Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 66

Thread: Atopijski dermatitis??

Default Atopijski dermatitis??

Na proljeće su nam 2 pedijatrice dijagnosticirale da miš ima atop. dermatitis. Na sreću živimo na moru, pa se to sad prek ljeta povuklo, a i stanje mu nije bilo strašno. Koristili smo stalno Mustelinu kremu "Stelatopia" i za kupanje Mustelin tek. sapun za kosicu i tijelo. No sad već primjećujem da su mu opet laktići malo hrapaviji, a u međuvremenu sam prešla ponovo na Niveu, no vidim da nam to nikak ne paše. Budući da dolaze hladni dani zanima me kaj koristitie za lice od Mustele, da li imate iskustva sa Mustelinim "mlječnim uljem za kupanje" i kakve su Musteline "Cold" kreme. U čemu je fora?

suna

Moj mali je imao AD na ličeku do 1.5 godine. Kad mu je malo ojačao imunološki sustav AD se povukao. Odlična nam se pokazala krema Uriage Emolliente Extreme za svakodnevnu njegu, a kad je dermatitis bio u akutnoj fazi koristili smo Protopic - jednu novu japansku formulu koju nemožeš dobiti na recept, ali je možeš kupiti u spec. ljekarnama. Skupa je, ja sam je koristila minimalno, baš kad je bilo nužno potrebno jer se nisu radila istraživanja na djeci mlađoj od 2 godine. No, naš dermatolog smatra da nikako nemože štetiti. Svakako, koristiti blage kupke koje ne isušuju ionako suhu i osjetlivu dječju kožicu.

Njojza's Avatar

F je imao na par mjesta....AVENE krema za izuzetno suhu kozu je rijesila kood sale.
    Od tada se nije javilo ponovo.
    Ako treba da javim tacan nazv kreme samo reci.

makka's Avatar

Kod nas sličan slučaj. Dijagnosticiran blagi oblik AD, bilo ga je po cijelom tijelu. Koristili smo Stelatopiu, povremeno, i mliječnu kupku za svaki dan. Poslije kupanja nam najbolje odgovara Niveino mlijeko Zadnjih 5,6 mjeseci skroz čista kožica, ali čim je zahladilo i počeo vjetar lice postalo hrapavo. Mažemo Mustelinom Cold kremom i zasad mu baš ne pomaže.

Kao što sam već puno puta pisala i Roko ima AD koji se pogoršava sa dolaskom zime. I kod nas je isto bio veliki problem što mu nijedna krema i kupka nisu odgovarale. Najviše mu je pomagalo kupanje u čistoj vodi s tim da pred kraj kupanja se doda par kapi maslinovog ulja. Sad koristimo Naftalanove preparate, a za redovitu njegu najobičniju belobazu sa dodatkom maslinovog ulja (možeš napravit sama doma tak da u belobazu dodaš dvije žlice maslinovog ulja, ili kupit gotovo). Tu je opet problem jer ne paše svakom djetetu ista krema već treba pogodit, a i nakon nekog vremena se koža navikne pa treba promijenit.
    Možeš probat mu mazat i sa Nevenovom kremom mi smo uzeli u DM-u mislim da piše gore Melkfete ili tak sl. to mu je dosta pomoglo za ličeko, al za rukice nije.
    Djecu sa AD, kao što sam isto već pisala nije preporučljivo kupati svaki dan jer voda dodatno isušuje kožu, već je dovoljno (pogotovo po zimi) 2 puta tjedno.

I nama pomaže nevenova mast iz DM-a, a za lice sam kupila kremu od avona baš za zimu i već ga svakodnevno mažem da mu se koža uopće ne stigne osušiti. I u vrtiću ima kremu pa ga tete mažu. Kod neurodermitisa je najbolji lijek spriječavanje. Maži ga više puta na dan i promatraj da ti nije alergičan na naku hranu. Ako je to ukloniš. Tako je barem kod nas. Ako pojede orašaste plodove odmah mu se pojave lišajevi.

Mony's Avatar

Melani, ja na tvom mjestu nikad ne bih koristila Nivea proizvode, jer su prekomercijalni da imaju ikakvog ucinka na tako problematicnu kozu.
    Kozu svog malenog, koji je isto imao dermatitis, sam mazala samo s Mustela Stelatopiom (je skuplja, ali jako dugo traje i kad vidis ucinak ne razmisljas o tome). Prvih 5-6 mjeseci kupali smo ga svaki drugi dan u kupci s malo maslinovog djevicanskog ulja, a kasnije sam kupila Mustela Stelatopia Bath Oil, koji nam se pokazao jako dobrim.

Sto se kupanja tice, Roko mama, nama je homeopatica rekla da se dijete s dermatitisom treba kupati svaki dan, ali ne s preparatima, vec samo s vodom, jer koza djece s dermatitisom je jako suha (a posebno po zimi zbog grijanja) i treba im voda vise nego obicnoj kozi. Do tada smo i mi, ko sto sam gore napisala, malenog kupali svaki drugi dan, ali smo onda poceli svaki. I poslije ga namazali Stelatopiom.

Samo pitanje za Roko mamu - sto je tocno belobaza i gdje ju kupis?

Barbi's Avatar

I mi smo imali blagi dermatitis po obrazima, međutim nije prošao dok nismo počeli koristiti kremu Parfenac (po preporuci dermatologa, to nije krema za njegu već baš lijek kojim se maže zahvaćeno područje).
    Nakon par mjeseci prošlo je i (kuc, kuc) nije se više vratilo.

Za njegu koristimo Mustelu - Stelatria, Eucerin ili Wolf Basis kremu - sve su mi dobre za suhu kožu.

Nisam 100% sigurna ali mislim da je Melkfett obični vazelin. Samo mu je dodano nevenovo ulje ili tinktura.

Mony's Avatar

Quote Originally Posted by Barbi
    I mi smo imali blagi dermatitis po obrazima, međutim nije prošao dok nismo počeli koristiti kremu Parfenac (po preporuci dermatologa, to nije krema za njegu već baš lijek kojim se maže zahvaćeno područje).
    Nakon par mjeseci prošlo je i (kuc, kuc) nije se više vratilo.

Nadam se da Parfenac nije kortikosteroid, jer se njega ne preporuca vise od 3 dana koristiti (iako ga neki nasi pedijatri daju i na 7 dana tretmana)

Default AD

Marti je isto bio dijagnosticiran ad, na 'pliva zdravlje' stranici je super opisano što je to, koje se namirnice trebaju izbjegavati itd (nisam smjela skoro ništa jesti od onog što volim).
    Krema koja je baš za ad je Aderma Exomega, košta više od 100kn, ali nama traje već 1 godinu.
    Marti se sada to jako rijetko pojavljuje, zapravo izgleda kao suha koža.
    Ne bih nikako preporučila kortikosteroidne kreme, ad ionako s vremenom oslabi, a ks kreme su stvarno preagresivne za tako malu djecu.

Pliska potpisujem te u potpunosti.

Mony ne znam zakaj misliš da su Niveini proizvodi više komercijalizirani od bilo kojih drugih pa da ne bi pomagali. Ja mislim, kao što sam već napisala da ovisi od djeteta do djeteta što mu odgovara. MOjem nije odgovala ni Mustela, ni Eucerin, a Nivein sapun i šampon za osjetljivu kožu s alergiojom mu odlično odgovara.

Mony belobaza je najobičnija krema koja se zapravo koristi kao osnova za pripremu drugih krema i možeš ju kupit u bilo kojoj apoteci, i košta nekih 10-ak kuna.
    Što se tiče kupanja ne znam kaj da ti kažem. Mi smo ga u jednom periodu kupali svaki dan, nakon toga mu nije bilo dobro sad ga kupamo 2 puta tjedno, opet to ovisi od djeteta do djeteta.

Najbitnije je kod AD da roditelji prate na što dijete reagira, tak smo mi sami skužili, iako test nije ništa pokazao da ne smije čokoladu i agrume, a preventivno mu, po preporuci alergologa ne dajemo ribu i kikiriki.
    Također mi trebalo izbjegavat namirnice s puno konzervansa.

Mony's Avatar

Quote Originally Posted by Roko_mama
    Mony ne znam zakaj misliš da su Niveini proizvodi više komercijalizirani od bilo kojih drugih pa da ne bi pomagali.
    Mozda je to samo moja predrasuda (fali mi onaj smajlek koji slijeze ramenima jer nije siguran)

Ja mislim, kao što sam već napisala da ovisi od djeteta do djeteta što mu odgovara. MOjem nije odgovala ni Mustela, ni Eucerin, a Nivein sapun i šampon za osjetljivu kožu s alergiojom mu odlično odgovara.
    S ovim se slazem - mojem malom je od svih (a dosta njih) probanih proizvoda odgovarala jedino Mustela, pa sam mozda postala preskepticna za ostale.

Mony belobaza je najobičnija krema koja se zapravo koristi kao osnova za pripremu drugih krema i možeš ju kupit u bilo kojoj apoteci, i košta nekih 10-ak kuna.
    Thanks!

Što se tiče kupanja ne znam kaj da ti kažem. Mi smo ga u jednom periodu kupali svaki dan, nakon toga mu nije bilo dobro sad ga kupamo 2 puta tjedno, opet to ovisi od djeteta do djeteta..
    Pa da, isto ko za kremu - ovisi o djetetu

Najbitnije je kod AD da roditelji prate na što dijete reagira, tak smo mi sami skužili, iako test nije ništa pokazao da ne smije čokoladu i agrume, a preventivno mu, po preporuci alergologa ne dajemo ribu i kikiriki.
    Također mi trebalo izbjegavat namirnice s puno konzervansa.
    Na prehranu sam skroz zaboravila -
    moj maleni je alergican na protein kravljeg mlijeka. Ja nisam nista mlijecnog jela (s obzirom da ga dojim) od njegovog 3. ili 4. mjeseca (kad smo saznali) i AD mu se poceo poboljsavat, tj. gubit.
    Preventive radi, ne dajem mu u dohrani ni ostale moguce alergene, a one najjace ne namjeravam jos jako dugo.

coco

Default pozdrav svima

evo ukljucujem se na temu neurodermitisa. jan ima 4 mjeseca i dosta gadan oblik neurodermitisa( lice u ljuskicama i crveno narocito ujutro kad se probudi,( krvave tragove od grebanja da i ne spominjem pa mu stavljamo rukavice) vrat crven,pod pazuhom i iza koljena crveno, po tijelu ekcemi ) i mogu reci da sam dosta ocajna jer jos nisam pronasla kombinaciju krema koja bi mu pomogla. kupamo ga u balmandol kupki, probali parfenac kremu , a derma kremu , linola fett, ulje nocurka i nista, sve pomogne na 1-2sata i onda opet bukne. pazim sto jedem jer ga dojim ...
    ono sto me najvise muci je njegovo budenje nocu. naime sa mjesec dana je poceo spavati cijelu noc ( od 21 -7 ujutro) bez budenja, a sada se budi svakih sat vremena i neutjesno place jer ga vjerojatno jako svrbi ( nekad pomogne cica) tako da provodimo noci u pokusavanju da ga se ponovo uspava. ujutro smo svi skupa ludi ko sibe... a o susjedima da i ne pricam , valjda misla da maltretiramo dijete ..
    zanima me da li netko ima slicnih iskustava da je po noci najgore i sto poduzima ?
    dalje, dajem mu kao dodatak navecer Pregomin kao hipoalergeno mlijeko ali cini mi se kao da je jos gore.sto koriste ostali?
    da li je netko primjetio da i kolicina mlijeka u kavi moze izazvati reakciju

coco

Default pozdrav svima

evo ukljucujem se na temu neurodermitisa. jan ima 4 mjeseca i dosta gadan oblik neurodermitisa( lice u ljuskicama i crveno narocito ujutro kad se probudi,( krvave tragove od grebanja da i ne spominjem pa mu stavljamo rukavice) vrat crven,pod pazuhom i iza koljena crveno, po tijelu ekcemi ) i mogu reci da sam dosta ocajna jer jos nisam pronasla kombinaciju krema koja bi mu pomogla. kupamo ga u balmandol kupki, probali parfenac kremu , a derma kremu , linola fett, ulje nocurka i nista, sve pomogne na 1-2sata i onda opet bukne. pazim sto jedem jer ga dojim ...
    ono sto me najvise muci je njegovo budenje nocu. naime sa mjesec dana je poceo spavati cijelu noc ( od 21 -7 ujutro) bez budenja, a sada se budi svakih sat vremena i neutjesno place jer ga vjerojatno jako svrbi ( nekad pomogne cica) tako da provodimo noci u pokusavanju da ga se ponovo uspava. ujutro smo svi skupa ludi ko sibe... a o susjedima da i ne pricam , valjda misla da maltretiramo dijete ..
    zanima me da li netko ima slicnih iskustava da je po noci najgore i sto poduzima ?
    dalje, dajem mu kao dodatak navecer Pregomin kao hipoalergeno mlijeko ali cini mi se kao da je jos gore.sto koriste ostali?
    da li je netko primjetio da i kolicina mlijeka u kavi moze izazvati reakciju
    pozdrav i hvala unaprijed

iva_777's Avatar

I Dorian je imao AD, mi smo to rješili kremom od noćurka (dr Teiss), probajte i sretno

Osoblje foruma emily's Avatar

coco, jeste probali malo ovlazivati zrak u sobi?
    atopicna koza je sama po sebi jako suha, jos ako je i suh zrak u sobi (a uz grijanje to je pod normalno) mozda ga to nocu iritira :?
    rublje pazite da mu je cisti pamuk, nikakva sintetika, vuna, mjesavine ... bez omeksivaca kad peres ves ...
    u principu AD nema lijeka , mozete maknuti iz njegove okoline i prehrane ono sto mu eventualno moze smetati i pogorsavati stanje, i olaksavati tegobe raznim kremama i losionima (kad pronadjete koji mu djeluje) i cekati da samo prodje :/

za bebe koje imaju takve kozne promjene, jako je dobro ako su dojene, i to sto duze, jer se na taj nacin odgadja kontakt sa potencijalnim alergenima.

dalje, dajem mu kao dodatak navecer Pregomin kao hipoalergeno mlijeko ali cini mi se kao da je jos gore
    pregomin je samo varijanta kravljeg mlijeka, prilagodjena bebi koliko to k.mlijeko moze biti. moguce da reagira na njega.

k.mlijeko je vrlo cest alergen, bebe znaju reagirati na njega i kad ga mama pije. probaj izbaciti i ovo iz kave, cisto da smanjis na minimum Janov kontakt.

andrea's Avatar

bojan isto ima puno tih dermatoza, po ličeku, po trbuhu, leđima, svugdje...kupam ga u običnoj vodi, a mažem ga sa mustellinom stelatopia kremom, zadnjih cca tjedan dana
    vidim da mu je bolje za sada.
    jel ima od (kršitelj koda)a i nešto za kupanje, za atopičnu kožu ?

ima od mustele, iz iste linije, al je skuuupo; košta oko 170 kuna (krema oko 150) ?

e, da, jel moguće da se on od toga češe i po glavi ? (po kosici) :/

sad mu kosu perem samo jednom tjedno, al se non stop svrbi

Filipu je imao crvenilo ispod koljena i po licu i bradi-gruba koza i crvena. Mi smo probali Mustelom (stelatrija, stelatopija, ono mljecno ulje za kupanje) i nisu nam bas nesto pomagali. Takodjer bez uspjeha mazali bepantenom i raznim domacim pavlovicevim kremama.
    Nabavili biljnu mast koju prave casne sestre u Topoli, kod Bos. Gradiske i mislim da smo rijesili problem. Na licu nema vise nista, mazemo redovito Pavlovicevom (takodjer iz Bos. Gradiske, proizvodi se u Beogradu i jako mi je dobra-cijelo tijelo mazemo njom). Pod koljenima mazemo tom mazom od casnih i sve je cisto. Povremeno se zacrveni-ocito alergija, ali jos nisam otkrila na sto, ali se odmah umiri od ove masti. Kad se sjetim da smo prije mazali svim i svacim i mjesecima nije nestajalo...
    Znam da to varira od djeteta do djeteta, ali ako imate nekog da vam nabavi ovu mast od casnih-probajte, nije skupa (5 maraka), a super je (bar meni). Mast je na bazi nevena i jos necega (po mirisu rekla bih svinjske masti+?), biljna je i moze se non-stop mazati. Koga zanima imam adresu i broj telefona njihove biljne ljekarne pa saljem na pp.

Andrea, postoji ti neko ulje ali nije od (kršitelj koda)a nego neki spirig (talijani), zove se Balmandol, nama ga je preporučio dermatolog. KOšta oko 80 kn 125 ml ali se malo troši. Doduše nama je bila preporuka svaka 2-3 dana to koristiti, naizmjence s običnom kupkom.

andrea's Avatar

to si kupila u apoteci ?

Da.

Adrijana's Avatar

Lara ima atopijski dermatitis od rođenja. Po ljeti se dosta povuče ali trenutno se opet pojavio. Nakon Musteline Stelatopie prešli smo na uljnu kupku i kremu od Ducraya A-Derma Exomega. Pokazalo se bar za nas odličnom kozmetikom. Kad se pogorša doktorica joj daje Fenistil oralne kapi, tako da uglavnom dermatitis držimo pod kontrolom.
    Naravno izbacili smo čokolade, agrume, soju, kravlje mlijeko, plišane igračke i sve ostale alergene iz kuće. :/

Shiny's Avatar

MamaNjojza, jel' se ta krema od Avena zove "Magic cream"? I mom Janu se pojavilo crvenilo po licu a koža mu se strašno ljušti i još je dobio i tjemenicu...ne znam šta da radim, još nismo bili kod pedijatra jer kao svi kažu 'ma to su ti baby prištići'. A kako da ja znam da nije nešto ozbiljnije, da ga ne svrbi, da nije dermatitis?

andrea's Avatar

shiny, mi smo imali tu magic cream, al to mu nije niš pomoglo; mislim da trebaš nešto iz linije baš za atopičnu kožu

Njojza's Avatar

Quote Originally Posted by Shiny
    MamaNjojza, jel' se ta krema od Avena zove "Magic cream"? I mom Janu se pojavilo crvenilo po licu a koža mu se strašno ljušti i još je dobio i tjemenicu...ne znam šta da radim, još nismo bili kod pedijatra jer kao svi kažu 'ma to su ti baby prištići'. A kako da ja znam da nije nešto ozbiljnije, da ga ne svrbi, da nije dermatitis?

Ovo je Avene Trixera krema, ja je kupial u apoteci. F nikad nije imao u toj mjeri izrazeno ali i sad mu se pojavi ponekad na par mjesta i ja mazem 10ak dana i prodje...
    Probaj i sretno!

A za tjemenicu...pojavila se 2x i ja iskoristila recept sa foruma....prokuhala maslinovog ulja sa vodom i kad se ohladilo tim uljem namazala kosu pola sata prije kupanja, iscetkala mekanom cetkom i oprala kosu.
    Vise se nije pojavljivala...

A moj savjet ti je da ipak posjetis pedijatra, jer sto je sigurno, sigurno je.

Njojza's Avatar

evo link za kremu....cisto da vidis kako izgleda a kod nas je ipak puno jeftinija...

Avene Trixera

buby's Avatar

da podignem malo ovo
    imate li preporuku za dermatologa u klaićevoj ili na šalati?

buby's Avatar

opet ja
    treba mi dermatolog, kojeg mi možete preporučiti?

a mogu ja i novi post otvoriti

Nedavno sam postavila slično pitanje i na mom topicu imaš par imena doktora koje su cure preporučile:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=29453

Domiju.

Mima's Avatar

dr. Pavičića, radi privatno. Pregled košta 250 kn.

Goga25's Avatar

Quote Originally Posted by buby
    opet ja
    treba mi dermatolog, kojeg mi možete preporučiti?

a mogu ja i novi post otvoriti
    Dr. Pustišek u Klaićevoj. Divna ženica puna razumijevanja. Nije za kortikosteroide već će probati sve prije toga. Ak se odlučiš pošaljem ti broj na pp. Možeš i nemoraš se naručiti.

buby's Avatar

ok, hvala
    može goga pp

AdioMare's Avatar

Vjerojatno neću ništa novo dodati na temu AD-a ili, kako su ga zvali u počecima neurodermitisa, ali par rečenica iz mog iskustva svim mamama koje su na početku te borbe.
    Par osnovnih natuknica:
    Ne držati zimi previsoku temperaturu u stanu. Poželjno do 22 stupnja.
    Imati ovlaživače u prostorijama gdje dijete boravi, posebno kod centralnog grijanja.
    Ne kupati dijete prečesto da se dodatno ne isuši koža zbog nedostatka masnog filma oko derme, zbog kojeg djeca (osim gen. pred.) i imaju problem isušivanja, crvenila, ljuskanja.
    Ne pušiti u stanu kako Vi, tako niti rijetki posjetitelji, makar se radi i o starijoj djeci.
    Izbjegavati masnu, začinjenu, prženu i pohanu hranu, dobroznane nam alergene u prehrani, izvore prašine poput teških zastora, starih tepisona i oblačenja djeteta u odjeću ne prirodnih vlakana. Pamuk je najbolji, izbaciti omekšivače, dodatno ispirati odjeću.
    Redovito zračiti i održavati higijenu prostorija u kojima dijete boravi.
    Djetetu osigurati mirnu atmosferu doma, štedjeti ga od stresnih situacija koje će mu dodatno potencirati svrbež i crvenilo.

Ništa novo, jelda, a onda sam u jednom momentu shvatila da ja zaista moram iznijeti tepihe i staviti pamučne prostirke, skinuti zavjese ... što mu nije pomoglo u liječenju AD-a, ali bar znam da sam ja učinila sve što sam mogla i da je bar, kolko - tolko, bio lišen prašine.

Nakon što sam obišla tucet liječnika dermatologa koji slove za vodeće u gradu (o privatnicima govorima), još toliko po svim našim bolnicama u gradu, pa još jednog u Frankfurtu, jedan liječnik mi je (nakon što mi je ostalih deset prodalo lijekova u vrijednosti nekoliko tis. ondašnji dojč maraka) oprezno pokušao priopćiti (fakat sam bila luda toliko da bih i kuću prodala za tjednu terapiju koju sam nabavljala mjesecima, od koje nije bilo učinka, a meni je love opasno ponestajalo) kako valjda i sama vidim da nema lijeka protiv AD-a, da ne nasjedam na čudotvorne kreme i kapsule, te se vratim najprirodnijem.

Može Balneum Hermal Plus kupka, ali je jednako dobro i čisto, prirodno naše maslinovo ulje, najbolje na svijetu;
    može kremica bez kortikosteroida ovakva i onakva (jednima će bit dobra Mustella, drugima Dercom, trećima obični, mali Becutan - btw, za mene je Nivea katastrofa...) ali obična belobaza koje sam kupovala u cugu na kilu, maslinovo ulje i riblja mast (da, strašan mu je bio donji veš, ali i riblju mast sam u Rijeci nabavljala na kile.. kad se čovjek nauči čak i miriši); prehrana koja obiluje najjeftinijom ribom (srdelicama) je O.K.

Ne trebaju osjećati grižnju savjesti oni roditelji koji ne daju novac na privatne preglede kod ovog ili onog liječnika, ne mogu si priuštiti kreme ovakve ili onakve; jer sve se na kraju vrati na početak: čarobnog lijeka nema - kao što ga nema, kožu treba redovito održavati vlažnom, ne isušivati je dodatno kojekakvim kupkama i čestim tuširanjima i to je to.

Doći će dan kada će se lagano, dva do tri dana ipak morati posegnuti za kortiko. Iz mog iskustva (fakat ga moraš imat) bolje je napraviti i to, nego dopustiti da se bolest raspojasa (govorim o vlastitom slučaju, svatko zna koliki su omjeri njegovog slučaja) u tolikoj mjeri da više niti oni ne pomažu, a dijete gubi glavu od nesnosnog svrbeža.

Samo preventiva, preventiva svakodnevna je vrlo važna. Pa, ako se i dogodi neki teži period, znat ćete ga ublažiti, skratiti i sl.

Jedino one tlapnje o prijelomnim godinama u kojima neuro sam od sebe nestane (treća, peta, četrnaesta) bile su mi svjetlo u tunelu, ali, možda se kod vas obistine. Kod nas, na žalost, nisu.

I da! Kod malih bebica koje pokazuju znakove AD-a duuuuuugo dojiti - ako majka doji; maksimalno dugo, najduže što se može.

Mony's Avatar

Quote Originally Posted by AdioMare
    Ne kupati dijete prečesto da se dodatno ne isuši koža zbog nedostatka masnog filma oko derme, zbog kojeg djeca (osim gen. pred.) i imaju problem isušivanja, crvenila, ljuskanja.

Sve si super napisala, osim sto bih se nadovezala na ovu tvoju izjavu, s kojom se djelomicno slazem.
    I to samo u tome da se dijete s dermatitisom doista ne treba kupati i to ne samo cesto nego nikako u kupkama, sapunima, samponima i sl.
    Ali dermatitis zahtijeva vlazenje koze koja je izuzetno suha i pozeljno je svakodnevno tusiranje ne pretoplom vodom, ali samo vodom i tusiranje!
    To je nama preporucila pedijatrica, koja je i homeopatica, i nama se to pokazalo ucinkovito.
    Mi kad radimo kupku, onda u vodu stavimo sol mrtvog mora (iz DM-a).
    Inace, Leona sam u njegove dvije godine okupala samponom ili sapunom mozda 5 puta.
    Koristimo ulje za kupanje od Mustele bez ikakvih sapunskih dodataka i to nam je super, uz Mustelinu kremu.
    U svakom slucaju bih preporucila tusiranje, kazem bez ikakvih sredstava, samo pod vodom.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Quote Originally Posted by Mony
    U svakom slucaju bih preporucila tusiranje, kazem bez ikakvih sredstava, samo pod vodom.
    Ovdje je mozda bitno napomenuti da temp vode od 33 stupnja ne isusuje vec hidrira vodu, a da ona toplija isusuje , ostalo je Mony detaljno ospisala i potpisujemo je u potpunosti

AdioMare's Avatar

Hvala na dopuni, Mony, nisam jasno napravila razliku što mislim pod kupanje/tuširanje jer sam se fokusirala na bit, a to je da nema čarobnog lijeka i nema potrebe trošiti puste novce.
    Mislila sam na kupanje/namakanje u terapijskoj kupci (mlaka voda uz dodatak maslinovog ulja), a tuširanje, dakako, mlakom vodom.
    Ako je ipak potrebno dijete oprati nekim šamponom, onda svakako neki bez dodatka sapuna i dr. agresivnih supstanci.

AdioMare's Avatar

Quote Originally Posted by Mony
    Quote Originally Posted by AdioMare

Ali dermatitis zahtijeva vlazenje koze koja je izuzetno suha i pozeljno je svakodnevno tusiranje ne pretoplom vodom, ali samo vodom i tusiranje!
    .
    Sad mi je ovo upalo u oči, prvi put sam samo preletjela...
    Ja sam, pod pojmom "vlaženje kože", imala na umu svakodnevno vlaženje nekom neutralnom kremom, (za belobazu danas zaista kažu da ju je pregazilo vrijeme, ja sam npr. dijete s njom mazala od prije dvanaest godina na ovamo - dok je trebalo, ali danas je to A-derma) ali doista svakodnevno, a i s čistom vodom ne pretjerivati u akutnoj fazi.
    Voda vlaži, ali ne u potrebnom smislu omjera vode i masnoće, koju dobiješ u losionu/kremi.

buby's Avatar

AdioMare

Mony's Avatar

Istina, ali masnoca zatvara pore pa vlaga ne moze uci u kozu, i treba biti oprezan s tim losionima.
    Isto je tako, recimo, upitna i dobrobit stavljanja maslinovog ulja u vodu, jer on zatvori pore koze i postoji velika mogucnost da voda ne dolazi do njih.
    I ja sam za svakodnevno vlazenje koze hidratantnim kremama, ali kozi mora biti dostupan prirodan izvor vlage - voda i to jednom dnevno - i vise nego dovoljno.
    Super mi je Avene termalna voda, recimo, a od krema Mustela koja ne zatvara pore, ali vlazi kozu.
    No, svatko ima svoje iskustvo s dermatitisom i nekome nesto pomaze, nekome ne.

AdioMare's Avatar

AD zna biti vrlo opak igrač.
    Ono za što sam se pet puta uvjerila da je u jednoj fazi pomoglo, šesti puta niti malo.
    Zaista je važno pratiti bolest, skupljati informacije i kombinirati.
    Bitno da je kombinacija dobitna .

drndalica's Avatar

Da se uključim - nema čarobne kreme ili lijeka tu se slažem. Nema što nismo probali, Mustela, Belobaza, Avene, Parfenac, obična dječja mast, maslinovo ulje..... Ništa osim kortikosteroida ne rješava stvar (privremeno). Ono što sam primjetila da pogoršava stvar je znojenje definitivno (ovo ljeto jedva smo preživjeli nesnosne vrućine) i čupavi tepisi koji nadražuju kožu na koljenima i laktovima jednog malog puzavca. Dojimo svima usprkos - pomaže li ne znam. Možda da kao utjeha odn. nekakav psihološki antistres faktor. Kupamo se svaki drugi dan, kratko (iako bi on htio sve duže biti u vodi, jadničak), prvo se umočimo u čistu vodu u koju naknadno dodam uljnu kupku (Eucerin ili Balmandol). Mažemo stalno, čime stignemo, koji put balobazom, koji put dječja mast. Nismo probali još A derma kremu pa ju možda i kupim. Šampon ne koristimo.
    Nadam se da Parfenac nije kortikosteroid, jer se njega ne preporuca vise od 3 dana koristiti (iako ga neki nasi pedijatri daju i na 7 dana tretmana)
    Nije kortikosteroid, koliko sam pročitala na uputama može se duže koristiti, nekoliko mjeseci. Nama nije pomogao. Steletriu probali - nema razlike.
    Koliko sam uspjela primjetiti VRIJEME JE JEDINI LIJEK. Iako se AD nije niti blizu povukao kad usporedim stanje njegove kože danas i prije 6 mjeseci - neusporedivo je bolje danas. Danas je površina zahvaćena crvenilom i ljuskanjem puno manja (samo noge i ruke). Nadam se da ima svjetla na kraju tunela.

brunko

i moj maleni ima AD...bilo je grozno..cijelo tijelo ga je svrbilo i unatoč tome je bio jako dobar..kupovali smo razne kreme..potrošili novaca i ništa nam nije pomoglo..spas smo našli kad smo došli kod dr. Turkalj na Srebrnjak koja nam je savjetovala da ostanemo koji dan u bolnici da ga mažu i kupaju..sestre su super..objasne mamama kako kupati djete..kako ga mazati..oni imaju svoje neutralne kreme i emulziju koja je super..i nisu tako skupe.

buby's Avatar

ok, evo izvještaja (bili smo kod dr p u klaićevoj, divna ženica, pohvalila dojenje, uzela potpunu anamnezu i sve lijepo napisala)

koža je izrazito suha, na dijelovima imamo "ekcematodine areale uz eritem, deskvamaciju, točkaste kruste, ekskorijacije" (prepisano, naravno, možda prepoznate stručne izraze u svojim nalazima)
    terapija:
    1. geokorton ungt 2x dnevno kroz 3-5 dana (evidencija uporabe kortikosterodia) - to je ono što mi se sviđa kod doktorice; k ako se baš moraju i sve evident.
    2. med. uljne kupke (eucerin ili balmandol) 1x dnevno uz masniji neutralni preparat (cold krema ili linola fett ili pavlovićeva od biofarma ili jgl-a) više puta tijekom dana parcijalno
    uzeli smo eucerin - 2x vrisak čim smo ga umočili u kadicu (možda je bio preumoran); danas smo ga ranije okupali i reakcija je bolja, ali ne idealna; probati ćemo i sa balmandolom
    mi smo prije probali a-derma exomega i ne odgovara nam; sada imamo cold cream od avene i ok nam je; od kada mackamo i pavlovićevom stvar se poboljšava (cold cream se smije 2x dnevno, a onda na prematanjima ide pavlovićeva)
    3. smanjiti kontakt sa iritansima i mogućim alergenima (kućna prašina, grinje, cigaretni dim, omekšivač itd.)
    saugam svakih dan-dva, perem pod svaka 2 dana; ne pušimo, niti se kod nas puši; omekšivač ne koristimo
    spomenula je i dekice, raznorazne muceke i sl. (dekica nam je antialerg., a od muceka ima k s kids koje perem redovno)
    4. prehrana kao do sada (zapisala sve što je jeo do sada; pohvalila dojenje i napredak dominika i rekla kako djeca koja nisu dojena, koja puno bljuckaju i koja slabije napreduju imaju većih problema sa ad)

eto, ukratko

AdioMare's Avatar

Buby, ja nisam doc pa preskačem terapiju, ali dodajem još puno ljubavi, strpljenja i suosjećanja s malim miškom i mora bit dobro.
    Drš'te se!

buby's Avatar

hvala ti AdioMare

Mony's Avatar

Buby, to su jako dobre vijesti! Izvrsno!
    Samo da se rijesite tog opakog igraca

A cure, sta mislite kako bi se dermatitis "pod uzdama" ponasao u bazenskoj vodi.
    Naime, vec mjesec dana rostam jer bih maloga vodila na bebe ribe, a sve me strah da mu koza ne reagira na klor i ostale stvari sto se nalaze po bazenima, a i zima ide, a taman smo 4 mjeseca bez vidljivih znakova opasnosti.
    Help!

AdioMare's Avatar

Nisam pametna, Mony.. kad je moj klinac bio par godinica i nakon što bi se privremeno (na žalost, uvijek privremeno) povukle kožne promjene, ja se nisam usudila provocirati ih ičim što bi mu moglo naštetiti...
    On je sad četrnaest, koža je još izrazito suha i sklona promjenama (ali sad su lokalizirane, i točno znamo gdje izbijaju) i zimi se znamo tjedno zaletjeti na bazen. Moram ti reći da vidim da mu klor izrazito šteti. Ne kažem da mu izbije tko zna kakvo crvenilo, ali vidim da se danima kasnije čoha. Kada bi hidrirao kožu nakon toga mlakim tušem i nahranio postojeće promjene i ostatak kože nekim laganim nemasnim losionom poput A-derme možda bi se smirilo, ali on je sad preveliki da bih ga sama uzela u svoje ruke i presudila mu, a njegovo "hoću, hoću, samo što nisam" redovito ostane na tome.
    Nakon godina i godina što je hodao mastan sve mu se zamjerilo osim tog vražjeg svraba! S tim se, zlato moje, već naučio nositi da ga i ne pokušava spriječiti.

AdioMare's Avatar

Ma, gle mene kako sam zaboravna...
    Čula sam da je (nisam sigurna koja kuća Dercom, Mustella i već..) netko doskočio bazenskom isušivanju, pa postoje krema kojom se mažeš prije kupanja u bazenu.
    E sad, ne znam da li postoji dobna granica za mazanje i na čem se bazira efikasnost takve kreme. Namjeravamo provjeriti.
    A možda mali bazen nije u tolikoj mjeri kloriran kao veliki? Nemam pojma, ali bebe ribe su zaista iskustvo kojeg se ne treba tako olako odreći...

Njoza, prekrasno ti ovo čudo(vište) u avataru
    Evo našeg iskustva, N nije kao beba imao nikakvih problema sa kožom, sve dok nije počeo jesti "normalnu" hranu, tj. negdje nakon prvog rođenana. Ispočetka su to bile malene mrljice koje smo lako držali pod kontrolom. Sa 2,5 godina je dobio vodene kozice, tad je počela katastrofa. Bilo je zahvaćeno gotovo pola površine kože, probali smo sve za što smo čuli, najviše nam je pasao eucerin sa 12% omega i linola, trošili smo po 2 tube tjedno...Razmišljali smo i o protopic-u(našli na internetu pa se kosultirali s pedijatrom), ali to je ipak imunosupresant, pa smo to ostavili sa strane ako ostalo ne pomogne...
    Nešto prije 4. rođendana smo odlučili probali akupunkturu(laserom radi djeci od 3 godine), stanje se bitno popravilo, ali su stalno bile faze poboljšanja i pogoršanja, ukupno stanje ipak puuuno bolje. Išli smo na terapiju skoro godinu dana 1 puta tjedno. Dr. nam je i prije pominjala homeopatiju, ali ja sam bila malo skeptična. Ipak smo prije nekih 3-4 tjedna dali za njega pripremnjen lijek, i ostali smo :shock: .Kožica je tako super da je na vratu sve nestalo, ima još suhih dijelova ali ne i crvenila. Stvarno smo presretni, lijek imamo doma, pa ga trebamo ponovno dati jednokratno pri pogoršanju, i nazvati doc. Uglavnom mislim da smo mi svoju borbu sa ovim AD zmajem dobili :D.
    Zanima me što mislite, da li cijepiti dijete sa AD protiv kozica?
    Sretno!

Page 1 of 2 12 LastLast