imam paketic lisnatog u skrinji jos od nove godine
ne znam sto bih s njim (do sada sam ga koristila samo za kore za kremsnite)
nesto brzinski, slatko ili slano
punjeno necim
imam paketic lisnatog u skrinji jos od nove godine
ne znam sto bih s njim (do sada sam ga koristila samo za kore za kremsnite)
nesto brzinski, slatko ili slano
punjeno necim
bravo, i ja isto imam paketic i ne znam sto s njim
jedina ostavstina iz lidla
lisnato razvaljati da bude što tanje, napraviti smjesu od: na sitne kockice narezane tost šunke, na kockice narezanog sira, plavog vrhnja, malo origana ( i još po želji, npr. narezanih krastavčića)
lisnato razrezati na kvadratiće 10x10, u sredinu staviti malo smjese, preklopiti u trokut, stisnuti krajeve sa vilicom, premazati žumanjkom i u pećnicu na 200, oko 15 min
a nesto slatko?
mogu narezati kivije ili ce to biti prevodeno?
hvala
a sad jedno nevjerojatno pitanje za zenu od 40 godina
kako odmrzavam lisnato?
staviš na radijator
ja punim s višnjama
ili borovnicama
nekad samo namažem s nutelom
po ljeti (znam sad nije sezona) s marelicama
ako imas, stavi u mikrovalnu odmrzavanje, na gramazu...
![]()
nemam mikrovalnu, nemam radijatore
koliko se dugo odmrzava tijesto, ne u satima nego do kojeg stadija, moze li se preodmrznuti?
Ja sam neki dan izvadila višnje iz zamrzivača i prokuhala ih sa malo gustina i šećera, od lisnatog napravila košarice (izrezala 12 kvadratića i nagurala u kalupe za mafine) i umutila šlag. Prefino je bilo. To bi moglo i kao kolač, dolje kora, gore fil i šlag, a višnje (ili neko drugo voće) se mogu i sa pudingom ugustiti.
Na slano se jastučiće može filati sa svačim, tunjevinom, kukuruzom, sir, nekad vrhnje, nekad pizza like (rajčica, origano i nešto) radila sam 100 kombinacija
.
tjesto se ne može preodmrznuti! kada omekša to je to. a vremenski van frižidera mu je dovoljno na sobnoj temperaturi oko 3 sata.
uglavnom ja razvaljam tijesto na veličinu tepsije iz rerne ( onu veliku koja je u rerni ), naribam jabuke, 1 vanilin šečer, mali cimeta, umješam, stavim nadjev na tijesto, srolam i stavim peći na 180C oko 30-45 min dok lijepo ne pozlati. e sada možete i sa makom napuniti, uzmeš 20dag maka, 15 dag šečera i 2 dcl mlijeka mlakog. smiješaj i na isti način srolaj i stavi peći. a nekad radim i malene kiflice punjene nutellom ili marmeladom. isto na ovaj način razvaljaš tijeto, samo malo deblje da bude, čašom izdubiš krug, u sredinu staviš nadjev, prepoloviš i stisneš rubove. staviš peći, dok ne pozlate.
i da možeš tijesto premazati ( kada staviš peći ) s malo ulja ili na kraju s jajem.
može se svašta sa lisnatim, na ovakav način možeš puniti i mješavinom, svježi sir, jaje, kis. vrhnje i sol, i vrh posuti sezamom ili kimelom.
dobar tek
krempite![]()
meni se nikada, u mom 12-godišnjem kulinarskom stažu nije to dogodilo, da se lisnato tijesto preodmrznulo.
sada ste me šokirale.
svašta čovjek ovde sazna...![]()
mislim da se šlag ne peče... bar ja još nisam naletila na taj recept.... jel' netko to probao? kakvo je?...
Lisnato razvaljati i okruglim kalupom izrezti,
na svaki komadić staviti marelice iz kompota, svaku marelicu napuniti ili džemom ili svježim sirom (u koji se stavi malo soka iz kompota..) ispeći..
preliti preljevom za torte..
vrijeme izrade nekih petnaestak minuta, a jako jako finooo.....
ma
uspjet cu za 12 zivota, a ove kosarice saskine ni tada
dakle, jel se tijesto prije valjanja treba odvojiti na listice ili ne?
sto se radi sa svim tim ostacima tijesta osim sto ga mozes sirovoga pojesti, ko ja?
to tijesto se ne moze ponovo spojiti i valjati, ili moze, a meni ne uspijeva?
i sto to znaci najtanje moguce? skuzila sam da sam razvaljala ili pretanko ili predebelo, nijedan kako treba
pravila sam i trokutice punjene linoladom (ivaru) i punjene kikiriki namazom (nama)
svaki trokutic mi se odvojio, ali sva sreca nista nije curilo, samo je ruzno izgledalo, ko usne koje su se rascvale od silikona
ono premazano jaje jos podrigujem
kosuljice su tek smijesne
izgledaju ko mrtve zabe
skuhala sam nesto ledova smrznutoga voca iz zamrzivaca, umutila agar agar i sad cekam da se to stvrdne i ohladi
onda ide slag nepeceni
e, da, zaboravila sam reci da, unatoc svemu, trokutici se svima svidjeli
izvrsne ideje, dajte još!(ja mislila da je lisnato sam za jabuke i šljive i svježi sir)
Jao Ivarice!
najbolje je tijesto ne odmrzavati na toplini, jer se ono lista upravo od masnoće koja je u slojevima brašna, tj. od pare iz koje izlazi masnoća.
otpadke možeš spojiti, ali tako da ne mijesiš tijesto, već samo spojiš komadiće i razvaljaš ( a otpadaka nećeš imati ako razvaljaš pravokutnik i iz njega režeš trokute:wink.
nešto slično ovom što radi saška radim i ja i zove se Holandska torta, odlična je (ovaj recept, ali bez tijesta za podlogu):
http://www.coolinarika.com/recept/nizozemska-torta
-nešto jako brzo je da tijesto razvaljaš i po njemu pospeš ribanu čokoladu ili orahe sa šećerom ili smeđi šećer sa cimetom i narančinom korom ili šta već voliš, sve zarolaš i režeš kolutiće 1 cm debele i to ispečeš.
-isto možeš i sa slanim nadjevom od sira
jela sam ovu holandsku tortu nedavno na jednom rodjendanu
jako fino i lagano![]()
Eto vidiš, to je ustvari jedino bitno.
Ove moje košarice uopće nisu izgledale prelijepo. Izrezala sam kvadratiće (ja ne volim otpadke) i nagurala u kalupe za mafine. Ja kalupe premažem rastopljenim margarinom (i ohladim protvan, tako za svaki kolač) ako ne koristim košarice.
Ivka kad napuniš trokutiće samo rubove pritisneš vilicom. Znači duž cijelog spoja dobiješ onako crtice, kao l l l l l l l l , kužiš? Neće ti curiti van.
Ova holandska torta mi se nebi dala praviti iako izgleda super, ja bi to vjerovatno tjesto dolje, fil pa višnje i šlag i tjesto gore. U četvrtastu tepsiju da nemam otpadke.
Ali zato ovo zarolano mi se čini prefino, to još nisam radila. Vjerovatno bi se to moglo i u slanoj verziji sa naribanim trapistom...
Nema jednostavnijeg od ovog http://www.coolinarika.com/recept/pa...snatog-tijesta . Radim i sa običnim kristal šećerom.
Naeavno varijacije na temu su dobrodošle, pa tako ovisno o onome što se nađe u frižideru lisnato namažem sa nutelom ili u kombinaciji sa orasima, kokosom, lješnjacima. Mažem pekmezom, ma štogod mi padne an pamet. Obožavam te lisnate poslastice i lisnato samo po sebi.
Što se odmrzavanja tiče, nisam još nikad preodmrznula lisnato.
Ivarice,
I moji 'trokutići' nakon pečenja izgledaju svakojako, ali ih svejedno sve popapamo.
Niš se ne baci.
Sad ću vam pokvariti temu, ali zar svi kupujete lisnato tijesto? Nemojte me tući please...
Nego ja ga nikad nisam kupovala, ali sam par puta radila home made tijesto i nisam bila zadovoljna, ima li netko savršeni recept?
Spremna sam na ona 100 preklapanja i stavljanja tijesta da mirujesamo dajte recept provjereni
![]()
nisam bas sve citala pa ne znam ako je ovo vec netko predlozio:
SLATKA VERZIJA: razvaljti lisnato onako ne bas tanko tanko, izrezati na komade velicine dlana. Na svaki komad stavti po koju tanko narezanu krisku svijeze kruske, koju kap limuna (da ne pocrni) i kristal secer. U prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva peci dok ne porumeni. Uz capuccino il kavu... super nedjeljni dorucak!
SLANA VERZIJA: rasvaljati obje kore, da budu malo deblje, prvom korom obloziti tepsiju, malo izbockati tjesto, sloziti fete sira (moze gauda, trapist ili jos bolje mozzarellu) na to prsut pa opet sir i preklopiti sa drugom korom lisnatog. Premazati umucenim jajetom i posuti sezamom.
PIZZA VERZIJA: umjesto prsuta staviti kuhanu sunku i ketchup, poklopiti, premazati umucenim jejetom i posuti sa malo krupne soli i origana.
topla pecnica, 180 stupnjeva i nakon nekih 20 minuta MLJAC!!!
Domaće lisnato tijesto se radi sa salom a ne sa margarinom. Davno je to bilo kad sam radila pa se ne sjećam postotka sala, ali znam da se salo očisti od žilica, samelje na mašinu za meso i dva puta maže po tijestu. Preklapa se 4 puta. Ako naiđem na kaki recept, napišem.
U firmi kad smo radili lisnato tijesto, radi se sa specijalnim margarinom za lisnata tijesta, mislim da ga nema u maloprodaji, ja ga barem nisam vidjela. I ja sam od onih koja kupuje gotovo tijesto.
Moja mama radi to domaće lisnato tijesto sa salom. Baš je radila neki dan. Ako nekog i dalje zanima baš taj recept sa salom, pitam ju. Ja se nisam previše interesirala. Lisnato koristim rijetko max 2x na godinu, pa sam zadovoljna i kupljenim.
Ne mora se raditi sa salom, može se i sa maslacem.
http://www.bkrecepti.com/index.php?o...mid=59&lang=en
Znam da se sa salom rade salenjaci, a u lisnato kakvo bih ja margarin....
dobro je i svježe lisnato (ima za kupiti u LIDL-u), već je i razvaljano, samo ga treba odrolati i odmah pečeš, nema odmrzavanja jer se čuva u hladnjaku![]()
Moram se pohvaliti da sam uspješno napravila lisnato tijesti i to po maminom receptu! Odličan je bio!
puding od vanilije skuham u soku od jabuke i u toplo naribam par jabuka...time filujem li zamotam lisnato tijesto....nakon toga se gušim, posebno kad mu dozvolim da se ohladi![]()
ajme, ivarice![]()
(šlag se nikad ne peče, jer bi se otopio ali možeš speći snijeg od bjelanjca)
a što se tiče lisnatog, ja naribam jabuka, dodam narezanihi oraha i grožđica i napravim štrudlu (šećer može ali ne mora) - ali to mi je bolje u domaćim korama za štrudlu
ili napravim slane prutiće premazane s jajem i posipane sa sezamom, lanom i kimom - ali i to mi je bolje od onog tijesta sa sirom što liči na lisnato
ako imam domaćeg pekmeza mogu i neki preklopljeni jastučići, kupovni pekmez za to ne valja jer iscuri