Ancica prvotno napisa
Al meni je iskreno tesko vidjeti da ste vi dovoljno otvoreni s djecom po pitanju edukacije o spolnom zdravlju ako pred njima ne mozete prevaliti preko usana rijeci koje bi u stvari trebale biti osnovne (taman da vam nisu u svakodnevnoj uporabi). Mozda jeste al meni je fakat tesko to vidjet.
.............
a da se nije ni prije osjecalo slobodnim (jer ga ti kao roditelj nisi naucio da se osjeca slobodnim s tobom se razgovarati o svojem seksualnom zdravlju)?
Ančice, mislim da ti ovdje brkaš neke pojmove, bar to mogu reči u svoje ime, za ostale ne znam. Ja sa svojim djetetom otvoreno razgovaram o stvarima za koje mislim da je potrebno informirati, i uopće nije teško, bar meni, izgovoriti riječi poput vulva, vagina, klitoris, ali jednostavno ih ne koristimo u svakodnevnom govoru. Ona je čak i pitala jer je čula u razgovoru, na televiziji.. što to znači, npr. vagina, penis.. itd., ja sam joj objasnila, ali ona je i dalje zove pikica, pišo je i dalje pišo...
I kao što rekoh, terminologija nema veze sa slobodom razgovora s djetetom, kao ni sa sramom, čak mi se čini da imalo osijećam neugodu oko tih stvari da bi radije pribjegla znanstvenom, sterilnom pristupu, a ne osobnom, dječjem...
I opet, što znače istraživanja, može netko do besvjesti tupit djetetu o anatomiji, ako s djetetom nema izgrađen blizak odnos pun povjerenja i obrnuto..