Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: luk i češnjak - sirovi

  1. #1
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno luk i češnjak - sirovi

    kad ste ih počeli davati malcima? po zimi bi bili odlični za prevenciju prehlada i sličnih boljetica ali ne znam jesu li preteški za želudac.

    andrejček mi je maznuo luk iz salate i sviđao mu se, nisam primijetila da mu je smetalo trbuščiću ali pojeo je samo komadić...

  2. #2
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    marelice, javi seeee

  3. #3
    pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    752

    Početno

    Mi se onda nećemo družiti s vama:belj:

  4. #4
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    možad vam sveki dozvoli da se družite sa smrdljivim dečkima

  5. #5
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Moja je provala češnjak i petrusin sirov, sitno nasjeckan i posut po jelu sa nekih 1,8 god. i bila je oduševljena, nije imala problema sa stomkom jedino što je malo češće tražila vode. Od tada ga obožava jesti, a onda puhat u nos ostalima u familiji koji ga nisu jeli.
    Sirovi luk još nije provala, jer joj "smrdi", ali ga jede dinstanog ili kuhanog u jelu.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Mislim da ti je Andrej sasvim dovoljno zreo da sam procijeni - Orka je u njegovim mjesecima luk jela kao jabuku. I češnjak obožava.
    neka ne pretjeruje, da ne iziritira sluznicu.
    međutim, luk ne gubi na kvaliteti termičkom obradom - ako se plašiš sirovog, daj kuhani (pečeni).

  7. #7
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    i luk i češnjak mu kuham u cušpajzima i jako mu pašu, a napraviti ćemo i eksperiment sa sirovim

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    protisni češnjak kroz prešu i pomiješaj sa abc sirom ili nekim drugim namazom.
    pa da vidiš kako će reagirati.
    okolina će sigurno reagirati!

    Neću zaboraviti kako je moja mama Orku nakrkala češnjakom i poslije, kad je došla kod sveki (koja je prava, fina dama), ona će onako bojažljivo: Čuj, Orkica je papala češnjaka?
    A dijete bazdiiii!

  9. #9
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ma od cušpajza mi je dvije noći puhao češnjak u nos, ljubav mamina mudiva

    dobra ti je ideja sa sirom, njega ionako tamani na vagone.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    154

    Početno

    Ako Filipu ponudim krumpir, meso, paradajz i luk, prvo uzima luk, pa paradajz, a onda ostalo!

  11. #11

    Početno

    Karlo ga isto već pola godine jede ko jabuku, a mladi luk mu je omiljen snack...Grize ga bez ikakvih dodataka, da meni suze poteku, a on oduševljen...

    Vidi se da ga je MM napravio

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Anči prvotno napisa
    ...Grize ga bez ikakvih dodataka, da meni suze poteku, a on oduševljen...
    Anči, ajmo pokušati pronaći neke tekstove o razvijanju osjeta slatkoće, ljutine, slanosti... kod djece.
    Sjećam se da sam negdje pročitala koliko je, zapravo, glupo davati bebama zašećereno mlijeko i takve gluposti, kad se osjećaj slatkoće javlja puno kasnije.
    Možda je i za ljutinu tako. Ili još kasnije.
    Jer, kako si rekla, meni oči ispadaju dak ga ogulim, a Orka ga uzme, spušta se niz tobogan i jede...

  13. #13
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    A jel cesnjak ili luk gube neke bitne sastojke kuhanjem?
    Recimo, cesnjak se u narodnoj medicini voli zvati "prirodnim antibiotikom", a jel on zadrzava tu odliku i prokuhan ili ne?

  14. #14
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    A jel cesnjak ili luk gube neke bitne sastojke kuhanjem?
    ?

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Mislim da ne gube ni vise ni manje nego ostalo voce i povrce. Mada, u svakom receptu, kad je bijeli luk u pitanju, stoji da se on dodaje na kraju. Skuhan ili ispecen bijeli luk nije ni pribliznog ukusa kao svjez.

    Jesi li probala dat prasu (poriluk?)

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Mony, ja sam na više mjesta čula (pročitala) kako je luk jedna od rijetkih namirnica koja termikom ne gube na svojstvima.
    Provjeri.

  17. #17
    Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Francuska
    Postovi
    460

    Početno

    Sta je cuspajza ???

    Neki dan se Luka docepao jednog luka dok sam ja pripremala rucak i pustila sam ga bas da vidim reakciju kad ga proba.
    Jednom ga je zagrizao i namrstio se, medjutim je opet grizao pa sam mu ga onda uzela na sto je on plakao. Nisam se mogla nacuditi.

  18. #18
    Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Francuska
    Postovi
    460

    Početno

    Kad smo vec kod luka... jel istina da npr. ako ostane pola luka, da se sutra ne smije kuhati jer poslije 4h sto je oguljen, oksidira. :?

    Ja sam bas neki dan citala da se bijeli luk dodaje na kraju da nebi gubio svojstva i miris.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Mislim da ti je Andrej sasvim dovoljno zreo da sam procijeni - Orka je u njegovim mjesecima luk jela kao jabuku. I češnjak obožava.
    neka ne pretjeruje, da ne iziritira sluznicu.
    međutim, luk ne gubi na kvaliteti termičkom obradom - ako se plašiš sirovog, daj kuhani (pečeni).
    I edita isto ovako jede crveni luk. Bijeli nikad sirov nije probala.

  20. #20
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Ne mogu vjerovati koliko djece jede sirovi luk. Moj rođak kad je bio jako mali nije volio ni čokoladu ni bombone, a luk mu je bio pojam, pa je mamu pitao zašto mu svi donose čokolade umjesto luka kad on više voli luk A ja mislila da je jedinstven slučaj!

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Mostarka, cuspajz je varivo (ono što se jede žlicom, a nije juha).

  22. #22
    Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Francuska
    Postovi
    460

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Mostarka, cuspajz je varivo (ono što se jede žlicom, a nije juha).
    Umak ??

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ne, npr, kalja je cušpajz. I bosanski lonac. i grah. i poriluk i kelj se spremaju na cušpajz. (U Bosni kažu ćušpajz).
    Došlo je od njemačke riječi Zuspeize, što znači dodatak jelu, prilog.
    Stvarno ne znam kako da ti objasnim.

  24. #24
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj Mostarka prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    Mostarka, cuspajz je varivo (ono što se jede žlicom, a nije juha).
    Umak ??
    Kuhano povrće u vodi, netko stavi malo zaprške da dobije blagu gustoću. A neko i meso na komadiće. Možeš na sto načina, i u sto kombinacija.

    A što se tiče luka i češnjaka, mi smo vam obitelj tjeratelja vampira i istančaih nosića, jer kad krene sezona prehlada, tamanimo to u ogromnim količinama.
    Doduše ni preko godine nismo puno bolji. Npr. grah i uz to asječen na take fete luk, malo posoljen i pokiselje s jabučnim octom. Njam! Naravno, Fran prednjači u izjedanju luka i češnjaka od svoje 1,5 godine.

  25. #25
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Thanks cure -
    ja pocela s cesnjakom, ali tek zaddnjih tjedan dana ga stavljam na kraju.

    A nije losa ni ideja s porilukom - skroz sam zaboravila na to povrce.

    A sta kazete na suseni cesnjak - onaj koji sluzi kao zacin?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •