 2 mjeseca sam dobila menstruaciju. Odmah je uradjen ultrazvuk na kojem sam imala jedan folikul od 13mm, i tri manja folikula.

Uz DHEA pijem Baby Aspirin 81mg, u Svicarkoj ga nema, ali sam ga narucila iz Amerike, pijem Co Enzym Q10, L-Carnitin i Multivitamin CELA (ova tri su od Burgerstein).

Pozdrav

POFica iz Svicarske
Pozdrav