Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 144 od 144

Tema: epidemija istočnjačkog melosa

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo, vidim da Miroslav Ilić ima koncert u Zagrebu... išla sam na You Tube vidjeti što on pjeva jer ime jako dobro poznajem.
    I ispade da znam skoro sve naslove.
    (eto ti ljetovanja po Bosni)!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tako sam ja išla za ovog Halida koji nije cajka ..khm.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali pretpostavljam da ti NISI znala naslove, za razliku od mene

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Na stranu sve, pitam se odakle mlađoj generaciji nagon za slušanjem novokomponirane glazbe; niti su uz to rasli niti se može zalomiti na nekoj od zagrebačkih radio stanica (govorim o zagrebačkoj mladeži, ne znam kako je u drugim gradovima).
    Ovo se i ja pitam.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Miroslav Ilić i Lepa Brena-Jedan dan života.
    Ali mi smo generacija koja je uz to rasla, pa opet ne slušamo takvu muziku, bar ja ne.
    Ali daleko je to ovih sada nardonjaka. To je meni jedna zapravo baš lijepa pjesma.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ni ja ne shvaćam

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Apri, evo spominju neku diskoteku Pasha (nekad se zvalo Od sumraka do zore)

evo ima citava tema "Gdje na narodnjake u ZG" (aaaa oplakah, gdje su mi smajliji)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ama ne mogu da ubacim link. ima cijeli spisak.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se dakle sa priličnom sigurnošću sjećam kako je moja profesorica iz engleskog u osnovnoj školi komentirala da taj Miroslav Ilić dolazi u Zagreb, i da će imati koncert, i kako je njoj neshvatljivo i nepojmljivo da će neke njene prijateljice ići na taj koncert i još da govore kako je taj Miroslav sladak. A to je, pazite, bilo pred 25-30 godina.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa Vidi poruku
    ama ne mogu da ubacim link. ima cijeli spisak.
    Nadam se da je Ludnica na popisu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se dakle sa priličnom sigurnošću sjećam kako je moja profesorica iz engleskog u osnovnoj školi komentirala da taj Miroslav Ilić dolazi u Zagreb, i da će imati koncert, i kako je njoj neshvatljivo i nepojmljivo da će neke njene prijateljice ići na taj koncert i još da govore kako je taj Miroslav sladak. A to je, pazite, bilo pred 25-30 godina.
    hahahahahahahahahahahha

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

Ne slušam tu mjuzu, ali se sjećam kad je Brena punila splitske Gripe, pred slično godina. I valjda bi ih i opet napunila, da nije bilo one neke dojave o bombi pred par godina valjda.

Klincima je valjda baš to bunt i fora - što to starci ne slušaju i nema ga na TV-u. Ko bi znao. I ja sam u čudu. Koliko znam, ima neki radio koji se hvata i u ZG-u... jel' radio Moslavina ili tako nešto?

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam odrasla uz cajke i volim ih.
    Nikada ih ne frljim na najjace i ne slusam ih kada mi je muz doma jer ih on ne voli.
    S druge strane volim i Vangelisa i Enyu i irsku glazbu.
    :shock:
    naravno, o ukusima se ne raspravlja, različitosti se privlače i slične floskule prolaze samo kod onih koji ih mogu i upotrijebiti kod sebe.
    muž ti ne voli cajke, a ti - da? neću ni pitati voli li tebe muž, kao i ti njega, jer bi odgovor možda i bio iznenađujući. no, ako se uzme u obzir činjenica da se različitosti privlače, onda...
    veliš, u taj koš ide i vangelis, enya...
    piješ li možda kavu sa šlagom i natrenom?
    nemoj uzeti osobno... ne poznajem te, no nisam izdržao.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Andro-gen prvotno napisa Vidi poruku
    naravno, o ukusima se ne raspravlja, različitosti se privlače i slične floskule prolaze samo kod onih koji ih mogu i upotrijebiti kod sebe.
    muž ti ne voli cajke, a ti - da? neću ni pitati voli li tebe muž, kao i ti njega, jer bi odgovor možda i bio iznenađujući. no, ako se uzme u obzir činjenica da se različitosti privlače, onda...
    pretpostavljam da ti znaš što si htio reći, jer ja,... pod milim Bogom... ništa razumjela nisam :undecided:

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nejasno je kako netko može voljeti cajke i vangelisa. nejasno je kako panker može voljeti nekoga tko sluša cajke, a sve to pod parolom "različitosti se privlače" ili "o ukusima se ne raspravlja".
    jesam li (imalo) jasniji?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, ne znam privlače li se različitosti, ali bojim se da bismo tako mogli otići u puko generaliziranje.
    mislim da se cajkoljupci i pankoljupci itekako mogu voljeti, ako uz jedno, odnosno drugo, ne ide i sav onaj folklor na koji smo navikli da ide uz pankere, odnosno cajke.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne mogu se voljeti. stvar slušanja glazbe je nešto puno više od voljenja plave ili smeđe boje, forda ili volkswagena i sl. to ocrtava osobu, životni stav, pogled na život, vrijednosti i koješta.
    zato mi je totalno nejasno kako to misliš da se pankoljupci i cajkoljupci mogu voljeti. kako se mogu poštovati, kritizirati, polemizirati? ne, definitivno nisam klinac pa da ne razumijem ljubav skinsa i pankera, no ovo je nešto puno dublje.
    dapače, fundamentalno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mogu reći samo da jesi klinac. Ili glazbenik. Svima drugima je u "raljama" života glazba milijuniprva stvar.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

X

(a obzirom da je MM glazbenik, a ne bi ovako nešto napisao onda khm khm )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Androgen, razumijem da ne misliš na puko slušanje glazbe, nego ne cijeli weltanschauung.
    Ipak mislim kako je to moralo ostati negdje u mlađim godinama (generacija smo).
    Iskreno mislim kako i pankeri i cajke mogu jednako cijeniti iste životne vrijednosti (a to je ono što nas održava u braku i vezi), čak i ako će jedno podići ruke u ritmu "Mile voli disko, disko", a drugo skakati pogo.
    Jer, osim te dvije ekspresije, puno je toga između. I okolo.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ja mogu reći samo da jesi klinac. Ili glazbenik. Svima drugima je u "raljama" života glazba milijuniprva stvar.

ok krumpiriću, niti sam klinac, niti sam glazbenik, no savjetujem ti prije ovakvih prosudbi da pretreseš stvari ispočetka. pitanje nije uopće ni nije bilo stavljeno u odnos sa nekim životnim bitnostima i ono jest, kako sam i napisao među recima, egal sa nekim fundus stvarima tipa pristojnost, odgoj, estetika i blabla koje puno prije života dolaze.
    naravno, u životnom žrvnju ovo je toliko sporedno, da čak ne vrijedi ni prosuti ovoliko teksta na ovakvu temu.
    vjeruj mi, više me boli da li mi je mala kakila dobro ili loše, jel podrignula kako spada, kako je završio nasdaq jučer, jel' susjed opet stavio smeće u stubištu i sl. nego tamburanje, zvalo se ono turbo folk ili new age.
    eto...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Andro, nemoj se povući... meni se baš sviđa smjer kojim je tema krenula i tek sada se pretvara u topic za ovaj podforum.

Briga me tko što sluša, ali međusobna podnošljivost, snošljivost, komunikacija između jedne i druge subkulture... to je stvarno vrijedno razgovora.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvar slušanja glazbe je nešto puno više od voljenja plave ili smeđe boje, forda ili volkswagena i sl. to ocrtava osobu, životni stav, pogled na život, vrijednosti i koješta.
    Totalni potpis!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Osobno ne druzim se bas s ljudima koji nekog procjenjuju po glazbi koju voli i slusa, shodno tome moj muz je takodjer osoba koja ne procjenjuje nekoga po glazbenom ukusu.
    Nas nije spojio glazbeni ukus nego nesto puno vise, a da smo razliciti - naravno da jesmo, zajedno smo skoro 10 godina i jos uvijek znamo jedan drugoga iznenaditi necime

Kava s natrenom i slagom? Koji je smisao toga? Mozda ju netko i pije, ali samo zato sto vise voli natren od secera, bez obzira na neku mozebitnu korist od nekonzumacije bijelog secera.
    Ja osobno pijem cistu bez secera jer sam dijabeticar ako ti to sto znaci, mozda me bolje upoznas s tom cinjenicom

Suma sumarum, ako je tebi nesto "nejasno" (kako si sam naveo) ne znaci da je to nemoguce.
    Svatko procjenjuje ljude na svoj nacin (na kraju krajeva svi smo mi razliciti).
    Ti si odlucio nekoga procjeniti po vrsti glazbe koju slusa i sklon si generalizaciji, netko drugi to radi na potpuno drugi nacin.

Ja nisam cajksica, ja volim poslusati folk i turbo folk, to je glazba koja mi pase ali ona ne odredjuje TKO sam.
    Postoje mnoge druge stvari koje covjeka cine osobom kakva je, izbor glazbe je tu najmanje bitna stvar.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

@marsupilami

ni ja se ne družim sa ljudima koji nekog procjenjuju prema glazbi, ali vjeruj mi, sigurno ti ne bi bilo ugodno sjediti 8 sati dnevno (pa to je jedna polovica aktivnog dana!) kraj nekoga kome se cd uređaj nikako ne kvari vrteći cd od no means no, einsturzende neubauten, suze liju plave oči i sl. ne kažem, svi smo mi kravi ispod kože, svi jedemo, pijemo, hladno nam je, gledamo da što više mesa u juhi imamo, klince tetošimo, no hajmo sad do jaj(nik)a: kakav svjetonazor može uliti u dijete - slađa i njena vilozovija uglazbljena za razliku od oplemenjujućeg - yammata?

bio sam svojedobno kod jedne žene koja odgaja dvije curice. imale su tada kojih 12ak godina (sad imaju 19-20). cajke, neprofinjenost, kič, ma sve ježeće je vrištalo iz njihhovog životnog prostora. mlatile su se koja je zaljubljena u kojeg dečka i u kojem klubu koji igra nogomet. sad jedna od te dvije izašla na duplerici, a spika joj je ista: zgrabiti što boljeg nogometaša.
    dakle, sve to ide u isti koš: cajke, lifestyle, svjetonazor, afiniteti pa i obrazovanje.
    ako nekome i dalje nije jasno što sam htio ovim gore iako sam se potrudio biti što slikovitiji, moguće da sam ipak pretjerano nejasan, no ne nužno i u krivu.
    eto, malo sam filozofirao, no to doista jest tako.
    sad se pak nameće (da ne budemo forum off): kako će dvoje ljudi totalno drugačijeg svjetonazora i ostalih bitnih elemenata - oformiti čovjeka?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nekim ljudima glazba određuje tko su. I nekim ljudimaa je muzika važna u životu. Ne mislim samo na glazbenike.
    Recimo, ajde zamisli bikera kak sluša cajke. Onda vjerojatno ne bi bio biker. A i teško da bi neki biker imao za ženu neku koja hodočasti po npr. Ludnici. Valjda je andro na to mislio.
    I to što se sluša je možda presudnije među mlađom populacijom.
    Recimo, nije bilo šanse da ja hodam s nekim punkeromm jer nisam bila u takvom društvu, nisam se upoznavala s punkerima. Oni su imali svoja mjesta za izlazak a ja sam izlazila na neka druga mjesta.
    Naravno da ima brakova gdje se ukusi totalno razlikuju, ali manje česta pojava.
    Bar se meni tako čini. To nema po meni veze baš s time koliko su osobe po karakteru slične...
    E jesam sada svega nadrobila.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ana, ako hoćeš i ako imaš dobar želudac, dam ti ja adresu di možeš otiići i gledat kako prekaljeni bikeri slušaju cajke i razvaljuju na njih ...looool...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i dalje mislim da živote jako malo odraslih ljudi određuje glazba (ako im je daleko od struke) i pripadnost nekoj subkulturi

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa Vidi poruku
    Ana, ako hoćeš i ako imaš dobar želudac, dam ti ja adresu di možeš otiići i gledat kako prekaljeni bikeri slušaju cajke i razvaljuju na njih ...looool...
    Uf, nemam iskrena da ti budem...
    A i poprilično bih se razočarala da to vidim

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

@marsupilami

ni ja se ne družim sa ljudima koji nekog procjenjuju prema glazbi, ali vjeruj mi, sigurno ti ne bi bilo ugodno sjediti 8 sati dnevno (pa to je jedna polovica aktivnog dana!) kraj nekoga kome se cd uređaj nikako ne kvari vrteći cd od no means no, einsturzende neubauten, suze liju plave oči i sl. ne kažem, svi smo mi kravi ispod kože, svi jedemo, pijemo, hladno nam je, gledamo da što više mesa u juhi imamo, klince tetošimo, no hajmo sad do jaj(nik)a: kakav svjetonazor može uliti u dijete - slađa i njena vilozovija uglazbljena za razliku od oplemenjujućeg - yammata?
    Kao sto sam vec u ovoj temi napisala, to nema veze s izborom glazbe nego nekulturom.
    Ako sam ja u drustvu nekoga tko ne voli slusati folk, necu ga slusati.
    Isto tako ako sam u drustvu nekoga tko je lud za technom ocekujem da, ako ga vec mora slusati, neka stavi slusalice na usi jer ja to NE MOGU slusati.
    Ne smeta meni osoba nego glazba, ono sto ne volim onda ni ne mogu slusati, titra mi po zivcima

Ako sam u mjesovitom drustvu (da da i to postoji) onda slusamo Antenu Zagreb, za svakoga po nesto

Hocu reci, ako se ljudi medjusobno postuju sve je moguce.
    Zasto se nebi druzili, zasto se nebi voljeli, zasto?
    Pa ne vrti se svijet oko glazbe, zasto osobe koje ne slusaju istu glazbu ne bi imale teme za razgovor?
    Iskreno, ja skoro nikda ne razgovaram o glazbi u svom drustvu, imamo previse zivotno vaznih tema o kojima mozemo razgovarati.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Jao, jučer u busu sam se sjetila ove teme...
    Ulazim u bus, u drugi dio autobusa...I čujem kako netko sa sredine na slušalice!?!?!?! sluša neke žešće narodnjake.... Skužila sam da je sa sredine jer je jedino tamo bilo par ljudi koji su imali slušalice, a i od tamo je dopiralo to nešto! I odmah sam znala iz čijih slušalica trešti.
    Dakle, to sam sama sebi potvrdila kad je ta osoba došla na drugi dio busa na vrata da iziđe van.
    Ne bih je sada ovdje opisivala da ne ispadnem grozna, ali to dijete je imalo možda nekih 15 ili 16 godina.
    I mislim da sami prvi post potječe baš o takvima. Ne što si netko tu i tam to posluša, nego baš o ovakvima koji takvu muziku na neki način žive. Kao što neki žive rock, tako ovi žive narodnjake. E toooo je onako nešto meni neshvatljivo, još pogotovo kada se zna koliko ta djeca imaju godina!!!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moje je dijete nedavno slavilo 6.rođendan u "igraonici" jednog privatnog vrtića. Tete su bile super, s njima sam dogovorila otprilike što će raditi, djeca su bila oduševljena lijepim igrama i plesom...jedino sam previdjela muziku na koju će plesati. Nisam uopće pretpostavila da trebam i to dogovoriti, podrazumijevalo mi se da na dječjem rođendanu puštaju dječje pjesme. Tek kad sam došla na fajrunt shvatila sam da su u điru pjesmuljci tipa "dirao me dirao, a s njom noću lijegao" . I nije Seka Aleksić nego neka hrvatska klonica, pa ne znam spada li to u istočnjački melos.
    Eto, da se ne čudite gdje je baza "obrazovnog sustava".
    Posljednje uređivanje od čokolada : 25.02.2010. at 13:13 Razlog: tipfeleri

Candy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čokolada, jesi rekla nešto? Ja se bojim neprihvatljivih sadržaja za svoju djecu, unatoč (ili zbog) ludom vremenu u kojemu živimo.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    i dalje mislim da živote jako malo odraslih ljudi određuje glazba (ako im je daleko od struke) i pripadnost nekoj subkulturi
    ja sam nezaposlena uciteljica, dakle glazba mi je dio struke, ali posto ne radim i nisam nikada radila u struci ne mogu reci da mi je dio struke, if you know what i mean...
    a glazba je uvelike odredila moj zivot u toliko mnogo dijelova da kad bi pocela o tom pisati, napisala bi roman.
    pripadnik subkulture vizualno nikada nisam bila, ali sam se uvijek deklarirala kao panker (old school, ne ovi green dayovi i ini djecacici), a od pankerskog izgleda jedino sto imam je kratka narancasta kosa, sad vec razbucana od nemara, a ne od garda.
    i glazba mi je i dalje, na pragu moje 37. najvaznija sporedna stvar u zivotu. ne mogu, brate, sjediti negdje gdje tresti magazin, seva ili narodnjaci da me ubijes. ne mogu. sorry.
    radije produzim dalje ili odem ca.
    Posljednje uređivanje od Pinky : 26.02.2010. at 13:29

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Moje je dijete nedavno slavilo 6.rođendan u "igraonici" jednog privatnog vrtića. Tete su bile super, s njima sam dogovorila otprilike što će raditi, djeca su bila oduševljena lijepim igrama i plesom...jedino sam previdjela muziku na koju će plesati. Nisam uopće pretpostavila da trebam i to dogovoriti, podrazumijevalo mi se da na dječjem rođendanu puštaju dječje pjesme. Tek kad sam došla na fajrunt shvatila sam da su u điru pjesmuljci tipa "dirao me dirao, a s njom noću lijegao" . I nije Seka Aleksić nego neka hrvatska klonica, pa ne znam spada li to u istočnjački melos.
    Eto, da se ne čudite gdje je baza "obrazovnog sustava".

stvarno prigodna pjesmica, da bi čovjek riječ rekao
    i mene zanima da li si i što rekla

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ono što mene zanima u toj raspravi je, da li smatrate da ako djecu odgajate po svojim glazbenim uvjerenjima, da neće slušati narodnjake?
    Naime, i mm i ja smo rockeri, on je i glazbenik, ima bend, naša najstarija kćer (10 god) kao beba je zaspivala uz Metaliku , uvijek smo joj znali pjevati ili slušati s njom pjesme, ne samo rock, jer nismo zagriženi na taj način da ne cijenimo druge glazbene izričaje... i što ona radi? Kao i SVI njeni vršnjaci : sluša narodnjake!!! kad čujem kakve stvari ta djeca imaju na mobitelu, smuči mi se, nije samo stvar u glazbi nego više čak u riječima.......
    I kako onda utjecati na to? Na početku sam joj branila, ali, naravno da je to kontraproduktivno... i što reći na to, a i nadam se da ćete i vi razmisliti o tome, da li mislite da ćete uspjeti usaditi djeci svoja glazbena uvjerenja, odnosno, ono što vi mislite da je ispravno? Jer, i moji su se roditelji, koji su prije 30 godina slušali narodnjake, zgražali kad bi ja puštala punk i rock
    Ono što mene smeta je što se smatra, da osobe koje slušaju narodnjake su nepismene, neuke i imaju primitivna životna uvjerenja...jer opet se vraćam na moju kćer, koja govori 2 strana jezika, natprosječno je inteligentno dijete, hoće li netko nju, ako nastavi slušati narodnjake, smatrati takovom osobom?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja mislim da se tu ne radi o "usađivanju glazbenog uvjerenja" nego o usađivanju dobrog glazbenog ukusa, osjećaja za estetsko, lijepo i kvalitetno. dijete će formirati svoj glazbeni ukus na temelju onoga što mu je tijekom života ponuđeno, odnosno onako kako je odgajano. pri tome moramo biti svjesni da ga u tome ne odgajamo samo mi nego i sva ostala okolina odakle u njegove uši dopire glazba.
    ukoliko ste vi dijetetu dali dobru podlogu za stvaranje njegovog estetskog kriterija ono zna što je dobro i kvalitetno, ali ga ti narodnjaci drže kao nekakva faza. možda tvoje dijete sluša tu glazbu više zbog društva i osjećaja pripadnosti nego zato što mu je ona lijepa.
    i da...zaista postoji dobra i loša glazba. neću generalizirati, ali većina tih narodnjaka je zaista smeće. bar ono što sam ja na žalost, imala prilike čuti. ali nije to slučaj samo sa narodnjacima.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

evo ja sam iZBosne porijeklom gdje su narodnjaci nezaobilazni, pa da kazem neku rijec.
    kao prvo, ima nespornih kvaliteta u tradicionalnoj narodnoj muzici i jedna dobra stara sevdalinka odslusana u pravom trenutku dotaknuce ma bas svako srce. to nije nista novo, ima lijepih video zapisa na youtube na kojima neki meni mili HR muzicari (stulic, j.lisac, m.savic) pjevaju sevdalinke, i to jako dobro.

ali ono sto u bosni ubija je turbo-folk majko moja - kad se sjetim poslijeratnih, dejtonskih godina, i mojih rijetkih posjeta rodjacima...putovanja koja traju desetinu i vise sati, neke smijesno male razdaljine da se savladaju...a kako se koja pauza pravi uz put, u svakoj iducoj kafani govori se neki novi jezik, i placa nekom drugom valutom...a ono sto je bilo zajednicko svim tim autobuskim turama, to je bio of course turbo-folk! to je bila takva patnja, ja sam iz autobusa bukvalno izlazila bolesna...po dan-dva trebalo bi mi da mi se taj otrov istcisti iz tijela, nocu krenem da zaspem, a one uzasne rijeci i turbo-folk rime mi se vracaju i udaraju po glavi...meni stvarno fizicki nije bilo dobro od te muzike.

otkud toliko turbo-folka bas u bosni? jednacina je relativno jednostavna - bosna je zemlja slavenskih naroda, od kojih je za vrijeme turske vladavine vecina presla na islam i preuzela turski identitet. sa sve muzikom, nacinima i oblicima proslave etc...u srbiji, makedoniji sitaucija je gotovo identicna - niko to ne voli priznati, ali turski kulturni gen je jak i probija lako na povrsinu...znaci, sto su neku zemlju/narod/naciju duze handrili turci, jaca je prisutnost folk muzike. HR je ovom fenomenu malo izmakla, tj. uzela malo vise iz austro-ugarskih tradicija etc. sto sve samo po sebi nije, sto se mene tice, ni dobro ni lose, naprosto su to neki fakti.
    e sad, sve ovo nas dovodi do zadnjih decenija, kada folk brzinski mutira u turbo-folk, za sta ipak ne bi bilo lijepo kriviti turke. ipak je to relativno lokalni mutant-fenomen, i ima puno vise veze sa primitivizmom, sa opstom i sveobuhvatnom degradacijom i propadanjem vrijednosti na tom prostoru, nego sa muzikom...

u tom smislu, moje je misljenje da kada se opsti nivo kulture, obrazovanja, tolerancije i ljubavi medju ljudima opet podigne (nadam se da ce da se podigne!), onda ce i turbo-folk i razni oblici
    primitivizma spontano nestati.
    ali sto rece marsupilami negdje gore,
    ako se ljudi medjusobno postuju sve je moguce.
    Zasto se nebi druzili, zasto se nebi voljeli, zasto?
    Pa ne vrti se svijet oko glazbe, zasto osobe koje ne slusaju istu glazbu ne bi imale teme za razgovor?

ja se slazem. treba ljudi da se izjednace na civilizacijskom nivou sto je prije moguce, pa ce onda biti lako za muziku koja im svira kod kuce na radiju (a ispostavice se da i ona nije vise tako razlicita)

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

2000-te godine moje tri prijateljice, muž jedne od nas (nizozemac) i njihovo dijete putovali smo bosnom u sarajevo (gdje su oni živjeli neko vrijeme) i kako je bila noć a bili smo umorni i dijete je bilo nervozno (3 god) stanemo mi u nekoj kafani koja nam je djelovala pristojno (bila je osvjetljena, posađeno cvijeće i sl.) sjeli mi, a nakon par minuta zasvirao orkestar i zapjevala pjevačica u susjednoj prostoriji. a erika lijepo iskoči meni iz krila, ja joj pomognem da se popne na stol (uvijek sam bila popustliva prema djeci) i zapleše na stolu uvijajući se. kad su se njeni roditelji vratili s dalekog wc-a skoro su pali u nesvjest kao i nas dvije koje smo sjedile za stolom. "gdje si to vidjela?"pitali smo je- "na televiziji". mi smo se samo smijali, smijali i smijali. danas erika više ne sluša narodnjake, pa sad razmislimo o utjecajima.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ajoj, boli

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

marija, GENIJALNO hehehehheeee

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

suzyem, ma ne bu tvoja curka slušala narodnajke, to joj je valjda samo faza.
    Mene muči ta povodljivost djece za svakojakim glupostima i samo se nadam da ću svojima bar malo uspjeti utuviti u glavu da moraju biti svoji, a ne plesati kako drugi dirigiraju.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja jaaaakoooooooo,jaaaaaaakoooooooo volem balaševića...uticaj na taj moj "životni put" imao je moj dragi,pokojni dida..koji me navukao...mada društvo, u koje sam se kretala kao klinka i nije baš nešto bilo ludo za majstorom..i doma ga puštam sebi za gušt..pa mi dođe klinjo iz vrtića sa zmijom i žabom...jer to svi klinci tamo pjevaju...s čim će mi dolazit iz škole bolje mi da ne znam....
    al s druge strane, imam nevjerojatno puno "sluha" kad je u pitanju miroslav ilić, prethodno gore spomenuti...to je narodnjak koji ja mogu probavit (a i da ne spomenem da sam kao curičak od šest godina bila zaljubljena u njegovu pojavu preko ušiju :LOL.

I nekako se uspjevam družiti sa "svakakvima", jedino su "nezastupjeni" cecaši i darcibubamarci (to mi je ipak! malo previše)..ne zato što ja podcjenjujem ljude koji slušalu turbofolk ilikakolisevećzove već jednostavno ne poznajem takve ljude...A velim..imam ja i rokera i pankera i ekipe što voli narodni radio, skupa s ekipom koja sluša narodnjak..a kad kažem narodnjak onda mislim na nešto što bar ima ritma nekakvog tipa "ozloglašeni" M. Ilić (i ne, nisam mu išla na koncert )
    Posljednje uređivanje od petarpan : 15.03.2010. at 08:44

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •