-
Biti će uskoro 10g koliko radim u jednoj privatnoj firmi, stranoga vlasnika na neodređeno vrijeme.
Ja sam trenutno na produljenom porodiljnom radi njege djeteta. do travnja ove godine.
Kolegica mi je javila da se firma zatvara krajem veljače, i da je šefica isto strankinja, rekla, da
nećemo dobiti otpremninu zato, što je eto u našoj državi zakon to tako omogućio!
Vlasnik ima još dućana po Hrvatskoj, ne zatvara radi stečaja.
Vrlo je vjerovatno da će firmu ponovno otvoriti pod drugim imenom, a dućan u jednome gradu koji će vjerovatno jedini ostati otvoren,
isto će se zatvoriti pa ponovno otvoriti pod drugim nazivom.
Zašto ja iz svoje firme još nisam dobila nikakvu obavjest o zatvaranju, ako imam pravo na otkazni rok, po godinama staža u ovoj firmi od oko 2mj?
Kolegice isto tako nisu dobile otkazni rok, niti su mogle tražiti drugi posao. Dućan je samo trebao po njihovim saznanjima zbog prevelike cijene najma preseliti u novi prostor, a sad odjednom par dana pred zatvaranje, šefica im je tek natuknila, da svi dobivamo otkaz i da se ne nadaju otpremnini, jer gazdi ne pada na pamet da nam je da!
Smijem li ja dobiti uopće otkaz ako sam na porodiljnom dopustu ( i ako je ovaj porodiljni traži da su oba roditelja zaposlena, u slučaju otkaza moram ga prekinuti sama) ?
Kako da kolegice i ja unaprijed tužimo firmu ili se na neki način putem neke inspekcije osiguramo, da vlasnika koji još nije zatvorio firmu natjeramo da nam isplati otpremninu, godišnji odmor itd.?
Kako da stranca i na kojem sudu tužimo, a da i dobijemo novac za otpremninu a ne samo presudu u našu korist?
Kojem sudu, odvjetnicima i sindikatima da se obratimo?
Nije li bezakonje što poslodavac može zatvoriti firmu i ne isplatiti otpremnine, a naša mu Država ništa ne može?
I taj isti onda ima pravo na svoje ime otvoriti novu firmu?
Postoji li nekakav način da se već sad vidi u nekim državnim institucijama, poreznoj itd. da je vlasnik podnio zahtjev ili nekakave papire za zatvaranje firme, pa s tim dokazima unaprijed se obratimo nekim inspekcijama, sudovima, sindikatima?
Unaprijed puno hvala na odgovrima, koji su mi iznimno bitni i hitni!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma