iz knjige Isabel de los Rios, The Diet solution program u vlastitom prijevodu ako kome nešto nije jasno napisat ću mu frazu na engleskom
"Kuhinjska sol ili NaCl natrij klorid napravljen od iste količine natrija i klorida. Natrij je esencijalni nutrijent koji tijelo ne može sam proizvesti, ali je prijeko potreban za život. Klorid je važan za dobro zdravlje, osigurava ravnotežu kiselosti u organizmu, pomaže apsorpciji kalija, osigurava kiselinu za probavni sustav i unapređuje sposobnost krvi da nosi ugljični dioksid do pluća. (Regenerative Nutrition). Ali jedini način da bi se iskoristile dobrobiti soli važno je jesti PRAVU VRSTU SOLI - nerafiniranu morsku sol, a ne procesuiranu kuhinjsku sol
Sol ima lošu reputaciju jer 99% svjetskih istraživanja soli napravljena su na komercijalnoj kuhinjskoj soli - jedinoj soli koju većina ljudi pozna. Neka od najboljih istraživanja dobrobiti nerafinirane soli napravljena su na francuskom njemačkom ili portugalskom jeziku, nažalost malo je doktora koji su ih pročitali. Zato umjesto sugeriranja pacijentima da koriste nerafiniranu morsku sol, oni sugeriraju da se sol totalno izbaci iz prehrane, što može biti opasno. U mnogim dijelovima Francuske kada osoba dođe doktoru u vezi sa srcem ili visokim tlakom, prvo pitanje koji francuski liječnik postavi je "Koju vrstu soli koristite?"
Neki doktori pak vjeruju da prehrana sa niskim unosom soli uzrokuje visoki tlak. Prehrana bez soli može ugroziti srčane zaliske i negativno utjecati na rad srčanih mišića. Biokemijski, stanice gladuju bez soli.
Ukratko, sol: pomaže ravnoteži razini šećera u krvi
potrebna je za apsorpciju hrane kroz probavni trakt
je jak prirodni antihistaminik
pomaže pri sprječavanju bolova u mišićima
potrebna je za jake kosti
regulira i normalizira krvni tlak
povećava razinu energije
pomaže pri reguliranju metabolizma
pomaže održavanju razine elektrolita i
podržava imunološki sustav
Rafinirana kuhinjska sol koju možete kupiti u dućanima je različita od nerafinirane soli, pa su i učinci na organizam drugačiji. Tijelo ne može apsorbirati sintetički natrij klorid koji ne sadrži ništa od vrijednih minerala i elemenata kao kod nerafinirane soli, pa ga tijelo prepoznaje kao otrov. Rafinirana kuhinjska sol često sadrži tragove aluminija koji se povezuje s trovanjem teškim metalima pa i sa Alzheimerovom bolešću."
sorry na podugačkom postu ali mislim da je vrijedilo, još samo da dodam da otkad sam pročitala ovo gore koristim morsku sol iz Bio i Bio i solim koliko želim i što želim.
Pozdrav!