Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: morska sol?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno morska sol?

prema ovome morska prirodna sol je dobra za tijelo, ali sintetska kuhinjska rafinirana sol je ona loša zbog koje je sol došla na loš glas

iz knjige Isabel de los Rios, The Diet solution program u vlastitom prijevodu ako kome nešto nije jasno napisat ću mu frazu na engleskom

"Kuhinjska sol ili NaCl natrij klorid napravljen od iste količine natrija i klorida. Natrij je esencijalni nutrijent koji tijelo ne može sam proizvesti, ali je prijeko potreban za život. Klorid je važan za dobro zdravlje, osigurava ravnotežu kiselosti u organizmu, pomaže apsorpciji kalija, osigurava kiselinu za probavni sustav i unapređuje sposobnost krvi da nosi ugljični dioksid do pluća. (Regenerative Nutrition). Ali jedini način da bi se iskoristile dobrobiti soli važno je jesti PRAVU VRSTU SOLI - nerafiniranu morsku sol, a ne procesuiranu kuhinjsku sol

Sol ima lošu reputaciju jer 99% svjetskih istraživanja soli napravljena su na komercijalnoj kuhinjskoj soli - jedinoj soli koju većina ljudi pozna. Neka od najboljih istraživanja dobrobiti nerafinirane soli napravljena su na francuskom njemačkom ili portugalskom jeziku, nažalost malo je doktora koji su ih pročitali. Zato umjesto sugeriranja pacijentima da koriste nerafiniranu morsku sol, oni sugeriraju da se sol totalno izbaci iz prehrane, što može biti opasno. U mnogim dijelovima Francuske kada osoba dođe doktoru u vezi sa srcem ili visokim tlakom, prvo pitanje koji francuski liječnik postavi je "Koju vrstu soli koristite?"

Neki doktori pak vjeruju da prehrana sa niskim unosom soli uzrokuje visoki tlak. Prehrana bez soli može ugroziti srčane zaliske i negativno utjecati na rad srčanih mišića. Biokemijski, stanice gladuju bez soli.

Ukratko, sol: pomaže ravnoteži razini šećera u krvi
    potrebna je za apsorpciju hrane kroz probavni trakt
    je jak prirodni antihistaminik
    pomaže pri sprječavanju bolova u mišićima
    potrebna je za jake kosti
    regulira i normalizira krvni tlak
    povećava razinu energije
    pomaže pri reguliranju metabolizma
    pomaže održavanju razine elektrolita i
    podržava imunološki sustav

Rafinirana kuhinjska sol koju možete kupiti u dućanima je različita od nerafinirane soli, pa su i učinci na organizam drugačiji. Tijelo ne može apsorbirati sintetički natrij klorid koji ne sadrži ništa od vrijednih minerala i elemenata kao kod nerafinirane soli, pa ga tijelo prepoznaje kao otrov. Rafinirana kuhinjska sol često sadrži tragove aluminija koji se povezuje s trovanjem teškim metalima pa i sa Alzheimerovom bolešću."

sorry na podugačkom postu ali mislim da je vrijedilo, još samo da dodam da otkad sam pročitala ovo gore koristim morsku sol iz Bio i Bio i solim koliko želim i što želim.

Pozdrav!
    http://www.zdravomrsavljenje.com.hr/...a6c12f86761ba1

zna li tko više?
    da li je ova paška sol stvarno morska sol?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

http://www.057info.hr/gospodarstvo/2...-zastitom-eu-a

Paška sol je, naime, prvi hrvatski proizvod zaštićen oznakom izvornosti po pravilima Europske Unije i prvi na putu dobivanja oznake izvornosti u EU.

Da bi paška morska sol dobila kategorizaciju koja vrijedi i u zemljama EU-a bilo je potrebno izraditi opsežan elaborat kojim se dokazuje zašto je paška sol posebna, priložiti dokaze o povijesti solane, a trebalo je opisati i način proizvodnje soli. U opisu tehnološkog postupka proizvodnje navodi se: "More se kontinuirano nalijeva u sistem plitkih i ograđenih bazena, gdje se pomoću sunca i vjetra ugušćuje do gradacije od 24 °Bé (bomea), a zatim se akumulira u velike akumulacijske bazene, odakle se odvodi na uparavanje u vakuum postrojenje. Iz ugušćene morske vode, uparavanjem u IV-stupanjskoj vakuum isparivačkoj stanici dolazi do kristalizacije soli. Kristali soli se iz suspenzije izdvajaju centrifugiranjem, suše, jodiraju i pakiraju kao gotov proizvod".

Paška sol se u elaboratu opisuje kao "bijeli, sitni, pravilni kristali u obliku kockica, bez mirisa, slanog okusa i bez gorčine dobiveni kristalizacijom soli iz morske vode", a kao zemljopisno područje na kojem se proizvodi navodi se "Republika Hrvatska - otok Pag, prostrana plitka laguna smještena južno od grada Paga i uvala Dinjiška na otoku Pagu".

http://www.zadarskilist.hr/clanci/14...hodu-na-europu

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Je , a zasto je Pag uvozio Tunisku sol?
    Koristim samo Ninsku i Stonsku, a Stonska mi je draza, jedino me smeta sto se u njoj mogu naci sitni kamencici jer je jos uvik rade po staroj recepturi.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

:/ Nažalost, prije par godina susjed prijevoznik, rekao mi je da dovozi u pašku solanu od nekud (nije htio reći od kuda) sol koja se tamo prepakirava i deklarira pod Pašku, a to ustvari nije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    :/ Nažalost, prije par godina susjed prijevoznik, rekao mi je da dovozi u pašku solanu od nekud (nije htio reći od kuda) sol koja se tamo prepakirava i deklarira pod Pašku, a to ustvari nije.
    Iz Tunisa.

Ne mogu zadovoljiti potrebe, pa su malo dodali tuniške. Ali to je točno deklarirano, možeš kupiti jednu ili drugu. I to još uvijek ne znači da je ta tuniška po nečemu loša. Ja iskopam onu koja je baš paška.

Inače, sol je iznimno važna u prehrani, nije točno da je treba u potpunosti izbjegavati. Iz mora smo potekli. Važno je da ne ližemo stalno paštete prepune soli, ali to nije isto kao i jesti lagano posoljenu kuhanu blitvu.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja kupujem stonsku (lokalpatriota) ali na paskoj lipo pise koja je paska a koja nije, treba citati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    ja kupujem stonsku (lokalpatriota) ali na paskoj lipo pise koja je paska a koja nije, treba citati
    šta piše na onoj koja je iz Tunisa?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj bebelina prvotno napisa
    Je , a zasto je Pag uvozio Tunisku sol?
    Koristim samo Ninsku i Stonsku, a Stonska mi je draza, jedino me smeta sto se u njoj mogu naci sitni kamencici jer je jos uvik rade po staroj recepturi.
    nisam vidila u okolnim dućanima Stonsku, samo Nin i Pag
    šteta, volim stare recepture

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima li tko pojma gdje u Zg naći stonsku sol? Da probam...

Mi smo na paškoj, a tuniska komponenta me ne smeta - pa to je isto mediteranska sol. Tko bi tamo nešto sintetizirao??? Vjerojatno i oni imaju svoje stare recepture.

A kak znate da nisu uvozili za posipavanje cesta???

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Mi smo na paškoj, a tuniska komponenta me ne smeta - pa to je isto mediteranska sol. Tko bi tamo nešto sintetizirao??? Vjerojatno i oni imaju svoje stare recepture.
    potpis.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj Pinky prvotno napisa
    šta piše na onoj koja je iz Tunisa?
    pise da je iz tunisa

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Stonsku sol mos naci u Stonu i okolici.
    Mislim da smo jedini koji prijateljima kad dolaze narucuju: Donesi mi kil -dva soli.
    Paska solana je Tunisku sol uvozila i prije nego su poceli na deklaraciju stavljati da je sol iz uvoza i prodavala je pod svoju , zato sad ni malo ne vjerujem njihovoj deklaraciji.
    Tuniska sol je mediteranska, ali osim sta mi ju je suludo kupovati pored ovoliko mora i domacih solana , razlika je u velicini zrna i vlaznosti. Nasa sol je nesto izmedu krupne i sitne i vlazna je na dodir , nije prah.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

btw, zivim u dolini neretve i moram reci da, ako luka ploce nastavi trovati okolis ovako kako trenutno truje (zagadjenje zraka ugljenom prasinom) solana ston ce moci zatvoriti vrata, jer su vec imali problema sa crnilom iz plocanske luke...

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, steta, a tek su obnovili bazen.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zanima me ta sol iz Stona jer sam puno puta čula dobrih stvari o njoj... Ako netko u Zg slučajno ima viška, a hoće prodati, nek viče.

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam iz Zg, ali mogu ti poslati kilo u paketiću ako hoćeš.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ajmo se opet ponavljati

sol je neophodna za normalno funkcioniranje ljudskog organizma
    no nije svejedno da li se koristi racionalno ili se jede žlicom

prevelike količine soli (potpuno svejedno jel ona iz tunisa, stona, paga ili neke druge pripizdine iz koje eko&eko pakira) su jednako štetne, čak i više, od ne uzimanja
    mora se uvijek imati na umu da i same namirnice sadrže određene količine nacl pa je i dosoljavanje manje potrebno

ako nekog zanima kolike su dvenve količine soli potrebne www.google.com

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

za one koji se groze i soli:

Biljke, ukusna zamjena za sol

Ne bojte se da će vaša kuhinja izblijedjeti ako iz nje izbacite sol. Jednostavno je zamijenite ukusnim biljkama koje ćemo navesti i otkriti ćete užitak u novim okusima.
    Zabavno je iskušavati sve te nove aromate – đumbir, ružmarin, origano, estragon, klinčac, kadulju, kumin, kopar i sve druge. Dobro pravilo je upotrebljavati ih u posve malenim količinama, pogotovo ako ih još ne poznajete. Lako je dodati ih poslije, ali nemoguće je popraviti prezačinjeno jelo. Konzumiranjem tih biljaka nećete nimalo dobiti na težini.

Kako upotrebljavati prirodne začine

Evo nekih prijedloga za dodavanje malo prirodne čarolije vašoj prehrani. Na jaja umjesto soli stavite malo estragona. Na rajčice stavite baziliku. Rotkvice možete prije kuhanja začiniti paprom, ružmarinom i đumbirom. S teletinom upotrijebite metvicu i papar od Capsicuma; s graškom iskušajte čubar ili prah crvene paprike. U raguima upotrijebite timijan i lovorovo lišće.

Curry, mješavina finih začina i egzotičnih biljaka s Dalekog istoka, može se upotrebljavati s mesom, ribom, jajima, povrćem, u juhama i umacima. Možete iskušati i šafran, gurmanski začin za plodove mora, jaja juhe i riblje umake. Sjemenje kumina poboljšava okus juha, ragua, kiselog kupusa.
    Bazilika, koju su stari Grci zvali ’’kraljevska biljka’’, danas je poznata kao idealan aromat za rajčicu i sve recepte koji je sadrže. Postavljajući stol, stavite na nj i bočice sa začinima i aromatima kojima se može začinjati po volji, što poziva na kreativnost u uživanju u hrani. Vaša obitelj otkrit će blago okusa i mirisa.
    Zamjena soli aromatima i začinima povećat će vaš dinamizam i bit ćete sretniji kad vidite kako vam stas progresivno mršavi – i to s punim pravom!

Soli koje su potrebne organizmu dobijamo prirodno u svježem voću, povrću, ribi, žitaricama i mesu.

100 g kupusa 5-32 mg soli

100 g špinata 100 mg soli

100 g celera 100 mg soli

100 g potočarke 75 mg soli

100 g sirove mrkve 50 mg soli

100 g govedine 70 mg soli

100 g teletine 90 mg soli

100 g ribe i do 150 mg soli

ili mozete napraviti gomashio

http://www.coolinarika.com/recept/719680

postoji i ovo:

http://www.advent.hr/ProductInfo.asp...1&lng=Croatian

shoyu sos:

SHOYU soja sos je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice. Koristi se svakodnevno u kuhanju za začinjavanje jela. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća itd. Upotrebljava se kao zamjena za sol i daje bogatiji i raznolikiji okus.

dakle, sve je na nama. hocemo li uzimati velike kolicine soli, manje, sol za srcane bolesnike, kemijske zamjene za soli, biljne zamjene za soli.... kako ko voli, nek izvoli

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

p.s. potpis na magriz

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije uopće pitanje o količini soli, nego je pitanje o vrsti soli

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Shoyu ima soli u sebi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A ja nedavno kupila krupnu sol jer mi je ova sitna bila drugačija.
    A mislila sam da sam posve poludila i da umišljam. Sad moram otkrit koja je "ona stara" koja mi je dobra-osim krupne

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Zanima me ta sol iz Stona jer sam puno puta čula dobrih stvari o njoj... Ako netko u Zg slučajno ima viška, a hoće prodati, nek viče.
    Ima nas ovdje i Stonjana. Pa ako trebate soli, samo recite.
    Jedino valja znati da je ona malo krupnija i "mokrija" od ove koju ste vjerojatno naviknuli koristiti do sada, i da treba neko vrijeme da se stekne osijećaj za količinu koja se stavlja u hranu.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nije uopće pitanje o količini soli, nego je pitanje o vrsti soli
    sol je sol

nacl

jedino što vrste razlikuje je količina dodanog joda i smeće koje se u njoj (ne)nalazi

ali ono što organizmu (ne)smeta je nacl, točnije na

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

molim vas, dajte meni, jednoj fintoj bjondi, pojasnite što je to
    sintetska kuhinjska rafinirana sol
    jerbo ja to ne shvaćam

kako i gdje su je sintetizirali

tko? mala ariel sa svojim ribicama?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kako ne znaš? To ti je ona sol iz Pasteurovog instituta.
    Tamo ti pomocu bozje čestice lijepe ione natrija i klora i onda nam to podvaljuju za par kuna.
    A lijepo smo si mogli donijeti skaf mora s ljetovanja i sad u spajzi grebati zdravu sol

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Kako ne znaš? To ti je ona sol iz Pasteurovog instituta.
    Tamo ti pomocu bozje čestice lijepe ione natrija i klora i onda nam to podvaljuju za par kuna.
    A lijepo smo si mogli donijeti skaf mora s ljetovanja i sad u spajzi grebati zdravu sol
    misliš, voda pamti sol
    :doh:

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slažem se s tim da treba koristiti PRIRODNU sol u PRIMJERENIM količinama.

Od slanih začina koristimo umak od soje (isto ne pretjerujem, jer ga ne znam sama napraviti, a ovi industrijski su dobrim dijelom bućkuriš).

I slanutak volim. Ima toga još.... morala bih razmisliti.

Osim toga, razni drugi začini isto su dobrodošli (imam zbirku od možda 40 bočica, redovno koristim bar polovicu...). A upravo odabir ZDRAVE soli je razlog zašto sam pitala za stonsku sol, da probam razliku. Jednom (davno, prije možda 30 godina) imala sam prilike koristiti njihovu prirodnu sol. MOžda je subjektivno, ali čini mi se da je treba manje. Ne znam. Kako bilo - NE pretjerujemo sa soli, glutaminate smo izbacili koliko se dalo (ne odričemo se juha iz vrećica i taglianete za vrijeme ljetovanja, a to je 7-10 dana u godini) i to je to.

Eh,da... Krupnu sol koristim relativno rijetko (božićna purica, novogodišnji odojak) ali je neusporediva u odnosu na sitnu.

Tuzlansku sam već i zaboravila, pa moram jako jaaako paziti kad dođem k mami, pa idem nešto kuhati. Obavezno presolim.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

peterlin daj mi reci što je to prirodna a što neprirodna sol

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    peterlin daj mi reci što je to prirodna a što neprirodna sol
    Sol je sol

NaCl

Stvar je u POSTUPKU kojim se dobiva - kao i za druge proizvode - što manje tehnologije, to bolje.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

magriz cini mi se da smo stalno na istoj strani, bit ce da smo i kolegice
    uglavnom meni ide na zivce da tijelo prepoznaje sintetsku linunsku kis, sad vidim i NaCl, pa secer. malo me buni, mogu razumjeti da mu sastav primjesa ne odgovara, ali da tijelo prepozna sintetizirani NaCl, ne kuzim, a nisam plavusa
    inace nasem tijelu brdo stvari se ne moze podvaliti, jako dobro razlikuje L aminokiseline, tzv. lijeve od desnih i voli vise lijeve, dakle svi smo mi ljevicari , takodjer i secere. sto su L i D- seceri ne bi ulazila dalje.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moram priznati, koliko god se ufuravala u ovu temu, ne vidim smisla njenom postojanju.
    svi znamo da se unos soli treba kontrolirati. neki od nas je moraju posebno ograniciti. ne kuzim sta se dalje o tome treba reci...
    mislila sam da se traze prirodne zamjene za sol (zacini npr) ali eto, nisu...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ne vidim šta je loše u postupku pravljenja soli
    Postupak je kristalizacija iz hipertonog rastvora upošljavanjem vanjskog izvora topline
    Mudrost pregolema

Ako misliš da neko komercijalno pravi NaCl i prodaje je, mislim da nisi u pravu. Sva so koja se kod nas može kupiti je prirodna so - kamena ili morska. Nikome se ne isplati sintetisati NaCl pored tolikih slanih prostranstava

Nego, mene i dalje interesuje nešto drugo, zašto je so koju mogu ovdje nabaviti (tuzlanska i ulcinjska) neslana? :? Kad na njoj lijepo piše da je 99% NaCl :/
    Već sam o tome pisala ovdje "Neslana" so

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    ali ono što organizmu (ne)smeta je nacl, točnije na
    zašto Na smeta?

na tuzlanskoj soli piše: varena sol .. kakvi je to postupak? od čega prave nju?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

za ulogu Na u organizmu konsultuj prvi udžbenik fiziologije koji ti dođe pod ruku, vjeruj, sve će ti biti kristalno jasno

varenje=kuhanje
    u Tuzli se so "pravi" isparavanjem hipertonog rastvora kamene soli - u "rudnik" se upumpa voda koja se kasnije isparava dok se so ne kristalzuje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

daj naslov knjige
    ako ima u knjižnici, budem pročitala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Za pocetak uzmi udzbenik kemije za 7. razred osnovne skole, onaj isti iz kojeg si i sama nekad ucila. Iz toga bi trebalo biti jasno zasto se kuhinjska sol ne dobiva SINTEZOM, i zasto je podjela na "prirodni" i "neprirodni" natrijev klorid apsurdna.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemam taj uđbenik, i nemam nikog bliskog tko ima dijete u 7. OŠ

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sve mi je manje jasno čemu toliko filozofiranja oko hrane, te ne valja ovo te ne valja ono. najbolje da sve izbacimo i živimo od vode i sunčeve svijetlosti.
    barem neće biti problema s kilama.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nemam taj uđbenik, i nemam nikog bliskog tko ima dijete u 7. OŠ
    Ma gle, oprosti mi na tonu, stvarno nije osobno, draga si mi (iako kad su u pitanju teme poput ove obicno pises na nacin koji moze malo iritirati).
    Imam iskustva s poducavanjem, i znam koliko je bitno predznanje... Ja mislim da je vazno znati kriticki citati. Tesko je kriticki citati kad nemas osnovno predznanje. Odi u knjiznicu, posudi kemiju... fiziologija je puno zamrsenija. Stvarno treba razumjeti kemiju da bi se razumjela fiziologija. Ako zelis odmah skociti na fiziologiju, uzmi npr. ovo:
    http://www.us.elsevierhealth.com/pro...=9780721602400

Ta je prevedena i na hrvatski.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

je gospon Guyton je to lijepo sve opisao u svojoj knjizi koja je u nasoj obitelji zavrsila kod starije sestre , no dobro i ja sam dobila neke druge.

o vaznosti natrija moze se lako dosta toga zguglati. i uglavnom se ovo moze reci kao sazetak:

Natrij je jedan od najvažnijih makrominerala elektrolita u ljudskom organizmu. Predstavlja najčešći pozitivno nabijeni ion u izvanstaničnoj tekućini. Sudjeluje u formiranju osmolarnosti izvanstanične tekućine, održavanju kiselobazne ravnoteže tekućine. Natrij sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa, te u mišićnoj kontrakciji. Nedostatak natrija u normalnoj prehrani uglavnom nije moguć, ali može nastati zbog nekih bolesti, kao što je proljev, povraćanje, opekline i tumori.
    Preveliki unos natrija može izazvati značajne poremećaje u organizmu. Dugotrajno prekomjerno soljenjenje hrane može dovesti do povećanog krvnog tlaka i oštećenja bubrega. Jednokratni unos velike količine natrija je opasan i po život, jer ljudski organizam nema mehanizam za sprečavanje prevelike apsorpcije natrija u crijevima. Kod toga nastupa mučnina, povraćanje, grčevi, proljevi, poremećaj srčanog rada. Uzimanje jedne žlice kuhinjske soli može ubiti čovjeka.

jedna jednostavna animacija Na/K pumpe moze se vidjeti ovdje

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

koliko ja znam, iako ne znam puno,
    sve vrste soli se dorađuju jodiranjem - a razlika između morske i kamene odnosno varene soli je jedino u godinama koje su provela vani mora...

dakle u rudnicima se more povuklo odavno i za sobom ostavilo sol, a morsku smo mi izbacili iz mora centrifugom i sušenjem...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    sve mi je manje jasno čemu toliko filozofiranja oko hrane, te ne valja ovo te ne valja ono. najbolje da sve izbacimo i živimo od vode i sunčeve svijetlosti.
    barem neće biti problema s kilama.

ako te ne zanima: ne čitaj

mene zanima

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa
    Preveliki unos natrija može izazvati značajne poremećaje u organizmu. Dugotrajno prekomjerno soljenjenje hrane može dovesti do povećanog krvnog tlaka i oštećenja bubrega.
    tlak mi je jasan, samo kako oštečuje bubrege?

za Na-K pumpu znam, 'neš virovat' ali sam imala 5 iz kemije i biologije od 7. OŠ do kraja gimnazije, samo je to bilo prije 10-ak godina

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa
    Preveliki unos natrija može izazvati značajne poremećaje u organizmu. Dugotrajno prekomjerno soljenjenje hrane može dovesti do povećanog krvnog tlaka i oštećenja bubrega.
    tlak mi je jasan, samo kako oštečuje bubrege?
    Zanimljivo kako nemas osnovnog znanja kako prekomjeran unos soli šteti organizmu, a linkas nekakve clanke o štetnosti "sintetizitrane" soli.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

osnovno znanje: prevelike količine soli štete bubrezima i podižu tlak krvi

a znanje kako se zove neki tjelesni proces , sinteza koječega .. je konkretno znanje neke struke

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

osnovno znanje: prevelike količine soli štete bubrezima i podižu tlak krvi
    ne bi se složila
    osim ako je to osnovno znanje iz internet pretraživanja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Ja mislim da je vazno znati kriticki citati. Tesko je kriticki citati kad nemas osnovno predznanje. Odi u knjiznicu, posudi kemiju... fiziologija je puno zamrsenija. Stvarno treba razumjeti kemiju da bi se razumjela fiziologija. Ako zelis odmah skociti na fiziologiju, uzmi npr. ovo:
    http://www.us.elsevierhealth.com/pro...=9780721602400

Ta je prevedena i na hrvatski.
    hvala, ima je u gradskoj knjžnici pa ću pogledati

da nemam niti malo kritičnosti u razmišljanju ,ne bih otvarala topic, samo bih pročitano uzela zdravo-za gotovo
    otvorila sam topic jer nije moje područje uz nadu da ću dobiti neke infoe od osoba kojima je to u struci

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pa rekli su ti, ako se bojiš soli, imaš visok tlak (ili ga ne želiš imati), loše bubrege ili nešto treće, izbaci sol.
    znači, nemoj soliti ništa jer u svemu već ima dovoljno soli. nemoj jesti paštete, nareske, sireve i to je to.
    naravno da se kruh peče sa soli, jer bez nje nema okusa.
    MM ima visoki tlak i mi smo izbacili sol iz upotrebe.
    u početku mi je bilo koma, sad više ne.
    navikneš se.
    mi ni pomfri ne solimo, a ako solimo juhu onda koristimo sanusol, onu sa smanjenim natrijem (čini mi se, ne da mi se ustajat pogledat sad).

i to je to.
    ako smatraš da ti sol šteti, a šteti za tlak - izbaci je.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •