Ima tko kakav dobar recept za poriluk.
Meni je jako fin, a baš sam ih nabavila nekoliko velikih.
Ja ga inače obavezno ubacim u juhu, veliki komad, u variva s ječmom, lečom,...
Kako još?
Ima tko kakav dobar recept za poriluk.
Meni je jako fin, a baš sam ih nabavila nekoliko velikih.
Ja ga inače obavezno ubacim u juhu, veliki komad, u variva s ječmom, lečom,...
Kako još?
možeš složenac s faširanim mesom, pa zapeći u pećnici
možeš varivo s faširanim mesom i malo riže
možeš sa suhim mesom
bez mesa, samo s mrkvom, lukom i češnjakom...
ma, kao i svako varivo (grašak, kelj, grah, mahune)...
prije ga obariš u slanoj vodi, procijediš i "tretiraš" kao i svako drugo povrće.
mi volimo i krem juhu od poriluka
Ovo sve mi se čini super, daj nabaci par recepta/pojašnjenja, ako imaš vremena.apricot prvotno napisa
![]()
I mene zanima recept za složenas s porilukom i faširanim mesom.
kila poriluka nasjeckana na komadiće
pola kile faširanog
pola kile riže
sve to zajedno pripremiš tako da ishlapi voda
jako je ukusno iako mm kaže da izgleda kao da je netko ukrao papriku od punjene paprike
super za klince koji ne vole zeleno, jer se poriluk vizualno izgubi
evo, upravo se krčka![]()
ja često radim rižoto od poriluka.
dinstati poriluk na masl ulju, s malo češnjaka, dodati rižu, podlijevati sa vodom (ili temeljcem za bolji okus), dok se riža ne skuha. sol, papar, peršin.
može i bolja varijanta, prvo na masl. ulju dinstati male komadiće pancete, dok onako ne postakle, malo zaliti s bijelim vinom i pustiti da ishlapi. pa dodati poriluk i dalje isto. naribati gore sir.
ili volimo maneštru od poriluka i čičvarde (slanutka) - namočiti slanutak, na malo masl. ulja staviti poriluk, dok ne uvene, dodati sitne kockice krumpira i vodu, kad se krumpir skuha, zgnječiti ga, dodati još vode i slanutak. kuhati dok se slanutak ne skuha.
sviđa mi se ovo s faširanim, to nisam nikad probala, al mi zvuči dobro.
aaaaaaaaaaaa
sve objasnila i majmun mi progutao:
složenac:
obariš nasjeckani poriluk
meso popržiš sa začinima
u vatrostalnu slažeš red poriluka, red mesa
na kraju zaliješ ili pasiranom rajčicom za crvenu verziju ili jajetom i vrhjem za kuhanje, za bijeu verziju (ta je ko musaka)
evo, ovdje je strip kako ja radim lažnu sarmu, pa prema tom receptu:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1942
Asimon, juha se radi kao i sve druge krem juhe.
Skuhaš poriluk, staviš u sjeckalicu i sasjeckaš ga u kašu (ili štapnim mikserom), staviš na štednjak, zaliješ s vodom u kojoj se kuhao, dodaš vrhnje za kuhanje, začiniš i prokuhaš.
to je to.
Klinci obožavaju.
stavim maslac i na njemu malo prodinstam poriluk, tokom dinstanja malo podlijem vodom/temeljcem. kad poriluk omekani u to dodam pripremljeni cous cous i to je to. ponekad doam i pnacetu u sve to. to mi je prilog, moji klinci vole, a brzo je gotovo.
sad vidim kako sam dosljednaMama Natasa prvotno napisa
![]()
Korice (mlinci) sa prasom (porilukom) i šampinjonima.
1/2kg prase
250g šampinjona
korice
250ml vrnja za kuhanje, čašica jogurta, mlijeka po potrebi
2 jajeta
Prasa se očisti, izreže na kružiće i dinsta na pari dok ne omekša. Šampinjone očistiti, izrezati na ploškice pa na puteru propržiti dok voda koju puste ne ispari. Nakon toga pomješati prasu i gljive te začiniti po ukusu (meni ovdje super ide origano). U dublju tepsiju slagati sloj korica (suhih), pola nadjeva, sloj korica, drugo pola nadjeva, završni sloj korica. Jaja, vrhnje i jogurt izmješati i preliti korice (ako baš hoćete može odozgo ići i nariban žuti sir). Trebalo bi biti bar do pola tekućine, ako je potrebno dodati mlijeka. Ubaciti u predhodno zagrijanu pećnicu na 180C i peći oko 1/2h. Ako treba na kraju malo pojačati da zažuti po vrhu.
Može i varijanta sa korama za lazanje.
Ja poriluk radim najjednostavnije: stavim malo maslinovog ulja, bacim na to poriluk, mrvicu prodinstam, posolim, zalijem vodom, ali ne previše da ne bude prerijetko i kad bude gotov dodam vrhnje za kuhanje. I to je gotovo za 15 minuta i svima nam je mljac.
Radimo više manje sve navedeno (poriluk s krumpirom kao varivo, krem juha, složenac s mljevenim mesom) a radimo i ovo:
Bezmesni složenac:
Red obarenog poriluka
Red kuhane riže
REd ribanog sira
ponoviti koliko ima
Zaliti sa 2 razmućena jaja i vrhnjem za kuhanje
Zapeći da dobije koricu
Poriluk s jajcima:
Poriluk obariti (da ne napuhava, ali može i bez toga), prodinstati na ulju, pa zaliti jajcima razmućenim kao za kajganu i ispržiti da se jaja dobro povežu. Po volji posipati ribanim sirom. Ako mi je malo poriluka, u ovo dodajem kuhanu tjesteninu (integralnu ili običnu) i slično. Može se dodati i mini rajčice kad se dinsta. Jako je fino. Začiniti po volji. Moji obožavaju hickory rauchsalz koji daje miris po dimu, kao da se unutra kuhao buncek, a od mesa ni M!![]()
ja volim sve gore navedeno a volim i kis (olit francusku pitu) s porilukom a kao fast food pastu s porilikuom izdinstam porilik na malo maslinovog ulja ( ko voli moze dodati i pancetu) skuham pastu pomijesam pospem parmezanom ikad imam vise vremena pastu i poriluk stavim u vatrostalnu zdjelu zalijem umucenim jajetom i vrhnjem malo sira preko i zapecem i to je mljac
moja Peterlin...Peterlin prvotno napisa
meni su svi tvoji recepti, ali od svakoga raste guza
![]()
ja bih svako jelo zalijevala jajima i vrhnjem i gurala u pećnicu
i nabacala sira da dobijem koricu...
a viš, ja ne volim vrhnje za kuhanje, ne što deblja, nego nekako mi je to super fino prva dva-tri zalogaja, a onda mi je slabo.
al me zato peterlin podsjetila na frigana jaja s porilukom, to mi super paše.![]()
i još ako je malo pancete![]()
Ja sam iz Podravine...
MM i djeca to obožavaju. Ali moram priznati da sve manje to radim i za sebe. Za mene je krem juha. Čak i bez vrhnja za kuhanje...Bude gusta (a ne i masna) od jednog krumpira. Vrhnje u tetrapaku stoji na stolu, moji dečki (naročito mlađi) zalijevaju, a ja gledam...
![]()
Inače, u mom kraju mladi poriluk (tanki mora biti) se radi i na salatu s bučinim uljem. Nije za svakoga, napuhava!
Kad sam bila cura, uglavnom sam se hranila tako (juha+salata) a bome je došlo vrijeme da se vratim na taj način prehrane!
sirovi?Peterlin prvotno napisa
viš, ni to nisam probala.![]()
Meni je najbolja salata zelena salata sa porilukom, sirovim, da... mljac!
Ja ga pravim sa rižom - kao rižoto od poriluka, a najviše ga volim kao prilog (a znala sam ga jesti tako kao i doručak) samo prepržen, onako fino, na ulju i na kraju posoljen.
Da! Sirovi! Kažem, nije za svakoga... A paše i u kombinirane salate. Ako nema mladoga, od starijeg treba odabrati listove svijetlozelene boje. I NE pretjerati...cvijeta73 prvotno napisa
cvijeta73 ako nemas problema sa zeludcem obavezno probajja ne smijem vise
![]()
mi volimo varivo od jecma po recptu koji je stavila LeaB -stavim vise poriluka i onda L i ja gustamo
Ne stignem sve čitati, pa ne znam je li već netko napisao:
meni je najukusnije i najjednostavnije staviti kolutiće poriluka i mrkve na ugrijano maslinovo ulje, malo posoliti i popapriti te protisnuti češnjak. Kad uzavrije, smanjiti vatru i dodati malo vode. Kad voda ispari (kod mene je to za cca. 25-30 min), jelo je kuhano.
Obično uz to 'ubacim' četvrt domaćeg piceka iz pećnice.
Em je po Montignacu, em je ukusno da se čak i mm koji ne voli poriluk veseli kad dođe s posla.
(Još jedan od 'veselih' obroka je obareni poriluk - kolutići - u kajgani.)
Sad sam se sjetila i fantastične salate sa sirovim porilukom:
jedan manji celer na kockice (sirovi)
ananas iz kompota na kockice
10 dag sira gouda na kockice
10 dag kuhane šunke na kockice
kukuruz iz limenke
5 kuhanih jaja
1 veći poriluk na kolutiće (pa kolutići na 'kockice')
OBAVEZNO ostaviti jedan dan da svi sastojci u redovima kako sam navela pomiješaju sokove. Slijedeći dan prije serviranja posoliti, popapriti i povezati majonezom i/ili vrhnjem.
e, ovo ću danas, baš ti hvala@n@ prvotno napisa
Jako, jako volim poriluk :D
Uvijek ga imam nasjeckanog u zamrzivaču.
Fini je kad se nareže na duže, skuha, pa spoha.
Jako fino je i već prije navedeni recept sa jajima, samo ga treba dobro prodinstati dok lijepo omekani i kad se na to dodaju umućena jaja i malo papra, ima okus kao da su jaja sa gljivama.
Kao varivo ga radim sa ponekad suhim mesom, ali uvijek sa ječmom (ričetom).
A sad idem pejstati ove vaše divne recepte![]()
Je li vam ovi recepti podrazumijevaju i zeleni dio poriluka?
evo ja danas imam poriluk za ručak!
i često ga radim jer ga baš svi nekako volimo!
uglavnom postupak rada je sljedeći, narezuckam poriluk na tanko i dinstam na malo maslinjaka i vode, dodam mrkvicu, celer...što mi padne pod ruku.
i onda na to stavim leću i kuham dok leća ne omekša!
ili kuhani slanutak!
ili quinou, kao danas!
i super je, ukusno...mljac, za prste polizat!
koji put ugodim MM i dodam komadić suhih rebrica!
umak od poriluka -
odlično ide uz pečeno meso ili njoke
1 odrezati vrh i tamnozeleni dio listova, rasijeći poriluk po dužini i oprati sve slojeve
2 nasjeckati na kolutiće i razdvojiti na frčke![]()
3 jednu malu glavicu luka srebrenca narezati na tanke rezance
4 jedan češanj češnjaka protisnuti
5 propirjati sve na malo masl.ulja ili masnoće od pečenja odreska dok ne postane staklasto
6 umutiti kav.žlicu brašna u 2dcl.bijelog vina (sobna temp) i i podliti umak
po potrebi dodti malo vode ili popraviti boju žlicom vrhnja za kuhanje
7 posoliti i popapriti na kraju
ja ponekad radim i na malo pancete s njokima
MM to obožava a mrzi poriluk
mmm, obozavam poriluk, pa i sirovi, na salatu, samo posolim i stavim kiselog vrhnja, mljac
Evo jos jednog recepta, kome god sam to pravila se odusevio:
Isjeckam par mrkvica na kockice, dinstam neko vrijeme na maslinovom ulju, zatim dodam isjeckani poriluk, i dinstam dok se malo ne stopi. Po zelji zaciniti. Na kraju kada je skoro sve gotovo dodam kukuruza secerca, sve to ljepo podlijem vrhnjem za kuhanje ( za one koje ne muci velicina guze mogu naribati malo gaude ili nekog drugog sira), i pomijesam sa tjesteninom ili rizom. Super brz i ukusan obrok. Obicno napravim malo vecu kolicinu povrca, ovo sto namjeravamo pojesti danas napravim tako sa vrhnjem, a ostalo bez vrhnja pustim u frizideru, pa moze duze stajati.
vidim da mnoge tišti čime zapeći da nije debljavo - evo imam prijedlog:
na teflontavi na pola žličici putra zažutite dvije žlice brašna od pira i podlijte lowfat toplim! mlijekom miješajući dok ne dobijete glatki svijetlo smeđi bešamel za okus dodajte mrvu muškatnog oraščića ili žlicu pravog parmezana ili nekog drugog naribanog tvrdog malomasnog sira.
Ja musaku od poriluka zapečem po grčki -
jogurt čvrsti iliti grčkiizmutim s jednim jajem i malo soli i prelijem po složenoj musaki okus je puno bolji od ikakvih gauda isl
Rizoto od poriluka, gljiva i parmezana: na maslinovom ulju poprzis lagano luk, pa dodas poriluk, pa gljive, pa rizu. Ukuhas kao za rizoto, i pred kraj pospes naribanim parmezanom, da se otopi. Ovo radim sa integralnom rizom.
Takodjer mozes i preskociti gljive (radi djece), ili mozes ga i zapeci, znaci napravis ga prema gornjem receptu, osim sto ne dodas parmezan. Kad je gotov, prebacis ga u posudu za pecnicu, na njega slozis sir za toast, pospes s vrlo malo maslinovog ulja, i zapeces.
Rizoto od poriluka, gljiva i parmezana: na maslinovom ulju poprzis lagano luk, pa dodas poriluk, pa gljive, pa rizu. Ukuhas kao za rizoto, i pred kraj pospes naribanim parmezanom, da se otopi. Ovo radim sa integralnom rizom.
Takodjer mozes i preskociti gljive (radi djece), ili mozes ga i zapeci, znaci napravis ga prema gornjem receptu, osim sto ne dodas parmezan. Kad je gotov, prebacis ga u posudu za pecnicu, na njega slozis sir za toast, pospes s vrlo malo maslinovog ulja, i zapeces.
Zakonita ne voli poriluk pa ga rijetko jedemo.
Svejedno, u dobrom sjećanju mi je poriluk s majonezom, strahovito jednostavno jelo koje se koristi kao salata ili kao prilog. Nikakva mudrost.
Ima negdje na forumu recept za poriluk sa piletinom, pa za poriluk sa bundevom i puretinom, jako fina jela, ja ih pripremam u nešto modificiranom obliku.
Dobar mi je i recept sa damijeneštoslatko koji potječe od J. Olivera, a radi se tako da se poriluk malo polije maslinovim uljem, stavi na dno vatrostalne posude, gore se složi pileći file, a po vrhu se stavi budžola i to se peče, poriluk bude prefin u toj kombinaciji.
Ja jako volim i najobičniji čušpajz od poriluka, a volim i 'wok' sa porilukom - puretina, poriluk, mrkva pripremljeni u woku.
No, Lea ne podnosi porilukprije je barem jela taj wok, a sad je i iz njega počela micati poriluk.
I moji su sinovi imali fazu "nije mi fini poriluk" ali je srećom brzo prošla... Danas za ručak klasično varivo (mm naručio) sa suhim rebrima unutra.
zar mrkva moze po Montiju?apricot prvotno napisa
koga briga za Montija?
ja sam to jučer skuhala, ali sam dodala kockice pilećeg filea kojeg sam prethodno popržila nasuho
bilo je preprefino
@n@, hvala!
pikula prvotno napisa
ovo mi ide u omiljene
kao i recpet koji je stavila @n@
ja poriluk vrlo cesto korstim kao luk dinstam na malo ulja i vode umjesto ili sa lukom skoro za svako jelo, volim taj okus koj poriluk da jelu.
a dosla sam da stavim ovja recept![]()
http://www.damijenestoslatko.bloger....tu/855135.aspx
i bez budole je![]()
Ja sam danas na malo ulja prepržila kockice piletine, na to dodala nasjeckanu mrkvu, poriluk i krumpir, dodala mrvicu crvene paprike( može i bez nje),soli, podlila i dinstala. Kod serviranja može se dodat u to žlica vrhnja. L. i ja se danas udavile u tome. :D
ili pita od poriluka ili varivo....
varivo mi je prefino....
poriluk na kolutice i staviti na ulje, mrkvica nasjeckana, voda, zacini i kuhati cca pol sata i onda dodati palentu i skuhati do kraja...
meni to prefino
Kad smo već kod poriluka, i kod nas je danas na meniju - u štrudli iliti piti (mm razvukao tijesto 8) ).