mali zvrk ima 20mj. Skoro mjesec dana mucimo se s uspavljivanjem. pocelo je na moru kod bake. isao je spavati pomalo sve kasnije i sve teze ga je bilo uspavat. ocigledno zbog toga sto mu to druzenje s bakom, didom i nama postalo sve uzbudljivije pa bi sve uspjesnije uspjevao se boriti s umorom. vidi se da je covjek umoran, ali nikad cendrav. samo bi trljao oke ali nastavio bi biti dobro raspolozen, zaigran.
imali smo naravno uhodani ritual ali ucinak toga ocigledno slabio.

sada je doslo do toga da ako po podne odspava sat vremena recimo 14 do 15, onda mogu zaboraviti da cu ga moci uspavati bar oko 22. on ce bez problema izvuci sve do ponoci. osim, ako bi mi svi (ja i muz) isli spavati, gasili sva svjetla i zatvorili vrata sobe, da ne moze izaci.
drugi nacin da ga uspavamo bar oko tih 22-23 je da jedan od nas ide s njim spavati. onda to isto traje, jer on se buni sto u dnevnoj jos ima zivota, ali ipak je moguce. ali to znaci da taj jedan od nas mora ici u to vrijeme spavati, cime nismo bas odusevljeni.

od rituala sam odustala, jer to vise nema ucinka bas nikakvog. razmisljam cak da potpuno odustanem od ideje nekog nametnutog ritma spavanja i uspavljivanja, nego da ga pustim jednostavno i da spavanje ne spominjem. malo mi to koma, jer onda imam osjecaj da sam neka neodgovorna majka i da nemam kontrolu.

spavanje po danu uglavnom isto - spavanje je zlo kojeg najbolje odgoditi kolko god moguce. naravno ne moze izdrzati beskrajno, pa ako nisam uspjela prije, onda ce oko 17-18 ipak premoren zaspati. najsigurnije da ce zaspati po danu je ga staviti u autu.

jedina dobra stvar u svemu tome je da ako zaspi, onda fakat spava. po noci se ne budi. ako zaspao u ponoc, spavat ce do 10 sigurno.

je ti to mozda faza takva? hoce li proci? kada?
kako najbolje reagirati? (jasno mi je da moja ljutnja, frustracija itd bas ne pomaze
hvala