Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: godišnji u dva dijela, novi Zakon o radu

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno godišnji u dva dijela, novi Zakon o radu

u koliko dijelova se može/mora iskoristiti godišnji odmor?Naši tvrde u dva dijela, dakle mi imamo kolektivni godišnji od Badnjaka- 6.1., a ostatak bi trebala ispucati na ljeto (al tad zbog prirode posla jedva uspijem tjedan dana pobjeći na more, tako da mi ostane još dana..)Kako to i kad mogu iskoristiti ako je istina ovo što u firmi tvrde da ne mogu uzeti po potrebi dan-dva, tri godišnjeg...Napominjem da nemamo kolektivni ugovor, a u ugovoru o radu nije ništa definirano.

mamma san editirala naslov

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: godišnji u dva dijela

Citiraj pužić prvotno napisa
    u koliko dijelova se može/mora iskoristiti godišnji odmor?Naši tvrde u dva dijela, dakle mi imamo kolektivni godišnji od Badnjaka- 6.1., a ostatak bi trebala ispucati na ljeto (al tad zbog prirode posla jedva uspijem tjedan dana pobjeći na more, tako da mi ostane još dana..)Kako to i kad mogu iskoristiti ako je istina ovo što u firmi tvrde da ne mogu uzeti po potrebi dan-dva, tri godišnjeg...Napominjem da nemamo kolektivni ugovor, a u ugovoru o radu nije ništa definirano.
    sve ovisi o poslodavcu i kako se sa njim dogovorite (ako prava nisu definirana nekim kolektivnim ugovorom, pravilinikom o radu i sl.)

Poslodavac ti treba omogućiti korištenje godišnjeg odmora.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U zakonu o radu stoji da se go mora iskoristiti u dva dijela, od čega prvi dio od barem 12 dana, ali imaš pravo i jednom godišnje na jedan dan godišnjeg bez prethodne najave.
    Inače, tako piše u zakonu, ali zapravo sve ovisi o dobroj volji poslodavca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Novi Zakon o radu, važeći od 1.1.2010.
    odredbe o godišenjem odmoru

Najkraće trajanje godišnjeg odmora

Članak 55.

(1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

(2) Maloljetni radnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje pet tjedana.

Utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora

Članak 56.

(1) Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog odredbom članka 55. ovoga Zakona te broj radnih dana koji se uračunavanju u godišnji odmor radnika, utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

(2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.

(3) Razdoblje privremene nesposobnosti za rad, koje je utvrdio ovlašteni liječnik, ne uračunava se u trajanje godišnjeg odmora.

Ništetnost odricanja od prava na godišnji odmor

Članak 57.

Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

Članak 58.

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

(2) Privremena nesposobnost za rad, vršenje dužnosti građana u obrani ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog izostanka s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora

Članak 59.

(1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada, u slučaju:

1) ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnog roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

2) ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona,

3) ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.

Naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora

Članak 60.

(1) Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).

(2) Poslodavac nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora iskorištenog prije ispunjenja uvjeta iz članka 59. stavka 1. ovoga Zakona.

Naknada za neiskorišteni godišnji odmor

Članak 61.

(1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se, sukladno odredbi članka 60. stavka 1. ovoga Zakona, razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

Korištenje godišnjeg odmora u dijelovima

Članak 62.

(1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela, osim ako se s poslodavcem drukčije ne dogovori.

(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna.

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 63.

(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

(2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

(4) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je vršio dužnost građana u obrani, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

Raspored korištenja godišnjeg odmora

Članak 64.

(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike.

(2) Radniku koji radi u nepunom radnom vremenu kod dva ili kod više poslodavaca, a poslodavci ne postignu sporazum o istodobnom korištenju godišnjeg odmora iz članka 55. ovoga Zakona, poslodavci su dužni omogućiti korištenje godišnjeg odmora prema njegovom zahtjevu.

(3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

(4) Radnika se mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.

(5) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    U zakonu o radu stoji da se go mora iskoristiti u dva dijela, od čega prvi dio od barem 12 dana, ali imaš pravo i jednom godišnje na jedan dan godišnjeg bez prethodne najave.
    Inače, tako piše u zakonu, ali zapravo sve ovisi o dobroj volji poslodavca.
    Nije točno. Ovo je bilo po starom zakonu (i ne baš u potpunosti tako).

Gore sam citirala odredbe novog Zakona o radu.

ukratko:
    MOŽE se koristiti odmora dijelovima, ali prvi dio MORA iznositi barem 2 tjedna.

Prenesti se MOŽE u narednu godinu samo onda ako poslodavac nije omogućio korištenje cijelog g.o.-a u prethodnoj godini, te ako je radnik bio na rodiljnom / roditteljskom dopustu, vojnoj službi i sl. (opravdano odstuan sa posla). U protivnom, g.o. SE NE MOŽE prenositi u narednu godinu. (čl. 63)

jedan dan godišnjeg odmora, radnik može koristiti kako on želi, ali mora poslodavca obavjestiti barem 3 dana ranije. (čl. 64, st.5)

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala puno mama san

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam malo zbunjena zbog novog zakona o radu.

novim zakonom je definirano ako npr. das otkaz i odlazis u drugu firmu, vise ne nosis novom poslodavcu potvrdu o neiskoristenom g.o. vec ti poslodavac od kojeg odlazis treba platiti onoliko dana godisnjeg koji nisi iskoristio.

sto to znaci?

ako ja u 6.mj. promijenim poslodavca, poslodavac kod kojeg sam radila do 6.mj. ce mi isplatiti moj g.o. za 2010. a onda u 2010. nemam pravo na g.o.?

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

mene zanima jel subote ulaze ili ne ulaze u GO? ili i to definira poslodavac?

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

čl.56
    (2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.

AKo su meni radne subote i nedjelje, da li to znači da mi se nedjelja ipak ne računa u godišnji odmor?
    znači godišnji je po novom zakonu 28 dana bez nedjelja, ili 4 tjedna sa nedjeljama?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AnneMary prvotno napisa
    čl.56

AKo su meni radne subote i nedjelje, da li to znači da mi se nedjelja ipak ne računa u godišnji odmor?
    znači godišnji je po novom zakonu 28 dana bez nedjelja, ili 4 tjedna sa nedjeljama?
    U tjednu, moraš imati jedan dan tjednog odmora.
    Ako tvoj radni tjedan traje 6 dana, tada se u NAJKRAĆE trajanje godišnjeg domora uzima 4 tjedna * 6 dana= 24 dana.

Ako ništa više ne dobiješ na tih 24 dana (definirano Pravilnikom o radu, ugovorom o radu, nekim kolekitvinim ugovoroma), onda taj godišnji odmor koristiš upravo tako u danima.
    Kod KORIŠTENJA godišnjeg odmora NE RAČUNAŠ blagdane i neradne dane. Znači, ne računaš onaj neradni dan koji ti je dan, ako nemaš koji drugi, onda je to nedjelja, i blagdane koji su i inače neradni (neovisno da li ti tada radiš ili ne).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mia prvotno napisa
    ja sam malo zbunjena zbog novog zakona o radu.

novim zakonom je definirano ako npr. das otkaz i odlazis u drugu firmu, vise ne nosis novom poslodavcu potvrdu o neiskoristenom g.o. vec ti poslodavac od kojeg odlazis treba platiti onoliko dana godisnjeg koji nisi iskoristio.

sto to znaci?

ako ja u 6.mj. promijenim poslodavca, poslodavac kod kojeg sam radila do 6.mj. ce mi isplatiti moj g.o. za 2010. a onda u 2010. nemam pravo na g.o.?
    Niti meni nije najjasnije, ali pretpostavljam da je ovako:
    - dosadašnji poslodavac kod kojeg si i stekla pravo na g.o. mora ti omogućiti njegovo korištenje.
    Ako ti ga ne omogući, mora ti ga isplatiti.

Sukladno gore navedenom, mislim da nema prijenosa g.o. kod novog poslodavca. Novi poslodavac će ti omogućiti g.o. za narednu godinu. :/ Nisam sigurna.

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

"podizem" temu s pitanjem: ako se vracam s porodiljnog 5.srpnja (nakon 9 mj) da li mogu koristiti GO koji mi je preostao iz 2009te?
    hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lucija_Zg prvotno napisa
    "podizem" temu s pitanjem: ako se vracam s porodiljnog 5.srpnja (nakon 9 mj) da li mogu koristiti GO koji mi je preostao iz 2009te?
    hvala
    Ne.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala
    vrati se ranije (u lipnju), pa koristi godišnji iz 2009. do 30.lipnja 2010.

tako će ti ostati mjesec dana više roditeljskog dopusta da ga iskoristiš kasnije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    hvala
    vrati se ranije (u lipnju), pa koristi godišnji iz 2009. do 30.lipnja 2010.

tako će ti ostati mjesec dana više roditeljskog dopusta da ga iskoristiš kasnije
    nemoj olako davat savjet. Što ako neće moći iskoristi stari g.o.?

Zakon se je promijenio.
    S druge strane, pitanje je internih pravila i da li je uopće u prošloj godini započela korištenje godišenjeg odmora?

U svakom slučaju, imaš li potrebu ranije se vratiti na posao kako bi iskoristila prethodni g.o., prvo provjeri u firmi da li to vaša interna pravila dopuštaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •