Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Kontrola vida kod male djece

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Kontrola vida kod male djece

Bili smo kod pedijatrice jer je P. bila bolesna i veli nam ona da bi s oko 2,5 godine trebali doći po uputnicu za kontrolu vida budući da MM i ja nosimo naočale. Veli da s četiri godine uglavnom svima daje uputnicu za oftalmologa. Rekli smo joj da P. zna slova i da ju ponekad pitamo da pročita izdaleka i ona stvarno sve vidi, i ono što ja ne vidim dobro bez naočala, a imam -1 dioptriju. Kaže doktorica da treba pregledati oba oka jer možda vidi slabije na jedno pa onda opterećuje drugo.

I kaj ako ispadne da možda slabije vidi? Nisam nikad vidjela da dijete od 2,5 godine nosi naočale :?

Naša pedijatrica inače i svu djecu šalje na vađenje krvi s 6 mj., 1 god. i 2 god., vjerojatno i kasnije na sistematskim pregledima, tak da mislim da možda pretjeruje. Zanima me da li i vaši pedijatri to prakticiraju i kak izgleda pregled.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja isto mislim da nije rano, nama je oft. rekla da se dolazi i s godinu dana ako roditelji imaju naočale.

U biti gledaju u slovo E okrenuto u svom smjerovima, a rucicama pokazuju smjer gdje su nogice slova. I ja sam strepila kao i ti, al sam otišla i poslije bila duplo happy.
    Jednom morate početi, odite i obavite to, čak nam je bilo i zabavno.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ići ćemo, samo mi je to bilo čudno jer nisam znala da se tak mala djeca šalju oftalmologu osim ako se baš sumnja na nešto. Ja sam naočale dobila s 16 god. i imam -1, a MM je počeo nositi prošle godine, s 32 god. i ima 0,5. Nije da smo baš ćoravi

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Naravno da nije rano i da cete ici...nece nista strasno da joj se desi...gledace slikice za decu sa jednim okom,pa sa drugim,pa sa oba...pa imaju neke specijalne testove za strabizam ako bude trebalo(krug sa linijom,pa gleda da li linija dodiruje kruznicu,ili je preseca ili je daleko od njega...),ako treba gledace je na biomikroskopu i siriti joj zenice da vide ocno dno(mada ne verujem)...u svakom slucaju sto se pre otkrije neka nepravilnost lakse se koriguje(vid se razvija do 6-7g zivota) a ne posle kad je kasno i sve teze i teze je...
    Malo je pripremite kod kuce,zalepite na vrata neke takve slikice(nacrtajte sami slona,auto,loptu,ribu...)pa nek sa neke udaljenosti malo pogadja(rucicom nek pokrije ejdno oko,i obrnuto)...cisto da bi tamo htela saradjivati...
    Javite sta je bilo...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nama nitko nije rekao da idemo, mada mm i svi njegovi imaju naočale
    i sad M ima 4,5godine i ja kužim da ima nekakav problem s vidomi idemo...a bolje bi bilo da smo išli ranije.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BC je imao pune dvije godine kad je isao na pregled. otisli smo jer je stalno govorio oko mrak. primili su nas na Sv. Duh 10 dana od poziva i opisa situacije. na kraju su gledali u "dubinu" oka, nikakve promjene nisu vidjeli. on u to doba nije bio bas brbljavac, a i stidljiv je bio, tqako da bas nije bio ni kooperativan. sve sto mogu reci da su lijecnice i sestre na Sv. Duhu bile super.
    a klince s naocalama sam vidjala i one koji imaju manje od dvije.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi smo sa 4 išli na pregled koji je izgledao kao onaj za odrasle, gleda se ploča sa određene daljine, s tim što na njoj nisu slova već obrisi likova, npr. šolja, auto, srce, isl.

A za naočale, ja sam viđala i jako malu djecu sa naočalama, ono baš malu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nama je isto pedijatar s godinu dana preporučio da obavimo oftalmološki pregled, prevencije radi (i MM i ja smo kratkovidni). Uputnicu nam ipak nije dao, a mi smo s pregledom čekali dok Andrej još malo poraste. Obavili smo to kad je imao 3 godine, znao slova, i pregled je izgledao kao kod odraslih - čitao je slova s ploče i to je bilo zadovoljavajuće.
    Doktorica nam je tom prilikom rekla da ne moramo dolaziti na kontrole do škole (osim ako primijetimo neki problem), ali isto tako nam je i najavila da će, s obzirom na genetiku i na izgled očnih jabučica, vjerojatno jednog dana biti kratkovidan :/ ali zasad je sve ok.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sin od moje prijateljice ima godinu dana i ima naočale
    smijem se jer mi je preslatki s njima, ima neke plastične za tako malenu djecu.
    to vezano uz ovo da mala djeca ne nose naočale.
    a što se tiče pregleda, mi valjda imamo neku ležernu pedijatricu jer nas ne šalje niti vaditi krv, niti na bilo kakve preventivne preglede.
    mislim da u sklopu sistematskog pregleda ona pregledava i vid, na onoj ploči. samo se ne sjećam s koliko godina.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga, ako nisi nikad vidjela da dijete s godinu dana nosi naočale, onda si propustila ovo.

Nije to nikakav bauk, dapače, ako djetetu treba...

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Inače, najveća većina promjena i problema s vidom kod djece se može uspješno riješiti do 3. ili 4. godine života. Doduše, vjerojatno u to ne spada urođena dioptrija, ali druge stvari da.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Roko je počeo nositi naočale sa godinu dana,
    na pregled smo išli zbog jakog strabizma lijevog oka

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I mm i ja nosimo naočale, dioptrija -
    Oboje ih nosimo tamo negde od 21,22 godine...

Kad sam nedavno išla na kontrolu dr mi rekla da bi bilo dobro doći s djetetom, najbolje izmeđi 3 i 4 godine...
    Idemo privatno jer mi se neda čekati preko uputnice,
    pa čisto neka dr vidi jel sve ok s vidom,......

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

j. je bio jos kao beba na pregledu vida, onda su mu samo kapali one kapi i gledali dubinu oka (jel se to tako kaze??). poslije smo bili jos 2 puta. zadnji put mu je pokazivala neke slike on je morao reci sta je to na slici.
    ploca je ista kao ona slova, idu velike slike pa sve manje.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

a gdje je najbolje obaviti pregled,mislim na neke preporuke? i ja bih trebala malu odvesti na pregled jer ja imam dipotriju oko -11

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi jučer s drugog pregleda očiju imamo rezultat: dioptrija lijevo +2,75, izraziti strabizam i astigmatizam, desno +1,75, povremeno strabizam.
    a sve je počelo komentarom moje sestre "jel ti se ne čini da J gleda u križ?" godina 2,5.
    usput se pregledala i E. kod nje sve u redu. 5 god.
    mi smo bili privatno jer nismo htjeli čekati. inače je za preporuku dr. dorn na svetom duhu. (mi smo bili kod njezine kolegice privatno).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj princess leia prvotno napisa
    inače je za preporuku dr. dorn na svetom duhu. (mi smo bili kod njezine kolegice privatno).
    Joj, ovo mi je drago za čuti, jer ja sa svojom curkom idem uskoro kod nje na pregled.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •