Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: zadržavanje zraka u crijevima

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno zadržavanje zraka u crijevima

Imam dijete od 4 tjedna i ima problem sa zadržavanjem zraka u crijevima. Bili smo u bolnici i nitko nam nije znao reći zašto se to događa i u čemu je problem. Nije riječ o običnim grčićima i svakodnevnoj pojavi već o velikoj količini zraka u tankom i debelom crijevu. Bebin trbuh je jako napuhnut i tvrd, a često povraća mlijeko (samo je na prsima). Ako netko ima sličan problem ili zna nešto o tome neka se javi. Već sam u velikom strahu u postajem očajna.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moja beba je u toj dobi a i ranije imala uzasno naduven trbuh.
    pun gasova koji su se kretali, kao da ima neku zivuljku u stomaku.
    stomak mu je izgledao kao kod one gladne dece iz afrike.

tesko je izbacivao gas prdenjem i plakao strasno kad bi mu se omakao neki.
    bljuckao nije a sisao je puno i halapljivo, gutao puno vazduha a podrigivao skoro nikada uz sav nas trudn.

to je sve spadalo pod grceve i niko od pedijatara nije na to obratio mnogo paznje osim da eto, grcevi i nekome traju i do 9 meseci. :/

sve je bilo bolje po davanju liobifa- probiotika i posle dijagnostikovanog soora, uz pomoc nistatina je sve negde proslo.

pred kraj treceg meseca najzad smo odahnuli i on i mi.

insistiraj na podrigivanju posle svakog podoja, cak i kad zaspi. setala sam se sa njim u sred gluve noci po nekoliko puta i to po vise od 20 minuta da bi cula mali podrig.
    grejanje stomaka nije puno pomoglo ali pokusaj.
    stavljanje na trbuh, da lezi uz nadzor ili preko tvojih kolena.
    pritiskanje sa savijenim nogicama, prema trbuhu ga je isto olaksavalo tih gasova.
    sve je to bilo uz vrisku jer svaki prdez je boleo tu jadnu malu guzu.

probaj sa homeopatijom, nama je to jako pomagalo takodje

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I kod nas je slično da ne kopiram gore napisano.
    Skužila sam da mora podrignuti inače nema mira i spavanja.
    Jesu li vam u bolnici savjetovali neki preparat protiv nadutosti? Posotje kapi Sab simplex baš za takve simptome...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Puno vam hvala na pomoći. komp. mi je bio u kvaru pa se nisam mogla javiti. Mi još uvjek muku mučimo sa zadržavanjem zraka u crijevima što povremeno prate grčići. Primjenjujem sve moguće metode kombinirane sa sub simplex kapima, i nekad joj ublažim a nekad nikako. Najviše me zabrinjava to što kad joj je trbuščić jako napuhan ne može jesti. Plače, gladna je ali ne može se najesti i to zna potrajati i po 2 dana. Bojim se da nešto nije u redu.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako imaš imalo sumnje, odi ponovno pedici da pregleda bebicu ili vas ponovno pošalje u bolnicu na pregled. Nemoj se ustručavati...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mislila sam pričekati još mjesec dana da vidim hoće li to proći sa grčićima. Stvar je u tome da moj pedijatar uopće nije vidio kako joj se bio napuhao trbuh kad je završila u bolnici jer smo mi odmah išli na hitnu i od tamu u bolnicu. Bilo je strašno mislila sam da će joj trbuh svaki tren eksplodirati. Liječnici u bolnici nisu imali takav slučaj i nije im bilo jasno što se događa. Najteže mi je bilo kada je pedijatrica koja ju je primila u bolnicu rekla medicinskoj sestri: "Pogledaj djetetu trbuh - a majka kaže da joj nije ništa davala osim podoja!". Kao da bi dijete od 20 dana najela nekakvom hranom. Užas! Kada joj je splasnuo trbuh, nakon tjedan dana su nas pustili kući bez objašnjenja a nisu mi pokazali ni jedan nalaz koji su joj radili. Bio je jedan mlađi liječnik koji joj je htio raditi još neke pretrage ali dr. koji je šef odjela nas je otpustio. Čula sam kad je preko tel. pričao sa tim mlađim liječnikom jer mi je soba bila odmah kraj recepcije i shvatila sam da pričaju o mom djetetu. Rekao je da dijete napreduje na kilaži i da nas pušta pa dok tako gura neka gura. Po priči sam i skužila da joj neki nalaz nije bio u redu i on je rekao da neće oko toga dizati frku i da oni mladi liječnici samo čeprkaju da bi nešto našli. Šef pedijatrije je zbilja super specijalist ali o ovome očito ništa ne zna. Na pregledu je naš pedijatar rekao da su joj zaista crijeva puna zraka i malo se začudio ali je ostalo na tome. Nije shvatio ozbiljno jer nije ni vidio najgore. Ja iskreno želim vjerovati da je sve to samo prolazno i da će proći, ali s druge strane ne bi htjela da se nešto vuče i kasnije izazove još ozbiljnije probleme. Mislim da bi bilo bolje da odem s njom do Zg kod nekog specijaliste da je pregleda ako ovo ne prođe za mjesec dana.
    Lukina mama da li možda znaš kod kojeg liječnika bi bilo dobro da je odvedem. Mislila sam malo pogledati po internetu, ali lakše bi mi bilo kad bi mi netko dao savjet.

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Znam da ti je teško i ne znam koliko će ti moj savjet pomoći, ali probaj bebicu staviti na trbuh nakon svakog hranjenja. Probaj ju staviti prsa o prsa i leći zajedno s njom (lagano joj tapšati i kružnim pokretima masirati leđa) i nakon nekog vremena ako se još nije podrignula polako se dići u uspravan položaj i tako hodati s njom, tapšući je po leđima. Postoji mogućnost i da će se pobljuckati ako je na trbuhu nakon podoja, ali će tako i izbaciti zrak koji ju muči. Ne zanam hoće li vam ova metoda pomoći, ali ako nisi probala vrijedi pokušati. Mome malome je pomoglo.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Paio, sve metode primjenjujemo, noću smo je znali i po dva sata nositi da bi podrignula i spavali smo svega pola sata između podoja, sad je malo veća pa spava duže i lakše podrigne. Sve metode joj malo ublaže da se manje muči, ali nema šanse da jede. Jučer je npr. jela ujutro u 4 sata i tek je popodne oko 17 sati opet se najela kako treba, do tada samo nešto malo i to malo bi povratila. Starija kći mi je imala grčiće i znam kako dijete plače i grči se od grčića, ali ona je jela i nije joj ovoliko smetalo. Nadam se da će sve proći. Volila kad bi mi se javio netko sa istim iskustvom i da je sve prošlo.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Draga Lelox, znam da si zabrinuta. A da pišeš o tome na Cybermedu? Sjećam se da je tamo bio jedan vrlo stručan pedijatar dr. Richter (doduše, jako je opasan na riječima, ali Bože moj). Evo ti link. Meni je nekoliko puta dao koristan savjet. Napiši ovo što si napisala nama i vidjet ćeš što će ti on reći. Mislim da radi na Šalati i koliko sam pratila ostale upite drugih roditelja, može ti preporučiti odjel, nekog određenog specijalistu.... Probaj, ja se nadam da ćeš dobiti koristan odgovor. Ja osobno ne znam koga bih ti preporučila za ovaj specifičan pregled.
    Drž se i javi se povremeno na Rodu da vidimo kako ste. Nadam se da će proći... Ako nešto još trebaš, slobodno mi piši na pp.
    Pusa...
    http://www.cybermed.hr/forum/specija...na/pedijatrija

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

hvala Lukina mama, pitati ću na cybermed,
    javim ti se

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ispravak, dr. Richer je na KBC a ne Šalati...

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa Vidi poruku
    Ispravak, dr. Richer je na KBC a ne Šalati...
    KBC Zagreb... kaj mi je danas, same greške...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Lukina mama hvala još jednom, dopisivala sam se sa dr. Richer i eto našla sam nekoga stručnoga kome se mogu obratiti. Savjetovao mi je da je hranim na satnicu a ne na zahtjev. Probati ćemo to primjeniti koliko je moguće.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj leloX prvotno napisa Vidi poruku
    Lukina mama hvala još jednom, dopisivala sam se sa dr. Richer i eto našla sam nekoga stručnoga kome se mogu obratiti. Savjetovao mi je da je hranim na satnicu a ne na zahtjev. Probati ćemo to primjeniti koliko je moguće.
    Ima tu puno istine. Prošli smo to... skupa s grčevima, od samog rođenja. Hranjenje na satnicu služi upravo tome da se probava ne "dopunjava" svaki čas što generira puno plinova, nego da se ciklus probave završi, crijeva se isprazne i tek onda ideš hraniti dijete dalje. Malo pomalo povećavaš razmak između hranjenja. (Mi smo navečer davali adaptirano i to nam je pomoglo da preživimo jedan naporan period od 2 mjeseca, možda i dulje). Dijete je po danu uredno bilo dojeno i s vremenom smo izbacili ad. Čak je postojala dosta duga pauza između ad i početka dohrane.

Ono što je mom starijem pomagalo da se riješi crijevnih plinova bilo je razgibavanje kukova (redovno nakon kupanja, a često nakon promjene pelene). Dok je dijete gole guze na stolu, treba mu pritisnuti lagano koljena prema trbuhu, pa popustiti...pa kružiti kukićima prema van, pa prema unutra, ali ključno je to potiskivanje prema trbuhu. Crijeva se pokrenu i plinovi (ponekad i kakica) izađu van. Koje olakšanje!

Dok je dijete obučeno, pomaže masaža trbuha kružnim pokretima oko pupka i niže (UVIJEK u smjeru kazaljke na satu, jer tako su crijeva zamotana). Držala sam dijete u krilu i vrtila rukom... Nama je pomagalo i dojenje u što uspravnijem položaju, da se smanji gutanje zraka. I dakako, jako sam morala paziti na prehranu. Nisam smjela jesti zelje, kelj, grožđe i drugo voće s kožicom tipa trešnje , smanjila sam mliječne proizvode sebi na minimum i bilo je bolje. (To nije pravilo, ovisi o djetetu - našem mlađem sinu gotovo ništa nije smetalo, mogla sam jesti što sam htjela u umjerenim količinama, a ad nikada nije okusio). Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.03.2010. at 10:04

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala na savjetima peterlin, sve to primjenjivamo, čak joj nekad i s toplomjerom u guzi pokušavamo olakšati (preporuka pedijatra). I kad joj je "dobro" sve to dobro dođe, ali ima dana kad joj je trbuh baš jako napuhnut i tad ništa ne pomaže i ne može čitav dan jesti. Obično potraje 2-3 dana i to je strašno izmuči. Ne znam kako da joj dajem podoje na satnicu kad ne može jesti. Pojede samo malo i to izbljucka, i naravno opet za pola sata vrišti od gladi. Kako da joj ne dam jesti kad znam da je gladna.
    I njoj smeta većina namirnica, moram strogo paziti što jedem. Starijoj kćeri nije smetalo kao mlađoj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za stvarno kritične trenutke (cjelodnevno urlikanje i napuhnutost tipa "Bijafra" mi smo imali Sab simplex kapi, ali to smo koristili svega nekoliko puta kod jako grde napuhnutosti i pomoglo je. U pravilu, ja sam pila čaj od komorača ili čaj za dojilje, ali bilo je i kod nas ovakvih dana.

Sad ima dostupnih i probiotičkih kapljica za djecu (npr. Biogaia - ne znam ima li kod nas, ali ima u Sloveniji).

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da, i mi koristimo Sab simplex prije svakog podoja (po preporuci pedijatra), on dosta pomogne u ispuštanju vjetrova, i dobro ublaži nadutost, probali smo i čaj od komorača ali ga svaki put povrati pa smo odustali. Koliko je vama to trajalo? Mi evo skoro 3 mjeseca i još uvjek to traje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Trajalo je do početka ozbiljnije dohrane.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.03.2010. at 13:34

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Inače, komorač nisam davala djetetu negdje do petog mjeseca života, nego SEBI.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

nama su jako pomogle sab simplex kapi (15 njih). prvo sam davala samo od popodneva do noći kad su bili grčevi i nije bilo učinkovito. zadnja dva tjedna otkad dajem na žličicu prije svakog hranjenja grčevi su potpuno prestali i probava je super, dvije-tri stolice dnevno. otad sam joj prestala davati čaj od komorača nego samo vodu (pije adaptirano mlijeko). čini mi se da taj čaj radi više štete nego koristi...

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

sad me samo muči, kad prestati s tim kapima?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

zavisi od bebe do bebe...

nama čaj od komorača pomaže savršeno, a ponekad joj dam i homeopatske kuglice Colocynthis D12 koji također nekim bebama odgovara, e nekima ne, tu se treba posavjetovati sa liječnikom, najbolje dječjim pedijatrom kojem niti homeopatija nije strana riječ. nama recimo pomaže taj, ima i drugih...
    Posljednje uređivanje od moia : 19.03.2010. at 09:52

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

inače sab simplex kod neke djece izazove brzo ovisnost o slatkom, naime sladak je i bebe to brzo skopčaju, pa se kod nekih beba često zna događati da iako nemaju grčeve cendraju i čine se kao da imaju grčeve, a zpravo očekuju da ime se da siplex..stoga meni moj ped to nije preporučio...
    Posljednje uređivanje od moia : 19.03.2010. at 10:01

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mislila sam pričekati još mjesec dana da vidim hoće li to proći sa grčićima. Stvar je u tome da moj pedijatar uopće nije vidio kako joj se bio napuhao trbuh kad je završila u bolnici jer smo mi odmah išli na hitnu i od tamu u bolnicu. Bilo je strašno mislila sam da će joj trbuh svaki tren eksplodirati. Liječnici u bolnici nisu imali takav slučaj i nije im bilo jasno što se događa. Najteže mi je bilo kada je pedijatrica koja ju je primila u bolnicu rekla medicinskoj sestri: "Pogledaj djetetu trbuh - a majka kaže da joj nije ništa davala osim podoja!". Kao da bi dijete od 20 dana najela nekakvom hranom. Užas! Kada joj je splasnuo trbuh, nakon tjedan dana su nas pustili kući bez objašnjenja a nisu mi pokazali ni jedan nalaz koji su joj radili. Bio je jedan mlađi liječnik koji joj je htio raditi još neke pretrage ali dr. koji je šef odjela nas je otpustio. Čula sam kad je preko tel. pričao sa tim mlađim liječnikom jer mi je soba bila odmah kraj recepcije i shvatila sam da pričaju o mom djetetu. Rekao je da dijete napreduje na kilaži i da nas pušta pa dok tako gura neka gura. Po priči sam i skužila da joj neki nalaz nije bio u redu i on je rekao da neće oko toga dizati frku i da oni mladi liječnici samo čeprkaju da bi nešto našli. Šef pedijatrije je zbilja super specijalist ali o ovome očito ništa ne zna. Na pregledu je naš pedijatar rekao da su joj zaista crijeva puna zraka i malo se začudio ali je ostalo na tome. Nije shvatio ozbiljno jer nije ni vidio najgore. Ja iskreno želim vjerovati da je sve to samo prolazno i da će proći, ali s druge strane ne bi htjela da se nešto vuče i kasnije izazove još ozbiljnije probleme. Mislim da bi bilo bolje da odem s njom do Zg kod nekog specijaliste da je pregleda ako ovo ne prođe za mjesec dana.
    Lukina mama da li možda znaš kod kojeg liječnika bi bilo dobro da je odvedem. Mislila sam malo pogledati po internetu, ali lakše bi mi bilo kad bi mi netko dao savjet.

ovo je grdo...
    ali što je sa tvojom prehranom ? jesi li razmišljala da nešto od onoga što ti konzumiraš bebici ne odgovara ?
    Posljednje uređivanje od moia : 19.03.2010. at 10:05

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

zanimljivo je ovo s ovisnosti. da, fakat su kapi jako ukusne. zasad nisam primjetila neku ovisnost, ali dobro je znati kad prestanem davati.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mi smo isto imali takve krize do neki dan, s time da moja curka nije ni kakala po 5,6,7 dana... ja sam joj davala Babynos kapi protiv nadutosti i grčeva i super je funkcioniralo, kapi sadrže cvjetove kamilice, korijandar i komorač... malim bebama se daje svega 2 kapi najviše tri puta na dan.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moia, vjeruj da ne jedem ništa osim mesa, krumpira i jabuke. Spala sam samo na to jer me je više svega strah kad pojedem, mada su mi pedijatri kad sam bila u bolnici rekli da bilo što pojedem ne bi moglo toliko naškoditi djetetu i izazvati toliki meteorizam u crijevima. Ne znaju uzrok zbog čeka se to događa. Evo mogu reći da sada imamo već 3 mj. i grčići su prestali, i već 5 dana smo jeli bez problema i spavali, ali od jučer opet malo bljucka i ne može se najesti kako treba. Sad kad sve duže imamo normalinih dana imam više nade da će to prestati.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moia, vjeruj da ne jedem ništa osim mesa, krumpira i jabuke. Spala sam samo na to jer me je više svega strah kad pojedem, mada su mi pedijatri kad sam bila u bolnici rekli da bilo što pojedem ne bi moglo toliko naškoditi djetetu i izazvati toliki meteorizam u crijevima. Ne znaju uzrok zbog čeka se to događa. Evo mogu reći da sada imamo već 3 mj. i grčići su prestali, i već 5 dana smo jeli bez problema i spavali, ali od jučer opet malo bljucka i ne može se najesti kako treba. Sad kad sve duže imamo normalinih dana imam više nade da će to prestati.
    Lijepo je čuti da vam ja lakše...Sad kad više nema grčića, sigurno će s vremenom i beba biti sve spokojnija i jesti mirnije....

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

mi smo imali puno problema sa zrakom u crijevima. imala sam osječaj da će joj aero grčevi trajati vječno. posrupno se smanjivalo od četvrtog mjeseca starosti. sada (8 mjeseci) samo prducka, najviše noću. ponekad malo zakuka a ponekad se i ne probudi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •