bolovanje na teret poslodavca ili hzzo-a?

Thread: bolovanje na teret poslodavca ili hzzo-a?

1. No@n@ said:

Default bolovanje na teret poslodavca ili hzzo-a?

04.01.2009. otvoreno mi je bolovanje pod šifrom F41 (Disordines anxiosi alii) te mi je danas produljeno bolovanje prema preporuci psihijatra radi dijagnoze anxiosum et depressivm Šifra F41.2 prema preporuci psihijtra na bolovanju ću najvjerojatnije ostati još dva mjeseca. interesira me tko mi je dužan isplatiti plaću za sijećanj, poslodavac ili će to ići na teret hzzo-a?

2. kahna's Avatar

kahna said:

koliko ja znam do 40-og dana bolovanja plaća poslodavac, a dalje nastavlja hzzo

3. Maslačkica's Avatar

Maslačkica said:

od 43. dana ide naHZZO
    SLUČAJEVI BOLOVANJA
    Bolovanje zbog bolesti
    Bolovanje radi smještaja u zdravstvenu ustanovu zbog liječenja ili medicinskog ispitivanja

Za prvih 42 dana, odnosno za prvih 7 dana za invalida rada, te za radnike zaposlene u pravnoj osobi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom naknadu plaće isplaćuje poslodavac na teret svojih sredstava. U tom periodu naknada plaće ne može biti niža od 70% od osnovice za naknadu.

Od 43. odnosno, 8. dana bolovanja naknadu isplaćuje također poslodavac, ali na teret sredstava HZZO-a. U tom periodu, za prvih 6 mjeseci neprekidnog bolovanja, naknada plaće iznosi 70 % od osnovice za naknadu. Ako bolovanje traje dulje od 6 mjeseci neprekidno, naknada plaće iznosi 80% od osnovice za naknadu počevši od prvog idućeg dana nakon isteka prethodnog šestomjesečnog perioda neprekidnog trajanja bolovanja.

Kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, ona ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.

4. Mater Studiorum's Avatar

Mater Studiorum said:

Plaću ti tijekom cijelog bolovanja isplaćuje poslodavac. Prvih 42 dana trošak snosi sam, a za isplate nakon toga dobije refundaciju od HZZO-a.

5. No@n@ said:

uh,nadrapala sam
    hvala na odgovorima.

6. Mater Studiorum's Avatar

Mater Studiorum said:

Quote Originally Posted by No@n@
    uh,nadrapala sam
    hvala na odgovorima.
    Ukoliko je problem s poslodavcem (blokada žiro-računa ili stečaj) pitaj na na HZZO-u postoji li mogućnost da ti direktno plaćaju naknadu. Mislim da je malo vjerojatno, ali isplati se informirati.

7. Maslačkica's Avatar

Maslačkica said:

Kada poslodavac radniku ne utvrdi naknadu plaće na način i u visini utvrđenoj Zakonom i provedbenim propisima u roku od 60 dana

Osiguranik ima pravo uložiti prigovor područnom uredu HZZO-a koji je nadležan prema mjestu njegova prebivališta.

Temeljem njegovog prigovora HZZO-a će obračunati naknadu plaće i obračun dostaviti poslodavcu osiguranika koji je obvezan isplatiti naknadu plaće osiguraniku sukladno obračunu HZZO-a.
    Možda ti ovo gore može pomoći.
    Pročitaj link koji sam ti poslala i nazovi ih, pa vidi s njima, iako ima odredba ako je poslodavac u stečaju ili nelikvidan, ali mi se čini da to kod tebe nije slučaj.

8. No@n@ said:

ma radi se samo o tome da ja mislim da moj poslodavac baš neće biti oduševljen kad shvati koliko ću još biti na bolovanju a sve na njegov teret.