Citiraj Idnom prvotno napisa Vidi poruku
Ima li netko možda iskustva s davanjem melatonina djetetu?
Imam preporuku neuropedijatra za davanje melatonina 6-godišnjem djetetu kako bi lakše zaspalo. Kada zaspe spava cijelu noć. No, dosta gubi od sna jer mu dugo treba da zaspe, a ujutro se rano diže. Osobito su nam problematični ovi proljetno-ljetni mjeseci kada je dugo dan i neprirodno je staviti dijete u 7 u krevet, a kroz prozor još sunce tuče da bi zaspalo do 9. Kroz tjedan radi dugog “uspavljivanja” sigurno izgubi i 10-tak sati sna koji su mu sigurno potrebni jer ga ujutro jedva budim i bude jako umoran pred kraj tjedna, ali unatoč tome ne može zaspati.

Evo da podjelim naše iskustvo sa melatoninom. Princezi smo počeli davati melatonin nakon godina i godine sna koji je trajao izmedu dva a u najboljem slučaju tri sata. Melatonin, je za nas, tad bio nešto najbolje što nam se moglo desiti.
Princeza bi, sa 2mg Melatonina, nakon 30-40 minuta utonula u san i spavala bi cjelu noć. Nažalost to nije dugo trajalo i počela bi se buditi sita naspavana u pola noći, pa su nam svako nekoliko mjeseci povećavali dozu i na kraju smo završili sa retard melatoninom, koji je isto bio kratkotrajna sreća, jer smo ubrzo opet bili na 2-3 sata sna.
Tako da smo prestali uzimati.
Nekoliko mjeseci poslije toga, ni dan danas nismo sigurni imali to veze sa melatoninom, Princeza je počela, duže od 2-3 sata, spavati, ali nikad (po tablici) dovoljno.
Ja bih na tvom mjestu prvo probala ovako kako smo mi sa Princezom radili:
Mi smo Princezu, unatoč nespavanju, uvijek stavljali a kad je bila starija slali, u 8 navečer 'u krevet'. A to ' u krevet' nije bilo bukvalno da legne u krevet i muči se dok ne zaspi, nego se sastojalo u tome, da se poslije večere obuće piđama, piški se napije se vode, operu se zubići kao da će stvarno spavati, a onda je mogla u spavaćoj sobi sa otvorenim ili zatvorenim vratima, kako je ona željela, raditi ono što je zabavljalo, ali ne i uzbudljivalo kao npr gledati tv ili skakati trampolin na krevetu i sl. . Npr čitati, gledati slikovnice, slagati puzlice igrati se sa Playmobilom i sl. dok joj se ne pridrijema i zaspi.
Ali nije bilo šetnje po kući, ili izvoljevanja sa gladi ili žeđi.
Pa ako bi vidjela da je on po danu i dalje nervozan i neskoncentrisan (što možda nema veze sa nespavanjem, ali ne sporim) onda posegla za Melatonin.
I još da kažem da Princezi nikad nije bio potreban san. I dan danas spava samo po nekiloko sati i to najčešće po danu i ujutro. Danima kad ide u školu spava od četiri u noć do sedam ujutro, kad ide popodne na praksu spava od ujutro 5-6 do podne (tad najduže spava), danima kad ima prksu ujutro, najčešće nespava nikako u 4 se tušira i sprema i u pola 5 izlazi iz kuće. I super fukcionira i u školi i na poslu (mislim što se tiče sna).
I mozda tebi najvaznija informacija Princeza od melatonina nije imali nikakve nus pojave, i ako su nas upozoravali na noćne košmare, mokrenhe u krevet, glavobolju i bolove u mišićima.