ma jasno je meni da svatko ima pravo na svoj glazbeni ukus,ali nikako ne shvaćam toliki broj (mladih)ljudi koji sve više konzumira i popularizira cajke..jedem ćevap s mnogo luka i čoban tjera ovčice...
što vi mislite??
ma jasno je meni da svatko ima pravo na svoj glazbeni ukus,ali nikako ne shvaćam toliki broj (mladih)ljudi koji sve više konzumira i popularizira cajke..jedem ćevap s mnogo luka i čoban tjera ovčice...
što vi mislite??
srećom nisam bliska s ljubiteljima cajki pa to ne moram slušati npr. u autu, na rođendanu i slično. zato me uopće ne smeta, svatko ima svoj ukus i sve dok je daleko od mojih ušiju meni nije važno.
nek vi znate kako je meni u životu,odmah mi je lakšealeksandra70vanja prvotno napisa
Meni baš i nije previše draga ta pošast od turbo folka, ali je to zadnja stvar na mom spisku stvari koje mi smetaju.
Zato se time previše ne opterećujem. Možda mi jednog dana dopre iz dječje sobe nešto od tih "umilnih" zvukova, ali to je samo glazba. I u ozbiljnoj glazbi ima neozbiljnih kompozicija od kojih bi slavni klasici čupali kosu sa glave, ali sto ljudi, sto ukusa.
Tereza u jednoj "umnoj" pjesmi pjeva "...oblaci bijeli što plove, susrete donose nove...", ali to je Tereza, a ona nije cajka.
Samo nek pjevaju dok god zlo ne misle.![]()
ne slušam ih, nemam protiv onih koji ih slušaju niš a ćevape baš volim i to s puno luka i kakve veze imaju ćevapi s tim?ivila prvotno napisa
![]()
Dobri su ćevapi, ali cajke ne volem.
Da se korigiram - ne slušam.
Klasika je samom riječju - klasika!
Forever.
Makar Bachove fuge bile zadnje smeće njegova doba!
Za mene su i vertikala i horizontala glazbene umjetnosti.
Ipak, neka si svi odabiru svoje vertikale i horizontale.
Ne sudim, ali imam svoj izbor.
točno je da je nastala poplava tih nekih božesačuvaj melosa i pravaca, ali nekako mislim da ne treba preveliku pažnju tome pridavati... što više nešto pljuješ to mu daješ veći prostor. pa nek sluša svatko ono što voli, ako mu je ćeif! ne možemo očekivati da je cijeli svijet po našim mjerilima i da svi zadovolje naše osobne kriterije, zar ne?
Iskreno se nadam da mi djeca neće slušati to. Onda bi znala da sam skroz fulala u tom aspektu odgoja jer ih od rođenja navikavam na glazbu (koja je meni jako važna a njihovom ćaći je i posao) a po mom mišljenju to nije glazba. Je ali toliko jadna da nije vrijedna slušanja. Baš sam nekidan pričala o tome sa svojom materom. Pa ja ne mogu vjerovati da se hrpe mladih ljudi skupljaju po tim koncertima i svršavaju na te melodije.
mi tu vrste muzike ne volimo i nismo je nikad slušali.
naši, gotovo svi jako dobri frendovi, s kojima se družimo slušaju cajke. na početku nam je to bilo prestrašno kad smo dolazili k njima, tak da smo mm i ja koji put otišli ranije s fešte jel više to nismo mogli podnijeti. s vremenom smo se "istrenirali" da to uopće više ne čujemo, tako da su se druženja i dalje nastavila, doduše rijeđe (ali zbog nekih dr. stvari). klinci im isto znaju sve od riječi do riječi i imaju ih u mobu.
mojima, odnosno F (ima 10 g.) isto ta vrsta muzike ide na živce. njemu se sviđaju prljavci, parni valjak i sl.
e sad, kad smo kod nas sluša se ili domaća ili strana muzika. oni (frendovi)vole i to i isto znaju sve riječi.
ne bi voljela da mi klici to slušaju i da posjećuju te klubove, al ko bude mene pitao.
nema dugo, je u isto društvo došla jedan "stara" frendica s mužem i pitala me kak izdržimo, ja joj velim: budete se isključili, još par puta kad dođete, kao i mi.
Neka svatko sluša što mu se hoće.
Ja ne slušam cajke, ali brate i U2 su meni totalno bezveze i smiješna mi je bila opća pomama za njima...tako da...jelte, o ukusima se ne raspravlja.
Dok sve ostaje na muzici meni ništa ne smeta!
Nevjerojatno mi je da u istu rečenicu stavljaš cajke i U2. Ono, skroz nevjerojatno. Može se vrijeđat tko hoće ali cajke su sra..nje, ja to ne svrstavam niti među muziku. To je smeće. Nek drugi slušaju što hoće (po mogućnosti dalje od mene jer ih jednostavno ne mogu čuti), ja sam vjerna nečem drugom. A U2 tu svjetski bend, čitav svijet ga sluša (ja osobno ne). Možda zato što stvaraju kvalitetnu glazbu? Može li itko reći da su cajke kvalitetna glazba? Da je nekakva Karleuša ili kako li se već zove obogatila na račun odličnog glasa i zvuka ili na račun cica i sl što servira na svojim koncertima? Halida Bešlića ne volim ali njega opet ne mogu svrstati u isti koš sa onom gore spomenutom. Taj bar zna pjevati
ne volim cajke
meni su sve te melodije iste samo s drugim riječemakoje su božesačuvaj
![]()
fascinantno mi je kako ljudi koji ih slušaju imaju hebenu potrebu ofrljiti na najjače tak da se čuju u krugu od 2 km. Najgore mi je kad u 3h ujutro tip stoji na semaforu sa spuštenim prozorima a iz auta piče cajke ( i onda probudi i mene i klince).
Iskreno, meni je to nepojmljivo. Ne znam, u moje mlađahno doba (80-te) mladi to nisu slušali. Nekaj drugo se slušalo...
Naravno, svatko ima pravo na svoj ukus i o tome se ne raspravlja, ali meni je to svejedno :zbljuuuuuv:. Kad čujem nekog srednjoškolca u vlaku da to sluša, ono, dođe mi da mu kažem da to stiša, da me ne maltretira...
veliki x
mozete me sad zadaviti, ali meni je epidemija cajki slag na torti proseljacivanja lijepe nam nase. haug.
nema fuqin sanse da bih boravila u prostoriji u kojoj sviraju, jer glazbu koja me okruzuje jednostavno ne mogu iskljuciti.
@ disciplina - tema je skroz dobra. mozda ti ne kuzis nasu iznenadjenost i zgrazanje ako ti stvarno turbo folk rules
Potpisujem i lolu i Pinky i Teddy!
Nikoga nije briga tko što sluša, ali je očito tko sluša cajke. Kao da cijeli svijet mora čuti da oni to slušaju. Svima to moraju dati do znanja.
Ja nikoga po cesti ne maltretiram svojim izborom na mp3...ili u vožnji u autu.
I nekada su bili narodnjaci, ali to meni nema veze s ovim danas.
Ii što se sam teme tiče, pa povezana je s roditeljstvom, kao što sam rekla, trudit ću se kao i do sada da djecu naučim da je to nešto što ipak ne bi trebali slušati. Mene bi iskreno stvarno bilo sramota!
Posljednje uređivanje od ana.m : 29.01.2010. at 07:30
ajd pretpostavit ću da nisi otvorila moj link pa zato ovaj komentar!!
Ne volim narodnjake i cajke,i nikad nisam! Ali ne vidim ni razlog da netko dođe i napiše ja ne podnosim cajke, kako vi...? ono.. libo me ko što sluša..
ja volim slušat Ramba i njegov izričaj mi je jako drag.. a kad kažem npr. svom prijatelju koji voli Thompsona da je Rambo svjeski megacar on se zgraža jer to nije "domaće"
u njegovim očima sve što nam rodna gruda nije iznjedrila ne prolazi!!! Kad sam išla na Balaševića rekao mi je da sam četnikuša
eto.. meni na to ova tema liči! Ajmo se smijat Balkancima jer smo mi Rvati! Bah..
Xaleksandra70vanja prvotno napisa
uopće ne kužim zašto netko ima potrebu otvorit ovakvu temu? :?
ajmo se svi masovno zgražavat...
prijedlog za iduću temu: epidemija slip gaća? fuuuj!
Ja sam odrasla uz cajke i volim ih.
Nikada ih ne frljim na najjace i ne slusam ih kada mi je muz doma jer ih on ne voli.
S druge strane volim i Vangelisa i Enyu i irsku glazbu.
Zasto bi nekome smetao moj izbor glazbe, jesam li zato manje vrijedna ili losija osoba u necijim ocima? :?
Kako neko rece o ukusima se ne raspravlja![]()
Meni osobno smeta bilo kakva glazba iz necijih slusalica u javnom prijevozu, ako vec imaju slusalice na usima trebali bi ton prilagoditi samo svojim usima.lola_34 prvotno napisa
Kako uopce tu buku mogu podnjeti jer ako mi to cujemo tako jako, koliko to glasno zvuci u njihovim bubnjicima :shock:
naravno, o ukusima se ne raspravlja, različitosti se privlače i slične floskule prolaze samo kod onih koji ih mogu i upotrijebiti kod sebe.
muž ti ne voli cajke, a ti - da? neću ni pitati voli li tebe muž, kao i ti njega, jer bi odgovor možda i bio iznenađujući. no, ako se uzme u obzir činjenica da se različitosti privlače, onda...
veliš, u taj koš ide i vangelis, enya...
piješ li možda kavu sa šlagom i natrenom?
nemoj uzeti osobno... ne poznajem te, no nisam izdržao.
![]()
nejasno je kako netko može voljeti cajke i vangelisa. nejasno je kako panker može voljeti nekoga tko sluša cajke, a sve to pod parolom "različitosti se privlače" ili "o ukusima se ne raspravlja".
jesam li (imalo) jasniji?
pa, ne znam privlače li se različitosti, ali bojim se da bismo tako mogli otići u puko generaliziranje.
mislim da se cajkoljupci i pankoljupci itekako mogu voljeti, ako uz jedno, odnosno drugo, ne ide i sav onaj folklor na koji smo navikli da ide uz pankere, odnosno cajke.
Osobno ne druzim se bas s ljudima koji nekog procjenjuju po glazbi koju voli i slusa, shodno tome moj muz je takodjer osoba koja ne procjenjuje nekoga po glazbenom ukusu.
Nas nije spojio glazbeni ukus nego nesto puno vise, a da smo razliciti - naravno da jesmo, zajedno smo skoro 10 godina i jos uvijek znamo jedan drugoga iznenaditi necime
Kava s natrenom i slagom? Koji je smisao toga? Mozda ju netko i pije, ali samo zato sto vise voli natren od secera, bez obzira na neku mozebitnu korist od nekonzumacije bijelog secera.
Ja osobno pijem cistu bez secera jer sam dijabeticar ako ti to sto znaci, mozda me bolje upoznas s tom cinjenicom
Suma sumarum, ako je tebi nesto "nejasno" (kako si sam naveo) ne znaci da je to nemoguce.
Svatko procjenjuje ljude na svoj nacin (na kraju krajeva svi smo mi razliciti).
Ti si odlucio nekoga procjeniti po vrsti glazbe koju slusa i sklon si generalizaciji, netko drugi to radi na potpuno drugi nacin.
Ja nisam cajksica, ja volim poslusati folk i turbo folk, to je glazba koja mi pase ali ona ne odredjuje TKO sam.
Postoje mnoge druge stvari koje covjeka cine osobom kakva je, izbor glazbe je tu najmanje bitna stvar.![]()
@marsupilami
ni ja se ne družim sa ljudima koji nekog procjenjuju prema glazbi, ali vjeruj mi, sigurno ti ne bi bilo ugodno sjediti 8 sati dnevno (pa to je jedna polovica aktivnog dana!) kraj nekoga kome se cd uređaj nikako ne kvari vrteći cd od no means no, einsturzende neubauten, suze liju plave oči i sl. ne kažem, svi smo mi kravi ispod kože, svi jedemo, pijemo, hladno nam je, gledamo da što više mesa u juhi imamo, klince tetošimo, no hajmo sad do jaj(nik)a: kakav svjetonazor može uliti u dijete - slađa i njena vilozovija uglazbljena za razliku od oplemenjujućeg - yammata?
bio sam svojedobno kod jedne žene koja odgaja dvije curice. imale su tada kojih 12ak godina (sad imaju 19-20). cajke, neprofinjenost, kič, ma sve ježeće je vrištalo iz njihhovog životnog prostora. mlatile su se koja je zaljubljena u kojeg dečka i u kojem klubu koji igra nogomet. sad jedna od te dvije izašla na duplerici, a spika joj je ista: zgrabiti što boljeg nogometaša.
dakle, sve to ide u isti koš: cajke, lifestyle, svjetonazor, afiniteti pa i obrazovanje.
ako nekome i dalje nije jasno što sam htio ovim gore iako sam se potrudio biti što slikovitiji, moguće da sam ipak pretjerano nejasan, no ne nužno i u krivu.
eto, malo sam filozofirao, no to doista jest tako.
sad se pak nameće (da ne budemo forum off): kako će dvoje ljudi totalno drugačijeg svjetonazora i ostalih bitnih elemenata - oformiti čovjeka?
Kao sto sam vec u ovoj temi napisala, to nema veze s izborom glazbe nego nekulturom.
Ako sam ja u drustvu nekoga tko ne voli slusati folk, necu ga slusati.
Isto tako ako sam u drustvu nekoga tko je lud za technom ocekujem da, ako ga vec mora slusati, neka stavi slusalice na usi jer ja to NE MOGU slusati.
Ne smeta meni osoba nego glazba, ono sto ne volim onda ni ne mogu slusati, titra mi po zivcima
Ako sam u mjesovitom drustvu (da da i to postoji) onda slusamo Antenu Zagreb, za svakoga po nesto
Hocu reci, ako se ljudi medjusobno postuju sve je moguce.
Zasto se nebi druzili, zasto se nebi voljeli, zasto?
Pa ne vrti se svijet oko glazbe, zasto osobe koje ne slusaju istu glazbu ne bi imale teme za razgovor?
Iskreno, ja skoro nikda ne razgovaram o glazbi u svom drustvu, imamo previse zivotno vaznih tema o kojima mozemo razgovarati.![]()
Pa, bilo je i gorih i nepotrebnijih tema od ovedisciplina prvotno napisa
.
Ako imaš kaj javiš se, ako ne, ne javljaš se. Jednostavno.
U "ono vrijeme" šund se oporezivao. Nije da ga nije bilo.... joooj, kad se samo sjetim čega je sve bio... legende tipa "Otišo si, sarmu probo nisi" ili "Otišla si, ostavila dete, suzama sam lepio tapete"...
Bilo je toga. Ima i danas. Moj mlađi dođe s rođendana i pjeva takve stvari, pa još traži ujaka da mu nađe na internetu jer mama i tata neće. Ovaj je to i učinioa ja sam nakon kraćeg razmišljanja popustila i dala cd u promet. Rezultat: poslušao ga je JEDNOM, rekao "Da, to je sviralo na rođendanu" i nikad više nije posegnuo za time.
Ne možemo se boriti protiv toga. Ne mislim baš da i trebamo... Treba djecu okružiti drugim stvarima, pa će uočiti razliku i s vremenom birati bolje.
Ma, da, ma niti ja ne vjerujem u zabrane. Dapače, mislim da to što danas mlađarija toliko sluša narodnjake upravo i jest rezultat toga da se 90-tih nigdje u medijima nije mogao čuti nikakav narodnjak, i sad je to, naravno, ekspandiralo u drugom smjeru.Peterlin prvotno napisa
Tako da - za zabrane nisam, one neće donijeti ništa dobrog, samo se nadam da moji to neće slušati.
Ja stvarno ne podnosim, ali nikako ne podnosim te cajke...
Meni je to prestrašno!
Da se razmemo, nemam ništ protiv onih koji to slušaju, ali što dalje od mene.
Meni to jednostavno stvara nekakvu strašnu jezu.
I ne bih bila sretna da čujem da moja djeca "to" slušaju.
Ponajprije zato jer to nije nešto što smo ih mi doma naučili.
Bome, meni su lupali po podu i nazivali me i zbog Beethovena i zbog Mozarta![]()
ne volim cajke... sevdah mi odgovara... mm ne razumije razliku - on sluša svašta...
ja ne mogu prožvakat cajke i ove neke techno - house i sl. zvukove ... i schopenhauera (on je baš skladao stvari koje su atak na moj jadni nervni sustav - gore od cajki)...
ostalo od mozarta do nirvane i metallice....
Oooo, znam kak to ide s lupanjem usred noći. Vrsta buke nije važna. Mogla bi biti i najbolja muzika. Ja sam lupala po vratima susjedima dok su se mlatili i urlikali, pa su nas probudili skup s djecom i nisu prestali satima (netko iz zgrade je pozvao policiju prije nas). Ali to je drugi topic... kulturi stanovanja, buci, neciviliziranom ponašanju.
Kaj se tiče cajki, dragi moji - svaka roba ima kupca, kao i nezdrava hrana i ekološki neprihvatljivi proizvodi itd... Moglo se s tim lijepo zaraditi (a vjerojatno i danas) i to je jedini razlog zašto toga toliko ima. A pravo je licemjerje kad se ljudi javno zgražaju nad takvom vrstom muzike, a ondak vikendom opale tulum uz pijaču i oderi do jutra...
Mi se trudimo djecu učiti (Mozart, Čajkovski, Vivaldi - barem kroz Bulajine glazbene igre) i oni to prihvaćaju. Učimo ih i odabirom glazbe koju slušamo (nije važno, ima svega...). Ne vodim brigu o tome što drugi ljudi slušaju, kao što ne vodim brigu o tome što jedu i kako se oblače. Ne možemo (ni trebamo) mijenjati druge, trebamo brinuti o sebi i odgajati svoju djecu. Nikad nisam djeci rekla za tu glazbu "fuuuuj" ali sam rekla "čuj, nije mi to baš nešto" kad je mlađi sin počeo pjevati "Eh što volem miris kamiJona" (naučilo dijete od drugih u vrtiću) pa je uskoro prestao s tim.
Formiranju glazbenog ukusa moje djece nenamjerno je pripomogao mali Cigo (ispravno bi bilo napisati "mladi pripadnik zajednice Roma") s harmonikom koji je sat vremena derao narodnjake ispod zgrade i nije otišao sve dok mu nismo bacili noFce... Djeca su sama zaključila da im se takva glazba i te pjesme ne sviđaju i amen.
Ak ih ne probude petarde za NG, neće ni Sinatra.
Probaj se staviti u moju situaciju, živim na 4. katu i do 4. kata se baš toliko jako da ti para uši ne čuje. Pogotovo ne da mi probudi djecu (ne msilim na susjeda ispod sebe, nego na lokal u zgradi i aute koji se skupljaju oko zgrade).
Dakle narodnjački lokal, ponekad se jako dobro čuje što slušaju do 1 u noći. Nije to jako glasno (do 4. kata, ne želim znati kako je onima koji su na prvom i na toj su strani zgrade). I nikada mi to nije budilo djecu, ali me taj zvuk očajno iritira!
Dakle ja od toga ne volim čuti ni mrvu, ali baš ni mrvu. A u narodnjački klub bi ušla jedino za neku veeeeeeliku lovu!
I ne kužim zakaj ovdje ima vas nekih koji ne možete shvatiti da ima ljudi kojima je takva muzika nešto strašno i očajno??
A činjenica je da je sveprisutna, puno previše!
I jos ana.m jezis se od cajki al bi za velike pare, sto?
Poslala djeci poruku da je to fuj al ak plate.. Sve moze..
Divno!
miljacka rules....
ajde, nemojte tako oštro... pa to je samo muzika....
Ja se dobro nasmijah na ovu temu... došla vidjet novi forum, kad ono sve po starom
Ja se u principu slažem s Anom, ne podnosim turbo folk, ma nikako, nikako. Iako, meni je kvaliteta onoga što slušam apsolutno nevezana za to čiji je to melos. Ali šund ne podnosim. Al gle, mi smo svi visili pred Riječkom i bili "prokleti alternativci" tako da u Rijeci je i u tom smislu postojalo jednoumlje. Svi smo nosili starke i marte i bili "isti". Možda danas to "biti isti, dio ekipe" znači slušati narodnjake.Možda se i to promijeni, kao i sve ostalo (dok moja djeca odrastu) Disc![]()
Tebi je nevjerojatno, meni nije!
Meni je zaista svejedno radi li se o svjetskom brendu, može biti brend tisuću puta, meni je potpuno jednako kao i bilo koja druga vrsta muzike koju ne volim.
O ukusima se ne raspravlja kao što sam već rekla, a i kvaliteta je stvar percepcije ovdje.
Ja koja ne poznajem pjesme U2-a svaku posebno, imam osjećaj da su sve jednake ili bar slične, ukalupljene jednako kao i Huljićevi pjesmuljci (sad se opet može netko zgražati, ali ja doista iskreno kažem svoj dojam). Meni je to čista komercijala, kvalitetu ne nalazim. Ali to sam ja, ona koja ne voli U2, no itekako poštujem da su mnogima oni pojam kvalitetne muzike. Valjda je kod muzike pojedincu teško prepozbati kvalitetu u nečemu što se njemu osobno ne sviđa, ja bar tako pretpostavljam.
Jednostavno, ne vidim mjesta nikakvom čuđenju, raličiti smo, različito mislimo i volimo, pa i slušamo, ja se u tuđe ukuse ne diram, pogotovo ako mene direktno ne ometaju u mom životu.
I btw, nema potrebe da se ovo sad pretvori u raspravu o U2 i usporedbama...meni je to samo poslužilo kao primjer da ilustriram svoje mišljenje.
Uz dužno poštovanje svim ljubiteljima U2-a.
ria šta si se ti dovezala jutua
nego, meni jedno nije jasno, zašto vam pobogu smeta glazba iz slušalica? neka djeca slušaju pa i mi smo nekada nosali walkmane, a ja i danas vrlo često imam slušalice u uhu.
da dodam još nešto. neznam koliko vas sluša LET 3 i koliko vas je čulo stvar "dijete u vremenu" . koliko vas zna da je tu pjesmu otpjevao Šaban Šaulić prije xy godina.
ako niste, poslušajte tu stvar pa ćete vidjeti koliko zapravo neka "cajka" može biti dobra u drugačijem aranžmanu.