Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: stranci u Hrvatskoj

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno stranci u Hrvatskoj

Već neko vreme intenzivno razmišljam o preseljenju u Hrvatsku, a pošto mi je to za sada samo na nivou ideje, a nemam pojma ništa o pravno-formalnim tehnikalijama, molim cure dobre volje za pomoć.
    Kao prvo, zanima me da li ja kao stranac imam bilo kakva prava tu.
    Zatim posao. Znam da je svugde kritična situacija što se tiče zaposlenja, ali ipak ljudi negde nešto rade. Mislila sam da bi možda mogla i neki privatni biznis, ali me opet i tu muči pitanje papira, tj. prava. Da li ja kao stranac mogu da otvorim neku malu firmu? Pretpostavljam da može, ali pod kojim uslovima.
    Onda oko bebe i njenog čuvanja. Kakvi su uslovi za upis u jaslice/vrtić?
    Eto, to je za početak. A biće još mnoooogo pitanja.

I da, usput me zanima kako biste vi prihvatili "novu susjedu sa bebom"

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pogledaj na par linkova
    moja uprava
    mvpei
    postupak otvaranja firme

...

samo upiši što te interesira u google

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kako bi prihvatili? Pa dobrodošla!!!!
    Naravno

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Boškarin,
    mamma san, thnx za linkove. Googlala sam i pre nego što sam se javila na forum, ali me je zanimalo ono konkretno šta kažu ljudi, tj. žene sa foruma. A i poneki retki muškić
    Inače sam namislila da bi Rijeka bila super za nas. Pa bi mi bilo drago ako bi se neko iz Rijeke ili okoline javio. Ovde ili još bolje na pp.

Hvala

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na ovom pdf-u možeš tražiti i dobiti neki pravni savjet.

Izmjenu iskustva života u nekom gradu, morat ćeš potražiti na drugom pdf-u.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eto mene, ja stranac u Rijeci :D Reci šta te zanima, može i na pp

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Na ovom pdf-u možeš tražiti i dobiti neki pravni savjet.

Izmjenu iskustva života u nekom gradu, morat ćeš potražiti na drugom pdf-u.
    Ok. Setiću se nekog pitanja. Bitno mi je da mi je tema tu.

I evo ga: Gledala sam kako bih mogla dobiti radnu dozvolu, ali mi to baš i nije pošlo za rukom. Mada moram priznati da i ne stignem sve pažljivo iščitavati jer mi se beba nonstop mota oko nogu.

Od kada ja moram imati radnu dozvolu? Tj, koliko vremena mogu boraviti bez tog dokumenta i ko to proverava?
    videla sam da bih mogla biti student, npr, pa po tom osnovu da dobijem boravište.
    Tražila sam informacije na sajtu učiteljskog fakulteta u Rijeci. Ja sam bila student pedagoške akademije, odsek za vaspitača (odgajateljicu u predškolskoj ustanovi), to nisam završila, pa bi mi bilo interesantno da možda nastavim tamo.
    Ali kakvi su uslovi, opet, za strance?
    Kakvu dokumentaciju moram podneti i da li bi mi se priznavalo bilo šta iz ove škole?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U Hr možeš boraviti do 90 dana bez dozvole - kao turist. A onda ti treba viza. A to ti je u Hr jedan jako kommliciran postupak, čak i meni iako mi je muž Hrvat. Trebaju ti svakakvi papiri, pa kada misliš da imaš sve opet te zovu pa nešto traže. Osječaš se ko neki kriminalac jer želiš živjeti u Hr. Koma mi je taj dio.

Ja dobijem dozvolu za boravak na temelju toga što mi je muž Hrvat ali ne mogu raditi. Onda bih trebala tražiti radnu vizu a tu je puno teže dobiti, dobiješ je jedino za zanimanja u deficitu. Kao stranac možeš otvoriti firmu, obrt, nema ograničenja. A kada su ti neki raspisi za slobodna radna mjesta, nema za strance, skoro pa uvijek je uvijet hr državljanstvo.

