Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: g.o nakon porodiljnog-HITNO POMOC

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno g.o nakon porodiljnog-HITNO POMOC

curke trebam hitnu pomoc.

od četvrtka kurim 40.5 i imam neku glupu crijevnu virozu.i nemrem pretrazivati po netu (jer nevidim kak treba)a panika mi je.i Iva mi je bolesna ali je sa njom ove dane doma bio tata.

na posao sam se nakon porodiljnog vratila 30.12.2009, sto znaci da sam citavu 2009 bila na porodiljnom.

imam li ikakvo pravo na godisnji?

firma u kojoj radim je postala primjer cistog mobinga i tam nemam koga pitati-a u ugovoru mi pise da doznake moram donjeti u roku 24 sata od javljanja bolovanja inace mi daju izvanredni otkaz.ja ih nisam mogla donjeti jer sa tolikom temperaturom fakat nemrem van.

pa sada trazim info za godisnji -da ih pokusam time usutkati i da ne uzimam bolovanje za (nadam se) jedan dan.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nisam sigurna, ali mislim da imaš pravo na godišnji ako si prethodnu godinu radila najmanje 6 mjeseci.
    Znači, ako si u 2008. radila 6 mjeseci u 2009. imaš pravo korištenja godišnjeg, a ti si bila na porodiljnom pa taj godišnji prenosiš u 2010.
    Raspitivala sam se to svojevremeno za sebe i nadam se da sam dobro skontala, ali valjda će se javiti još tkogod.

Želim vam brzo ozdravljenje

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nažalost nemaš starog godišnjeg ako nisi radila barem 6 mj u 2009. godini I ja sam se nadala da imam stari godišnji, ali upravo iz istog razloga kao i ti - nemam ni dana starog godišnjeg.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ima ima
    novi zakon od 12.mj veli da se moze bez obzira dali si radio u prethodnoj godini....
    samo je pitanje dal ce ti poslodavac dati ali imas pravo na puni go od prosle godine

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovak kaze :

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

U članku 63. ZOR-a objedinjeni su raniji članci 46. (54.) i 47. (55.) Zakona o radu, uz određene izmjene. Naime, prema novom uređenju neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dva tjedna (dva tjedna radnik mora obvezno iskoristiti u tekućoj godini) radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine. S druge strane, obveznih dva tjedna godišnjeg odmora iz tekuće godine ne može se prenositi u sljedeću godinu, ako je radniku bilo omogućeno korištenje toga odmora.

Naime, ako je planom godišnjeg odmora radniku planiran godišnji odmor (dva obvezna tjedna) npr. u kolovozu, a on u to doba oboli ili koristi plaćeni dopust (zbog npr. ženidbe) ili neplaćeni dopust, neće taj dio godišnjeg odmora moći prenijeti u sljedeću godinu (no, pretpostavljamo da bi se taj godišnji odmor mogao iskoristiti u novom terminu u tekućoj godini, ako će poslodavac biti suglasan).

Iznimno od navedenog, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Dakle, u ovom slučaju godišnji odmor može se prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu neovisno je li radnik koristio godišnji odmor u godini u kojoj je stečen i neovisno o tome je li u toj godini radio (bio na poslu).

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ok.recimo da kuzi vecinu-ali opet ne kuzim:

ima li ja steceno pravo na godisnji iz 2009?
    i nije istina da nisam radila u 2009.radila sam .i to 2 dana!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

po tom novom zakonu imas... napisala sam ti post iznad zakona

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala ti punnnnnoooo Angelina.

printam zakon i furam sa sobom u firmu.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Angelina jesi sigurna da se taj članak može tako protumačiti? Jer taj članak zakona o radu u NN glasi ovako:

Članak 63.
    (1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
    (2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora.
    (3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.
    (4) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je vršio dužnost građana u obrani, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

Nisam sigurna da interpretacija poslodavca tog trećeg pasusa neće biti da za vrijeme porodiljnog godišnji odmor uopće nije stečen, pa se ne može ni koristiti...

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hm.

naime-mi na porodiljnom nemamo PREKID radnog odnosa pa mislim da time imamo i pravo na taj godisnji!

ono sto me sada muci je da je novi zakon stupio na snagu odnosno poceo se primjenjivati od 1.1.2010.

kako sada to utjece na mene?

odnosi li se to na godisnje teko OD 1.1.2010. odnosno na prava za ovu godinu ili se moze vec na mene primjeniti?

stvarno stvarno mi je hitno!!!!moram zvati direktoricu DANAS!!!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

da da...definitivno ...ne se tako protumaciti nego tako pise....neznam jel gledas stari ili novi...prije se nije moglo ali sad se moze...ž

anatom....e taj dio neznam...pravnik nisam...neznam jel se gleda da si bila doma dok je bio stari zakon....necu se praviti pametna jer stvarno neznam taj dio...

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

cure zar nitko nezna tocno???

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

eto saznala sam sama!

SVE mame koje se vracaju na posao nakon roditeljskog (naravno ako su prije toga uredno radile)

IMAJU pravo na godisnji odmor.

Neka se pozovu na novi ZOR

članak 58 st.8
    članak 63 st.3

i cijeli članak 69
    http://www.nhs.hr/dokumenti/zakoni/Zakon_o_radu.pdf

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bravo to su super vijesti! Znači imamo pravo na cijeli godišnji iz 2009? Mrak :D

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Nažalost nemaš starog godišnjeg ako nisi radila barem 6 mj u 2009. godini I ja sam se nadala da imam stari godišnji, ali upravo iz istog razloga kao i ti - nemam ni dana starog godišnjeg.
    Ovo nije točno.
    Ja sam 2008. bila na porodiljnom do 17.08. i sa 18.08 sam otišla na cijeli godišnji.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sada vidim da pričate o starom godišnjem. :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •