Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Normalne vrijednosti šećera u trudnoći

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Normalne vrijednosti šećera u trudnoći

Znam da o ovom postoji već niz tema, ali ne mogu naći konkretno ono što me zanima:

Na temelju povišenih vrijednosti OGTT-a nakon dva sata ( na početku 4,6, nakon 120 min 8,8) poslana sam na izradu GUK profila koji mi je bio ok (najviša razina glukoze 6,8 nakon jela) pa sam puštena doma bez inzulinske terapije uz napomenu da se moram pridržavati dijete i kontrolirati šećer.

E sad, ako sam dobro skužila, šećer se samokontrolira dva sata nakon obroka - a meni je dijabetologinja rekla nek si kontroliram sat nakon obroka i ako prelazi 6,8 da nije dobro???!!

Nije li to malo preniska granica za šećer sat nakon jela, s obzirom da mi je nekad viši od toga, a nakon dva sata mi je normalan, između 4,5 i 5?

Nisam nigdje našla onaj grafikon normalnog kretanja glukoze u krvi. Kakva su vaša iskustva s tim?

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne znam za točno vrijeme, ali moj OGTT je nakon dva sata bio 7.7 i od tada sam na dijeti da ga reguliram time.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A aparatić i trakice za mjerenje nisi dobila?

Ja fakat štreberski pazim kaj jedem (nisam se ni prije nezdravo hranila, tak da mi i nije neka promjena) ali muči me samo to da li je ta granica od 6,8 ipak preniska za sat vremena nakon obroka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sat vremena nakon obroka, secer ti ne treba preci 7.8 mmol/L. Dva sata nakon obroka bit ce nizi od toga, ali nece se desiti hipoglikemija (secer nizi od 3.6) ako imas funkcionalnu gusteracu. Postoje mehanizmi koji to sprijece.

Razgovaraj s doktorom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da dopunim: 7.8 je gornja granica, ali bolje je ne ici tako visoko, 6.8 je sigurnije. Svejedno se nece desiti hipoglikemija.

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja niti ne mjerim hranu, odnosno ne važem količinski, niti mi ne pada na pamet zbrajati kalorije kak čitam po netu da bi trebalo raditi (al ionako svašta piše), već jednostavno pazim kaj jedem (više povrća, voća, bez masti i sl.) i da su to manje količine više puta dnevno i uspijevam držati kontrolu tako.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tinaka prvotno napisa
    Ja niti ne mjerim hranu, odnosno ne važem količinski, niti mi ne pada na pamet zbrajati kalorije kak čitam po netu da bi trebalo raditi (al ionako svašta piše),.
    Po čemu znaš da kontroliraš dobro? Imaš aparat?
    Pitam zato jer sam mišljenja da dijabetes u trudnoći (i izvan, naravno) ipam treba strogo regulirati-dakle, ne od oka, i ne po nahođenju-trebate edukaciju i u početku vaganje (sebe, namirnica) jer ako ste na dijabetičkoj dijeti (ko ja) onda je bitna kombinacija hrane, jedinice itd. , ali ne ono što čitamo iz ženskih časopisa (što je možda o.k. za zdrave žene). Primjerice, mlijeko, jogurte treba strogo ograničiti ( što ne vrijedi baš za "obične" trudnice).
    Ja sam išla po nahođenju-i ginekolog (kojemu sam zbog dijabetesa poslana) mi je s izričito rekao da počnem brojati namirnice i pridržavam se uputa (a , evo, 4. mjesec, nisam dobila kilo, Hba1C mi je bolji nego inače-znači, nema skakanja, problema sa šećerom sam imala od prije....).

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uglavnom, savjetujem vam da tražite edukaciju u centru za dijabetes u kojemu u kojemu su vam propisali dijetu (moja je na 1800 kcal) jer, ako niste imali iskustva sa dijabetesom-možete se iznenaditi (primjerice, svježi sir nije svrstan među mliječne proizvode-kad je riječ o dijabetičkoj dijeti). Obično možete kupiti knjižice u kojemu je sve dobro objašnjeno (za 20 kn).

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

prema mom nalazu OGTT-a s Vuk Vrhovca vrijednosti su 4,9 natašte, 6,1 nakon 60 min i 7,5 nakon 120 min. Kada sam dizala nalaze doktorica s dijabetološke ambulante je komentirala da je nalaz uredan i kako su uvedene nove smjernice prema kojima je gornja granica pomaknuta na 8,9 :/ Čak je rekla da ne moram paziti na unos šećera (no ja ga ipak izbjegavam).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ti govoris o rezultatima OGTT (testa opterecenja glukozom), a uvodni post odnosi se na vrijednosti secera nakon "obicnog" jela. Dakle, uobicajene, svakodnevne, vrijednosti secera.
    Opterecenje glukozom uvijek daje visi secer u odnosu na opterecenje izazvano obrocima u okviru normalne prehrane.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •