Znam da ste to negdje pisale i ako moderatorice znaju nek slobodno premjeste tamo, ja ne mogu naći. Muž mi je alergičan na omekšivač a bez omekšivača mi je roba bezveze. Postoji li nekakva altrenativa?
Znam da ste to negdje pisale i ako moderatorice znaju nek slobodno premjeste tamo, ja ne mogu naći. Muž mi je alergičan na omekšivač a bez omekšivača mi je roba bezveze. Postoji li nekakva altrenativa?
Ocat. Obicni alkoholni bijeli.
ja već cca 2god ne koristim omekšivač i uopće mi ne fali!
roba mi je skroz ok!
Sad sam se sjetila da sam već sudjelovala u jednoj sličnoj temi i pitala, a sad ću i tebe pitai-smrdi li roba od octa i bude li mekana kao s omekšivačem?srecica prvotno napisa
jesi li pokušala na duži rok?Trina prvotno napisa
jako brzo se adaptiraš na to i počneš se pitati zašto si do sada uopće koristila.
(kao i na hranu bez vegete)
Xapricot prvotno napisa
ja ih uopće nisam koristila, dok mi se neke divne pamučne veste nisu ukrutile kao da sam ih štirkala. neki dan sam ih oprala sa omekšivačem, totalno druga pjesma. barem kod mene u zg, gdje je voda užasno tvrda.bucka prvotno napisa
Mi omekšivač ne koristimo otkad se malecka rodila i uopće mi ne fali. Dapače... nakon trudnoće su mi omekšivači preintenzivni i smeta mi njihov sintetski miris na vešu :/
A da, prije neki dan sam oprala flis dekicu koju sam dobila u paketu kao jubilarac u firmi i mužev ručnik koji koristi na yogi i stavila sam čepić omekšivača koji mi stoji već dugo, tek toliko da se ova sintetička dekica ne elektrizira. 2 dana se kupaonicom širio preintenzivan miris omekšivača, a MM me pitao da otkad se ja špricam s tako groznim babskim parfemimaOnda sam mu rekla da je to omekšivač koji već mjesecima ne stavljam na robu... i da ovaj ide u smeće. Nakon toga se ovo dvoje pralo još jednom da se ispere taj grozni miris...
Ja sam primjetila da ako se koristi omekšivač, pa se onda izostavi, da je roba više kruta nego kad se uopće ne koristi omekšivač.( npr. ručnici )
Omekšivač samo koristim kod pranja deka.
Sušilica je stvarno pravo rješenje za to.
Sad kad su recesijske mjere, slabo koristim sušilo. Oduševljena sam mirisom veša osušenog na zraku, a nemam ništa protiv sušenja na radijatorima. Sve je to stvar navike.
Ne smrdi i meksa je nego kad je operem bez icega.Trina prvotno napisa
Ocat se malo osjeti kad izvadis mokro iz masine, ali evo sad po zimi mi susimo u stanu vecinom i ne smrdi nam stan kao da svaki dan kuhamo zimnicuocat jako brzo ispari.
Ja sam ocat pocela koristiti sa platnenim pelenama i tako je ostalo i dalje.
X ko kuća! Više si ne mogu zamisliti kak je to bez sušilice... Doduše, treba paziti, ne ide sve u nju (ili ne sve na istu duljinu sušenja) ali ja sam se preporodila.Davor prvotno napisa
jedva čekam!Peterlin prvotno napisa
nikad u životu nisam imala doma sušilicu i već mi je pun kufer sušenja robe u stanu na onom stalku!
Zaboravih dodati - ja ne sušim robu do suhoga svaki put, to radim relativno rijetko. Sušim na najkraćem programu (40 min) upravo u svrhu omekšavanja i super je. Poslije na štrik da se dosuši do kraja.
Ima još jednu prednost - 90% stvari ne treba peglati, ali treba paziti da se roba odma' na vruće izvadi van i pažljivo vješa.
ja probala sa alkoholnim octom i meni grozno smrdi.
već duže vrijeme ne koristim ništa jer svima izbijaju neke alergije. roba je tvrđa ali kad je popeglaš bude ok.
pletene majice, dekice i slično perem pervolom.
usput perilica mi se preporodila od kad ne koristim omekšivač - prije bi se upljesnivila u času.
živa istinaapricot prvotno napisa
a pogotovo u kombinaciji sa sušilicom.
još ako je neki npr.tekući univerzalni detergent finog mirisa, ne fali ni miris.
Ja ne peglam i nemam sušilicu, meni je omekšivač zakon. I roba bez mirisa mi je bezveze. Ali što ću kad se muž bori s nekakvom alergijom i velika je vjerojatnost da je od toga. A prelijena sam odvajati njegovu i našu robu pa našu s omekšivačem a njegovu bez. Uglavnom, oprala sam jučer s octom. Ne smrdi mi uopće ali ni roba nije uopće mekana. Vidit ćemo kad se osuši
Trina, imaš tekuće, oni imaju jači miris koji ostaje na rublju. Evo ja nikako da potrošim tekući Perwoll koji mi ima preintenzivan miris, a navikla sam na onaj DM-ov sensitive bez mirisa...Trina prvotno napisa
A što se tiče mekoće rublja, s peglanjem se omekša. Peglam robicu od curice i neke naše majice/hlače koje su jače izgužvane i naravno, muževe košulje kad ih nosi. Sve ostalo ide direkt nakon sušenja u ormare![]()
Problem je u tome što je u Hrvatskoj voda puna kamenca, pogotovo u Dalmaciji. Rješenje bi bilo staviti neki uređaj za omekšavanje na ulaz vode u kuću, ali to košta... Druga rješenja su sredstva za omekšavanje (npr. Calgon ili soda bikarbona) ali s tim imam tak loše iskustvo baš s perilicom... to treba rabiti ili od prvog dana ili uopće ne. Dogodilo se da mi se odvalio komad kamenca skupa s komadom grijača u prvom tjednu korištenja Calgona.Trina prvotno napisa
Pametno pomoćno rješenje - operi sve zajedno, pa muževu robu na štrik, a ostalu vrati na još jedno ispiranje s omekšivačem i problem riješen. To znači odvajati, ali ne duplo prati nego samo duplo ispirati.
Calgon je smrt za metalne dijelove odjeće i čudi me da to ljudi ne zapažaju. Kamenac u strojevima je najbolje riješiti okuhavanjem s pravom kiselinom za uklanjanje kamenca i bez veša. Višak kamenca je najlakše prepoznati po rupama na odjeći - kad se pojave onda znaš da su stvari pobjegle s lanca.
SOrry na offt - meni se čini da je Calgon smrt i za metalne dijelove vešmašine, ne samo odjeće...![]()
Ont. Dok su klinci bili sasvim mali, nisam koristila omekšivač (a nisam još imala sušilicu) pa sam miris rješavala sa par kapi lavandinog ili ružmarinovog ulja u zadnju vodu za ispiranje.
Ma za skidanje kamenca iz veš mašine je dovoljno staviti ocat i sodu bikarbonu i pustiti program pranja bez veša unutra. Nestanu mirisi i mašina je kao nova![]()
Misliš na eterično ulje? Jel se osjeti miris kad se rublje posuši?Peterlin prvotno napisa
Ja već jako dugo ne koristim omekšivač, niti mi ne fali, ali baš se pitam kako bi bilo staviti ocat+eter.ulje umjesto omekšivača ?
Da, eterično ulje. Ne daje jako intenzivan miris, ali se osjeti, ali brzo se izlufta. Samo 2-3 kapi je dosta. Bojala sam se da ne ostavi masne fleke, iako se to nikad nije dogodilo.
etericna ulja u principu nisu ulja, brzo hlape i zato ne ostavljaju fleke. ne kad stavis par kapi na punu masinu rublja.
a koja se preporučuju ako se pere i dječja robica?marta prvotno napisa
bademovo, jojobino
hvalatwin prvotno napisa
Bademovo i jojobino su bazična, a ne eterična ulja - ta ulja nemaju dovoljno jak miris, a imaju masnoću, nisu za ovu svrhu.twin prvotno napisa
Već dugo koristim alkoholni ocat i eterična ulja, najradije lipu koja ostavlja predivan miris na odjeći. Stavim najmanje 10 kapi. Mirisi omekšivača su mi nepodnošljivi.
Istina je da odjeću najbolje omekšava sušilica.
I mene zanima odgovor na ovo pitanjeTrina prvotno napisa
![]()
i još nešto - jel to stavljate na kraju pranja da se veš ispere s tim (ili prije početka) i da li isto u onaj dio u ladici predviđen za omekšivač ?
imam negdje recept za prirodni omekšivač, ali knjiga je na posudbi. javim čim dođem do knjige.
ja koristim ocat + eterično ulje lavande ili melise.
omekšivač sam zadržala jedino kod flis stvari zbog elektriciteta.
ako netko zna rješenje za to bila bih presretna.
Octa nalijem do vrha posudice predviđene za omekšivač i nakapam ulje u to; sve prije pranja.Freya prvotno napisa
Ja sam prvi put stavila ipak premalo octa i nisam bila zadovoljna. Nakon toga sam do vrha, ko Zdenka, isto prije pranja (ko i s običnim omekšivačem) i sad sam prezadovoljna. Roba ne smrdi, mekana je, jedino nisam probala to s eteričnim uljima. Ali i to ću
Potpisujem.apricot prvotno napisa