Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Prijevara financijskog savjetnika

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Prijevara financijskog savjetnika

Dakle, ulozila sam novac u interni investicijski fond preko covjeka s kojim se i ja i roditelji i moj muz poznajemo godinama. Ulozila sam novce na godinu dana. On je u medjuvremenu upao u strasne dugove i kada je dosao termin isplate mog novca, firma ga je isplatila na njegov racun a s obzirom da je na crnoj listi, banka je zaplijenila taj novac i on ga nije mogao podici. Njegova firma naravno ne zna da je u dugovima a ni mi nismo znali dok nije bilo prekasno jer bi trazila isplatu direktno na svoj racun.

Da li ja uopce imam kakve sanse pregovarati s firmom pa da ga onda oni kazneno ili nekako drukcije gone a da ja ipak dobijem svoje novce od njih? Ili je to to, firma ce reci da su oni svoje izvrsili a da ga jedino mi mozemo privatno tuziti? Znam da od toga nema koristi, jer sve sto ima je na kredit a da dobijem ovrhu na njegove stvari-ne treba mi njegov tv ili stednjak, trebam svoje novce!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedino da pokušate dokazati da taj novac nije njego, nego vaš.

mislim da ćete morati konzultirati odvjetnika sa originalnom dokumentaciom.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Lako se to moze dokazati nego me zanima da li mogu ista potrazivati od firme ili iskljucivo od njega? Jer on je u ovom slucaju samo posrednik

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za zadnje uvijek potražuješ od njega, ali probaj dokazati firmi da je uzela tvoj novac pa neka ti ga vrati na TVOJ račun.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ujedno, ja bih pokrenula ovrhu protiv investicijskog savjetnika, ali bi paralelan proces vodila sa firmom.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ono što ti on duguje moraš tražiti njega. Ne vidim način da ti poduzeće u kojem on radi bilo što uplaćuje na tvoj račun- njemu su dužni isplatiti ono što je ugovorom i zaradio taj mjesec, jedino što mu mogu ustegnuti s plaće je ovrha koju im pošalje sud ili javni bilježnik.

Nije mi jasno za što bi ga firma trebala kazneno goniti?

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa pronevjerio je moj i firmin novac! On dobije svoj mjesecni honorar a ovo je bio moj novac plus kamata koju daje firma.

Moli nas sada da ne zovemo firmu jer je svjestan da ce istog trena dobiti novac. A ja vise strpljenja nemam

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ISPRAVAK-Da ce istog trena dobiti OTKAZ

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sonata prvotno napisa
    Pa pronevjerio je moj i firmin novac! On dobije svoj mjesecni honorar a ovo je bio moj novac plus kamata koju daje firma.

Moli nas sada da ne zovemo firmu jer je svjestan da ce istog trena dobiti novac. A ja vise strpljenja nemam
    razumijem ja to ali nije mi jasno zašto ga TI ne prijaviš?

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa pise u prvom postu-sto mi znaci ovrha da dobijem njegove stvari? Meni treba novac a dok platim odvjetnika vjerojatno mi nece ostati nista jer se ne radi o velikom iznosu.

Zatvor ne bi dobio nego vjerojatno uvjetnu kaznu a ni zatvor mi nista ne znaci jer ja opet ne dobivam novac.

Zapravo sam samo trazila misljenje nekoga pravnicke struke da li uopce imam sanse nesto dogovoriti s firmom?

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    za zadnje uvijek potražuješ od njega, ali probaj dokazati firmi da je uzela tvoj novac pa neka ti ga vrati na TVOJ račun.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Mislis novac s njegovog racuna prebaci na moj? To nije moguce kada je njegov racun blokiran i sto god mu stigne banka odmah to uzima da bi placala njegove dugove.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa pise u prvom postu-sto mi znaci ovrha da dobijem njegove stvari? Meni treba novac a dok platim odvjetnika vjerojatno mi nece ostati nista jer se ne radi o velikom iznosu.
    ne funkcionira ovrha na način da ti dobiješ njegove stvari. Njemu se sa plaće skida ovršeni dio i isplaćuje direktno na tvoj račun, jedino ovisi dal ima još nekog u naplatnom redu ispred tebe.

To što je njemu račun blokiran nema veze sa eventualnom ovrhom jer poslodavac pri obračunu plaće automatski skida iznos po ovrsi (ili dio pa u ratama, ovisno o kojem iznosu se radi).

A ostalo- premalo je informacija- što ste vi s njim dogovorili, zašto nisi tražila da ide na tvoj račun...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne razumijem , na koji način si ti njemu dala novce , na povjerenje ?
    Ako si ti investirala ( na svoje ime ) , nemaju oni što uplaćivati savjetniku , nego direktno tebi.
    U tom slučaju ti firma treba opet isplatiti .
    Pokušajte se dogovoriti , da mu neki rok da ti vrati , u protivnom reci da ga tužiš i gotovo.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne kužim šta je to "interni investicijski fond", tako nešto ne postoji prema Zakonu o investcijskim fondovima.

Da li je on ovlašteni investicijski savjetnik, posrednik - ukoliko je zastupnik nekog investicijskog fonda u čije ime prodaje udjele, onda ga treba prijaviti Hanfi, jer ne radi po Zakonu.

No, ukoliko si ti njemu dala svoje novce, da investira u svoje ime, a za tvoj račun, jer inače takva pogodnost investiranja tebi ne bi bila dostupna, onda nemaš šta potraživati od firme, ako ista nije znala vaše interne dogovore. Dapače, čak bi ta firma mogla poduzeti neke mjere prema tebi, jer je bila dovedena u zabludu čija su ta sredstva.

Ipak, sve što si napisala, a koliko sam pohvatala, mi zvuči kao neki financijski inžinjering i ne bi se nadala lovi niti od te firme, niti od njega.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da on možda nije dao pozajmicu nekoj firmi, koja se obavezala mu nakon 1g isplatiti tu pozajmicu + kamate? U tom slučaju, postoji Ugovor između njega i te firme, opet sa aspekta te firme ti nemaš šta od njih potraživati.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Dakle, da objasnim detaljno:
    To je firma koja se bavi financijskim savjetovanjem a isto tako zastupa druge firme pa se moze sklopiti zivotno osiguranje. I ja i MM smo sklopili zivotna osiguranja i zbog toga sto smo to ucinili preko te firme imamo mogucnost uloga u "interni investicijski fond"-tako nam je on to objasnio. E sad, da li nas je muljao od pocetka-ne znam. Ja sam vec dva puta ulagala na godinu dana i svaki put uredno dobila svoju glavnicu plus kamatu. Imali smo svaki put ugovor na kojem je ime te firme, te se spominjem ja kao ulagatelj i on kao posrednik. Ziga firme nije bilo, vec samo njegov osobni. Novac je svaki put sjedao na njegov racun te bi mi on tada isplatio na ruke.

Znaci i sada je bilo sve isto, samo kada je dosao dan isplate (9.mj.2009.) on je rekao da zbog recesije firma moli da isplata bude u 10.mjesecu te da cu za ispriku dobiti jos dodatne novce za taj jedan mjesec cekanja (nekih 30 eura). Rekla sam, nema problema. Pitao je da li zelim aneks ugovora-rekla sam da nije potrebno. U 10.mjesecu je ponovo prolongirao za 11.mjesec na sto sam ja vec pocela reagirati pa je tada sam ponudio da se napise aneks ugovora gdje je ponovo navedena moja uplata, kamata koja mi pripada plus dodatak za 9. i 10.mjesec-znaci starih 30 eura i novih za 10 mjesec. Kao zadnji rok za isplatu naveden je 18.11.2009.g.

Naravno, prosao je i taj datum i onda sam ga pocela gotovo svakodnevno zvati jer sam shvatila da je vrag odnio salu. Pa je prvo muljao da je firma trazila da se vise ne rade ugovori na godinu nego na dvije jer firma ne stigne obrnuti te novce za godinu dana. Pa je onda rekao da ce on posuditi da mi da a on ce cekati isplatu od firme a mi smo naivno cekali i cekali jer covjeka znamo 20 godina i jos uvijek mi je nevjerojatno ovo sto se dogadja. Znam,naivna sam da ne mogu biti naivnija :/

I tada je vec dosao 12 mjesec, ja sam zamolila muza da ga on stisne, jer mene ocito ne dozivljava i tada je nakon nekog vremena on konacno rekao pravu istinu a to je da je novac odavno isplacen-jos u 11.mjesecu ali da je njegov racun blokiran jer je u dugovima i da novac ne moze podici. Kada sam ga pitala zasto nije dao moj racun jer je znao sto ce se dogoditi-rekao je da zna da je pogrijesio. Drugim rijecima, priznao kradju!

Tada se klupko pocelo odmotavati-saznali smo da je na crnoj listi svih banaka zbog neplacenih kredita, da je duzan na American i Diners karticama...uglavnom, niti kamatari mu ne zele posuditi novce jer je covjek u totalnom bankrotu!!!

Mi ga dakle cekamo vec mjesecima-zena mu zna za dugove ali pojma nema da je ukrao nase novce, na stalnom poslu (radi s mojim muzem) se prica da je duzan svima i da mu nitko vise ne zeli posuditi novce. Dakle, on nam nema od cega vratiti...

Problem je angazirati odvjetnika jer znate koliko to kosta...ne isplati se za 2500 eura koliko trebam dobiti. Netko je napisao da se ovrha radi drukcije nego sam ja mislila ali svekar i svekrva su posudili novce prijateljici koja im nije vratila, tuzili su ju i dobili ovrhu na njezine stvari. Ili sam ja nesto krivo shvatila.

Evo, sada sam vas zagnjavila ali mozete misliti kako se osjecamo kada smo tako prevareni od covjeka koji nam je bio skoro pa prijatelj.

Valjda sam sada sve napisala,ako jos nesto nije jasno-pitajte. Mene dakle zanima da li ja na bilo koji nacin mogu stisnuti firmu? U smislu, dat cu to u novine, dobit cete negativnu reklamu, vi to morate rijesiti sa vasim zaposlenikom itd...jer on je u biti ukrao i novac od firme (te moje kamate). Jer svakako bih voljela izbjeci odvjetnika. Pa eto, savjetujte me sad...

Deaedi-sto je to Hanfa?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

HANFA = Agencija za nadzor financijskih usluga

http://www.hanfa.hr/

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jer svakako bih voljela izbjeci odvjetnika. Pa eto, savjetujte me sad...

Deaedi-sto je to Hanfa?
    ja vjerujem da možeš, ali ne vjerujem da možeš izbjeći odvjetnika. :/
    da sam na tvojem mjestu, prvo bih se, kao i ti, ovdje i u RL, raspitala da li ima šanse da dobiješ taj spor, a onda bih svakako angažirala odvjetnika.
    2500 EUR nije baš mala svota, pa da pola od toga dobiješ nazad, opet se isplati. :/

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja ću ti samo reči da sam ja tužila ženu za 4000 kn koje sam joj posudila,
    ispostavilo se da je dužna ko grčka al čekam i ja svoj red,
    kad tad će mi ti novci dobro doći, koliki god da je iznos.

Zato ti savjetujem da uzmeš odvjetnika i ne žališ.
    Ako hoćeš javi se na pp pa ti dam kontakt od mog.
    Ganja mi ovu siću od love a niti lipe mi nije uzeo osim za sudske troškove i
    još nekaj ne znam sad točno kaj.
    Inače se bavi dugovanjima.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala svima koji se javljaju. Kahna, hvala, znamo dosta odvjetnika pa cemo vidjeti kako cemo dalje.

Nismo do sada nazvali njegovu firmu (mislim na tu financijsku) jer to mu je jedini izvor prihoda koji nije blokiran, placu u redovnoj firmi ne dobiva vec mjesecima zbog dugova. Ako dobije otkaz i u ovoj, onda tek nema sanse da ce rjesavati svoje dugove. Ali mislim da nece biti druge, nego da ga prijavim njima jer oni ocito ne znaju kakav im covjek radi. I na to bi ja probala ici-da ih pitam kako mogu isplacivati moje novce njemu na racun a uopce ne kontroliraju svoje zaposlenike, kada ne znaju koliko je u dugovima!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja još nisam naišla da bilo koja firma potpisuje ugovore bez ovjere.
    On je mogao sam na papir napisati bilo što.
    Ako je svota s kamatama 2500 eur ( a kamata je 30 eur mjesečno) , zvuči mi prilično nerealno , jer si ti unaprijed znala kamatu , a to se u investicijskom fondu nikad ne zna. Može poslovati s dobiti , a bome može i s gubitkom.
    Inače , ako je firmi trebala pozajmica , kamata od 15 posto je previsoka ,
    firme od poslovnih banaka dobiju daleko jeftiniji novac.
    Meni se čini da je on već odavno u bankrotu i da je novac trebao njemu osobno , za plaćanje nečeg već dospjelog.Pa ti je on ustvari sam isplaćivao taj novac.
    Kako si ti položila novac ? Uplatom na račun ( čiji ? ) ili solarno , njemu u ruke ?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sada mi je situacija malo jasnija, ali ima tu još puno nejasnoća.

Ne postoje "interni investicijski fondovi". Ako neka firma to nudi, to nije legalno. No, pitam se da li ta firma uopće ima pojma o tome.

Da li je taj gospodin ovlašteni investicijki savjetnik možeš provjeriti ovdje:

http://www.hanfa.hr/index.php?LANG=HR&AKCIJA=1002

Da li samo zastupnik za prodaju osiguranja:
    http://www.hanfa.hr/index.php?AKCIJA...up&pretragaid=

Firma je vjerojatno društvo za zastupanje u osiguranju, ako si preko njih sklopila životno osiguranje i to možeš provjeriti ovdje:

http://www.hanfa.hr/index.php?AKCIJA...po&pretragaid=

Hanfa je regulatorno tijelo kojeg se boje više nego bilo kojeg odvjetnika.

Moja teorija je da firma nije imala pojma šta radi njihov zastupnik. Zato i Ugovor nije poštambiljan. Također, firma ne može tvoje novce isplatiti na nečiji drugi račun račun, osim ako od tebe ne bi dobila tu izjavu napismeno, možda čak i ovjerenu kod bilježnika. Pretpostavljam da nikada nisi dobila niti Potvrdu o udjelima u tom "fondu"? On je vjerojatno ulagao novce u otvorene investicijske fondove, dok su rasli, sve super, a kada je vrijednost udjela počela padati, evo problema...

Moj savjet je da se svakako obratiš odvjetniku.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    On je mogao sam na papir napisati bilo što.?
    Slažem se.

Ako je svota s kamatama 2500 eur ( a kamata je 30 eur mjesečno) , zvuči mi prilično nerealno , jer si ti unaprijed znala kamatu , a to se u investicijskom fondu nikad ne zna. Može poslovati s dobiti , a bome može i s gubitkom.
    Kod investicjskih fondova nema kamate, nego prinos, koji se ne zna uanprijed. Ipak, oni u pravilu iznose podatke o prinosu iz prošlih razdoblja.

Inače , ako je firmi trebala pozajmica, kamata od 15 posto je previsoka ,
    Osim ako nisu već prezadužene, pa ih banke ne žele financirati. Tada ubacuju pozajmice, i obećavaju visoke kamate.

Meni se čini da je on već odavno u bankrotu i da je novac trebao njemu osobno , za plaćanje nečeg već dospjelog.Pa ti je on ustvari sam isplaćivao taj novac.
    Slažem se. Vjerojatno je prva dva puta tebi vratio na način da je od nekoga drugoga posudio, odnosno "uložio" na isti način.

Kako si ti položila novac ? Uplatom na račun ( čiji ? ) ili solarno , njemu u ruke ?
    Ako imaš uplatnicu na račun firme, to bi bilo odlično. Ako imaš uplatnicu na njegov račun, onda to ne znači puno, osim da imaš neku podlogu za privatnu tužbu protiv njega.

Inače, popis investicijskih fondova:
    http://www.hanfa.hr/index.php?LANG=HR&AKCIJA=1005&FN=1
    http://www.hanfa.hr/index.php?LANG=HR&AKCIJA=1005&FN=2

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    On je mogao sam na papir napisati bilo što.?
    Slažem se.

Kod investicjskih fondova nema kamate, nego prinos, koji se ne zna uanprijed. Ipak, oni u pravilu iznose podatke o prinosu iz prošlih razdoblja.

Inače , ako je firmi trebala pozajmica, kamata od 15 posto je previsoka ,
    Osim ako nisu već prezadužene, pa ih banke ne žele financirati. Tada ubacuju pozajmice, i obećavaju visoke kamate.

Slažem se. Vjerojatno je prva dva puta tebi vratio na način da je od nekoga drugoga posudio, odnosno "uložio" na isti način.

Ako imaš uplatnicu na račun firme, to bi bilo odlično. Ako imaš uplatnicu na njegov račun, onda to ne znači puno, osim da imaš neku podlogu za privatnu tužbu protiv njega.

Inače, popis investicijskih fondova:
    http://www.hanfa.hr/index.php?LANG=HR&AKCIJA=1005&FN=1
    http://www.hanfa.hr/index.php?LANG=HR&AKCIJA=1005&FN=2
    Ja sam ulozila 2000 eura i u ugovoru pise da firma daje12 % kamate, odnosno kalkulirane dobiti na godisnjoj razini plus jos on osobno daje 6% znaci sve skupa 18% dobiti na godisnjoj razini. Tocno tako pise. To je onda 2360 eura. Onda u aneksu ugovora pise da su jos dodana 2 mjeseca i da je kamata, odnosno kalkulirana dobit za dvomjesecnu razinu 2% te on daje jos 1% sto ukupno cini 3 % za period od 2 mjeseca a to je u racunici 40 eura + 20 eura i to je tih 60 eura. Znaci, to je sve skupa 2420 eura, on je cak pricao o nekih 2500 pa nisam ni gledala ugovor.

Ja sam ulozila novce njemu na ruke potpisavsi ugovor, ovaj kojeg spominjem. Isto sam tako dobivala novac na ruke uz ispunjenu isplatnicu da sam dobila novce.

Pocetak ugovora glasi: Dana tog i tog obavljena je jednokratna uplata stednje u internom Investicijskom zatvorenom fondu te i te firme od strane ulagaca-mene putem posrednika - njega na vremenski rok od 12 mjeseci pocevsi od tog i tog datuma. I tada ovo za kamatu...

Nemam uplatnicu na racun firme, samo ugovor i aneks ugovora.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •