-
priprema za dojenje
Postovani, ukoliko je slicna tema ovoj vec postavljena, oprostite, samo me uputite na topik gde bih mogla dobiti odgovor na moje pitanje
dojenje moje prve devojcice je bilo strasno neuspesno. iz vise razloga
prvo, ja imam velike grudi i slabe bradavice, koje su bile potpuno upale pri nadolasku mleka i beba nije jednostavno imala sta da uhvati iako je mleka bilo
bebu su jos u porodilistu dohranjivali pa je shvatila da moze i jednostavnije nego da sisa
i bebin tempreament je daleko od strpljivog tako da je nastajala sveopste hiserija plakanje ... ma strava i uzas, onog trena kad bi shvatila da iz dojke nista ne izlazi odnosno izlazi vrlo vrlo malo i to lagano
uz sve to sam bila jako secena na porodjaju pa mi je bilo strasno tesko da se namestim u udoban polozaj za dojenje
i sve u svemu, 3 sedmice je malo sisala i onda se dohranjivala dok jednsotavno mleko nije prestalo samo od sebe jer ona nije uspevala da ga izvuce
kad bi se izmuzala izmuzla bih 20-25ml i nista vise
bebin temperament i dohrana u porodilistu su stvari na koje ne mogu da uticem ali posto ocekujemo drugu bebu u januaru interesuje me da li mogu i sta mogu da preduzmem sada da bih ojacala bradavice, da bih svoje grudi pripremila za dojenje jer zaista iskreno zelim da drugu bebu dojim
-
super da is odlucila dojiti drugo dijete, bez obzira na neuspjeh s dojenjem prvog dijeteta...
poznata je stvar da zene koje u trudnoci ili prije trudnoce odluce dojiti, imaju velike izglede da ce uspjesno dojiti, jer odluku o dojenje ne mozes donijeti kad ti dijete prvi put stave na prsa....
ono sto moras znati jest da se trebas naoruzati strpljenjem i tocnim informacijama i super je sto ces imati nas na forumu kao podrsku za dojenje....
kao drugo, velike grudi i male bradavice nisu nepobjedive, malo izdajanja rucnog prije postavljanja bebe na prsa, poboljsat ce situaciju....velicina bradavica ne igra odlucujucu ulogu, jer beba ne drzi bradavicu u ustima tj pravilan je polozaj da beba uhvati sto vise oko bradavice (tamni dio)....
kolicinu mlijeka ne mozes odrediti po tome koliko se mozes izdojiti....
sto se tice bebinog temperamenta, nju nista ne moze bolje smiriti od majcinih grudi ....
posto si bila dosta rezana i boljelo te, to je moglo uzrokovati probelm otrustanja mlijeka (let down refleks) bez kojeg beba ne moze doci do zadnjeg mlijeka i najesti se, i zato se je vjerojatno ljutila....
mozes si pomoci tako da lezis lezeci, moras naci udoban polozaj, skorz budi opustena...ako si napeta ili si u neprikladnom polozaju, i boli te, nece se aktivirati refleks otpustanja mlijeka, beba se nece najseti, i mlijeka ce se stvarati sve manje...
eto, ovo su ukratko neki trikovi kako si mozes pomoci....
ali, moguce je, najvaznije je da to znas 
sretno!
-
hvala puno na svetima.
procicu kroz sve teme o dojenju, sigurna sam da cu uspeti pronaci korisnih info