Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: šipak ili nar

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno šipak ili nar

Dakle, Fiona je danas usnimila šipak i nije ga dala iz ruku, u prvi tren misleći da je jabuka. Na kraju ga je ipak dobrovoljno predala , no skužila je da se radi o nekoj hrani i svako malo ga s puno ljubavi promatrala.

Sad se ja pitam je li ona još uvijek premala za šipak - što se tiče sastojaka, znam da je pun vitamina c i da ne bi trebalo biti nekih problema, no brine me veličina i koštice.

Može li šipak po tom pitanju za nju još uvijek biti opasan (mislim na opasnost od gušenja)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je premala
    ja sam lani Ivi davala , i zakašljao se ( ali je natrpao puna usta )
    pa sam odustala

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kajaznam, meni se pak čini da nije premala - Tan je u njezinoj dobi već odavno jeo grožđice i druge bobice, a mislim da je i šipak probao.
    Možda da joj probaš dati par bobica pa da vidiš??

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sirena, probala bih joj dati, ali se toliko bojim da me strah.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Sirena, probala bih joj dati, ali se toliko bojim da me strah.
    Onda nemoj... mislim da šipak nije toliko vrijedan da umireš od straha ak bi joj ga dala. Meni nije bilo frka Tanu ništa dati, ali je MM umirao od straha kad bih mu dala veće komade (ili manje komadiće - u biti, mene je takvih manjih bilo više strah nego velikih). Dobra stvar je bila kaj je Tan jako brzo savladao žvakanje tak da ništ nije gutao i stvarno se jako rijetko zagrcnuo.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I Fiona je jako dobro savladala žvakanje, tako da me nije frka većih komada, ali za manje se bojim da bi ih brzopleto progutala.

Ma, odgodit ću ja taj šipak za iduće ljeto.

Početno

Imam pitanje za tebe - jel ona zna ispljunut nešto?

Ja sam to s Karlom riješila tako da dobije bobicu po bobicu, ali obavezno ga ja gledam dok žvače i onda mu kažem 'a sad ispljuni košticu' i uredno to napravi...Tako smo ga naučili prvo s trešnjama...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sok od šipka?mogu li fiona i bembo piti sok? žao mi je da mi ova voćka prođe neiskorištena.....

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anči, zna ispljunuti, ali je do sad pljuckala nešto veće stvari - što se tiče trešanja i višanja, ja sam joj vadila koštice.

puros, mislim da bi sok trebao biti ok, jer ne vidim ništa problematično u njegovom sastavu.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja radila danas doma sok od šipka, jabuke, naranče i mrkve i popili smo ga u slast. Svi

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Ja radila danas doma sok od šipka, jabuke, naranče i mrkve i popili smo ga u slast. Svi
    Bome, zvuči tako dobro da bih ga i ja popila u slast. 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kako radite sok od šipka?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    A kako radite sok od šipka?
    Stavila sam one 'bobice' skupa s ostalim voćem u sokovnik i na drugoj strani izišao je sok

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a kaj je bilo sa košticama, jel ih sokovnik samljeo ili su ostale u komadu?

sok od šipka - to mi super zvuči. šipak je pun C vitamina.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    a kaj je bilo sa košticama, jel ih sokovnik samljeo ili su ostale u komadu?

sok od šipka - to mi super zvuči. šipak je pun C vitamina.
    Iskreno rečeno, nemam pojma... ali nisam ih osjećala u soku tak da i ak ih je sokovnik samljeo, nisu prošle kroz cjedilo. Sok je bio stvarno super!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pazite na koštice od šipka moji su ludi za njim,ali mi je lani prijateljica koja je dr rekla da one mogu ozljediti crijeva,pa sad ...Ja njima i dalje dajem ali dnevno samo par zrna pogotovo Dori imam domaći krupnog zrna i mekane koštice,ali iz vlastitog iskustva znam(posramljeni smajli) da se koštice skoro uvijek gutaju cijele a to može biti problem jer inače stišće stolicu...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sok od nara ces napravit na isti nacin kao od grozdja: dakle smiksat ga u sokovniku ili blenderu, pa kroz gazu procijediti. Nar je fantasticna vocka.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Sok od nara ces napravit na isti nacin kao od grozdja: dakle smiksat ga u sokovniku ili blenderu, pa kroz gazu procijediti. Nar je fantasticna vocka.
    Ako radi baš u sokovniku (onom gdje s jedne strane ubacuje voće, a s druge izlazi sok), onda ne treba procjeđivanje kroz gazu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sipak/Nar je jedna jako vredna vocka i steta bi bilo ne iskoristiti je.

Tragala sam dosta o naru i nasla da ima 3x vise antioksidanata od zelenog caja i grozdja/crnog vina, ima puno vitamina C, jako je dobar u borbi protiv kancera (koza, dojka, prostata).
    Najbolje je praviti sok od njega jer je preporuka da se semenke ne smeju gutati.
    Opterecuju creva a i postoji opasnost od upale slepog creva (jer mogu da upadnu u isto).

U Britaniji vlada pravo ludilo za ovim sokom i prodaja je u poslednjih 6 meseci utrostrucena zbog najnovijih izvestaja naucnika.

Ako vas zanima da malo pretrazujete po netu. Na engleskom nar ili sipak zove se pomegranate. Sok koji se godinama koristi kao ukusni dodatak koktelima je "grenadine juice". (isto je sok od nara) Nazalost, grenadine juice-a ima sve manje u pravom obliku, sada je aroma i boja.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Grenadin je hercegovacki specijalitet. Treba kupovati od domacina, a ne industrijski. Industrijski sam kupila nekoliko puta, kao za koktele....nista drugo nego sok od maline...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikad cula da kostice od sipka, tj jezgra moze ozlijediti crijeva ili upasti u slijepo crijevo?!

ja sma uvijek za to da se vocka jede a tek na drugom mjestu mi je sok...
    sok od sipka i jesti sipak mi je neusporedivo....

ne znam tocno kad je mislav poceo jesti sipak, ali sad ga tamani da je to cudo....a i ja s njim.....tako zdravo voce, uz to nije GMO, nije prskano, nije umjetno uzgajano, nema nikakvih otrova tipa pesticidi i sl, rijetko se nadje....

uslast!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Za malu djecu je bolje da ne jedu kospice. Ja progutam svjeze zrno integralne rize i nista...a u Indiji tako ubijaju (zenske)bebe....Zalosno ali istinito.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem zrinku.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ninet, sta je grenadin i sta je industrijski grenadin?

ovo za kospice mi jos nije jasno, sto se tice skroz male djece ok, al vece....hm....

a kad vam djeca jedu grozdje, jel im vadite kostice od grozdja?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Necu mu vaditi kad ih bude u stanju koliko/toliko sazvakat. Tako i za sipak. Ja mislim da tvoj Mislav vec sasvim dobro moze savladat kospice i sazvakat ih, ali mala ih djeca gutaju i onda to moze ostetiti crijeva.
    Grenadin je sirup od nara. Industrijski se isto tako zove, samo sto je to podvala, jer kako rekoh, stavljaju sok od maline. A nama ciko iz Hercegovine donese pravi...sa minimumom secera.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ninet, niti ja ne zvacem kostice od sipka
    a niti mislav

ja ne zvacem ni one od grozdja, ili dinje/lubenice, nego sve kostice progutam...

koliko ja znam, to zna biti odlicna drenaza za crijeva....

ali, ok, svatko svoje

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nint, sta ti je ovo za ubijanje beba u Indiji, nisam bas razumela??? :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, pronasla sam nesto malo na brzinu

A word of caution -- overdose of isopelletierine can cause vomiting and diarrhoea, dilation of pupils and dimness of vision, and weakness and paralysis. The other dangerous compound in pomegranate is tannin: in high doses and with regular use it is a potent carcinogen.

In lower doses, tannin-rich extracts of bark, leaves and rind are astringents to quieten an upset stomach, dysentery, or uncontrollable bleeding; it also has a blood pressure-lowering effect.
    Sa ovog linka: http://www.hindu.com/thehindu/mp/200...2700260400.htm (nema govora o upali slijepog crijeva, samo predoziranju)

Nekako mi je logicnije da djetetu nece biti nista ako guta kostice (i ja gutam i one grozdja i lubenice i dinje i nara), nego ako ih grize, ali ja svakako ne bih vadila kostice ili davala samo sok da izbjegnem kostice. Cini mi se da, ako se dijete ne prezderava (kilu dnevno?), nema ni opasnosti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kud spomenuh....ovo nit je forum nit mjesto za takve gadosti, nazalost to je dio stvarnosti. Zbog nemogucnosti izdrzavanja zenske djece i finansijskog tereta koji miraz sobom nosi, u siromasnim krajevima Indije i drugih zemalja juzne Azije, majke odluce ubiti novorodjencad dajuci im integralnu rizu da progutaju s mlijekom. Jedno zrno je dovoljno.

Izvor: UNICEF Reporting on human rights

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neprimjerena mi je ova usporedba jer ne govorimo o davanju nara novorodjenim bebama (negdje sam nedavno citala da nije dobro bebama davati 100% integralne (neljustene) zitarice, ali ne mogu se sjetiti gdje sam citala i zasto nije dobro... mozda je to-to o cemu si citala ninet).

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svrha usporedbe je bila pokazati da organizam bebe i organizam odrasle osobe razlicito reaguju na isti podrazaj...
    Ne mislim da je neprimjerena. I ne mislim da djeca do godine dana starosti trebaju jesti kospice i svjeze integralne zitarice.
    Mislim....moje ih nece jesti.

PS, navela sam gore sta sam citala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sanjina curica (zbog koje je pokrenuto pitanje) ima gotovo 18 mjeseci, ako sam dobro usnimila. Meni to vise nije kategorija bebe, a niti dob u kojoj bi trebalo biti toliko oprezan s prirodnim namirnicama koje se inace normalno konzumiraju.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

http://www.seniorjournal.com/NEWS/Nu...granateHot.htm

ovo sto sam gore pisala o naru, odnosilo se na slasne semeke unutra. opasno je jesti koru od nara, a takodje i koren od drveta i njegovu koru a to je ono sto uglavnom pise o naru na farmaceutskim izvestajima.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Tek školska djeca smiju jesti šipak bez straha da će ih ozlijediti koštice.Mojoj Dori neki dan bila kap krvi kad sam je čistila nakon kakanja,odmah sam trčala u Klaićevu i prvo što su me pitali jeli jela nešto što je moglo ozlijediti.Dakle kad sam rekla da je jela šipak dr se skoro onesvijestio.Ali ja cijeli život jedem ogromne količine šipka jer ga imamo doma i tu i tamo neku košticu pregrizem inače prožvačem sok i progutam cijelu košticu pa mi je ustvari jasno da može biti opasno...Inače ako im radite sok da cijelu voćku stavljate u sokovnik bit će strašno gorak,treba oguliti zrna i onda njih staviti u sokovnik.Inače sad sam sve šipke posakrivala od djece i kriomice ih jedemo kad oni pođu spavati,njima dajem samo sok.Čuvajte male guze!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam ni znala da sok neko pravi od celog nara. To nikako!!! Opasna je kora.
    Samo semenke u sokovnik!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sandy prvotno napisa
    ni meni nije palo na pamet da to možda netko radi :shock:

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puros prvotno napisa
    Citiraj sandy prvotno napisa
    ni meni nije palo na pamet da to možda netko radi :shock:
    Bome, niti meni nije palo na pamet jer mi je bilo logično da se očisti od kore i ubace samo bobice

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko odgovora!

Što se tiče koštica, one su potvrđeno opasne za bilo koga tko ima problema s crijevima. Ljudima koji imaju Chronovu bolest je strogo zabranjeno jesti šipak baš zbog mogućnost ozljede crijeva.

Mislim da će šipak još malo pričekati, tj. probat ćemo sa sokićem (da, ni meni ne bi palo na pamet baciti cijelu "kuglu" u sokovnik).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam neki dan bila šokirana neka mama kod dr je pričala da stavi cijeli šipak u sokovnik i napravi sok,meni izletile oči!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a od koje dobi im se može davati sok?

meni stigle dvije kese šipka kojeg ja obožavam pa ne znam mogu li malenoj dati barem sok,nekidan je navršila 7mj?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Vanja je lani s nepunih 1,5 godinu tamanila šipak, tako i ove godine, svi ga jedemo i za sada svi živi i zdravi.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo jucer popili svoj prvi sok. Malo smo pravili face, ipak je to kiselo, ali smo ga savladali.
    (Potrosila sam litar Vanisha poslije)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bembo je poludio za sokom od šipka. jedan šipak mu ocjedim i ostalo dolijem vode da mu ne bude prejako.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Joj sad sam tek ovo vidla.
    Nama nona s Brača poslala puno šipka i filip ga naprosto obožava.
    Jede bobice sa žlicom, svakodnevno.
    Nisam primjetila da ima problema kod kakanja.
    Od danas samo sokić.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Sandra obozava nar. Prvo sam joj davala zrno po zrno, a posle ga je jela na kasikicu. Lepo sve sazvace i nije bilo nikakvih problema. Mozda zato sto ima 12 zubica. Inace kada je pocela da ga jede imala je 16 meseci. A i mama ga obozava. To mi je omiljeno voce.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se prošle godine bojala Leoni dat šipak, ali ove ga tamanimo zajedno jer ga jako, jako volimo...

Bilo mi je presmiješno kako je prvo s veeeeeeeelikim oprezom probala par plodića, a onda su joj se okice raširile od odobravnja i trpala je s obje šakice tako brzo da nisam stigla čistit

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam onda nadrljala jer ja sipak iliti nar jedem na kile.

Ali zaozbac. Ocistim dnevno dva ogromna i navece udri po njima.
    Za sada nisam imala problema, iako sam i ja cula da te kostice prave zatvor.
    Ja ne mogu odoliti i obozavam nar.
    Sok je i u Canadi jako popularan ali nije to isto. Kad nema nara onda ga popijem i jako je zdravo jer ima jako puno antioxsidanata u sebi.

Inae za one koji vole nar koliko i ja a mrze ga cistiti evo jedna mala tajna za ciscenje(mozda neko i zna za to ali ja nisam pa sam sve oko sebe spricala)

Naspe se u dublju posudu vode toliko da prekrije nar.
    Nar se presjece tj otvori u vodi i cisti se pod vodom.
    Ide milion puta brze i nista ne sprica.
    Ona bjela kozica pluta po povrsini a bobice padnu na dno.
    Eto za ljubitelje a ako ste svi ovo znali osim mene nikom nista.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •