-
Vjerojatno neću ništa novo dodati na temu AD-a ili, kako su ga zvali u počecima neurodermitisa, ali par rečenica iz mog iskustva svim mamama koje su na početku te borbe.
Par osnovnih natuknica:
Ne držati zimi previsoku temperaturu u stanu. Poželjno do 22 stupnja.
Imati ovlaživače u prostorijama gdje dijete boravi, posebno kod centralnog grijanja.
Ne kupati dijete prečesto da se dodatno ne isuši koža zbog nedostatka masnog filma oko derme, zbog kojeg djeca (osim gen. pred.) i imaju problem isušivanja, crvenila, ljuskanja.
Ne pušiti u stanu kako Vi, tako niti rijetki posjetitelji, makar se radi i o starijoj djeci.
Izbjegavati masnu, začinjenu, prženu i pohanu hranu, dobroznane nam alergene u prehrani, izvore prašine poput teških zastora, starih tepisona i oblačenja djeteta u odjeću ne prirodnih vlakana. Pamuk je najbolji, izbaciti omekšivače, dodatno ispirati odjeću.
Redovito zračiti i održavati higijenu prostorija u kojima dijete boravi.
Djetetu osigurati mirnu atmosferu doma, štedjeti ga od stresnih situacija koje će mu dodatno potencirati svrbež i crvenilo.
Ništa novo, jelda, a onda sam u jednom momentu shvatila da ja zaista moram iznijeti tepihe i staviti pamučne prostirke, skinuti zavjese ... što mu nije pomoglo u liječenju AD-a, ali bar znam da sam ja učinila sve što sam mogla i da je bar, kolko - tolko, bio lišen prašine.
Nakon što sam obišla tucet liječnika dermatologa koji slove za vodeće u gradu (o privatnicima govorima), još toliko po svim našim bolnicama u gradu, pa još jednog u Frankfurtu, jedan liječnik mi je (nakon što mi je ostalih deset prodalo lijekova u vrijednosti nekoliko tis. ondašnji dojč maraka) oprezno pokušao priopćiti (fakat sam bila luda toliko da bih i kuću prodala za tjednu terapiju koju sam nabavljala mjesecima, od koje nije bilo učinka, a meni je love opasno ponestajalo) kako valjda i sama vidim da nema lijeka protiv AD-a, da ne nasjedam na čudotvorne kreme i kapsule, te se vratim najprirodnijem.
Može Balneum Hermal Plus kupka, ali je jednako dobro i čisto, prirodno naše maslinovo ulje, najbolje na svijetu;
može kremica bez kortikosteroida ovakva i onakva (jednima će bit dobra Mustella, drugima Dercom, trećima obični, mali Becutan - btw, za mene je Nivea katastrofa...) ali obična belobaza koje sam kupovala u cugu na kilu, maslinovo ulje i riblja mast (da, strašan mu je bio donji veš, ali i riblju mast sam u Rijeci nabavljala na kile.. kad se čovjek nauči čak i miriši); prehrana koja obiluje najjeftinijom ribom (srdelicama) je O.K.
Ne trebaju osjećati grižnju savjesti oni roditelji koji ne daju novac na privatne preglede kod ovog ili onog liječnika, ne mogu si priuštiti kreme ovakve ili onakve; jer sve se na kraju vrati na početak: čarobnog lijeka nema - kao što ga nema, kožu treba redovito održavati vlažnom, ne isušivati je dodatno kojekakvim kupkama i čestim tuširanjima i to je to.
Doći će dan kada će se lagano, dva do tri dana ipak morati posegnuti za kortiko. Iz mog iskustva (fakat ga moraš imat) bolje je napraviti i to, nego dopustiti da se bolest raspojasa (govorim o vlastitom slučaju, svatko zna koliki su omjeri njegovog slučaja) u tolikoj mjeri da više niti oni ne pomažu, a dijete gubi glavu od nesnosnog svrbeža.
Samo preventiva, preventiva svakodnevna je vrlo važna. Pa, ako se i dogodi neki teži period, znat ćete ga ublažiti, skratiti i sl.
Jedino one tlapnje o prijelomnim godinama u kojima neuro sam od sebe nestane (treća, peta, četrnaesta) bile su mi svjetlo u tunelu, ali, možda se kod vas obistine. Kod nas, na žalost, nisu.
I da! Kod malih bebica koje pokazuju znakove AD-a duuuuuugo dojiti - ako majka doji; maksimalno dugo, najduže što se može.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma