-
Crni plak na zubićima
Prije otprilike 2 mjeseca mom se dvogodišnjem dječaku na vanjskoj i unutarnjoj plohi gornje lijeve trojke pojavio crni plak. Vrlo brzo crnilo se počelo širiti po plohama ostalih zubi tako da je danas u većoj ili manjoj mjeri prisutno na svim zubnim plohama osim na jedinicama i dvojkama (četvorke su najzahvaćenije).
U tih dva mjeseca smo u cilju suzbijanja promjena na zubima poduzeli slijedeće: promijenili zubnu pastu (umjesto Colgate sa 250 ppm fluora uzeli Elmex sa 500 ppm), zamijenili običnu četkicu električnom (koju baš nije prihvatio, pa se brzo vratili na običnu), promijenili prehrambene navike (spriječili stalno grickanje između obroka), povećali konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda i počeli davati vit D kako bi se kalcij bolje apsorbirao, dudu varalicu sveli na minimum (oko pola sata dnevno kad ga uhvati kriza jer više ne spava danju), češće i temeljitije peremo zube (daleko je to od onog kako sebi očetkam zube , ali malac je jako tvrdoglav po tom pitanju
). Od njegovih 9 mjeseci starosti ne koristimo bočicu, noćnog hranjenja nema od 5,5 mjeseci, slatkog ne jede puno niti često (povremeno komadić čokolade). Na netu sam pronašla informacije o učinkovitosti Toot Mousse kreme pa sam ju naručila i čekam da dođe. Jučer smo bili kod zubara – kaže čovjek da nastanak plaka uzrokuje neka bakterija, da je razlog njene povećane koncentracije u ustima lužnati pH sline i da se tu ništa ne može učiniti. Kaže da djeca s tim plakom u pravilu imaju čvrste i zdrave zube, da je ovo samo estetski problem, da se pH u nekom trenutku može (ali i ne mora) normalizirati i proces se usporava /prestaje. Starijoj djeci to čisti nekim instrumentom, ovako maloj ne. Tooth Mousse kremu ne preporuča koristiti, već predlaže jednom tjedno Aminfluorid gel (koji se prema uputi ne bi smio koristiti za djecu mlađu od 6 godina :? ). Na moje pitanje može li se pH sline nekako korigirati prehranom, ponovio je da baš ništa ne možemo učiniti.
Evo, odužih ja. Zanima me ima li tko ovakvo iskustvo i što ste poduzeli? Ako netko ima neku ideju što bismo još mogli učiniti, bit ću zahvalna ako je iznese. Ima li tko kakva saznanja o prehrambenim namirnicama koje snižavaju ili povećavaju pH sline? Ne mogu se pomiriti s tim da se baš nšta ne može učiniti.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma