Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: mucanje

eleonora avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno mucanje

Moj sin je u dobi od 2 g i 2 mjeseca naglo počeo mucati. Zanima me ima li netko isto iskustvo i koje ste korake poduzeli. Meni su pedijatri koje sam knotaktirala rekli da se radi o tranzitnom / rezvojnom mucanju koje je učestalo kod djece između 2 - 5 godine te da se često javlja kod djece koja rano propričaju. Moj sin zaista je rano propričao i stvarno smo iznenađeni ovom promjenom. Htjela bi šro ispravnije postupiti, pročitali smo sve što ima na tu temu aili radije bi htjela čuti iskustvo neke majke na tu temu. Unaprijed hvala, Nora

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

¸i Greta je sa dvije godine i nešto sitno imala tu fazu. Rano je propričala i jako je puno pričala i onda je odjednom počela mucati.
    Ja sam je ispravljala dok se nisam posavjetovala sa liječnicom. rekla je da ju ne treba ispravljati niti požurivati, da je to jednostavno vrijeme kad mozak radi brže od jezika i ako tome ne pridajemo pažnju trebalo bi proći samo.
    tako je i bilo,
    prošlo je nakon mjesec dva,
    sad zna malo "zavijati" ili otezati prvo slovo kad nešto želi brzo reći, a sad je dvije godine i 7 mjeseci i jako lijepo priča

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

j. ponekad zna mucat, obicno kad nam nesto zeli objasnit. mislim da je bas ovako kako je ivaa rekla, mozak im radi brze od jezika.
    sad neznam da li tvoje dijete konstatno muca ili samo povremeno kao moje. u svakom slucaju ako ti pedijatrica tako reka ja se ne bi
    zabrinjavala.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

greta je jako i konstantno mucala,
    baš je bilo strašno za slušat
    i sve je prošlo...

eleonora avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Puno zahvaljujem na odgovorima, ipak je lakše čuti ostala iskustva. Ivaa, baš kao što si rekla, nekad je to stvarno strašno za slušat, kad se jako muči tako da mu se cijelo lice zgrči kad pokušava započeti rečenicu. Pratit ću daljnji razvoj i nadam se da će samo od sebe otići. Nakon svih savjeta i što sam pročitala važno je ne pridavati pažnju, pa čak ni dobronamjerno savjetovati djetetu da uspori nije dobro. Baš ništa, samo biti strpljiv.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tako je, ne pridavati pažnju, pravit se da je sve ko prije. i nikako ne ispravljati ili tražiti da sporije priča. Ono što cure već kažu, to je faza kad mozak radi brže od jezika.
    proći će

nekad je teško gledati dijete kako se muči nešto reći ali mu ne ide, ali nije to zaista ništa zabrinjavajuće, nego normalna faza u razvoju govora (koju ne prolaze svi,ali mnogi da)

lelica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Potpisujem cure, Jona je isto poceo mucati sa 2god 2mj.
    Zaista je bilo tesko slusati ga kako izgovara neki slog i po 15ak puta,ali kao i kod male Grete proslo je nakon 2mj i sad je veliki govornik.
    Nismo ga nikad ispravljali, ali smo morali stalno napominjati okolini i bakama da ga ne ispravljaju i prave problem oko toga.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Važno je znati da se i u tako ranoj dobi može javiti "pravo" mucanje!

Kako razlikovati normalna zapinjanja od početnog mucanja?
    Dobro je da znate razlikovati normalna dječja zapinjanja u govoru od početne pojave mucanja i, ako je potrebno, reagirati na vrijeme, odnosno obratiti se logopedu. Fiziološka zapinjanja se bitno razlikuju od patoloških, odnosno mucanja, po svojoj količini i načinu odvijanja.

Fiziološka zapinjanja, karakteristična za djecu u dobi od 2 do 5-6 godina:
    1) Ponavljanje cijele rečenice, dijela rečenice ili riječi - "Lopta, lopta je na krovu. Želim da mi, želim da mi je skineš dolje."
    2) Preoblikovanje rečenice tijekom govora - "Ona je odletjela, lopta je odletjela na krov."
    3) Stanke, napunjene sa "mm", "ah", "uh" - "Želim moju, mm, loptu."
    4) Prekidanje govora šutnjom (dijete osjeća nesigurnost, nije u stanju odmah oblikovati svoju misao i želju u riječi) - "Mama, želim (pauza) loptu."
    5) Pojedina, rijetka lagana ponavljanja dijelova riječi - "Re-rekla si da ćeš mi je skinuti."
    Normalna dječja zapinjanja obično se pojavljuju u konstrukcijski složenim riječima i rečenicama. Uglavnom se radi o ponavljanju cijele riječi ili preoblikovanju rečenica tijekom govora. Neka djeca jako rijetko zapinju u govoru, možda ponekad pokazuju određenu nesigurnost ili zašute. Zapinjanja su češća kada je dijete umorno, uzbuđeno, razigrano. U većini slučajeva zapinjanja se smanjuju u nepoznatim okolnostima i u razgovoru s nepoznatim ljudima jer je dijete sabranije i pažljivije.

Simptomi uzbune kada je potrebno da se hitno obratimo logopedu:
    1) Dijete je počelo ponavljati sve kraći element.
    (Prvo je govorilo "Mama, mama, mama...", zatim "Ma-ma-ma-ma-mama...", sada "M-m-m-mama..." i konačno "Mmmmmama...".)
    2) Povećao se broj ponavljanja.
    (Prvo je govorilo "Ma-mama...", sada "Ma-ma-ma-ma-mama...")
    3) Dijete "se bori" s riječima (kod ponavljanja riječi ili sloga naglo skače visina glasa).
    4) Kod ponavljanja se mijenja struktura riječi ("Mah, mah, mah, mama...").
    5) Tijekom govora su uočljivi znakovi napetosti mišića lica, dijete podiže ramena, guta zrak, govor se naglo prekida zbog grča u govornom aparatu. To znači da je počelo mucati. Hitno se obratite logopedu kako bi vas uputio u postupak uklanjanja "svježeg" mucanja!
    Nemojte čekati da mucanje postane navika i traumatizira dijete. Logopedska "hitna pomoć" kod uklanjanja mucanja koje se tek pojavilo je najefikasnija jer se temelji na hitnom uklanjanju patološkog refleksa prije nego što se stigao ukorijeniti. Čak ako i niste sigurni radi li se o mucanju, kada primijetite neki od simptoma rizika, obratite se logopedu da vas savjetuje i pruži detaljnije upute u vezi sprječavanja poteškoće, upravo u individualnom slučaju vašega djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •