Na produljenom sam porodiljnom radi njege djeteta, ja mislim do 10.04.2010. Firma mi se zatvara radi toga što je poslodavcu previsok najam, tj. zatvara se samo mjesto gdje sam ja radila i više u ZG-u neće koliko znam postojati, no u ostalim gradovima Hrvatske hoće. Koliko sam saznala od kolegica, gazda zatvara firmu pod ovim nazivom i otvara pod drugim.(gazda je stranac)
Moja su pitanja;
1. Imam li pravo na otpremninu ( tu radim 9g) i ako promjeni naziv firme, i firma nije u dugovima?
2. Zatvori li se firma u 2mj. imam li ja pravo ostati do 4mj. na porodiljnom ili samo onda ne zaposlena i moram automatski na burzu?
3. Ne odem li odmah na burzu nego u 4mj. gubim li pravo prijave na burzu rada, jer koliko me pamćenje služi na burzu se moram prijeviti najmanje 1 mj. nakon prekida radnoga odnosa? Kolika je novčana naknada na burzi i koliko traje?
4. Imam li pravo na plaćeni godišnji od ove godine?
5. Postoji li u Zagrebu besplatni sindikalni pravnik za ovakva pitanja, a da nije član nekog određenog sindikata u kojem da bi ste dobili besplatan pravni savjet, morate plaćati, članarinu? (mama kaže da je u Jugi postojao?)
Puno vam hvala, dobivam različite odgovore, a želim biti spremna kad se sve ovo dogodi, pošto svi na poslu imamo jako loše odnose s šeficom, koja kolegicama ni sada ne želi ništa reći, a trebala bi, da žene mogu tražiti drugi posao!!!!!!!!!
Unaprijed puno hvala na pomoći i odgovorima!!
1. Imam li pravo na otpremninu ( tu radim 9g) i ako promjeni naziv firme, i firma nije u dugovima?
DA. Ako radiš pod ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, imaš prvo na otpremninu i na otkazni rok.
2. Zatvori li se firma u 2mj. imam li ja pravo ostati do 4mj. na porodiljnom ili samo onda ne zaposlena i moram automatski na burzu?
Obvezna si u roku od 30 dana od dana otkaza ugovora o radu, promijeniti svoju osnovu osiguranja na HZZO iz zaposlene u nezaposlenu osobu kako ne bi izgubila pravo na osiguranje. Automatski će ti se s time i regulirati tvoja prava na produženi dopust radi njege djeteta.
Kod rodiljnog / roditeljskog dopusta, znam da ti prava ostaju do isteka roka danog za njihovo korištenje, no kod ovog dopusta bojim se da će ti pravo skratiti, jer je isto vezano uz uvjet zaposlenja. Ovo ćeš morati provjeriti na HZZO.
Što se tiče burze, u istom roku kao i za HZZO, znači 30 dana od dana otkaza, moraš se prijaviti na burzu kako ne bi izgubila prava.
3. Ne odem li odmah na burzu nego u 4mj. gubim li pravo prijave na burzu rada, jer koliko me pamćenje služi na burzu se moram prijeviti najmanje 1 mj. nakon prekida radnoga odnosa? Kolika je novčana naknada na burzi i koliko traje?
4. Imam li pravo na plaćeni godišnji od ove godine?
imaš. ali izmjenili su se propisi (Zakon o radu) koji regulira pitanje godišnjeg odmora. Prijašnjim zakonom bilo je određeno da je poslodavac prilikom prestanka ugovora o radu bio obvezan dati radniku potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru. Ta odredba se brisala u novom Zakonu i zamijenila ju je druga koja kaže da poslodavac koji NIJE omogućio radniku korištenje godišnjeg odmora prije otkaza/raskida ugovora o radu (neovisno o razlogu otkaza), mora isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. Ta naknada se obračuna kao i naknada plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora.
5. Postoji li u Zagrebu besplatni sindikalni pravnik za ovakva pitanja, a da nije član nekog određenog sindikata u kojem da bi ste dobili besplatan pravni savjet, morate plaćati, članarinu? (mama kaže da je u Jugi postojao?)
saznala sam da i oni na ugovoru po novom imaju pravo na opremnine.
Ali evo ov mi je hitno; KOLEGICA MI JE JAVILA DA JOJ JE ŠEFICA REKLA DA ZAHVALJUJUĆI NAŠEM ZAKONU NEMA ŠANSE DA DOBIJEMO OTPREMNINU, I TKO NAM JE KRIV KAD JE U NAŠOJ DRŽAVI TO MOGUĆE. (gazda i ona su stranci) firma se zatvara krajem mjeseca, možda ostane otvorena u jednome gradu ali pod novim imenom...ŠTA DA RADIMO I KOME DA SE OBRATIMO, KAKO DA GA TUŽIMO I NA KOJEM SUDU, KADA JE ON STRANAC I TKO MU ŠTA MOŽE, JA SAM U TOJ FIRMI SKORO 10G!!!!!!!!!!!!!!!!
DAJ TE MI IMENA SUDACA, ODVJETNIKA, ZAKONE SINDIKATE, SVE ŠTO MOŽE POMOĆI!!!!
Biti će uskoro 10g koliko radim u jednoj privatnoj firmi, stranoga vlasnika na neodređeno vrijeme.
Ja sam trenutno na produljenom porodiljnom radi njege djeteta. do travnja ove godine.
Kolegica mi je javila da se firma zatvara krajem veljače, i da je šefica isto strankinja, rekla, da
nećemo dobiti otpremninu zato, što je eto u našoj državi zakon to tako omogućio!
Vlasnik ima još dućana po Hrvatskoj, ne zatvara radi stečaja.
Vrlo je vjerovatno da će firmu ponovno otvoriti pod drugim imenom, a dućan u jednome gradu koji će vjerovatno jedini ostati otvoren,
isto će se zatvoriti pa ponovno otvoriti pod drugim nazivom.
Zašto ja iz svoje firme još nisam dobila nikakvu obavjest o zatvaranju, ako imam pravo na otkazni rok, po godinama staža u ovoj firmi od oko 2mj?
Kolegice isto tako nisu dobile otkazni rok, niti su mogle tražiti drugi posao. Dućan je samo trebao po njihovim saznanjima zbog prevelike cijene najma preseliti u novi prostor, a sad odjednom par dana pred zatvaranje, šefica im je tek natuknila, da svi dobivamo otkaz i da se ne nadaju otpremnini, jer gazdi ne pada na pamet da nam je da!
Smijem li ja dobiti uopće otkaz ako sam na porodiljnom dopustu ( i ako je ovaj porodiljni traži da su oba roditelja zaposlena, u slučaju otkaza moram ga prekinuti sama) ?
Kako da kolegice i ja unaprijed tužimo firmu ili se na neki način putem neke inspekcije osiguramo, da vlasnika koji još nije zatvorio firmu natjeramo da nam isplati otpremninu, godišnji odmor itd.?
Kako da stranca i na kojem sudu tužimo, a da i dobijemo novac za otpremninu a ne samo presudu u našu korist?
Kojem sudu, odvjetnicima i sindikatima da se obratimo?
Nije li bezakonje što poslodavac može zatvoriti firmu i ne isplatiti otpremnine, a naša mu Država ništa ne može?
I taj isti onda ima pravo na svoje ime otvoriti novu firmu?
Postoji li nekakav način da se već sad vidi u nekim državnim institucijama, poreznoj itd. da je vlasnik podnio zahtjev ili nekakave papire za zatvaranje firme, pa s tim dokazima unaprijed se obratimo nekim inspekcijama, sudovima, sindikatima?
Unaprijed puno hvala na odgovrima, koji su mi iznimno bitni i hitni!