izvini, nisam dobro citirala, u tekstu su pisali sastojci i komentar a moze i po montijuapricot prvotno napisa
izvini, nisam dobro citirala, u tekstu su pisali sastojci i komentar a moze i po montijuapricot prvotno napisa
Evo, mi smo danas za ručko-večeru imali apricotin složenac od poriluka i mljevenog mesa (+ umak od jajeta i vrhnja za kuhanje). Čak je i najstarijoj curi bilo jako fino.
Mi jako volimo i slanu štrudlu sa kravljim sirom i porilukom ( zelenjača ). Vučeno tijesto nadjenem sirom u koji sam stavila malo vrhnja, jaje, sol i prodinstani ( na malo ulja ili domaćem vrhnju) ili blanširani ,nasjeckani poriluk. Zalijem vrhnjem i ispečem. A kad mi se ne da mjesit tijesto za štrudlu, sa tim nadjevom napunim palačinke, isto prelijem vrhnjem i zapečem. Za tim mi svi gosti polude.
Mmmmmm rižoto od poriluka....njami![]()
Je li netko spomenuo omlet od poriluka?? :? Također za prste oblizat..
Ovo mi je njami, njami, nisam dugo dugo pravila.školica prvotno napisa
Isto u trenutku ljenosti ispečem pitu od poriluka, napravim prhko tijesto umjesto vučenog i to je to...
Hvala na podsjećanju za štrudlu.... Može se s tim napraviti griz-štrudlu (slanu varijantu) i bude baš dobro... iako moj sin mlađi više voli gljive. Budući da mu ih ne dam u nekim količinama, rješenje je kompromis - na cijeli pleh griz-štrudle s porilukom naribati 2 šampinjona, da svi budu zadovoljni! A da nam ne dojadi, pečem mali pleh (18x25) u koji stanu samo 2 savitka... (da se guza preveč ne proširi).
toliko ste dobrih recapata stavile da čovjek ne zna od kud bi krenuo.
a ja ove godine potpuno zaboravila na poriluk. poslije posla je pravac - plac.![]()
riba koju se skuha na poriluku ima odličan okus - meni osobno pašu bakalar ili oslić na dosta poriluka...
Varivo od poriluka, ječma i batata.
Na maslinovom ulju popržim malu glavicu crvenog luka, češnjak, dodam narezani poriluk, prodinstam 5 minuta. Na to dodam unaprijed skuhani ječam. Zalijem sa 2 dcl pasirane rajčice i pustim da prokuha još nekih 5 minuta. Zalijem vodom i ubacim batate narezane na kockice. Kad omekša- gotovo je.
Brzo, jednostavno, jeftino i prefino.![]()
može malo detalja, volim i poriluk a i majonezu pa...Davor prvotno napisa
Na ulju prodinstam isjeckani poriluk, dodam krumpir na male kockice, malo crvene paprike i pasirane rajčice, začinim i za dvadesetak min je gotovo.
Na ulju prodinstam isjeckani poriluk, dodam krumpir na male kockice, malo crvene paprike i pasirane rajčice, začinim i za dvadesetak min je gotovo.
Dunjavita jer ovo sa ječmom i porilukom bude kao kaša mislim jede se žlicom? Da li dodaš i nešto vode/temeljca ili samo tekućina od rajčica?
Nema detalja!zarrin prvotno napisa
To ti je salata za uz meso s roštilja (idealno za vruće ljetne dane). Narežeš poriluk na vlas debele niti najoštrijim nožem (može se i na ribež, ali zeleno lišće je lakše izrezati) i prelije majonezom. Zapravo, češća je light varijanta: umjesto majoneze čiste stavi se mješavina majoneze i jogurta (dakako, sol i papar umiješati u umak prije zalijevanja). Tko voli začine, može staviti umjesto obične onu pašku sol za piletinu ili grill (crna ovalna kućica).
split prvotno napisa
Da, zalije se vodom/temeljcem, napisala sam u gornjem postu, promaklo ti je valjda.![]()
L. i ja obožavamo poriluk. Danas sam na malo ulja prepržila kockice piletine, dodala malo crvene paprike, poriluk nasjeckan na kolutiće i to podlila sa malo vode. Dinstala na laganoj vatri, kad je omekšalo dodala vrhnje za kuhanje i malo bijelog vina. U to umješala kuhane široke rezance. Polizali smo i tavu.![]()
Joooooj, sline mi cureeeee!
Ovo sve tak fino zvuči, njam!
Znam kaj bi sutra moglo biti na meniju!
NJAM, NJAM, NJAM!
dunjavita, evo danas kuham ovo tvoje varivo od poriluka.
reci, kolike gustoće bude, odnosno, koliko vode se ulije? da bude juhasto ili kašasto![]()
wana prvotno napisa
Stavi kako je tebi draže. Kod mene ispadne dosta gusto, dakle prije kašasto, nego juhasto.
mi i smo jučer imali to varivo, poriluk, ječam, batat i prefino je!!!!!
stvarno je super, ukusno, zasitno, a lagano!
mrak!
Poriluk obožavamo, obavezno ga stavljam u neke juhe, daje im poseban okus. Danas sam ga pripremila s mrkvom, brokulom, cvjetačom, lećom i amarantom, na gušće varivo, ispalo je super.
Poriluk volim i na čisto varivo s vrhnjem, s malo krumpira, ali to ne kuham jer MM tu varijantu ne voli.
U zadnje vrijeme nam je jako aktualna basmati riža s mrkvom i porilukom iz woka. Mrkvu naribam, poriluk narežem na sitnije, malo preprižim na woku, dodam sol, papar, začine po želji (kurkuma, šafran, đumbir ili nešto slično), dodam kuhanu basmati rižu, promiješam i to je to. Može se dodati i ribani tofu.
Ja ga prodinstam na malo ulja s mrkvom i zalijem s vodom, ubacim kockice krumpira i narežem kobasice na kolutiće i sve skupa kuham. Samo posolim jer je dovoljno papreno od kobasica. Na kraju dodam vrhnje za kuhanje ili obično kiselo vrhnje, i baš mi je mljac...
Posljednje uređivanje od ana.m : 10.02.2010. at 16:04 Razlog: tipfeleri
danas kuham poriluk s jecmom be batata citava kuca vec mirise![]()
@ana nisam apri ali sam radila po njenom receptu bijelu verziju nista se nije raspadalo i ja sam bez rize radila i bilo je odlicnoooo![]()
moram reći da sam jučer dunjavitin recept malo modificirala:
prodinstala kapulu, na nju ribanu mrkvicu, na to meso na kockice, poriluk i mala pasata, podlila da se krčka i ubacila alnatura kocku.
posebno skuhala ječam i poslije sve to pomiješala. bilo je gustoće rižota (al bez riže)
kao prilog sam skuhala puru.
sve smo polizali, čak i J, dok se malenoj nije baš svidjelo![]()
Evo, napravila sam po Aprinom receptu i bilo je odlično. Oduševljena sam. I muž i Iva. Jedino Janko nije, ali to me ne čudi
evo jedan brzi i fiinii recept sa proilukom... inače, to je recept od Gordona Ramseya, pa ako nekoga zanima, može malo prosurfati. inače ima predobre recepte, čak ga i Ana U. povremeno iskopira...
Tjestenina sa porilukom i gljivama
300g tjestenina (ja sam stavila upola manje)
125g pancete (ja sam stavila jednu kriškicu, čisto za miris)
2 poriluka (i zeleni i bijeli dio) narezan na ploskice
250g gljiva
3-4 žlice vrhnja (ja sam stavila cca 1dl vrhnja za kuhanje)
sol, papar
parmezan
peršin
popržiti pancetu, dodati poriluk i gljive, posoliti i papriti, pržiti dok poriluk i gljive ne povenu (cca 10ak min), dodati vrhnje, pustiti da baci ključ, dodati skuhanu tjesteninu i još malo zajedno krčkati (minutu-dvije) da se okusi malo povežu. posuti nasjeckanim peršinom i parmezanom.
za vege varijantu se može umjesto pancete dodati ribanog dimljenog tofua.
preporučam paralelno sa pripremom poriluka i gljiva staviti i vodu za tjesteninu jer bude stvarno brzo gotovo, pa onda odmah možete prebaciti tjesteninu u tavu sa povrćem.
mljac
Koliko divnih recepata...
Danas i mi imamo poriluk za ručak, radim vrlo jednostavno - obarim nasjeckani poriluk, na običnom ulju malo zažutim dvije-tri žličice zobenog brašna, dodam nasjeckani češnjak, promiješam par puta da češnjak zamiriši, na to stavim poriluk i tri-četiri krumpira izrezanog na sitne kockice, zalijem vodom samo da prekrije povrće, posolim i kuham dvadesetak minuta. Jednostavno i prefino.