-
anemija i ja i malecki
Sam naslov kaže. Sta da kuham sa obzirom da ga još dojim i da sam kuharica za -10. I kada kuham to je uvjek isto.I izgleda nezdravo. Nebih ga prestajala dojiti ali mi jednostavno nikakva jela ne padaju na pamet da pojačamo krv i on i ja. Užasna sam majka.
-
Pretpostavljam da si anemična (u naslovu piše anamija). Ja sam nakon poroda pila željezo u tabletama. Prepisao mi ginekolog. Jako je teško bez tableta nadoknaditi nisko željezo.
Ipak za željezo je najbolje jesti crveno meso. Ono ima puno više željeza (ima probavljivo željezo) od razvikanog špinata. Uz željezo moraš obavezno uzeti vitamin "c" inače se ne apsorbira. Osim mesa preporučam ciklu, kupine. Osim agruma puno vitamina c sadrži kivi i paprika.
-
Osoblje foruma
koliko je maleni star?
Važno je da uz namirnice bogate željezom konzumiraš i vitamin c (u bilo kojem obliku) budući da je apsorpcija željeza veća u tom slučaju.
Namirnice bogate vitaminom C su svježe voće, osobito agrumi (npr. limun, naranče, mandarine) i većina svježeg voća.
Namirnice bogate željezom su meso, riba, grah, grašak, tamnozeleno lisnato povrće, sušeno voće i orasi.
-
Ja niposto ne bih rekla da si uzasna majka. Uzasna majka ne bi toliko brinula o prehrani svoga djeteta.
Vjerojatno ti treba samo malo vise iskustva u kuhanju a to se postize vjezbom - dakle kuhanjem. Mozda ne bi bilo lose da slozis tjedni meni, napravis plan sto ces kuhati koji dan, pa prema njemu kuhas. Recepata i ideja ces naci kako ovdje, tako i u mnogim casopisima i kuharicama.
Sto ti znaci da kad kuhas to je uvijek isto i da izgleda nezdravo? Da li stvarno kuhas stalno istu vrstu hrane (npr. tjestenina) i kako izgleda nezdravo - prekuhano, prepeceno, gnjecavo, preslano? Ako je tako - ranije skini lonac s vatre.
I obavezno jedi salate!!!
(Ja mislim da nitko nije kuhao tako lose kao ja
)
-
Imaš za kupit u ljekarni sok od cikle.Pomaže...A ne škodi dojenju...
-
-
Dora pije sirup od željeza a doktor je preporučio drugačiju ishranu koja će se najviše bazirati na riži,kukuruznim kašicama i mesu i povrću naravno.Rekao mi je da izbacim pšenične kašice na neko vrijeme a to znači svaki čokolino,karemelimo,frutolino,griz i kekse itd.nije ona to ni ovako previše jela(osim možda griza) ali sad smo ih skroz izbacili bar za neko vrijeme.On kaže da pšenica jako smanjuje apsorpciju željeza.
E sad imam veliki upitnik :? iznad glave jel mi je isto rekao da nema potrebe za dodatnim C vitaminima i da to ne kupujem ako mi ponude i ljekarni(što i jesu pa nisam kupila)Ovim riječima Nemojte ih slušat ako kažu da ih kupite.
Za tebe bi možda cikla bila idealna a mislim da puno željeza ima u kiselom kupusu.Najfiniji lijek je zasigurno kupinovo vino ali pošto dojiš....onda ništa od vina.
-
Hvala vam dijevojke, pomogle ste mi jer nisam imala ideja a uhvatila me panika po prvi put od njegovog rođenja. Star je 3 i po mjeseca. Sveki mi je jucer poslala sok od cvekle, ona pravila. Tako da se trenutno s njim davim.Hvala ponovo, pa valjda cu se i ja ufurati u kuhanje.
-
Bez brige, Mary, i ja sam kuharica za -10, pa svejedno kuham kad treba. Zapravo, pravo kuhanje je počelo kad smo uveli dohranu. A kad ga vidim kako hoće jesti, onda znam da i nisam tako grozna kuharica
Za anemiju su još dobri i sokovi od šumskog voća (ribizli, borovnica...) Otkako se Andrej rodio, skroz sam izbacila đuseve i preorijentirala se na "crne" sokove. A sveki je znala poslati i nekakav pekmez od borovnica.
I još ti je dobro miješati salatu od mrkve i cikle. Isto je puno vitamina, fino je, zdravo...
-
irenas ako dora pije ferrum lek onda dodatni c vitamin ne treba jer je to željezo takvo da mu ne treba dodatni c vitamin - lijepo sam to objasnila, ali tako je nama rekao naš doktor, Lea je naime dobivala i C vitamin ali je dr rekao da je C vitamin tu radi C vitamina, ne radi željeza.
inače mislim da ko je netko već anemičan hrana mu neće puno pomoći nego mora uzimati neke pripravke, hrana u svakom slučaju može pomoći ako je željezo nisko.
-
Zašto uz ferum lek ne treba vitamin c,Dora je 10 mjeseci pila taj sirup i svaki put u apoteci bi naglasili znate li da treba uzimati s vitaminom c,irenas sad vidim da je moja D 20 dana mlađa od tvoje!
-
Dora pije Legofer a ja slušam doktora,tako sam se odlučila a u ljekarnama nude svašta.Meni je dok rekao da to ne kupujem jer ne trebe pa i nisam.Malo mi je glupo reći ali onima u ljekarnama je možda u cilju prodati a C vitamin ne škodi djeci pa......... ko zna :/
Pusa maloj D od mene i moje male D
-
kutija plivita c za djecu košta doslovno par kuna, a vitamin c poboljšava apsorpciju željeza. ali možete malcima dati željezo i uz voće ili voćni sok bogat vitaminom c ako ne želite davati tablete.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma