Results 1 to 12 of 12

Thread: mišancija

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    zhang's Avatar

Default mišancija

neki dan sam na placu kupila mišanciju i sada me zanima da li netko zna od kojih se sve trava sastoji mišancija, tj, kako prepoznati koja trava je jestiva.
    malo mi je bedasto to kupovati i plaćati na placu, a na svom gruntu to isto smatrati korovom

ova je mišancija završila u slanoj štrudli sa sitom, ali i ostali recepti su dobrodošli...

Peterlin's Avatar

I mene bi zanimalo... Valjda će se javiti cure iz Dalmacije. Dok čekamo, malo sam pronjuškala i našla ovo:
    http://www.budi.in/3942-clanak-misan...pola-sata.aspx

I tu piše da nisu isključivo samonikle biljke nego ima i blitve, raštike i sl.

(Btw. što se tiče raspoznavanja biljaka, mislim da nam nema druge nego pod ruku nekoga tko zna i prošetati gruntom.... Ja na svom kontinentalnom gruntu poznam samo radič/maslačak i podivljali matovilac , a mediteranski grunt je još na dugačkom štapu... Možda jednom bude i to.)

zhang's Avatar

kod mene ima tona koprive i to obavezno trpam svugdje gdje stignem.
    a što je najbolje, u totalno čistom i nezagađenom dijelu je grunt

off: sada na proljeće planiram napraviti povrtnjak, već sam sjemenke kupila...

MoMo's Avatar

to kod nas nema a ja bih to jela moja mama to pravi na leso nekako sa malo krompira i domaceg maslinovog ulja...pa nesto zgneci malo vilicom nije kao pire ali je 1000 x bolje

zhang's Avatar

Može se praviti kao blitva, sa maslinovim i cesnjakom.

bebelina's Avatar

U misancu stavljs sto volis , pa ima 1001 recept. Kod mojhi se u teci obicno nasa divlji luk, koromac , sikavica ( samo jako mlada) , divlji radic , divlja blitva...
    Prosetali bi vinogradom i ono sta bi nasli stavili bi u tecu , sto vise razlicitih trava kazu da je bolja.

Za literaturu preporucam : Enciklopedija samoniklog jestivog bilja , Grgic

zhang's Avatar

u mojoj knjižnici nema ove knjige morat ću dalje tražiti
    ----------------
    dalmatinke, gdje ste sa savjetima?

babyboys's Avatar

malo podižem...

RozaGroza's Avatar

Mi je zovemo Pazija, i najbolja je kad ima 20ak biljaka. Al ako nema, jedeš što ima.
    Kad sam bila na jednom imanju u Zagorju, ostala sma "paf" kad sam vidjela koliko toga raste među grožđem i jabukama, tako da znam za sigurno da se u kontinentu može nać bar 7-8 vrsta.

Mi je radimo na par načina, ako ima puno biljaka onda je ili kuhamo na lešo s patatama i začinimo soli i maslinovim uljem (ne radimo pire niti išta štrukavamo jer to ne volim ni s blitvom) ili radimo ala Broccoli di rabe dakle samo se očisti opere i dinsta u voku sa maslinovim uljem i soli - poklopljeno. Tako zadrži svu svoju žestinu, pa to i nije baš neki način za "početnike" jer vas šokira punina i jačina okusa. Na koji god način da je kuham kao prilog pbavezno ide mladi luk ili ljubičasta kapula, sirovi, očišćeni i posoljeni, to dvoje je zajedno jednostavno topi u ustima. A ako vam samo to nije dovoljno super je i sa šnicelima, ili ribom, ili meni najdraža varijanta, slanim inčunima ili srđelama.

Onda ima jedna varijanta kuhanja samo za 1 biljku koja se zov žučenica (mislim da se to još zove i maslačkov list - ali nisam sigurna, mora imati crvenkaste stapke) ona se skuha u vodi dok su stapke mekane, procjedi i začini na salatau sa tvrdo kuhanim jajima, ja ne štedim na octu ili limunu jer volim kiselkasto. Ovo je idealno kao dodatak uz nekakvo meso.

marta's Avatar

Žutenica zapravo nije isto što i maslačak, ali je vrlo slicna biljka. Mljac.

RozaGroza's Avatar

Quote Originally Posted by marta View Post
    Žutenica zapravo nije isto što i maslačak, ali je vrlo slicna biljka. Mljac.
    Ma pretpostavila sam jer maslačak nema crvene stapke jel tako? U svakom slučaju izgleda jako slično, i mislim da se može na jednak način pripremiti.
    Mene je none naučila to sve po nekim korčulanskim imenima tako da mi je sve ovo što pišu i govore po novinama i web sajtovima ko špansko selo, a kad vidim sliku skužim da je "to to"...

marta's Avatar

Ma te biljke svako selo drugacije zove. Ja sam upravo naucila da je slavuja drugo ime za kadulju.