Results 1 to 12 of 12

Thread: mišancija

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default mišancija

    neki dan sam na placu kupila mišanciju i sada me zanima da li netko zna od kojih se sve trava sastoji mišancija, tj, kako prepoznati koja trava je jestiva.
    malo mi je bedasto to kupovati i plaćati na placu, a na svom gruntu to isto smatrati korovom

    ova je mišancija završila u slanoj štrudli sa sitom, ali i ostali recepti su dobrodošli...

  2. #2
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    I mene bi zanimalo... Valjda će se javiti cure iz Dalmacije. Dok čekamo, malo sam pronjuškala i našla ovo:
    http://www.budi.in/3942-clanak-misan...pola-sata.aspx

    I tu piše da nisu isključivo samonikle biljke nego ima i blitve, raštike i sl.

    (Btw. što se tiče raspoznavanja biljaka, mislim da nam nema druge nego pod ruku nekoga tko zna i prošetati gruntom.... Ja na svom kontinentalnom gruntu poznam samo radič/maslačak i podivljali matovilac , a mediteranski grunt je još na dugačkom štapu... Možda jednom bude i to.)

  3. #3
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    kod mene ima tona koprive i to obavezno trpam svugdje gdje stignem.
    a što je najbolje, u totalno čistom i nezagađenom dijelu je grunt

    off: sada na proljeće planiram napraviti povrtnjak, već sam sjemenke kupila...

  4. #4
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    to kod nas nema a ja bih to jela moja mama to pravi na leso nekako sa malo krompira i domaceg maslinovog ulja...pa nesto zgneci malo vilicom nije kao pire ali je 1000 x bolje

  5. #5
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Može se praviti kao blitva, sa maslinovim i cesnjakom.

  6. #6
    bebelina's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    1,609

    Default

    U misancu stavljs sto volis , pa ima 1001 recept. Kod mojhi se u teci obicno nasa divlji luk, koromac , sikavica ( samo jako mlada) , divlji radic , divlja blitva...
    Prosetali bi vinogradom i ono sta bi nasli stavili bi u tecu , sto vise razlicitih trava kazu da je bolja.

    Za literaturu preporucam : Enciklopedija samoniklog jestivog bilja , Grgic

  7. #7
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    u mojoj knjižnici nema ove knjige morat ću dalje tražiti
    ----------------
    dalmatinke, gdje ste sa savjetima?

  8. #8
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    malo podižem...

  9. #9
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Mi je zovemo Pazija, i najbolja je kad ima 20ak biljaka. Al ako nema, jedeš što ima.
    Kad sam bila na jednom imanju u Zagorju, ostala sma "paf" kad sam vidjela koliko toga raste među grožđem i jabukama, tako da znam za sigurno da se u kontinentu može nać bar 7-8 vrsta.

    Mi je radimo na par načina, ako ima puno biljaka onda je ili kuhamo na lešo s patatama i začinimo soli i maslinovim uljem (ne radimo pire niti išta štrukavamo jer to ne volim ni s blitvom) ili radimo ala Broccoli di rabe dakle samo se očisti opere i dinsta u voku sa maslinovim uljem i soli - poklopljeno. Tako zadrži svu svoju žestinu, pa to i nije baš neki način za "početnike" jer vas šokira punina i jačina okusa. Na koji god način da je kuham kao prilog pbavezno ide mladi luk ili ljubičasta kapula, sirovi, očišćeni i posoljeni, to dvoje je zajedno jednostavno topi u ustima. A ako vam samo to nije dovoljno super je i sa šnicelima, ili ribom, ili meni najdraža varijanta, slanim inčunima ili srđelama.

    Onda ima jedna varijanta kuhanja samo za 1 biljku koja se zov žučenica (mislim da se to još zove i maslačkov list - ali nisam sigurna, mora imati crvenkaste stapke) ona se skuha u vodi dok su stapke mekane, procjedi i začini na salatau sa tvrdo kuhanim jajima, ja ne štedim na octu ili limunu jer volim kiselkasto. Ovo je idealno kao dodatak uz nekakvo meso.

  10. #10
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Žutenica zapravo nije isto što i maslačak, ali je vrlo slicna biljka. Mljac.

  11. #11
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Žutenica zapravo nije isto što i maslačak, ali je vrlo slicna biljka. Mljac.
    Ma pretpostavila sam jer maslačak nema crvene stapke jel tako? U svakom slučaju izgleda jako slično, i mislim da se može na jednak način pripremiti.
    Mene je none naučila to sve po nekim korčulanskim imenima tako da mi je sve ovo što pišu i govore po novinama i web sajtovima ko špansko selo, a kad vidim sliku skužim da je "to to"...

  12. #12
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ma te biljke svako selo drugacije zove. Ja sam upravo naucila da je slavuja drugo ime za kadulju.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •