Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Stalno vrti kosu

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Stalno vrti kosu

Moje dete ne vadi prst iz kose...već nekih mesec dana gotovo neprestano uvrće levim kažiprstom pramičak kose. Ne znam da li se to svrstava u tikove ili gde već,ali počinje jako da nam smeta. Prvo smo se trudili da shvatimo zašto to radi, ali nismo našli ni jedan realan razlog(možda mi kao roditelji ipak nešto ne vidimo kao realan razlog...),kulirali smo i čekali da prestane samo od sebe.....onda smo joj objašnjavali strpljivo i bez velike pompe kako to baš i nije dobro za njenu kosicu i za prstić, koji se puno puta umrsio u toj svojoj raboti, pa smo ga "spašavali" je l'... . Onda smo nehotice počeli da je opominjemo, pa se dešavalo da joj u roku od pola minuta jedno 10 puta kažemo-mila, izvadi prst iz kosice....
    A sada me više toliko nervira što to radi, jer izgleda potpuno.....tupavo i odsutno
    Šta vi mislite o tome?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

To spada u kategoriju kao što je i grickanje noktiju kao neki ispušni ventil kad je dijete nervozno ili kad mu je dosadno mislim da je to malo teže iskorjeniti, rekoše mi da sam i ja to radila ko klinka ali prestala sam da te utješim.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Verujem da te nervira...
    Ali ja bih je pustila. I ne bih opominjala.
    Ne znam zašto to radi. Možda je smiruje, možda je provalila da vam smeta pa privlači pažnju. Možda je nešto muči pa ne ume drugačije da kaže nego se "svakako ponaša" ( )
    Sad kad je Doo već malo veća jeste probali da negde idete sa njom 1 na 1? Da dobije samo svoju, nepodeljenu pažnju?

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Gde bre da idemo po ovoj 'ladnoći?
    Idemo nas dve zajedno kod zubara, kozmetičara...pokušala sam par puta da je odvučem u prodavnicu, ali bi ona uvek da idu tata i Duna ...znaš, u praksi(bar meni) nije tako lako napraviti puno 1 na 1 situacija...naročito sada zimi,kada smo uglavnom u kući,ona pre podne vrtiću, tata koji radi po celi dan, baka-servis koji nemamo....kada je kod kuće i Doo spava prepodne, nas dve se slatko izigramo i nauživamo....ali ona bude istinski srećna kad se seka probudi....
    Kad je noću podignem da piški, ona tako u polusnu odmah počinje da vrti kosu

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I moja Iva često vrti prstićem kosicu, nekada čak i meni to radi!
    Meni to uopće ne smeta i ne smatram da je to jer je nervozna ili nešto...I ja sam to stalno radila dok sam imala dugu kosu, sada baš i nemogu kada je kratka. Znači i velika sam to radila.
    Meni osobno je to pasalo, a paše mi i kada mi ona frče kosu. Vjerujem da i sebi to radi jer i njoj paše.
    Obje volimo da nas se dira po kosi, pa je jednim velikim djelom to vjerojatno zato!

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ceo zivot vrtim kosu i dok nisam procitala tvoju dilemu nisam ni pomislila da to moze biti nesto negativno ili stetno. Kosu je vrtela i moja prabaka i moja baka i moja mama, pa je u mojoj porodici to smatrano za nesto simpaticno nasledno. Moj mladji se uspavljuje tako sto vrti moju kosu.

Mislim da bi jednostavno trebalo da je pustite, bez obracanja paznje, kritikovanja, upozoravanja, tenzije i tako ce joj postati manje interesantno i mozda ce prorediti ili sasvim prestati.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam negdje davno procitala da ljudi koji cesto dodiruju kosu imaju potrebu za vise njeznosti.
    Inace MM je isto radio kao mali, njegova mama kaze da ju je to izludivalo i stalno mu je branila isto, pa je na kraju grizao nokte skoro do nedavno ... mozda nema poveznice ali mislim da na taj nacin se rjesavaju neke nervoze.

Vidi ovdje
    Dodirivanje kose Često dodirivanje kose s jedne strane djeluje simpatično, međutim iza takvih navika često se krije pretjerana nervoza. Na ovaj način, stresa ćete se riješiti samo privremeno. Dugoročno rješenje postići ćete sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne osecam nikakvu nervozu koja se olaksava vrcenjem kose, dakle nije opsesivno kompulzivno (mislim da je to ipak malo previse jako okarakterisana bezazlena mehanicka radnja).

I mislim da kod malene iz prvog posta isto nije nista tako tesko, ali ce postati ako je neprestano budu opominjali i grdili zbog toga, jer tako ta navika postaje jako vazna, centar desavanja.

Ozbiljno je kad osoba vrti i trga kosu, jer tu se onda vec umesala nervoza.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MM od kad zna za sebe uvrce kosu, i maltretira sve oko sebe jer i njima uvrce. M se rodila sa kosicom i skoro od rodjenja uvrce kosu i meni je to bas simpaticno i mislim da nema nema veze s nervozom, ona najcesce uvrce kosu kad se uspavljuje, kad je max. mirna. Ja na to ne obracam paznju to je nesto samo njeno i prihvacam to kao tako.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I dalje je istrajna , a mi već jako zabrinuti....kosa joj je sa čitave strane kao metla, ima je daleeeko manje, iskrzana je i upropaštena, ni traga loknicama . Toliko puta tim uvrtanjem umrsi kosu,da samo makaze mogu da srede stvar. Tako sam ljuta na sebe što ne mogu da proniknem u problem i makar malo ublažim ovu njenu opsesivnu radnju
    Razgovarala sam i sa pedicom, objasnila kako to više nije za ne primećivati, te nas ona savetuje da ipak porazgovaramo sa razvojnim psihologom, što ćemo ovih dana uraditi.
    Mislim da je ni šišanje(kojem se ona inače protivi kada ga pomenemo) neće sprečiti da i dalje vrti kosu.....

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam negdje davno procitala da ljudi koji cesto dodiruju kosu imaju potrebu za vise njeznosti.Ali ona je takva mila i divna devojčica,da se čovek ne može drugačije prema njoj ni ponašati sem nežno. Ima, kao i svi vršnjaci, i ona ispade, kada moramo malo povisiti ton ako prethodne molbe, objašnjenja i upozorenja nemaju efekta, ali se to dešava retko i nikada od tate i mame istovremeno...
    Inace MM je isto radio kao mali, njegova mama kaze da ju je to izludivalo i stalno mu je branila isto, pa je na kraju grizao nokte skoro do nedavno ... mozda nema poveznice ali mislim da na taj nacin se rjesavaju neke nervoze.

Vidi ovdje

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja ti mislim da je to isto ko kad moj klinjo ( skoro 9 godina) čoška si deku da može zaspati, a mala ( 4 godine i 1.5 mjesec) mora mene ćoskati po obrubu majce.

Ništa opasno , samo za njihovo smirenje!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam ko dijete uvijek vrtila kosu pa sam prestala s nekih 5,6 god. Onda sam sa 20 upuznala mm-a,kojem je vječno ruka bila u mojoj kosi. Još uvijek to radi,a dobila sam i pojačajnje kad se mali rodio.Oba mi diraju kosu.Mali je izuzetna maza,stalno bi se mazio i ne mislim da mu fali nježnosti,ne znam,..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •