Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: kako promijeniti prezime maloljetnom djetetu

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno kako promijeniti prezime maloljetnom djetetu

postovani javljam se sa jos jednim pitanjem. imam dijete staro 4 godine iz izvanbracne zajednice gdje je otac priznao svoje dijete i upisan je u rodni list ali dijete nosi moje prezime. ja sam se udala i promijenila prezime. zanima me dali ja moram traziti od oca djeteta dopustenje da promijenim djetetovo prezime u suprugovo tako da svi cetvero nosimo jedno te isto prezime te koja je procedura? meni je dodijeljeno skrbnistvo i otac jos ne placa alimentaciju to sam tek pokrenula sudskim putem te cekam presudu. bila bih zahvalna ako mi netko moze odgovoriti na moje pitanje bilo da zna ili ima takvog iskustva. hvala!!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Oba roditelja moraju dati pristanak za promjenu prezimena i taj podatak se u rodni list i izvod iz matice rodjenih upisuje pod primjedbe.

Nesto kao: "Roditelji su se usuglasili da ce dijete u pravnom prometu koristiti ime TO i TO od datuma TOG i TOG..."

Morate oboje doci osobno i potpisati izjavu u maticnom uredu (ako se ne varam).

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

to se rješava na službi za Opća stanja građana ( ne u maticnom uredu ) - iako se obicno nalaze u istoj zgradi.

Samo jedno upozorenje. dijete moze uzeti tvoje trenutno prezime ( znaci ono od tvog sadasnjeg muza, ne tvoje djevojacko ), tako da je to podatak o kojem treba voditi racuna. - ja se nebi usudila tako rano ( a tvoje dijete ima tek 4 godine ) vjerovati nekome toliko da dozvolim da mi dijete ima njegovo prezime, cak ni moje niti svog bioloskog oca. Ne znam, razmisli malo o svemu., prezime se uvijek moze naknadno promjeniti.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ako se majka udala i nosi novo prezime to vise nije samo "njegovo" prezime nego i njeno, kakve sada to ima veze koliko su oni u braku i da li ce ostati u njemu?

Ja sam se rastala pa sam zadrzala prezime i smatram ga svojim, nije prezime vlasnistvo supruga

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Ako se majka udala i nosi novo prezime to vise nije samo "njegovo" prezime nego i njeno, kakve sada to ima veze koliko su oni u braku i da li ce ostati u njemu?

Ja sam se rastala pa sam zadrzala prezime i smatram ga svojim, nije prezime vlasnistvo supruga
    a ne znam. mislim da ima veze dali ce ostati u braku jer to nije kao da mijenjas cipele sad se prezivas ovako, sad onako, za 5 godina tako..

ali ajde, ovo su sada nasa misljenja, a zena je pitala nesto sasvim drugo( pa je onda vec sigurno i odlucila sta ce napraviti ),. mislim da smo dali potpun odgovor.

inace, ja sam neko vrijeme nakon rastave ostavila prezime BM, ali nekako mi sve to nije sjelo kako treba pa sam se nakon skoro 2 godine vratila na svoje djevojacko.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam starijoj promijenila prezime, ali na nacin da sam samo mogla dodati svoje djevojacko i ostaviti ocevo. Ako je oceva adresa prebivalista poznata, on se svakako mora usuglasiti, ne mozes nista raditi na svoju ruku.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kako ste uspjeli djetetu promjeniti prezime - tj. dodati svoje? Jel otac morao dati pristanak ili preko socijalnog?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Otac je morao dati pismenu izjavu da se slaze, te ju ovjeriti u HR ambasadi jer je otac stranac. Ne znam kako to ide ovdje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •