Znali netko koliko može stajati domaća jetrena pašteta. Ispala mi tona, užasno je fina, ali dobit ćemo sto kila MM i ja. Da jedem ili da delim?
Znali netko koliko može stajati domaća jetrena pašteta. Ispala mi tona, užasno je fina, ali dobit ćemo sto kila MM i ja. Da jedem ili da delim?
Ja ne znam koliko moze stajati,ali ti znas recept![]()
Daj recept![]()
Daaaaaaj! I mi cupkamo u redu![]()
Još nema recepta?![]()
ne znam da li moze pasteta da se pravi od mesa tj. da ne bude od iznutrica.
ja pravim riblju, od mesa ribe.
tj. hocu reci da vam je jetra jako nezdrava namirnica. laboratorija organizma, sve toksine kojima se hrane zivotinje, lekove, sve je to u njoj.
cak sam vidjala na stranim receptima kad je u pitanju jetra... na kraju recepta pise-" imajte u vidu, jetra je kontaminitrana"
Budući se pikula ne javlja, napisati ću ja svoj recept. Čista klasika, iz Vučetićke:
Pašteta od jetre
35 dkg jetre
35 dkg mljevenog mesa
1 luk
6 dkg margarina
2 zemičke
mlijeko
2 slane srdele
4 jaja
2 dkg senfa
Jetra i mljeveno meso se, svaka posebno pirja na ulju i luku. Zemičke namočite u malo mlijeka, iscjedite i pomiješate sa mesom i jetrom i dobro sameljite (ja koristim štapni mikser).
Margarin se umiješa sa 3 žumanca i 1 cijelim jajetom dok sve ne postane pjenasto. Zatim se umiješaju meso, srdele (to je za slanoću, ako nemate dodajte samo sol) i senf (a može se dodati i malo slanine).
Sve dobro izmješati, staviti u vatrostalnu zdjelu i peći u pečnici 60 minuta na 120 stupnjeva.
oćete za riblju paštetu? ili od bakalara - dobro to je isto riblja ali nije riblja jer iako je bakalara riba, spada u neku posebnu kategoriju?
Može! Moja tetka pravi od fazana, samo od mesa! Ne znam da li je bolja supa ili ta pašteta......frost prvotno napisa
Ja sam davno često radila domaću paštetu od pilećih jetrica, bila je to zapravo općepopularna stvar na rođendanima/tulumima.
Radila sam tako da sam na luku dinstala jetrica (+ špek, po želji), kad se zdinstaju i ohlade se odvoje srca i jetrica samelju na multipraktik. Skuha se nekoliko jaja - tvrdo (recimo pola kile jetrica, 4 jaja), pa se i jaja samelju i to se pomiješa sa mljevenim jetricama. Zatim se u to može dodati putar ili sredina bijelog kruha namočena u mlijeko ako želite da pašteta bude manje masna, ili pak malo putra, malo kruha. Doda se malo majoneze i obavezno senfa, pa se začini - sol, papar, muškatni oraščić, a postojao je i posebni začin za paštetu (Pastetengewürtz) koji smo kupovali u Austriji.
Ja pravim svake nedelje juneću ili pileću (zavisi koje meso sam kuvala u supi, može i mešano). Pošto kod nas niko neće da jede bareno meso, ja ga metnem u multipraktik, dodam u junetinu obavezno praziluk, dva tvrgo kuvana žumanca, i neku masnoću, maslinovo ulje ili ulje od koštica grožđa.... I to onda imamo u ponedeljak za doručak i večeru, mljac...
Mi obožavamo bareno meso, pa za paštetu ostane šipak![]()
ovo je super ideja. :Dvissnja prvotno napisa
ja obično dam psu što nam ostane.![]()
12 dag maslaca
10 dag pečenog mesa
10 dag kuhane kobasice
1 tvrdo kuhano jaje
1 žličica kapara
1 žličica senfa
(ja stavljam i češnjak i prodinstani luk)
Joj sori kaj kasnimnikak do kompa ovijeh dana.
Elem moja pate tzv lažni foie gras:
u pola l vina pirjam pola kg teleće jetre i dvije velike glavice luka sa par češnja češnjaka, biberom u zrnu, origanom, crvenom paprikom malo ljute , više slatke i žlicu šećera dok jetra nisu kuhana, a umak sirupast, gust.
Ohladim na sobnu temp i miksam sa šakom kis.krastavaca, žlicom senfa, i 2 dl slatkog vrhnja ili četvrt putra - ovisno gustoći.
Ispadne tegla od litru i malo preko, a mlatimo je kao šašavi. Nama je fina.
Eh, da jetra se moče u mljeku par sati prije pripremanja, mlijeko baci i jetra opere.
mmmmm ovo zvuci super ukusno
![]()
samo me sad brenza ta toksicnost jetrice... :/
I ja istozhang prvotno napisa
![]()
E pa ja se izvinjavam vašim kucama ako ćete im ukinuti poslastice zarad paštete![]()
I ja sam nekad davala psu, ali je uginuo![]()
Ja kuham pretezno juhu od domace koke,odvojim svo meso od kostiju malo senfa,vegete,i 1 kiselo vrhnje i sve u multipraktik,izvrsno je i odmah odvojim u vrecice i u skrinju za po dvije tri porcije tako da nerazmisljam o kvarenju a odledi se za cas,a i sprema se za cas.Prpbacu i j a ove vase dodatke pa javljam