Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 95

Thread: "Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?

Shireen's Avatar

Default "Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?

Drage (iskusne) mame,

prije svega se ispričavam ako je ovakvo pitanje već negdje postavljeno, ali ja nisam naišla na odgovor...

Dakle, moj mali mičić ima skoro 13 mjeseci. Točno 11,5 mjeseci sam ga dojila, a otkako je prestao cikati moram priznati da imam malu dilemu. Negdje sam pročitala da beba mora piti 1/2 litre mlijeka dnevno, ali ne znam što se sve tu podrazumijeva.

Na primjer, ovako otprilike izgleda naš dnevni jelovnik - ujutro popije 2 dcl kravljeg mlijeka s rižinim i sl. pahuljicama, doručak neka voćna kašica sa žitaricama u kojoj je najčešće 1,5 dcl mlijeka, poslijepodnevni obrok krem jogurt sa voćkom i navečer prije spavanja 2,5 dcl mlijeka s nekih pahuljicama.

Ono što me konkretno zanima - da li je kravlje mlijeko preporučeno koristiti ovako kako ga koristim ja, ili da počnem koristiti neko od adaptiranih ili "prijelaznih" mlijeka? I mora li baš popiti to mlijeko samo za sebe ili može biti umiješano u kašice? Zaista nemam nikakva iskustva, pa bih vas molila da me malo uputite...

Puno hvala

Anemona's Avatar

Tvoje dijete več mjesec i pol pije kravlje mlijeko, mislim da sad promjena na AD nema više smisla.
    Meni bi bilo logičnije da je onda dobivao AD, umjesto kravljeg.
    Što se tiče miješanja u kašice ili ne miješanja, sasvim je svejedno. Ako je tako naviknut, čemu sad mijenjati rutinu?

Tolika fama se diže oko nesretnog mlijeka da je to već smiješno.... Kako svi jasličari preživljavaju bez ikakvih posljedica a ne piju ni adaptirano ni izdojeno (osim ako imaju sreće da ih mama još doji) već obično najobičnije iz krave! (teoretski, vjerojatno ipak pola iz krave a pola iz bojlera )

Moja curica je prešla dvije godine i još joj dajem adaptirano. Razlog je taj što je lakše za želudac od običnog, a dodano mu je željezo, vitamini, bla..bla..bla...., a ona baš nije neka izjelica, pa joj tako dajem hranjiviju i probavljiviju varijantu mlijeka.
    Mislim da to što si več počela davati obično mlijeko nema veze i ako ti to financije dozvoljavaju, uvijek je bolje priječi na AD nego ostati na običnom koje nije prilagođeno malom djetetu.

Još samo da ti dobronamjerno kažem i ovo: rižine, kukuruzne i ostale pahuljice nisu zdrave namirnice i treba ih izbjegavati u širokom luku. Tu na forumu ima informacija o tome. Na žalost i ja sam počela dohranu tim pahuljicama zbog neznanja, ali srećom ubrzo sam prešla na kuhanje riže, griza, palente, prosa itd i pravljenje domaćih kašica.
    Pahuljice se dobivaju postupkom (ekstrudiranjem) koji korisne žitarice pretvara u štetnu hranu i za odrasle i za djecu.

Što se tiče krem voćnih jogurta oni su prepuni šećera, zgušnjivača i voće u njima je kuhano. Znači, opet ti je jedini način uzeti obični jogurt i u njega umiješati svježe izdrobljeno ili ispasirano voće.

IvanaR's Avatar

(teoretski, vjerojatno ipak pola iz krave a pola iz bojlera Rolling Eyes )
    izgleda da je lista sisavaca proširena!

Quote Originally Posted by Mrvna
    Tolika fama se diže oko nesretnog mlijeka da je to već smiješno.... Kako svi jasličari preživljavaju bez ikakvih posljedica a ne piju ni adaptirano ni izdojeno (osim ako imaju sreće da ih mama još doji) već obično najobičnije iz krave! (teoretski, vjerojatno ipak pola iz krave a pola iz bojlera )
    .........koje uzrokuje sitna kapilarna krvarenja pa djeca na taj način gube dragocijeno željezo, ali to nije razlog za dizanje "fame"

.........da mi je znati u kojem se to dućanu prodaje obično najobićnije mlijeko iz krave :? Takvo sam pila zadnji puta kad ga je moja strina pomuzla i natočila mi u čašu, ali danas.....

Gle marijanada, nisu svi koji piju mlijeko anemični. Ako ćemo na taj način razmišljati, izolirajmo si neočuvan komadić grunta negdje gdje ljudska noga/kisela kiša/što već nije kročilo pa tamo uzgajajmo bilje i životinje jer ne znam kako inače opstati!
    I kad već boldaš, boldaj do kraja.

Pa znam da nismo. Ali ako postoji mogućnost da moje dijete to postane, onda uklanjam opasnosti koje tome prijete. Zato izbjegavam obično i dajem pretežno AD. Ako doznam da sam u krivu, prilagođavam se novim saznanjima, drugačije si ne znam pomoći.
    I ako znam nešto čime nekom mogu pomoći, ne izdržim ako to ne napišem.
    Boldanje služi za naglašavanje dijelova teksta, pa sam iskoristila tu mogućnost.
    I ne treba se zbog toga ljutiti, jer ja samo diskutiram. Negdje drugdje ću vjerojatno imati prilike od tvojih postova imati koristi, zato i jesam na ovom forumu. Sve drugo je obično gubljenje vremena, a za to nemam vremena.

Shireen's Avatar

Hvala vam na savjetima, evo samo da još nešto samo pojasnim...

Dakle - za rižine i ine pahuljice znam da nisu zdrave i one mi nikako ne čine glavninu obroka - ali ujutro i navečer mu samo malo umiješam u mlijeko tek toliko radi okusa...

Jogurtiće ne koristim voćne već u čisti krem (čvrsti) jogurt umiješam neku voćku.

Još jednom, hvala vam na savjetima, znam da je od svake dobronamjeran. Svaka od nas za svoje će dijete napraviti ono što misli da je najbolje, a uvijek je dobro poslušati i druga mišljenja.

Onda, sretno papanje :D

I ipak te pahuljice hiti kroz prozor. Za okus je dobro suho voće (grožđice, marelice...) ili kap javorovog sirupa. Mi ustvari ne možemo znati kakav okus hrane osjećaju istančana dječja nepca, jer je naš puno oslabljen naspram njihovog, pa zapravo i nema potrebe pojačavati i popravljati okuse ako baš nemaš malu nejelicu kao ja.

nela08's Avatar

Jasna mi je priča s kravljim mlijekom. Imam curicu od skoro 11 mjeseci, dojimo, nije probala ni kravlje ni AD, ali......mora ići u jaslice, a uobičajan doručak je čokolino i slično, tako da mislim da ću joj radije ja kod kuće dati da proba po malo razrijeđeno s vodom, negoda mi dođe tamo, sva jadna, ostavljena tamo sama pa da uz sve ostale šokove još prv puta probava čokolino i ne daj bože ima neku reakciju. Znama da mogu reći da ona to ne smije jesti, ali rasptala sam se dobro i sva djeca to jedu (nitko se nije žalio) a ako se dogodi da dijete nešto ne smije jesti uglavnom dobije neki keksić ili ostane gladno. Eto, šta sad da ju pustim da još gladuje?!!

nela08's Avatar

Razmišljam o onom mlijeku sa 90% manje laktoze (da ne reklamiram), pa ako ga još razrijedim s vodom.....ili...

Mrvna, jesi ti svojoj curici dala mlijeko?

Quote Originally Posted by nela08
    Jasna mi je priča s kravljim mlijekom. Imam curicu od skoro 11 mjeseci, dojimo, nije probala ni kravlje ni AD, ali......mora ići u jaslice, a uobičajan doručak je čokolino i slično, tako da mislim da ću joj radije ja kod kuće dati da proba po malo razrijeđeno s vodom, negoda mi dođe tamo, sva jadna, ostavljena tamo sama pa da uz sve ostale šokove još prv puta probava čokolino i ne daj bože ima neku reakciju. Znama da mogu reći da ona to ne smije jesti, ali rasptala sam se dobro i sva djeca to jedu (nitko se nije žalio) a ako se dogodi da dijete nešto ne smije jesti uglavnom dobije neki keksić ili ostane gladno. Eto, šta sad da ju pustim da još gladuje?!!
    ajme, što se to stvarno događa, pa zar im je tako teško napraviti griz na vodi ili žgance? ja mislila da se po pitanju ishrane u vrtićima a posebno jaslicama nešto promijenilo i da se baš ne jedu ta lina!!! i onda da jo ostanu gladni... :/

Dobila ga je u jaslicama, baš prošli tjedan, par dana prije prvog rođendana. Čini mi se kao da svaki dan u jaslicama imaju mlijeko za piti

Cubana's Avatar

Razmišljam o onom mlijeku sa 90% manje laktoze (da ne reklamiram), pa ako ga još razrijedim s vodom.....ili...

Mrvna, jesi ti svojoj curici dala mlijeko?
    Onda ti je bolje da joj das vodu.

MGrubi's Avatar

Razmišljam o onom mlijeku sa 90% manje laktoze (da ne reklamiram),?
    laktoza je šečer bitan za razvoj mozga , zato ga u ljudskom mljeku ima puno više nego u kravljem

nela08's Avatar

Mrvna I kod nas u jaslicama je kravlje mljeko svaki dan na meniju, provjerila! Jel se netko žalio, šta uopće kažu? Mi još nemamo ni sigurno mjesto, tako da mi je rano za postavljanje pitanja u vrtiću.
    Cubana Već sam joj dala vodu! haha Ne znam da li možda nisi pročitala zašto razmišljam o kravljem mlijeku - zbog jaslica, ili se samo rugaš?! Šta ti preporučuješ?
    MGrubiPa zar ne kažu da je zbog laktoze kravlje mlijeko teško probavljivo, pa je to jedan od razloga zašto ga se ne preporučuje dojenčadi? ili se varam? Inače nisam znala da u majčinom mlijeku ima više laktoze.

Pazim da mi dijete zdravo jede, ali stvarno nisam sklona pretjerivanju ni u kojem pogledu, tako da ne znam jel to s mlijekom ipak sve malo prenapuhano.... možda neko slijedeće istraživanje sasvim opovrgne priču o kravljem mlijeku kao šta se već dogodilo sa puno toga pa će ga za 10 godina preporučati obavezno, možda neće, ali ne bi bilo prvi puta da se nešta ako dogodi. Ja jedem puno mliječnih proizvoda pa je moja E sve to probala putem mojeg mlijeka i nije imala nikakvih reakcija, kao ni na bilo koju drugu hranu koju smije jesti.

Cubana's Avatar

Uopće se ne rugam. Ili joj daj mlijeko ili nemoj. Ova polumlijeka (bez laktoze, bez masti) nisu nikakav izbor.
    Ja dajem mlijeko. Moj skoro jednogodišnjak uz cicanje već cca 2 tjedna konzumira mlijeko u grizu.

nela08's Avatar

Onda tako reci. hvala na odgovoru. I ja ću se skuhati griz na mlijeku dok se odlučim.

Sandee's Avatar

Koliko je mlijeka/mlijecnih proizvoda potrebno djetetu od 15 mj.? Ujutro cica, popodne pojede jogurt, predvecer cica (uglavnom, nekad preskocimo), a navecer pojede mlijecnu kasicu - jel' to dovoljno/previse/premalo? Ima li tko kakvu tablicu/savjet/misljenje pedijatra ili sl?

mamitzi's Avatar

prije nego je filip krenuo u jaslice sa 14,5 mjeseci raspitala sam se malo o jelovniku u jaslicama i dala sam mu da proba ne samo mlijeko,nego čokolino i hrenovke. činilo mi se sigurnije da doma probamo jednu po jednu novu namirnicu ili jelo, kako god. kad je krenuo u jaslice, hrana je bila najmanji problem i potpuno sam prestala brinuti o njoj. jednostavno -kravlje mlijeko doma nije pio ali u jaslicama je. doma je dojio a adaptirano mlijeko je probao par puta u životu. ipak, nismo više pazili na kolače koji u tijestu imaju mlijeko, jeo je palačinke i sl.

MGrubi's Avatar

[MGrubiPa zar ne kažu da je zbog laktoze kravlje mlijeko teško probavljivo, pa je to jedan od razloga zašto ga se ne preporučuje dojenčadi? ili se varam? Inače nisam znala da u majčinom mlijeku ima više laktoze..
    gle, sposobnost da ti želudac probavi laktozu se gubi tokom godina, što si stariji (20+) to ti laktoza počima sve više smetati
    laktoza je mlječni šečer, nalazi se u mljeku koje je namjenjeno mladunčadi/djeci, nije namjenjen odraslima , zato se prirodno i gubi sposobnost probave laktoze što si stariji
    ono Dukatovo mljeko je za starije ljude, ne za djecu

kravlji proteini su razlog zašto se kravlje mljeko adaptira da bi bilo prihvatljivo za bebe, i u tom postupku se povečava udio laktaze
    moja je imala grčeve od kravljih proteina , jer ih tijelo samo prebaci u sise, pa zato ja nisam 4-5 mj jela ništa mlječno
    ta osjetljivost bebe se gubi obično do 2-3.g.
    moja mala je mogla popiti mljeko bez problema tek poslije 2,5.g.

nela08's Avatar

mamitzi mislim da ćemo i mi tako, možda ne baš hrenovke jer će ona krenuti sa nepunih godinu dana, ali ostalo ćemo probati kod kuće. Naravno, da ćemo dojiti dok će to ona htjeti i dalje jesti zdravo barem doma (, iako ne smatram da je čokolino kraj svijeta. Sve mame mi kažu da će hrana biti najmanji problem u vrtiću, pa vjrerujem da je tako. Moja beba je moja mala priljepčica pa znam da će joj razdvojenost daleko teže pasti nego čokolino.

MGrubi NIsam znala ovo za laktozu, hvala ti na informacijama!

Mima's Avatar

Default Re: "Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?

Quote Originally Posted by Shireen
    Ono što me konkretno zanima - da li je kravlje mlijeko preporučeno koristiti ovako kako ga koristim ja, ili da počnem koristiti neko od adaptiranih ili "prijelaznih" mlijeka? I mora li baš popiti to mlijeko samo za sebe ili može biti umiješano u kašice? Zaista nemam nikakva iskustva, pa bih vas molila da me malo uputite...

Puno hvala
    Shireen, nakon godinu dana nema medicinskih razloga radi kojih dijete ne bi konzumiralo obično kravlje mlijeko (anemija) a trebaš gledati da to mlijeko bude punomasno, i onih pola litre se odnosi na ukupnu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda koje dijete dnevno konzumira.

Zašto su rižine i kukuruzne pahuljice nezdrave a griz i instant palenta su zdravi, to do dana današnjeg nisam uspjela dokučiti.

Sandee's Avatar

Default Re: "Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?

Quote Originally Posted by Mima
    Zašto su rižine i kukuruzne pahuljice nezdrave a griz i instant palenta su zdravi, to do dana današnjeg nisam uspjela dokučiti.
    Radeci na jednom projektu (nisam inace prehrambene struke) slucajno sam se susrela s nekim podacima koji se ticu ove problematike:

- zato sto se razni 'pahuljicasti' proizvodi od zitarica (dakle, tako obradjeni da ne mozes 'prepoznati' zrno) dobivaju kojekakvim mehanickim i termickim postupcima (ekstrudiranje, peletiranje, ekspandiranje i sl), tj. podvrgavaju se utjecajima izuzetno visoke temperature, tlaka, mehanicke obrade i dr. te se time mijenjaju molekularna svojstva istih - npr. tako obradjene zitarice imaju i do 60% vitamina manje, a vitamini se potom naknadno dodaju, kao i stosta drugo (npr. studija 'Extrudiranje kao novi trend u proizvodnji dječje hrane od žitarica' (PBF)).

A opet, ekstruzijom je moguce dobivanje niza različitih oblika, veličina i tekstura proizvoda, kao i tvorba nekih novih proizvoda, a razgradnja sastojaka hrane je minimalna, dok se probavljivost proteina (putem denaturacije – umereno raskidanje proteinske strukture) i skroba (olaksano djelovanje amilolitickih enzima), kao i nekih drugih sastojaka, povecava.

Uglavnom, istina je negdje izmedju - 'pahuljicasti' proizvodi od zitarica imaju svoje prednosti i mane, ne bih rekla da su stetni, ali poklonici 'organskog', 'bio', 'eko' i kojih vec koncepata prehrane svakako ce se prikloniti neobradjenim zitaricama.

Potreba za brzinom u pripremi hrane, za ekonomicnijim postupcima proizvodnje, skladistenja, transporta i dr. stvorila je citav niz proizvoda koje je dovoljno na brzinu zaliti vrucom vodom/mlijekom/i sl. i eto gotovog obroka.

Osobno, razlika izmedju 'pahuljica' i 'pravih' zitarica mi je kao razlika izmedju juhe iz vrecice i domace juhe - jedna se kuha 5 min, druga 2 h, a o nutritivnim karakteristikama ne treba puno zboriti.

Istina, ne znam da je netko umro jer je svaki dan jeo juhu iz vrecice, ali moj izbor je uvijek domaca juha...

Mima's Avatar

A kako se dobiva griz i instant palenta? Jesu li to 'prave' žitarice?

Mima's Avatar

Osobno, razlika izmedju 'pahuljica' i 'pravih' zitarica mi je kao razlika izmedju juhe iz vrecice i domace juhe - jedna se kuha 5 min, druga 2 h, a o nutritivnim karakteristikama ne treba puno zboriti.

Istina, ne znam da je netko umro jer je svaki dan jeo juhu iz vrecice, ali moj izbor je uvijek domaca juha...
    Ovo je OK ako se radi o osobnom doživljaju, međutim za razliku od instant juhe koja sadrži raznorazne dodatke, pojačivače okusa, koja je jako slana kukuruzne i rižine pahuljice ne sadrže takve dodatke nego su naprosto obrađeno zrno (kao što su to i griz i instant palent uostalom)

Sandee's Avatar

Da, obradjeno - ali nije nevazno kako: postupcima koji ih izlazu visokim temperaturama i tlaku, cime im se mijenja struktura, dok su griz i palenta obradjeni samo mehanicki, tj. mljeveni su, a to nije isto.

Griz je proizvod od zitarice (zato sam stavila navodnike - 'prave' zitarice, jel' - naime, najblize pravoj zitarici, a da je mozemo pojesti i probaviti, nisam mislila da bismo trebali ici po zitnim poljima i brstiti psenicu da ostanemo na 'eko-liniji' prehrane) koji nastaje mljevenjem zitarice, kao i palenta (tj. od kukuruzne krupice kuha se palenta, a krupica se samo mlinski obradjuje). Instant palenta je unaprijed termicki obradjena pa se kuha 10-ak min, dok se palentu od kukuruzne krupice kuha prilicno dugo.

No, whatever...

Mima's Avatar

Instant palenta i instant griz moraju biti unaprijed termički obrađeni jer se kuhaju svega nekoliko minuta; instant palenta se kuha 2-3 minute ( a za griz ne bih stavila ruku u vatru jer se ne sjećam da sam ga ikad kuhala budući da mi je to jako odbojno jelo).

Pogledala sam studiju koju si navela ali naravno vidim samo sažetak i ne mogu na temelju toga donijeti nikakve zaključke (osim da je izgubljeno 60% vitamina - u odnosu na izvornu namirnicu, dakle, pa ne bih rekla da pahuljice imaju 60% vitamina manje od instant palente npr.)

Sandee's Avatar

Ok, necemo vise oftopicariti jer ce nas zakljucati - pahuljice su super i treba ih jesti cim vise, za dorucak, rucak i medjuobroke...

A za one koji zele znati vise:

- clanci Sally Fallon (npr. 'Dirty Secrets of the Food Processing Industry')
    - clanak 'Using extrusion to create breakfast cereal products', Eastman i dr.
    - http://www.bodyearth.net/health/brea...real-and-milk/ - ima nekih izvadaka iz 'Fighting the food giants' P. Stitta (postoji i online verzija te knjige, 'Beating the food giants')

A u medjuvremenu mozemo se zapitati zasto je tako malo studija o ekstruziji i opcenito preradi zitarica, procesu koji je izuzetno rasprostranjen, a preradjene zitarice jedu milijarde ljudi svaki dan... Odgovor je sadrzan u samom pitanju.

Mima's Avatar

Nećemo offtopičariti, ali ti ćeš biti ironična do mile volje - bezveze.

Ja inače uopće nisam rekla da su pahuljice super i da ih treba jesti što više, nego sam odreagirala na čestu pojavu na ovom forumu da se neki prehrambeni proizvodi proglašavaju nezdravima a neki zdravima bez (barem meni) jasnog razloga - konkretno na tvrdnju da su pahuljice nezdrave a instant palenta i griz zdravi. Pahuljice imaju vrlo jasnu i konkretnu svrhu a ta je da zgusnu mlijeko pa da se na taj način mala beba može nahraniti žlicom. Koliko sam pogledala linkani članak, radi se o 'breakfast' žitaricama tipa corn flakes-a ili sličnim proizvodima, a baš ću si dati truda kad budem imala vremena pa ću potražiti kako se proizvode rižine pahuljice koje se daju malim bebama.

Sandee's Avatar

Jednostavno se ne mogu suzdrzati da jos jednom ne ponovim: proizvode se postupkom ekstrudacije: Extruded cereals are made from a slurry of grains that is heated to a high temperature and then forced through a small hole to make shapes, shreds, flakes or puffs. The high heat and pressure of the extrusion process alters the proteins in the grains. Amerima su sve to 'cereals', ili nekad cak 'corns'.

Nije bitno jesu li za djecu ili odrasle, izgledaju li kao pahuljice, kruzici, jastucici ili nemam pojma sto - dobivaju se ekstrudacijom. To sto se poslije u pahuljice namijenjene djeci dodaju ovi-ili-oni vitamini, a u ove za odrasle seceri, zacini i nemam pojma sto, ne mijenja osnovni nacin njihove proizvodnje.

Nitko nista ne 'proglasava' bez razloga - jest da neka ekipa pausalno tvrdi svasta, dodju i mrtvi hladni kazu npr. 'Todoriceva je 'Jana' bolja/gora od vode iz pipe', ali ovdje barem imamo neka uporista za i protiv.

A ovo da je svrha pahuljica da zgusnu mlijeko necu uopce komentirati... Ono, svrha hrane je da zgusne zrak koji gutamo da u zelucu ne bismo imali prazninu :/
    Pa valjda je svrha pahuljica, kao i ostale hrane, da utazi glad i osigura organizmu nutijente potrebne za rast, razvoj i funkcioniranje, a buduci da nisu bas prikladne za konzumaciju zlicom direktno iz vrecice, moras ih s necim tekucim pripraviti... Pa ove za djecu, vec prema uputama proizvodjaca, pripravljas u mlijeku/vodi/soku/necemu.

Nemoj se truditi istrazivati, sigurno neces naci 'dokaz' o stetnosti pahuljica, ipak je to multimilijunski biznis, sumnjam da bi neki nezavisni labos isao trositi sredstva kako bi dokazao neoptimalnost (necu reci stetnost) industrijski procesiranih zitarica. Prije bi mu 'proizvodjac-hrane-cije-ime-na-H-ne-smijemo-spominjati-na-forumu' bombom raznio labos... U svakom slucaju, nece me iznenaditi ako naidjes na clanke o pahuljicama kao 'ingenioznom proizvodu, apsolutno fantasticnom i nezamjenjivom u prehrani djece i odraslih'.

Klopajte sto god volite i zelite, ostanite cvrsti u svojim uvjerenjima i ne dajte da vas itko pokoleba. Dobar tek...

P.S.: Ako netko ipak zna koliko mlijeka/mlijecnih proizvoda dnevno treba 15-mj. dijete, bila bih zahvalna na informaciji...

Mima's Avatar

Pa, nisam niti rekla da mi je namjera istraživati štetnost pahuljica, nego postupak kojim se one dobivaju. Pahuljice od žitarica (rižine, zobene) uobičajeni su sastojak u tzv "zdravim" kuhinjama (npr. makrobiotičkoj), pa sam ja evo upisala rice flakes u Google i pronašla slijedeće navode:

"Rice flakes are tasty flakes that are created using rice grains. The process for creating rice flakes involves parboiling the rice, then flattening the grains to product a solid flake. There are a number of rice flake recipes used in Asian cuisine. Often in western countries, rice flakes are used to create cereals and different types of snacks."

"Flattened rice (also called beaten rice) is a dehusked rice which is flattened into flat light dry flakes. These flakes of rice swell when added to liquid, whether hot or cold, as they absorb water, milk or any other liquids. The thicknesses of these flakes vary between almost translucently thin (the more expensive varieties) to nearly four times thicker than a normal rice grain."

Imam se dakle osnove i razloga zapitati kako se zaista proizvode pahuljice od riže i ostalih žitarica namijenjene prehrani beba. Iako, nije me ništa što sam do sada pročitala niti uvjerilo u silnu štetnost postupaka za preradu koji se spominju po ovim linkovima; dapače priznaje se da ne postoje istraživanja o utjecaju ovako obrađenih žitarica na ljude (naravno jer to priječi multimilijunski biznis).

Što se tiče svrhe pahuljica, da, njihova je svrha da zgusnu mlijeko, koliko se god nekome oči vrtjele oko glave. Djeci koja se hrane adaptiranim mlijekom i puno bljucaju daje se mlijeko zgusnuto pahuljicama; ako se dijete ne može nahraniti mlijekom na dudu mlijeko se može zgusnuti pahuljicama i dijete nahraniti žlicom. Ukratko, pahuljice pretvaraju tekući mliječni obrok u kruti.

Sandee's Avatar

Uf, jesi me... Touche!

U makrobiotici se NE koriste ekspandirani proizvodi zitarica. A upravo je postupak kojim se takvi proizvodi rade ono sto ih cini nedobrima. ti 'flakes' iz makrobiotike su mljevene zitarice, kao sto se, recimo, zobena kasa radi od mljevene zobi, a ne ekspandirane.

Postupak dobivanja rizinih 'pahuljica' za makrobioticku prehranu - riza se ljusti (dehusked - ljustena) i mlati drvenim batom/muzarom dok ne nastanu 'pahuljice'.

Takve 'pahuljice' popularne su u Indiji, Nepalu i Bangladeshu i koriste se u kuhinji tih zemalja stotinama godina.

Makrobiotika, stovise, ne rabi industrijski obradjenu hranu, ona se potpuno izbjegava, a opcenito, obradjena hrana, i to obradjena tradicionalno (mljevenje, kuhanje i sl. - u makro kuhinji se izbjegava nakuhavanje i prekuhavanja, pozeljno je kuhati na pari, kuhati kratko, ili kratko pirjati), cini 5-10% makrobioticke prehrane.

Dakle, i ono sto si zaguglala, nisi dobro procitala.

Ovo fakat postaje bespredmetno i nekonstruktivno - diskusija skrece u slijepu ulicu. Kazes, 'nista te nije uvjerilo' - ok, ja sam fleksibilnija i dat cu se uvjeriti da su **** pahuljice od ekspandirane rize bolje od mljevene i kuhane rize. Ili da su bolje od npr. kuhane zobene kase.

Eto, otvorena sam (tri prsta) za sve dokaze koje pronadjes i ako me uvjeris, odmah prestajem kuhati zitarice i prelazim na lijepe, sarene kutije pune neidentificirane pahuljicaste mase za koju znas sto je samo zato sto na jednoj kutiji pise 'zobene', a na drugoj 'rizine' pahuljice...

Tko ce imati prilike, neka pogleda 'Food Inc' - lijepo kazu vec na pocetku: nacin prehrane toliko se promijenio u zadnjih 50 g., koliko se nije stotinama tisuca godina... A i promisljanje o hrani, ocito.

Mima's Avatar

Dakle, po ne znam koji put - možda rižine pahuljice nisu bolje od kuhane riže, što još uvijek ne znači da su nezdrave, niti da je instant griz zdraviji izbor od njih, niti da je na bilo kojem od postanih linkova dokazano da je tehnološki postupak proizvodnje pahuljica zaista štetan i oštećuje nervni sistem, a ne znamo još uvijek niti to kako **** proizvodi pahuljice, premda smo sad pročitali na Wikipediji da su rižine pahuljice tradicionalne u Nepalu i Indiji.

Inače ne znam što sam krivo pročitala, makrobiotički sam se hranila nekoliko godina, prošla sam razne tečajeve, i najela se rižinih pahuljica, stvarno nije tema ali nipošto nije istina da se u makrobiotici izbjegava 'nakuhavanje i prekuhavanje', dapače, žitarice se kuhaju vrlo dugo i temeljito jer se na taj način osigurava dobra probavljivost, a što se tiče pirjanja razlikuju se npr. kratko i dugo pirjana jela i tako.

Pups's Avatar

Mene ovo isto zanima, pa bi se uključila sa sažetkom i ponovila pitanja, pa ako netko naiđe na odgovore, molimo da se javi:

- na koji način se proizvode pahuljice od žitarica, one instant, koje se samo miješaju s mlijekom ili vodom i čine gotov obrok za bebe (je li to postupak sličan onom kojim se dobiva brzo kuhajući pšenični griz ili palenta, ili se radi o postupku istom kao onaj za proizvodnju raznih "breakfast cereals" u raznim oblicima tipa hrskavih kuglica s dodanim "vitaminima i mineralima" i čudima (koji po sastavu nisu samo žitarica, nego sve i svašta)?

- ima li dokaza tome da su postupci ekstruzije i ekspanzije žitarica štetni za zdravlje ljudi?

Mima's Avatar

Mogli bi na primjer pisati u Podravku i pitati kako proizvode Rižolino (i Čokolino uostalom), ali bojim se da sad imaju važnijeg posla

Meni je to interesantno. Od kad znam za sebe zanimam se za hranu, za pripremu namirnica, za njihovu što zdraviju obradu...
    Ova priča oko ekstrudiranja mi zvuči smisleno, jer verujem da se na taj način uništava molekularna struktura i da se tim procesom dobija nešto potpuno drugačije od izvorne namirnice.
    Da li je ista stvar i sa ekspandiranjem (sećam se da je Davor pisao negde o tome, ali ne znam tačno gde?)?
    Ali, pitam se (ili pitam te) da li postoji način da se bilo koja žitarica brzo pripremi? Dakle bez višečasovnog potapanja, i ultradugog kuvanja.
    Meni su bebi oahuljice nekad stvarno spas kada treba jako brzo da joj propremim doručak. Nama velikima isto. Musli u jogurt ili mleko i - voila. Dan može da počne.
    Teško mi je da zamislim da kuvam šačicu zobi, raži, čegagod tako što je juče potopim da je danas kuvam da bi ona probrljala to sutradan za ručak :/
    Ponekad - možda. Svaki dan - no way. (a kao treba svaki dan pojesti 30 % žitarica).
    Evo setih se - kus-kusa npr. ili parboiled riže. To bi trebalo da bude zdravo. Ali ko to još danas priprema kod kuće?
    Kod nas se to može kupiti na retkim mestima, a i tamo je preprepreskupo

Quote Originally Posted by Mima
    Inače ne znam što sam krivo pročitala, makrobiotički sam se hranila nekoliko godina, prošla sam razne tečajeve, i najela se rižinih pahuljica, stvarno nije tema ali nipošto nije istina da se u makrobiotici izbjegava 'nakuhavanje i prekuhavanje', dapače, žitarice se kuhaju vrlo dugo i temeljito jer se na taj način osigurava dobra probavljivost, a što se tiče pirjanja razlikuju se npr. kratko i dugo pirjana jela i tako.
    X

I dodajem da je moj prethodni post pisan mnogo pre nego što su se pojavili gornja 4 posta

Mrvna I kod nas u jaslicama je kravlje mljeko svaki dan na meniju, provjerila! Jel se netko žalio, šta uopće kažu? Mi još nemamo ni sigurno mjesto, tako da mi je rano za postavljanje pitanja u vrtiću.
    Kao što je netko već rekao, nema medicinskih dokaza o štetnosti mlijeka za koje oni znaju a ja osobno vjerujem da bi bilo veće zlo davati djeci adaptirano (koliko sma shvatila, ne može se samo bilo koje ad dati bilo kojem djetetu, neki loše reagiraju na određene vrste).

Anemona's Avatar

Kao što je netko već rekao, nema medicinskih dokaza o štetnosti mlijeka za koje oni znaju a ja osobno vjerujem da bi bilo veće zlo davati djeci adaptirano (koliko sma shvatila, ne može se samo bilo koje ad dati bilo kojem djetetu, neki loše reagiraju na određene vrste).
    A ja sam mišljenja da je puno bolje djetetu od godinu dana davati AD, nego kravlje mlijeko, ako več biramo između njih dvoje.

.... zato se i zove adaptirano, jer je prilagođeno dječjim potrebama.

Nakon konzultacija sa literaturom, pedijatrima i ovim dragocijenim forumom, nemam nikakvih sumnji u to.

Ali, ljudi su kao orasi - neki su tvrđi, a neki mekši

Shireen's Avatar

Drage mame,

evo danas smo bili na sistematskom i izgnjavila sam doktoricu s pitanjima o KM i sl. Dakle, ona mi je rekla da bi bar do 1,5 - 2 godine starosti djeteta trebalo davati AD ili kozje mlijeko (njega smo pili do 10. mjeseca jer je bio alergičan na KM) jer je kravlje preteško za dječje bubrege (nešto je spominjala velik broj elektrolita...)
    Uglavnom, rekla je da je zanimljivo kako su svi proizvodi od KM dobri za dijete, ali samo KM nije. A kad počne piti KM onda da se počne sa svježim, onim koje je optrebno iskuhavati.

Tako da ću ja sada po preporuci pedijatrice ili na AD ili na kozje, samo još moram odlučiti. Zato bih zamolila ako mi možete na PP poslati koje bi AD mlijeko za 1-godišnje dijete bilo dobro, odnosno koje vi koristite.

