Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: STEVIJA - prirodna zamjena za šećer

ZAUZETA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno STEVIJA - prirodna zamjena za šećer

Čitam danas u časopisu "Zdravlje iz prirode" o steviji, (Stevia Rebaudiana), biljci čiji suhi i mljeveni list se može koristiti umjesto šećera u svim varijantama, pa i u kolačima.

Evo jedan citat: ...na tržištu umjetnih zaslađivača (...) pojava stevije kao prirodnog alternativnog proizvoda ugrožava interese mnogih kompanija - biljka se ne može patentirati pa je s toga jeftina i svima lako dostupna. ...

Baš je to tužno, da se zbog krupnog kapitala stavlja ljudsko zdravlje na zadnje mjesto. Članak je odličan, vrijedi pročitati, ima i upute o sjetvi, navodno kod nas dobro uspjeva. Info se može potražiti na Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zg. Eto, zeleni, oslobodite jednu gredicu za steviju

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imali smo već par tema sa steviom. Ostaje činjenica da se radi o zaslađivaču, a svi zaslađivači su problematični jer ne utječu na usjećaj sitosti (tim mehanizmom se objašnjava poplava pretilosti među konzumentima)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ću je ipak posaditi

ZAUZETA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

I ja ću je posijati, sjemenke su već naručene. Davore, ne kužim to sa osječajem sitosti, pa kolače ne jedem zbog gladi, nego jer im nemogu odoliti. A u kavu i čaj stavim med, tako da moi baš treba nešto za kolače

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću je ipak posaditi
    Me2

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ju koristim, dijabetičar sam i ne znam što bih drugo. Ipak, koristim ju rijetko-jer ne radim kolače. U trudnoći sam je par puta konzumirala...nisam sigurna, mislim da sam čak pročitala negdje da jednostavno nije ispitana na trudnicama, pa ne pretjerujem.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Preskočio sam odgovoriti...
    Citiraj ZAUZETA prvotno napisa Vidi poruku
    ... kolače ne jedem zbog gladi, nego jer im nemogu odoliti...
    Kad jedeš zaistač slatko u jednom trenutku ti je jednostavno dosta, npr. kad jedeš med. Nakon treće žlice postane ti odbojan. Kod sladila i fruktoze toga nema, nego jedeš, jedeš, jedeš ... dok ti se trbuh ne napuhne. Na kraju procesa imaš veeeeliku škembu, probleme s tlakom itd. ali ne zbog sladila nego zbog brašna, masti i svega ostalog.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ne znam da li mogu više naći spomenuti članak, pa da li bi mogao netko napisati kratke upute za sadnju:kad se sad, kako se pripremi zemlja i sl.? i gdje ste kupili sjeme?
    puno hvala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Preskočio sam odgovoriti...
    Kad jedeš zaistač slatko u jednom trenutku ti je jednostavno dosta, npr. kad jedeš med. Nakon treće žlice postane ti odbojan. Kod sladila i fruktoze toga nema, nego jedeš, jedeš, jedeš ... dok ti se trbuh ne napuhne. Na kraju procesa imaš veeeeliku škembu, probleme s tlakom itd. ali ne zbog sladila nego zbog brašna, masti i svega ostalog.
    Ja uvijek jedem dok mi se trbuh ne napuhne kad jedem slatko

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam da li mogu više naći spomenuti članak, pa da li bi mogao netko napisati kratke upute za sadnju:kad se sad, kako se pripremi zemlja i sl.? i gdje ste kupili sjeme?
    puno hvala
    Koliko ja znam na agronomskom fakultetu u Zg-u će biti sadnica ove godine i moći će se kupiti. To sam čula usmenom predajom, možda i nije točno.
    Ali evo uz malo guglanja par linkova:
    http://stevia-zacinsko-bilje.com/
    http://www.barkun.hr/index.php/20090...d-stevije.html
    http://poljoprivredni-forum.com/osta...61/stranica30/ ovdje se čini da bi moglo biti malo gužve oko tih sadnica
    http://www.forum.hr/showthread.php?t=414931 i još malo

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam si prije nekoliko dana kupila par sadnica, i sad ih mazim i pazim, i baš sam happy...
    A već neko vrijeme zaslađujemo sa stevijom u prahu ili kapima... ljudi moji što je to slatko... ma to na zrnca se stavlja...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam si prije nekoliko dana kupila par sadnica, i sad ih mazim i pazim, i baš sam happy...
    A već neko vrijeme zaslađujemo sa stevijom u prahu ili kapima... ljudi moji što je to slatko... ma to na zrnca se stavlja...
    dok ne nabavim sadnice...možeš li mi reći di si kupila prah ili zrnca, htjela bih probati!

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja sam bas nedugo citala da u USA nema dozvolu za uporabu... Ne znam je li se nesto promjenilo od kada je knjiga stampana. Ali je jako hvale.

ZAUZETA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nema, vjerovatno, jer je prirodna pa se ne može patentirati i na njoj zaraditi. Zato su je proglasili lošom, štetnom, svega vraga nalagali i u prvi plan pogurali aspartame, saharine, nutrasweete i slične kemije, i -- chingching!!! zarađuju !!!

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Sorry, Tina, TEK sad vidjela tvoje pitanje....
    bio-stevia.hr

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry, Tina, TEK sad vidjela tvoje pitanje....
    bio-stevia.hr
    hvala
    još me nešto zanima, koristi li tko steviju uz dojenje i da li se to preporuča ili ne?
    znam da se koristi u trudnoći kod dijabetesa

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Pa evo, ja i trudna i dojim....
    iako to moje dojenje...
    nije ono da je "beba" stara mjesec dana, probavni sustav nerazvijen, a moje mlijeko jedino što ima. Već derle od preko 2g, zdravo i pravo, što cica 1om dnevno.

A što se stevije, ali i bilo čega drugog tiče... nikad nemaš garancije, često povijest pokaže da smo bili u krivu oko nekih stvari...
    Tipa: jaje je zdravo, jaje nije zdravo... soja je super, not so super.... dohrana treba s 4 mj, pa sa 6, pa sad kao opet ranije...
    Jedino što možemo je proučiti maximalno, pa dodati i malo intuicije. I nadat se najboljem.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne znam dali jos uvijek postoje liste cekanja za nabavku stevije u HR.
    Prijateljica je Steviju nedavno za male novce nabavila u Breganu ...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi smo nabavili sjeme nedavno, svega par komada i planiramo posijati u teglicu, čekati da naraste, dio samljeti, a dio opet za sjeme
    ili gdje da kupim još sjemena?
    u međuvremenu sam mislila probat kupljenu mljevenu

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja sam tati kupila Steviu na uglu Kišpatićeve (kad se ide na Rebro iz Maksimira) u bio ljekarni Lavanda, u prahu, 144 kn. S obzirom koliko je slatka i kako malu žličicu ima, to će mu trajatiii....

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima je za kupiti na Glavnom kolodvoru za 30 kuna.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vi koje ste posadile Steviju, kako ide? Našla sam sadnice, i htjela bih je posaditi, ali žena u "vrtlaru" mi govori da zahtjeva pjeskovito tlo i da je dosta zahtjevna za održavati. Kakva su vaša iskustva? I da li je netko več probao koristiti svoju biljku? Navodno treba 6 mjeseci rasti prije nego se počme koristiti?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

evo i mi smo nabavili par sjemenki i posadili, i čekamo
    sestrična je prošle godine posadila (mislim da nije čak bilo pjeskovito tlo, iako je možda bolje) i uspjelo je, samljela je i rabi kao sladilo, ne znam je li čekala 6mj, mi ćemo pričekati, ako kažeš da toliko treba

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mozda je zakašnjela informacija- ne znam do kad traje taj sajam- proizvodi hrvatskog sela na Trgu, danas sam na ulazu u šator vidjela sadnice stevije po 20 kn, žena je imala svakakve sadnice, voćke, začinsko bilje, cvijeće

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

šteta što mi taj sajam nije usput baš tražim sjeme začinskog bilja razno raznog

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kako napraviti kolač sa stevijom?
    Ako je tako jako slatka, znači da je treba malo.
    E sad, primjerice, u biskupski kruh ide 3 jaja, 12 dkg šećera, 10 dkg brašna, 7 dkg grožđica, 7 dkg oraha, 7 dkg čokolade.
    Ako umjesto tih 12 dkg šećera staviš, ne znam, 3 dkg stevije, kolač neće jednako dobro uspjeti jer mu šećer daje drugačiju konzistenciju, ako shvaćate što želim reći.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

od kojeg proizvodjaca peporucujete kupiti steviu

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gdje si ju kupila, u kneza mislava ili...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam od stevije pomalo razocarana - mozda jer sam previse ocekivala.
    moje iskustvo:
    - ima neki okus bas po sladilu, ne znam, dosta se osjeti
    - nikako u kolacima ne mozes zamijeniti sav secer sa steviom - kolac nece uspjeti, jednostavno zato sto i secer ima svoja svojstva i daje tijestu (bilo prhko, biskvitno, itd) svoju teksturu - pola kolicine secera da, ali vise se kod mene nije pokazalo uspjesnim
    - jako je tesko odrediti kolicinu, a ne mozes uvijek sve sirovo probati
    - dobro je za palacinke, kreme, pudinge
    - kava sa stevijom je groooznaaa!

trenutno mi ne pada nista vise na pamet....ali najvise mi smeta okus...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

FDA je nije odobrila negdje 90-ih, ako se ne varam, tj. obiljezili su je kao nesigurnu. Od prije par godina se normalno prodaje u Americi, najcesce pod imenom Truvia (nekakav vrag napravljen od stevije).

Meni je jednako groznog okusa kao i svi drugi zasladjivaci pa je ne koristim (a i inace sam protiv njih).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

i inače nisam baš ljubitelj slatkog pa nisam mjerodavna za kuhanja pečenja i ostale konzumacije...ali steviu imamo doma iz nekih drugih razloga...nabavili smo sadnice u Utrinama na tržnici (20kn kom.) i uopće nije komplicirana za uzgoj....ne traži puno vode (ošli na more i bila je živa kad smo se vratili) a i od reznica su mi se primile još dvije tri nove...pa evo ko želi ima na tržnici...svaki dan osim nedjelje...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    FDA je nije odobrila negdje 90-ih, ako se ne varam, tj. obiljezili su je kao nesigurnu. Od prije par godina se normalno prodaje u Americi, najcesce pod imenom Truvia (nekakav vrag napravljen od stevije).

Meni je jednako groznog okusa kao i svi drugi zasladjivaci pa je ne koristim (a i inace sam protiv njih).
    znaš li možda iz kojeg razloga je proglašena nesigurnom? baš me zanima

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

da, navodno ima neke mutagene...hahahhaha

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a ono bijelo čudo u prahu koju prodaju pod Steviu nema apsolutno nikakve veze sa tom biljkom (osim imena)...odnosno ima isto toliko veze koliko i kristal bijeli šećer s šećerom od šećerne trske ili repe...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •