Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: IVF i UZV dojke/mamografija

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno IVF i UZV dojke/mamografija

otvaram ovu temu ponukana današnjom "jezikovom juhom" sa sistematskog pregleda. naime, u pregled je uključen i UZV dojki. veli doktorica da je za žene u IVF pričama od izuzetne važnosti da često idu na kontroli dojki, UZV-om ili mamografijom, te da je na našim MPO doktorima da nam objašnjavaju, ali nekako usput zaborave...

koliko je vas ovdje radilo UZV i imate li ikakve ciste na dojkama nakon MPOa?

moja ima 5 mm i mislimo da je bezopasna

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nakon miss.ab. u srpnju otišla sam na uzv dojki...imam cistu u desnoj dojci, 9 mm, kontrola za 6 mjeseci

prije nove stimulacije, komentirala eventualne rizike s mpo dr., kaže druga stvar da je fibroadenom u pitanju, ovako nema brige :/

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivica_k prvotno napisa
    kontrola za 6 mjeseci
    pa to je već sad! otići ću nakon postupka, nadam se trudna

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam ga nikada obavila, a i nisu me dr na to upozoravali. Cijelo vrijeme dok sam bila u postupcima sam planirala obaviti UZV jer sam pročitala da se svakako preporuča,ali eto nisam.Jurila sam iz jednog postupka u drugi i nekako zapostavljala zdravlje u širem smislu.Sad mislim to obaviti prvom prilikom kad budem mogla.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam prije prve stimulacije operirala fibroadenom i tad mi lječnik/kirug koji je obavio operaciju nije spominao negativne efekte stimulacija,a pitala sam.
    U međuvremenu sam bila na kontroli i sve je bilo OK, a sad u petak imam novu.
    Inače je sam rizična skupina jer imam dosta gusto tkivo pa je kod mene teško bilo što otkriti (mamografijom skoro nikako) zato se ja kontroliram bar jednom u 6 mj.
    Moj savjet svima: redovita kontrola.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Išla svakih 6 mjeseci na UZV, sad na mamografiju baznu plus UZV, u svojoj 40-toj, iako su mi u Eljugi rekli da nije to tako kritično da moram odmah sad. Dosad bilo sve OK, izuzev jednog malog fibroadenoma kojeg smo pratili, na kraju mislim da je dr. rekao da to možda i nije fibroadenom.

Svakako treba ići na UZV svakih 6 mjeseci, meni su u Suncu bili spominjali i kontrolu jetrenih proba, i štitnjače.

Ali, imaj na umu i da si te klinike za sistematski dijelom i rade biznis, pa je teško prosudit što je objektivno.

Jedini od MPO doktora koji i prije ulaska u stimulaciju traži UZV ili mamografiju dojki je, čini mi se, onaj Austrijanac iz klinike Adebar.

Kad se pita MPO-ovce, oni su za redovne kontrole, bez panike.

Kad se pita onkologe, slično, bez panike, ali kako su jajnik i dojka povezani, ja to volim ipak naglasit - to da sam bila na stimulacijama tj. da sam MPO pacijent.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

poslodavac mi plaća policu u suncu i tamo mi je u sistematski uključen i uzv dojki
    prije toga, dok mi tadašnji poslodavac nije plaćao sistematski, išla sam redovno svake godine na uzv
    i prije i poslije stimulacije sve ok, dakle nikakve promjene poslije postupka
    mislim da je jako bitno kontrolirati, bar jednom godišnje
    i obavezna stalna samokontrola

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Operirala sam fibroadenom s 18 godina i samim time imam obavezu kontrolirati se minimalno jednom godišnje (uzv). Otkada sam u postupcima pojačale su se ciste (po nekoliko na svakoj), no doktore one ne zabrinjavaju previše. Ja sam pojačala preglede na dvaput godišnje, isključivo zbog stimulacija.
    Moja je teta nakon 15 godina hodanja po postupcima oboljela od karcinoma dojke s 45 godina; neki su joj liječnici rekli da je moguće kako su sve hormonalne stimulacije kroz koje je prošla "ubrzale" da joj se karcinom pojavi ranije, u mlađoj dobi, moguće je da bi inače ga dobila kasnije.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nikad nisam bila na UZ dojke, nekako je to ostalo po strani uza sve ostale pretrage vezane uz MPO, no čitajući vas, mislim da ću otići.

jelenkić avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam nakon prvog postupka otišla na uzv, srećom sve je bilo u redu i dr mi je rekao da za 6 mjeseci obavezno ponovim uzv zbog stimulacija, a sam 30 moram napraviti i mamografiju jer sam rizična skupina zbog mame koja je umrla od raka dojke. Znači za mjesec dva bi trebala ponovno.
    Napravila sam i jetrene probe, a kod hiperstimulacije su mi ih u bolnici ponovili još tri puta.

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Gdje idete na uzv dojki? Ja sam bila zadnji put u Nemetovoj u sklopu sistematskog, bilo je to prije 14 mjeseci. Dobro ste me podsjetile...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj AuroraBlu prvotno napisa
    Gdje idete na uzv dojki? Ja sam bila zadnji put u Nemetovoj u sklopu sistematskog, bilo je to prije 14 mjeseci. Dobro ste me podsjetile...
    Ja koji put tamo di posao plaća sistematski, zadnji put mamografija + UZV u Eljugi, dr. Sušac.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

UZV dojke uredno svake godine radim (poliklinika VILI ili u klinici Croatia Osiguranja). Potrebno je naglasiti da SVE zene redovito (to jest jednom godisnje) moraju ici na pregled dojke (isto vrijedi za godisnji pregled kod ginekologa) i da bi SVAKA zena redovito trebala raditi samopregled dojke.

Neznam tocno od kada se preporucuje UZV dojke ali ja ga radim od 35. godine.

Evo i vise informacija: http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12478

Zar je u 2010. jos uvijek potrebno naglasiti da redovite kontrole mogu spasiti mnoge zivote?!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

obavila uzv prvi put zbog sumnje na promjene i bila u pravu, tad imala jednu cistu koju moram pratiti. sad uskoro moram na kontrolu, a u medjuvremenu bila jos jedna stimulacija.

ipak, vjerujem da je sve ok, a sigurna sam da se moramo cesto kontrolisati

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

of skrouz, nakon 1. ivfa, taman na pola puta prema 2...
    sve ok, ali kad je rekla: pocetak febrilne mastopatije, smrzla sam se. pitam je - sta je to, a ona uz smijeh odgovara: zub vremena

rekla mi je da podjem na mamografiju, jer imam 36., ali ne da mi se ove male sise rastezat...

ajde molim vas recite mi sta da od uputnica uzmem za kontrolu jetre. to nisam odradila, a uvijek sam sa jetrom tanka...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    ajde molim vas recite mi sta da od uputnica uzmem za kontrolu jetre. to nisam odradila, a uvijek sam sa jetrom tanka...
    Meni su u suncu rekli jetrene probe - to si ti ono ALT, AST itd. - to će ti znat tvoja opća praksa što je to.

To ti je priča uvijek ista - kad dođeš kod tih osiguravatelja, malo znaju koji put i napumpat paniku, čini mi se, kao što je MPO-vci koji put znaju onako... ma ne downplayat, nego, žele ohrabrit u stilu pa nije to baš toliko opasno. Svaki lijek teži ide kroz jetru, ako sam dobro shvatila. U MB-u su nam rekli da pijemo puno vode, ako sam shvatila, i zbog kao da se to sve izluči, ne samo hiperstimulacije.

Više će ti IVF lupnit na štitnjaču, samo tu nikad ne znaš jel' koka ili jaje - jel' štitnjača uzrokovala neplodnost, ili su lijekovi nju malo načeli - to će sve znat Timmy. Za štitnjaču je osnovna pretraga TSH i ona dva antitijela. A štitnjača opet ode koji put kod žena u disbalans zbog godina... Tako da nije to - a-ha, vidi ga sad, eto, stimulacije su to napravile.

Jajnike bi isto svi trebali kontroliravat, ali valjda dok ste u MPO režimu gledaju se svaki mjesec, poslije... valjda dvaput godišnje, tako bi nekako ja, ne znam, nisam to točno nikog pitala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    of skrouz, nakon 1. ivfa, taman na pola puta prema 2...
    sve ok, ali kad je rekla: pocetak febrilne mastopatije, smrzla sam se. pitam je - sta je to, a ona uz smijeh odgovara: zub vremena

rekla mi je da podjem na mamografiju, jer imam 36., ali ne da mi se ove male sise rastezat...

Meni su u suncu rekli jetrene probe - to si ti ono ALT, AST itd. - to će ti znat tvoja opća praksa što je to.

To ti je priča uvijek ista - kad dođeš kod tih osiguravatelja, malo znaju naizgled koji put i napumpat paniku, čini mi se, kao što je MPO-vci koji put znaju onako naizgled... ma ne downplayat, nego, žele ohrabrit u stilu pa nije to baš toliko opasno. Svaki lijek teži ide kroz jetru, ako sam dobro shvatila. U MB-u su nam rekli da pijemo puno vode, ako sam shvatila, i zbog kao da se to sve izluči, ne samo hiperstimulacije.

Više će ti IVF lupnit na štitnjaču, samo tu nikad ne znaš jel' koka ili jaje - jel' štitnjača uzrokovala neplodnost, ili su lijekovi nju malo načeli - to će sve znat Timmy. Za štitnjaču je osnovna pretraga TSH i ona dva antitijela. A štitnjača opet ode koji put kod žena u disbalans zbog godina... Tako da nije to - a-ha, vidi ga sad, eto, stimulacije su to napravile.

Jajnike bi isto svi trebali kontroliravat, ali valjda dok ste u MPO režimu gledaju se svaki mjesec, poslije... valjda dvaput godišnje, tako bi nekako ja, ne znam, nisam to točno nikog pitala.

Meni su u Eljugi rekli, ako nema drugih faktora rizika, ne treba mamo prije 40-te, dovoljan je režim UZV-a. Male ili velike na mamografiji - iskustvo je, vjerujem, isto - ko razapet Isus si, ali kratko traje.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Više će ti IVF lupnit na štitnjaču
    i tu sam "dobra" - idem na punkciju ciste na štitnjači, veli dr (vrlo optimistično) 90 posto šanse da je dobroćudna

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

već godinama imam neke ciste na štitnjači, i pratim ih redovito...meni je punkcija štitnjače ko dobar dan
    srećom još uvijek sam eutireodina!

gargamelica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni su na prvom UVZ dojki otkrili fibroadenom i potvrđen je punkcijom(to je bilo prije ivf postupka).
    Kad sam krenula u ivf oba dr i ginek i za dojku nije pridodavao nikakvu važnost tom podatku,pratila sam ga svako šest mj i sad nakon svih postupaka mi se počeo smanjivat(i kod uzimanja hormona je bio miran).
    Naglasila sam na zadnjem pregledu dojki opet da idem u ivf i on je rekao da ti hormoni nisu opasni za dojke .
    Dr je jako cijenjen i s iskustvom.

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam bila na sistematskom prije kretanja sa postupcima i godinu dana nakon zadnjeg postupka.Ono sto prije nisam imala a sada imam su cista na dojci i na stitnjaci.E sada dali je to povezano ili nije doktori mi nisu mogli reci ali kako spadam u rizicnu skupinu zbog vise slucaja karcinoma na zenskim organima u obitelji kontrole su svakih 6 mj.I kada smo vec kod toga tek sada sam skontala da sam propustila kontrole za par mjeseci morati cu se pokrenuti.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da, ja ko i ti, ciste na dojci i na štitnjači! upravo čekam rezultate punkcije ove druge koja je vapnenasta, pa je doktorica "optimistično" zaključila da je 90postotna mogućnost da je dobroćudna

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ksena malo ~~~~ za optimizam!
    Kod mene je to sve sitno i nadam se da ce tako i ostati pa sam samo na promatranju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •