svigdje sam naisla na informacije da se nakon 3god ne tolerira. meni se neda cekat tu trecu godinu da nesto pokrenemo jer je "premali" (2god i 9mj) i htjela bi zapocet neke igre i vjezbice. zna li netko od kud krenut?
svigdje sam naisla na informacije da se nakon 3god ne tolerira. meni se neda cekat tu trecu godinu da nesto pokrenemo jer je "premali" (2god i 9mj) i htjela bi zapocet neke igre i vjezbice. zna li netko od kud krenut?
Mi smo krenuli od logopeda!
I to tek sa 5 punih godina.
Doduše nama nije bio problem k i g, već š,ž,č i da ne nabrajam dalje.
Za dva mjeseca izgovor se fantastično popravio!
Nismo još gotovi, ima još nekih nesavladanih slova, ali nakon ovakvog napretka nemam razloga da sumnjam da ćemo do ljeta sve istjerati do savršenstva![]()
Ne znam koliko će vam igre u kućnoj radinosti pomoći, mi smo imali isti problem, i prvo smo "kroz igru" pokušali dobiti i k i g. Dobio ga je u dobi od 3 g. i 4 mjeseca, ali s krivim mjestom izgovora. Tek su logopedske vježbe (i to u dobi od 4 godine) sredile stvar i vratile jezik na pravo mjesto.Teta81 prvotno napisa
Doduše, kod nas je bio specifičan problem jer mu je bio pomaknuto mjesto izgovora više glasova, ne samo k i g. Trenutno se mučimo s r, ali to je druga tema.
Ako ga želite sami potaknuti, probajte smišljati što više riječi koje počinju na "k", i pazite pritom da korijen jezika dodiruje nepce, a vrh jezika da ide prema dolje. Tako je naša logopedica vježbala...
Krenut od logopeda... Rano je za vjezbe, ali niposto nije prerano za dijagnosticki pregled i TOCNE UPUTE roditeljima kako vjezbati s djetetom... Vecina djece krece na redovitu logopedsku terapiju izmedju cetvrte i pete godine, a do tada roditelji doma rade s djecom, ali ne "otprilike" nego tocno po uputama, ponekad s ogledalom itd. Nema tu opcih smjernica. Svako dijete je drugacije, svaki govorni problem je drugaciji.... I sve stignete lijepo odraditi, a mozda se dogodi i da se problem rijesi spontano ili uz minimalne intervencije. Sretno! Upute s foruma " na nevidjeno" tu ne pale...Teta81 prvotno napisa
hvala puno na odgovorima i svojevrsnom ohrabrenju
malo me zacudilo to dugotrajno neizgovaranje s obzirom da R i L govori normalno bez problema
no nebitno, iduci tj imam konzultacije sa odgajateljicama nakon cega cu se javit vrtickom logopedu
doduse, vec sam spremna na odgovor da nema smisla ista zapocinjat jer jos nema 3god :/
A zašto vam se tako žuri?Teta81 prvotno napisa
U godinu dana se zaista puno toga može ispraviti spontano, samo od sebe. A s vrtićkim logopedom (ako imate tu sreću, iskoristite je!) ne bi bilo zgorega razgovarati, barem onako informativno... ne znači da će ga odmah uzeti na vježbanje, ali bar možete saznati kako objektivno stoje stvari.
(naša vrtićka logopedica nije htjela započeti s vježbama prije 4. godine, a sad mi je jasno i zašto, jer ni sad, s 5 i pol godina, neće surađivati uvijek kako bi trebalo, u dobi od 3 godine to "vježbanje" bila bi ili komedija ili drama)
Nije bas vjerojatno da ce logoped odgovoriti ovako. Vjerojatno ce reci da je rano za logopedsku terapiju, ali NIJE rano da dobijete upute kako raditi s djetetom u svakodnevnom zivotu. Ne ispravlja se govor tako da dijete posjednemo 2xtjedno na sat vremena, nego RODITELJ STALNO TREBA IMATI NA UMU kako korigirati dijete (to NE znaci da ga svaki put treba ispraviti, kojiput je uputa bas suprotna, da dijete ne stekne otpor i losu sliku o sebi). Dat ce vam i drugacije savjete (ne dudlati prst, ne davati djetetu da govori s dudom varalicom i sl.) Za takav savjet niposto nije prerano.Teta81 prvotno napisa
Idite na razgovor. S djetetom, dakako (ili prvo samo roditelj, pa onda roditelj i dijete). U vrticu je povoljnija situacija jer logoped moze lako svratiti u grupu i "osluhnuti" dijete u njegovoj svakodnevnoj sredini.
mi bili na pregledu kod logopeda (sin ima 2g 9mjeseci) privatnog.žena mi je rekla da treba početi intenzivnu terapiju sa malim odmah,iako izgovara sve glasove (osim v,l,č i r koje izgovara ali mekano) a razumijevanje govora je odlično.problem je kao da on radi povremene rotacije npr.dobar-bodar,golub-bolug a i "guta slova" kad priča.npr. komjon (kamion).on strašno puno priča,rečenica ima svojih manjkavosti (npr ispusti veznik i sl) ali recimo mi ga 100% razumijemo.s tim da kad je bio na pregledu,nije uopće surađivao sa njom,a i žena je bila dosta onak "ne za djecu" tip,dosta napadačka,tak da se on zatvorio totalno i vidljivo ga je iritirala.sad vidim da je još prerano za terapiju a negdje sam čitala i da može izazvati kontraefekt.jel moguće da ta žena hoće mene malo izmusti financijski?nisam primjetila niti igračke/bojice i sl. kod nje,samo slikovnice što mi je isto bilo malo onak :?
Draga, nije ti žena totalno bezveze dala savjet... Te rotacije slogova i glasova česte su kod starije djece s disleksiom i sl. (no nisam ja baš neki stručnjak, ali bila bih oprezna s tim...). Nema veze...lasica prvotno napisa
A što se tiče logopeda - pa možeš to obaviti na uputnicu, tako da ne moraš brinuti o "muzenju". Vjerojatno jest prerano za redovnu terapiju tipa 2xtjedno, ali ako je tako brzoplet u izgovoru, probaj potražiti neki savjet kod logopeda kojeg NE plaćaš - tako ćeš biti sigurna da te ne želi izmusti (tja, svega ima)... Svakako odi kod nekog drugog jer kada dijete ne prihvaća logopeda, terapija je 0 bodova tj. bez ikakve koristi, čak i kad ideš s uputnicom. Oni se moraju dobro slagati inače ti je to bez rezultata. Planiraj si u roku godine dana (neće biti kasno, bez brige, a i dočekat ćeš to brzo) ponovno otići po mišljenje, s uputnicom pedijatra u neku državnu ustanovu. I ne slaže se svaki terapeut sa svakim djetetom - jedan koji je nama bio odličan, tebi i tvom djetetu može "ne pasati" pa moraš tražiti dalje... Ljudi se razlikuju. BItno je pratiti razvoj situacije.
Kad ja danas poslušam stare snimke svog starijeg, zazebe me oko srca kako je to dijete govorilo (nitko ga nije razumio osim nas koji smo stalno bili s njim) a krenuli na terapiju s 4 godine i sve se stiglo do škole (7 i pol godina).
Ima i privatnih logopeda (kao i zubara) koji imaju UGOVOR sa HZZO pa k njima isto možeš s uputnicom. Sve se može riješiti.... Ono što ja znam - KBC Merkur ima logopeda, imaš Suvag i to je oboje na uputnicu. Ima sigurno i drugih, a kakva su iskustva s privatnim uslugama, ne znam puno. Htjela sam i ja biti sigurna da moje dijete dobiva najbolje što može. Bili smo samo "po drugo mišljenje" i dobili isto mišljenje kakvo smo čuli u Suvagu, daklem, sve štima.
Ne brini, za sada ti je dosta isprobati ovo:
- strpljivo ispravljati dijete (ali BEZ prekidanja) nego kad završi rečenicu, ako nije kilometarska
- dati sebi i djetetu vremena da izgovori što je naumio
- ako govori brzo i zapleteno, pouči ga da govori polako, u kratkim rečenicama i da razmisli što je naumio reći (jedno po jedno)
- kad proguta slovo u riječi, reci "nisam razumjela... jesi li mislio BLABLA (IZGOVORIŠ RIJEČ ISPRAVNO)
- ponavljaj dijelove njegovih rečenica, ali na ISPRAVAN način...(on kaže "Ja sam danas bio bodar u vrtiću", a ti njemu "Jesi li mislio reći da si bio DOBAR u vrtiću?" ) i tako dalje...
- slobodno mu reci "čekaj malo, ponovi... NISAM RAZUMJELA" - Tako možeš popraviti verbalnu komunikaciju s djetetom, a da on to ne osjeti kao pritisak, jer ti odgovornost za razumijevanje preuzimaš na sebe (ne prebacuješ na njega) a on će biti motiviran da se trudi govoriti razumljivo. Ovo ti vrijedi za sve smetnje govora.
Dok se odlučiš ponovno kod logopeda i dočekaš idući pregled, veći dio problema može biti riješen...![]()
Draga, nije ti žena totalno bezveze dala savjet... Te rotacije slogova i glasova česte su kod starije djece s disleksiom i sl. (no nisam ja baš neki stručnjak, ali bila bih oprezna s tim...). Nema veze...lasica prvotno napisa
A što se tiče logopeda - pa možeš to obaviti na uputnicu, tako da ne moraš brinuti o "muzenju". Vjerojatno jest prerano za redovnu terapiju tipa 2xtjedno, ali ako je tako brzoplet u izgovoru, probaj potražiti neki savjet kod logopeda kojeg NE plaćaš - tako ćeš biti sigurna da te ne želi izmusti (tja, svega ima)... Svakako odi kod nekog drugog jer kada dijete ne prihvaća logopeda, terapija je 0 bodova tj. bez ikakve koristi, čak i kad ideš s uputnicom. Oni se moraju dobro slagati inače ti je to bez rezultata. Planiraj si u roku godine dana (neće biti kasno, bez brige, a i dočekat ćeš to brzo) ponovno otići po mišljenje, s uputnicom pedijatra u neku državnu ustanovu. I ne slaže se svaki terapeut sa svakim djetetom - jedan koji je nama bio odličan, tebi i tvom djetetu može "ne pasati" pa moraš tražiti dalje... Ljudi se razlikuju. BItno je pratiti razvoj situacije.
Kad ja danas poslušam stare snimke svog starijeg, zazebe me oko srca kako je to dijete govorilo (nitko ga nije razumio osim nas koji smo stalno bili s njim) a krenuli na terapiju s 4 godine i sve se stiglo do škole (7 i pol godina).
Ima i privatnih logopeda (kao i zubara) koji imaju UGOVOR sa HZZO pa k njima isto možeš s uputnicom. Sve se može riješiti.... Ono što ja znam - KBC Merkur ima logopeda, imaš Suvag i to je oboje na uputnicu. Ima sigurno i drugih, a kakva su iskustva s privatnim uslugama, ne znam puno. Htjela sam i ja biti sigurna da moje dijete dobiva najbolje što može. Bili smo samo "po drugo mišljenje" i dobili isto mišljenje kakvo smo čuli u Suvagu, daklem, sve štima.
Ne brini, za sada ti je dosta isprobati ovo:
- strpljivo ispravljati dijete (ali BEZ prekidanja) nego kad završi rečenicu, ako nije kilometarska
- dati sebi i djetetu vremena da izgovori što je naumio
- ako govori brzo i zapleteno, pouči ga da govori polako, u kratkim rečenicama i da razmisli što je naumio reći (jedno po jedno)
- kad proguta slovo u riječi, reci "nisam razumjela... jesi li mislio BLABLA (IZGOVORIŠ RIJEČ ISPRAVNO)
- ponavljaj dijelove njegovih rečenica, ali na ISPRAVAN način...(on kaže "Ja sam danas bio bodar u vrtiću", a ti njemu "Jesi li mislio reći da si bio DOBAR u vrtiću?" ) i tako dalje...
- slobodno mu reci "čekaj malo, ponovi... NISAM RAZUMJELA" - Tako možeš popraviti verbalnu komunikaciju s djetetom, a da on to ne osjeti kao pritisak, jer ti odgovornost za razumijevanje preuzimaš na sebe (ne prebacuješ na njega) a on će biti motiviran da se trudi govoriti razumljivo. Ovo ti vrijedi za sve smetnje govora.
Dok se odlučiš ponovno kod logopeda i dočekaš idući pregled, veći dio problema može biti riješen...![]()
e super peterlin,hvala ti!točno to i radim sa njim instinktivno.no,naručila sam se u vinogradsku jer tamo možemo najbrže doći na red,a i sestra ima pozitivno iskustvo sa logopedicom tamo,pa bumo vidjeli.ako veli i ona da mora,neka ide.imam dosta disleksičara u obitelji od kojih je jedan dosta pogođen time,tako da me frka baš tih rotacija.mada moj definitivno ima problema i sa motorikom usta,tako da ćemo to pokriti i u vinogradskoj.recimo privatnica nije ni spomenula sluh,jezične organe i sl.a sad sam čitala da ako se radi procjena da se to obavezno provjeri zlu ne trebalo.a on ima i gornji frenulum,užasno sporo jede i jedva je prožvakao.tek sa dvije godine je mogao popiti gutljaj vode a da se ne počne gušiti. :/
i bez obzira na novac ili ne,mislim da me teta ona ne bu vidjela.baš to kaj velite,ako mu nije legao logoped uzalud nam trud svirači.
i kontaktirala sam još jednu privatnicu ona je rekla da se ne radi do 3.5 godine terapija,osim ako nema dijete mehaničkih problema tipa pareze jezika i sl ili ako uopće ne govori.tako da sam malo sad mirnija,ipak sam na vrijeme došla.
Moja B. je, do nedavno, imala taj problem.Teta81 prvotno napisa
Kako smo u sustavu goljaka, bili smo i na pregledu kod logopedice. ona je rekla da se takav izgovor ne ispravlja do 4,5 godine, ali da B. želi popratit svakih 6 mjeseci. Rekla nam je i da s malenom vježbamo tako da joj jezik malo pogurnemo prema dolje te da ju zatražimo da izgovori glas K.
Ukupno smo to napravili 5 puta jer ona nije bila zainteresirana.( Inače je jako osjetljiva pa ju uspjeh brata opterećuje i, kako je on normalno izgovarao te glasove, ona se inatila).
I, onda je, najednom, samo počela pravilno izgovarat, najprije K, a zatim i G.
Sada još samo R ne izgovara, ali i njega "čujemo"...
Ma sve je to rješivo... Glede frenuluma (ali donjeg) najbolja mi je priča moje svekrve kojoj je to doktor 1930. godine riješio škarama u ambulanti u dobi od nekih 18 mjeseci, uz primjenu VOKALNE (cvaknuo je kožicu, a ona se drala 15 minuta i to je bilo to).lasica prvotno napisa
Mislim reći - frenulum nije problem ako se pokaže da treba, to otorinac može riješiti bez problema. U bolnici obično dobiješ kompletnu obradu (orl pregled + ispitivanje sluha, pa onda logoped itd. bez obzira na redoslijed).
O oralnoj motorici sam već pisala na nekoliko mjesta, ali budući da je pretraživač tak traljav, možda ne bi bilo zgorega ponoviti (ovo sam si davnih dana spremila na hd s nekog foruma, ne znam izvor):
ORALNA MOTORIKA - vježbe za govorne mišiće
1.PUHANJE
*maslačak
*vata, kokice, perje
*maramice u zrak
*mjehuriće od sapunice, kade i sl.
*zviždaljka
*slamka (raditi mjehuriće)
2.ŽVAKANJE vježbanje jakosti čeljusti
*žvakanje slatkog korjena i igra povlačenja iz usta a dijete ga pokušava zadržati zubima
*grickanje zubima
*stavljanje gumenih bonbona na kutnjake
3.LIZANJE
*sladoled
*lizaljka
*na imitaciju kao mačka
4.ZVUKOVI JEZIKOM
*imitacija ritma
*la, la, la, la na muziku
*''cmakanje'' jezikom
5.MICANJE JEZIKA
*micanje hrane s jezikom od jednog do drugog obraza
*dodirivanje uglova usta jezikom
*oblizivanje ostataka hrane na usnicama
6.USNICE
*držati hranu usnicama
*''Mmmmmmm''
*držati papir usnicama
*fućkati
*zujati, brujati
7.USISAVATI
*kroz slamčicu po mogućnosti nešto gusto
*na imitaciju kao da se hrani lutka
vokalna anestezija
je i mom mužu su tako riješili frenulum,isto donji.vidjećemo kak ćemo mi proći.moj vrišti već kad vidi doktore,tak da je odmah pod anestezijom![]()
inače u knjizi dislalija ima vježbe korekcije za kapacizam i gamacizam.
http://ostvarenje.crolink.net/knjige_dislalija.htm
odlične vježbe.vele i da su dobre i igre prstićima,sam kaj je moj tak težak po tom pitanju..![]()
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...ID=63&Show=919
a negdje mi stoji u memoriji da je i brain gym dobar za logopedske probleme bilo koje vrste.e sad,znam da ima knjiga,ali jel to za stariju djecu ili mogu i ovak mali to raditi?jel zna netko?
Ma znamo.... NARAVNO da znamo...lasica prvotno napisa
(kad me netko pita što me motiviralo da se uključim na ovaj forum koji mi nije uvijek po ukusu i niz dlaku, rekla bih da je to predaja iskustva o logopedima, terapijama i slično...)
Daklem, ovako:
Ima odlične literature. Prvo bih spomenula Ivanu (Machiedo) Herljević, jednu od ključnih osoba Suvaga (starija gospođa, generacija moje svekrve, ali nenadmašna). Nedavno sam otkrila da je izašla knjiga KUĆICA U GLJIVI
Osim te knjige, ima još jedna (nisam je koristila jer je moj L već bio veći kad je izdana). Zove se GOVOR-RITAM-POKRET (Ivana Herljević + Ilona Posokhova, ima više o toj literaturi na web stranici Ostvarenja... ček malo da nađem link.... evo ga:
http://ostvarenje.crolink.net/knjige_govor_ritam.htm
Tu web stranicu vrijedi dobro proučiti jer obiluje dobrom literaturom za roditelje, kako obične (razmažene, kao moje) djece, tako i djece s raznim teškoćama.
Dalje, Brain Gym - to je isto dobra stvar (iako mi se ponekad čini precijenjenom, ne znam).
Ima nekoliko knjiga. Preporučujem prvo pročitati Dennisonovu knjigu BRAIN GYM I JA jer to je topla ljudska priča o tome kako je nastala ta tehnika. Na hrvatski su još prevedene BRAIN GYM - PRIRUČNIK ZA UČITELJE I OBITELJ (zbirka vježbi) i BRAIN GYM NA POSLU (ista stvar ali prilagođena odraslima, za opuštanje na poslu i od posla).
Daklem, svaka čast Dennisonu i njegovim dobrim namjerama, ima tu puno dobrih stvari za laike, ali to NIJE čarobni štapić niti se može koristiti na taj način.
Brain gym je sustav od 26 vježbi sa svrhom razvijanja bolje koordinacije tijela (mozak je sastavni dio tijela). Neke od njih npr. križno lateralno gibanje i ležeće osmice rade moja djeca i dan danas... više manje redovito ili kad im treba opuštanje.
Dok sam čitala te stvari, protutnjalo mi je kroz glavu da je to zapravo NADOMJESTAK za prirodno kretanje koji nam je potreban jer živimo na neprirodan način. Umjesto vježbi iz brain gyma u mom djetinjstvu igralo se razne kreativne igre koje su u osnovi imale istu svrhu - koordinaciju moždanih polutki. Na primjer, skakanje prek štrika s rukama u križ (najprije obično, pa ovo...) ili trule kobile ili one igre tapšanja po glavi i glađenja trbuha - nije jednostavno...
I tako dalje. Mi smo igrali školice, avionske školice i nožićkanja, bacali loptu itd, nismo sjedili pred televizorom (ali SADA sjedimo), a naša su tijela stvorena za kretanje. Koordinacija ruka-oko-mozak ključna je i za govor, razumijevanje teksta (izgovorenog, a kasnije i napisanog) jer naše tijelo je CJELINA, tako ga je dragi Bog zamislio. Ne možemo vježbati govor bez fine motorike itd.
Eto, odužila ja preko mjere... U to ime, skidam se s teme do daljnjega. Ja sam sa svojom djecom (uglavnom starijim sinom) provela duge sate po čekaonicama, pa sam se uvijek dovijala što i kako mogu doma sama. A toga ima... I to nije tlaka - to je za našu djecu.![]()
I nas muči k i g. Kolegica logopedica mi je rekla da se to tolerira do 3-3,5 god. Tek s 3,5-4g. djeca s tim problemom kreću logopedu i postižu najoptimalniji pomak...
Mi ćemo pričekati još kakvig 6 mjeseci, ako se ne ispravi samo, naručujemo se bolničkom logopedu...
I mi trenutno muku mučimo s kapacizmom i gamacizmom. Naime, L to ima oduvijek, ali je problem u tome što su nam logopedi s više strana rekli da je sad gotovo prekasno za ispravljanje toga (3 god, 3 mj). Naime, ja sam na Goljaku pitala zimus logopedicu što s time i ona mi je rekla da nije bed, da se to riješi kroz par vježbi. Dala mi je broj tel i rekla da se javim. Na koncu smo bili s B. na redovnom pregledu kod druge logopedice na Goljaku (starija žena) i ona digla paniku, zvala nas da vidi L... kad je vidjela, rekla je da je situacija jako ozbiljna jer sve ostalo savršeno izgovara, a k i g mijenja sa t i d.
Također sam pitala u Suvagu, kažu što smo čekali dosad i da je možda prekasno.
A opet, ja se pitam: što znači prekasno??? Nisam nikad nikoga odraslog u životu čula da ne izgovara k i g!
Ma, idem popiti 'tavicu'...![]()
@n@, kod koga ste bili na goljaku?
Moj Lovro ima 4god. i 8 mjeseci, još uvijek ne govori k i g, a sva ostala slova uključujući i r pravilno izgovara.
Idemo na goljak logopedu od siječnja 2009., znači godinu i pol i još to nije ispravio!
Njegova teta Tina (logopedica) mi je rekla da se to obično ispravi do 5 godine, ali da može potrajati i dulje, no da nije zabilježena niti jedna odrasla osoba s tim problemom. Ja se već naravno lagano brinem kako nam se bliži 5. rođendan, no vidim da je ona zadovoljna s njim, njegovim radom, suradnjom pa si onda mislim da bi mi valjda rekla da je nešto alarmantno!!!
Od moje prijateljice sin tako je govorio do 6 godina, onda je sam skužio, nisu uopće išli logopedu. Nadam se da će i Lovri kliknuti!
On za sada samo u riječi "duga" kuži da to krivo izgovara (kaže "duda"), a u drugim riječima se sam ne čuje da krivo izgovara!
odužila sam, ali hoću ti prenijeti svoje iskustvo i umiriti te. Dakle, mislim da je ok da krenete negdje po tom pitanju, ali mislim da nema mjesta panici
Uživaj u "tavici", idem i ja![]()