PROBLEM JE SLJEDEĆI
ovako, Roko ima 29 mj. znači 2 i pol god. i govor mu je loš.
jako sam se počela brinuti, možda zato jer ga uspoređujem sa starijim djetetom, kćeri, koja je sa 17 mj pričala u rečenicama, nikada nije imala problema ni sa kojim slovom, od prve sve za 5!
e sada se javljaju sljedeći "problemi "
1) riječnik mu je slab, sastoji se od malo riječi - i to su sve riječi tipa, mama, tata, ea(lea), nona, dida......kompliciranije riječi nema šanse da izgovori
2) razumije doslovce sve što mu kažem, ali kada ga zamolim reci tu i tu riječ on neče pa neče, moram ga nagovarati i tada je izgovori ali je skrati što je više moguće npr. čokolada (lada), auto (avto)
3) za veći broj riječi ispušta zvukove- za auto je još tu i tamo brmbrm, pas je vau vau, do nedavno je za piti govorio - ja ću c c , za koščicu kr, kr, za soliti je pokazivao prstima kako se soli i to mi je znak da mu treba soli
4) još nikada, ali nikada nije izgovorio svoje ime, niti pokazuje naznake da želi, znači on razumije i zna da se zove roko, ali ako ga pitate kako se zove, neka kaže svoje ime - nema teorije - pokušavam ga navuči pričama, tipa maca ili pas ili bager se zove isto Roko, ali neće da izgovori niti slova, dok ako ga pitam kako se zove mama ili tata, on će reći, mama ma i tata da, kaže prva 2 slova ali kaže
uglavnom da ne duljim, već sam uistinu zabrinuta i spremam se pedijatrici pa da vidimo.
teta u jaslicama kaže da njoj to nije zabrinjavajuče, ali eto ne znam, možda ja pretjerujem.
molim vas da mi kažete svoje mišljenje kako postupiti!
neće škoditi da odete kod logopeda..čisto da netko napravi uvid...ali mislim dok god on sve to razumije da će to biti ok...možda treba samo mali još korak k propričavanju...
po meni,on je u sporijoj grupi govornika,ali ako će nastaviti dobivati dovoljno jezičnih poticaja i ako će se raditi s njim sve se stigne.ne bi bilo loše da sa 3 godine odeš na provjeru govora (preporučam ilonu posokhovu) sada je možda još rano.
ovo je meni logoped napisao za dijete od 2.9 godina Zabrinutost u ovoj dobi opravdana je samo kada dijete doista ima izuzetno ograničen vokabular, jedva slaže rečenice i ima psihomotoričkih teškoća.Ako Vas problemi ne zabrinjavaju osobito, vjerojatno nema potrebe prolaziti kroz postupke. U tom slučaju običan logopedski pregled bit će dovoljan. Ako osjećate da su poteškoće ozbiljnije, preporučila bih pravu službenu procjenu u dobi od 3 godine.
Što se tiče izgovora, u dobi do 3,5-4 godine ne može se reći da dijete ima poremećaj izgovora jer se do te dobi glasovi tek formiraju i "bruse". Zabrinutost u ovako ranoj dobi dolazi u obzir samo ako dijete ima neke motoričke smetnje ili pareze jezika (to nije baš čest slučaj i to se vidi kad gledate djetetu u usta). Ako toga nema, pričekajte da se glasovi oblikuju do 3,5 godine. Ako pod "izgovorom" podrazumijevate opću nerazgovjetnost govora, poželjno je vidjeti o čemu se radi.