Puno hvala

migoh's Avatar

X
    Ja imam pitanjce M. ima 7.5mj , dojimo i ima dohranu.S obzirom da se ja ne mogu izdojiti ,u kašicu mu stavljam AD.Moram priznati da te kašice ni približno nemaju svoj fini,pravi okus kao što bi to bilo sa KV.E,sada me zanima da li je koja mama davala svome djetetu možda neku verziju light KV?.......mislim,ipak smo svi manje-više odrasli na KV koje tada i nije bilo toliko razrijeđeno kao danas.

Osoblje foruma Mimah's Avatar

ja u kasice nisam stavljala mlijeko. znam da nisam od pomoci, ali, eto, samo da vidis da postoji i ta opcija.

nela08's Avatar

Mrvna (napisa):
    nela08 (napisa):

A ja sam mišljenja da je puno bolje djetetu od godinu dana davati AD, nego kravlje mlijeko, ako več biramo između njih dvoje.
    Samo šta mi u jaslicama ne možemo ništa birati. Mogu biti samo sretna ako ju uopće prime.

Anemona's Avatar

Samo šta mi u jaslicama ne možemo ništa birati. Mogu biti samo sretna ako ju uopće prime.
    Ovdje se ne radi samo o mlijeku u jaslicama, nego i doma, a tu svakako imamo izbora.
    Isto tako mislim da ako smatramo da nešto u jaslicama ne valja, treba to pokušati promijeniti.
    Što se tiče ovog:
    migoh je napisala:
    Ja imam pitanjce M. ima 7.5mj , dojimo i ima dohranu.S obzirom da se ja ne mogu izdojiti ,u kašicu mu stavljam AD.Moram priznati da te kašice ni približno nemaju svoj fini,pravi okus kao što bi to bilo sa KV.E,sada me zanima da li je koja mama davala svome djetetu možda neku verziju light KV?.......mislim,ipak smo svi manje-više odrasli na KV koje tada i nije bilo toliko razrijeđeno kao danas.
    Mene zanima čemu djetetu od 7,5 mjeseci koje uz to i doji stavljati ikakvo mlijeko u kašice???
    Nema apsolutno nikakve potrebe, a kamoli da mu se rade na KM.

migoh's Avatar

.[/quote]
    Mene zanima čemu djetetu od 7,5 mjeseci koje uz to i doji stavljati ikakvo mlijeko u kašice???
    Nema apsolutno nikakve potrebe, a kamoli da mu se rade na KM.[/quote]
    zato što mu dajem žitarice koje se rade sa mlijekom te ovdje sporno čokolino.Uostalom,i sama konzumiram dosta mliječnih proizvod,pa mi ne šteti 8) Hvala ti što si se javila,ali već imam svoje mišljenje o dohrani pa bi rado da mi se javi neka mama koja je to primjenjivala

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by migoh
    .
    Nema apsolutno nikakve potrebe, a kamoli da mu se rade na KM.[/quote]
    zato što mu dajem žitarice koje se rade sa mlijekom te ovdje sporno čokolino.Uostalom,i sama konzumiram dosta mliječnih proizvod,pa mi ne šteti 8) Hvala ti što si se javila,ali već imam svoje mišljenje o dohrani pa bi rado da mi se javi neka mama koja je to primjenjivala [/quote]
    A koje se to žitarice za bebu od 7,5 mjeseci rade na mlijeku, a ne mogu na vodi?
    A čokolino je za tu dob definitivno pun pogodak!
    Budući da imaš formirano svoje mišljenje o dohrani od kojeg ne odstupaš, zašto onda pitaš? Piči po svojem i kako bude.

nela08's Avatar

nela08 (napisa):

Ovdje se ne radi samo o mlijeku u jaslicama, nego i doma, a tu svakako imamo izbora.
    Isto tako mislim da ako smatramo da nešto u jaslicama ne valja, treba to pokušati promijeniti.
    Kao što rekoh već prije, moja curica i dalje doji i ne planiramo prestati, AD nije probala, ni KM do sada, ali radije ću joj ja dati kod kuće, da vidim kako će reagirati. U našim potencijalnim jaslicama nitko se ne žali na obroke, pa sigurno neću ja biti prva jer stvarno ću biti sretna da ako ju prime pa neću nam raditi nepotrebne probleme, jer mi nema tko čuvati dijete, a tetu čuvalicu bi jako teško financijski podnijeli. A osim toga kao šta su cure napisale već par puta nije dokazano da je KM štetno, pa....na šta bi se uopće žalila....
    Ja sam cijelo vrijeme govorila o prehrani u jaslicama, jer kod kuće ne planiram ništa mijenjati, a na ovu temu punu raznih "čvrstih mišljenja" sam se javila po savjet, a ne u želji za uključivanjem u neke besmislene razmirice i uvjeravanja kad je sasvim očito da nitko neće promijeniti mišljenje.

Page 1 of 2 12 LastLast