Studij - to bih trebala pitati direktno na fakultet, svaki fakultet ima kvotu za strance, ali je pitanje dali ima fakultet na koji bih išla podpisan sporazum sa fakultetima u tvojo državi - onda je besplatno, ako ne onda se plaća.

Pitaj šta točno te zanima, puno toga naučiš u više od 10g života u Hr.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I dobro, recimo ja budem 90 dana, pa se onda vratim "kući" tj. u Srbiju na 5 dana, pa onda opet mogu u Hr da budem 90 dana? Ili sam nešto pogrešno razumela?
    I ti stvarno tih 10 godina nigde ne radiš? Ili nešto ipak radiš za sebe (da ne kažem na crno) ali ono npr. izrađuješ nakit...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

POzdrav, evo ja sam "stranac" vec 4pune godine. Ovaj dio o boravku 90 dana nisi dobro razumjela. Znaci, budeš tu 90 dana, onda 90 dana moraš u Srbiju, onda opet možeš na 90 dana....
    Nisam upućena oko otvaranja firme, ali supruge Hrvatskih drzavljanja po novom zakonu ne trebaju radnu dozvolu. Došla sam tu 2005.godine i 2006.počela raditi, tada sam trebala samo dozvolu za rad što je bilo samo formalnost da ti u putovnicu upišu da možeš raditi i da oni taj podatak imaju na policiji...
    In love , ne znam zašto tebi nisu dozvolili da radiš. Ako se dobro sjećam, u Zakonu o strancima članak 95. stavak 12 kaže da radnu dozvolu ne trebaju supruznici i djeca Hr drzavljana...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

a da li supružnici u tom slučaju mogu biti nevenčani? I ako mogu, koliko mora trajati ta zajednica? Kako se to dokazuje?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E sad za vanbračnu zajednicu mi nije poznati. Za dobijanje stalnog boravka , potrebno je imati 5 godina privremenog boravka. Evo meni teče ta 5godina i onda tek imam pravo traziti stalni, on se takodjer čeka nekih godinu, nekad i malo vise, kad to dobijem, onda mogu traziti drzavljanstvo a ono se čeka do 3godine. Tako da središ sve papire, treba ti nekakvih 8-10 godina. MOraš čitati zakon, mislim da se nekako priznaje vanbračna zajednica ali je dosta pooštreno, dolazi ti kontrola redovito, i kod susjeda se raspituju. Mislim da sam pročitala da i u slučaju rastave se privremeni boravak može produžiti...

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma, oko posla, mm ima svoju firmu, baš sada radimo na otvaranju web dučana sa dječjom opremom pa mi neki posao nije ni potreban. Uvijek se nadje nešto da i ja radim. Ali mi ne ide staž, a opet to mi i nije bitno.

Za državljanstvo ti je Eta dobro napisala ali meni nije ni u interesu dobiti državljanstvo, ne treba mi. Ja imam svoje - slovensko ( i bolje mi je imati dokumente EU, nego Hr), djeca imaju slo i hr, a jednog dana kada Hr udje u EU mi to neće biti ni bitno.

Nevenćani supružnici - to je malo komplicirano, mi smo se baš radi tih papira vjenćali, bili smo prije zajedno 8g. Piše to negdje u zakonu malo pogledaj.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vanesax, ako imaš mota za ručne radove ili sl onda uvijek možeš nešto raditi i preko ljeta prodavati na štandu, turistima...Ja mislim da ako želiš uvijek možeš nać nešto za raditi, svi bi samo sjedili, pili kave i kukali kakao nema posla .-( A kada tražiš radnika onda nitko neće da radi... Posao će se već nać, problem ti je oko papira, tu se moraš informirati šta i kako. A meni je to puno lakše jer mi je muž Hrvat, pa je čak i meni to komplicirano, tako da stvarno nemam pojma kako bi bilo tebi dobiti papire. Vjerovatno moraš prvo imati posao ili neko garantno pismo, da će te netko u Hr uzdržavati.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Eta, mene to tako podseća na onaj film "Zelena karta"
    Ali, možda to državljanstvo meni i nije neophodno za početak.
    Mogla bih doći i probati, pa ako ide - ide, ako ne -
    Ako nađem nekog muža - super, ako ne - opet dobro. Ne znam šta sad više da mislim. Znam da je komplikovano, ali ako ne probam neću znati, ne? Ono što me muči jeste to što ne znam šta sa svim ovim ovde što imam. Doduše, nemam baš puno, ali i to malo bih morala seliti, a to mi se ne da. Ali da ne idem više u OT.
    Šta sa tim garantnim pismom? Koliko ono zaista ima značaja i u kom slučaju mi pismo pomaže? Recimo da imam nekog ko može da mi ga pošalje.
    Šta je deficitarno od poslova?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

To sa garantnim pismom sam se tako izrazila, tebi bi trebao netko ko ti sa svojom plaćom garantira da će se brinuti za tebe(u slučaju da nemaš posao). Moraš imati zagarantirano neko svotu novca na mjesec a taj čovjek se mora kod javnog bilježnika obavezati da će ti to dat.

Uvijek traže građevinara ali to tebi ne znaći ništa.
    Ma, stvari se lako rasprodaju Ili na kombi pa jih dofuraš.

Ja isto mislim treba probati. Zavisi kako ti je tamo gdje jesi, ako gore ne može onda nemaš šta izgubiti. Samo hrabro

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prvo, moraš podnijeti zahtjev za PRVI privremeni boravak u BG. Kod mene je to islo drugacije jer smo se prvo tu vjencali i onda su se radili dokumenti. Vazno je da imas na koga da trazis taj prvi boravak. Recimo mi smo podnosili za oca i trajalo je vise od godinu dana, i nije dobio. Bez obzira sto obje radimo, imamo smjestaj, primanja, on ima jako dobru mirovinu...to nista nije vrijedilo. Tako da mislim da osim braka ,tesko da ce ti po drugom osnovu odobriti. U zakonu ti stoji, da maloljetna djeca, mogu ici svojim roditeljima, tj. dobiti privremeni boravak kod njih, a roditelji djeci ne mogu, onda sta da ti kazem.
    Imas sve na stranici http://www.mup.hr/47.aspx
    Privremeni boravak Zahtjev za izdavanje odobrenja za PRVI PRIVREMENI BORAVAK podnosi se nadležnoj diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske (članak 48. stavak 1. Zakona).
    Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranac može podnijeti i u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji ako:

• za to postoji ozbiljan humanitarni razlog
    • se traži spajanje obitelji s hrvatskim državljaninom ili azilantom
    • se radi o stipendistu u okviru programa odobrenog od ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja i znanosti
    • ako je svrha boravka rad
    • se radi o strancu koji dolazi zbog znanstvenog istraživanja

Iznimno, zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak u svrhu rada, na temelju radne dozvole, za stranca može podniejti poslodavac istodobno sa zahtjevom za izdavanje radne dozvole (članak 48. stavak 4. Zakona o strancima). Svrhe radi kojih se može odobriti privremeni boravak su:

• spajanje obitelji
    • rad
    • srednjoškolsko obrazovanje i studiranje
    • znanstveno istraživanje
    • humanitarni razlozi

Na tvoje drugo pitanje oko stvari- kod nas je islo ovako- dobijes konacno taj privremeni boravak, onda imas rok od 12 mjeseci da preneses svoje stvari, namjestaj, i sve sto ti je starije od 12mjeseci bez poreza i carine. Napravili smo popis stvari i ovjerili u sudu uz dva svjedoka da je to sve nase....nadjes prevoz, naprave se papiri na izlazu iz zemlje i sa time vozis do najblize carine u mjestu stanovanja. Tamo onda carinici pregledaju ono dal to sve smijes donijeti, i dal je to rabljeno... cista formalnost. i platis samo takse (e sad, mi smo imali kombi sa prikolicom ono veliko, sestra i ja, svaka je platila oko 2000kn bez prevoza). MOraš si izračunati dal ti se to isplati. Ovaj put kad je otac selio, odlucili smo to ne raditi jer stvarno nema smisla.
    MOj savjet je da pokušaš. Ali se naoružaj sa mnogo strpljenja i novca. Dobro prouci SVRHU boravka jer je jako teško, prosto nemoguće samo tako odlučiti preseliti. AKo imaš kakvih pitanja , slobodno pitaj. Nemoj odmah odustati ako te odbiju, kazu da prva tri puta te odbiju pa 4 dobiješ (nepisano pravilo).

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovako slićno ko Eta smo i mi dofurali stvari, platili smo oko 1500 kn. Ali bile so to vrijedne stvari, tipa sušilica, perilica,....pa se isplatilo. Sve ostalo smo ostavili kod mojih ili poklonili.

Pišeš da bih htjela završiti fakultet, možda da se pokušaš upisati pa na temelju toga dobiješ vizu. Neznam, samo kao ideja

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako slićno ko Eta smo i mi dofurali stvari, platili smo oko 1500 kn. Ali bile so to vrijedne stvari, tipa sušilica, perilica,....pa se isplatilo. Sve ostalo smo ostavili kod mojih ili poklonili.

Pišeš da bih htjela završiti fakultet, možda da se pokušaš upisati pa na temelju toga dobiješ vizu. Neznam, samo kao ideja
    Pa tako nekako sam mislila, jer mi je puno bliža ta ideja nego da se udajem Pogotovo za nekoga koga ni ne poznajem. Ali bih uradila i to da nemam drugog rešenja.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Onda hrabro. Imaš u Rijeci Učiteljski fakultet, tamo je odjel za predškolski odgoj, nazovi jih pa se raspitaj. Ako ti treba neka pomoć oko toga, u Ri ti mogu pomoć, slobodno mi javi na pp

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

evo opet podižem. Dakle zanima me kako bih mogla moju jednogodišnju devojčicu dati u jaslice? kakve uslove moram ispuniti kao strankinja?
    I da li bih na osnovu toga što sam npr. studentkinja, a sama odgajam dete mogla dobiti nekakve povalstice u vezi sa upisom i/ili plaćanjem?
    Osim toga, kako bih mogla da dobijem zdravstveno osiguranje za sebe i dete? jel to zavisi isključivo od nekog poslodavca ili mogu imati i nekakvo osnovno osiguranje bez obzira da li radim tu ili ne?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Onda hrabro. Imaš u Rijeci Učiteljski fakultet, tamo je odjel za predškolski odgoj, nazovi jih pa se raspitaj. Ako ti treba neka pomoć oko toga, u Ri ti mogu pomoć, slobodno mi javi na pp
    na žalost, oni nemaju kvotu za strance, tako da studije otpadaju ( a druge varijante baš i nemam)
    Jel imate nekog finog zgodnog prijatelja za ženiti?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Za jaslice neznam . Naši frendovi, obadvoje Francuzi imaju svoju djecu u državnom vrtiću, ali oni obadvoje rade... To stvarno nemam pojma jer nam imaju klinci dvojno državljanstvo.
    A zdravstveno imam ja još uvijek u Sloveniji, tako mi je bolje. U Hr mogu normalno kod dr ali samo ako je nešto hitno. A osigurana sam preko mog muža.
    Mislim da osiguranje dodje 400 kn mjesečno ali nisam 100 posto sigurna.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa Vidi poruku
    na žalost, oni nemaju kvotu za strance, tako da studije otpadaju ( a druge varijante baš i nemam)
    Jel imate nekog finog zgodnog prijatelja za ženiti?
    Dodješ na 3 mjeseca pa možda uloviš nekoga )

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vanesax,što se tiče jaslica koliko znam privilegiju imaju djeca zaposlenih roditelja a sto se tice zdravstvenog osiguranja,ne moras raditi da bi tu imala zdravstveno ali ga moras placati,nekih 400kn,barem moj tata toliko placa a uz to mozes uzeti i dobrovoljno dopunsko osiguranje ( tako ne placas participacije,lijekove, preglede,itd.) a u slucaju da si nadjes onda kao supruga hrvatskog drzavljana imas pravo raditi bez radne dozvole... o tome ako se ne varam ti je eta0703 vise napisala a inace ako imas nekih pitanja i njoj i meni mozes pisati na pp ( sestre smo ) ... iskreno se nadam da ces nekako uspjeti srediti papire al iz iskustva znam da ce biti tesko... Sretno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •