Moj dragi je greskom kupio povecu kolicinu doticnoga, pa me zanima kako ga se jos moze iskoristiti, osim u salatama..
Ima li tko kakvo "konkretno" jelo?
Sve ideje dobrodosle!![]()
Moj dragi je greskom kupio povecu kolicinu doticnoga, pa me zanima kako ga se jos moze iskoristiti, osim u salatama..
Ima li tko kakvo "konkretno" jelo?
Sve ideje dobrodosle!![]()
ja ga znam staviti na pizzu, napraviti tjesteninu Carbonaru ili napraviti umak uz roštilj
za umak izmrviti feta sir u posudu, dodati jogurt, češnjak, malo papra i origana
na coolinarici ima preko 700 recepata sa fetom
Ja pravim super fino varivo od tikvica zuccinija i fete.
Prodinstaš jednu manju glavicu luka na malo ulja, na to spustiš tikvice isečene na kockice 1x1 cm, dinstaš i to još malo, pa podliješ sa vodom ili temeljcem. onako malo da ogrezne. kad smekša (znači nakon desetak min) ubaciš fetu isto sečenu na kockice seckan i čen češnjaka i pola vezice mirođije ili pospeš sa malo suve mirođije.
ovo jelo ne treba soliti, jer je feta slana, pa pusti. jedino ko voli da stavi suvog povrtnog začina.
Super prilog uz ribu, pileće belo meso na naglo, dinstane batake ili faširance
Ili, prodinstas balancanu i crvenu papriku na komadice, dodas pelate, predkraj fetu sir (ja koristim onu izkutije salakis, ili tako nesto) i malo pesta genovese. i naravno pasta.
ili ga pomijesas s kravljim, vrhnjem i jajima i napravis burek!
meni jedan od dražih jela sa fetom http://www.coolinarika.com/recept/br...scous-sa-fetom
ja varam pa dodam malo špeka i piletine![]()
Evo ti jedan recept sa fetom koji ja rado pravim. Narezes krumpir kao za musaku. U manjoj posudi poprzis luk (ili ne, ako si protiv toga), malo speka/slanine (ako volis), zalijes sa jedno 2dcl slatkog vrhnja + dodas malo mlijeka jer ce biti dosta gusto i feta sira (moze i kravlji). Na tanko narezes tikvice (zucchini) i sampinjone. I onda redas, prvo krumpir, pa umak, na umak tikvice i sampinjone, pa opet krumpir, umak ... najbolje da zavrsis sa sampinjonima gore. I peces u pecnici oko 30-40min. na 200C. Ja ne volim da krumpir bude 'skuhan' kao u musaki pa se potrudim i prvo ga specem, finije je. U tom slucaju dovoljno je peci 20tak min. Soli po ukusu u sve kolicine po ukusu ... improviziras ...
ja sam fetu znala otopiti u jogurtu, to bude super kao sos za tjesteninu, naravno može se staviti i raznih drugih vrsta sira, probali smo sve - od dimljenog, običnog žutog do mocarele.
a možeš izmrvljenu fetu pomiješati sa mladim sirom, time napuniti palačinke, složiti u pleh, zaliti paradajzom (sa začinima ) i zapeći u rerni, tek to je da prste poližeš!
Mozes ga staviti u omlet, u razlicite tjestenine...
Posljednje uređivanje od Elly : 03.02.2010. at 09:05
Iseces fetu na kockice i nalijes ju maslinovim uljem u koje dodas vise vrsta bibera(crveni,beli,zeleni,smedji)i zacinske trave(origano,bosiljak,ruzmarin...)i po koju maslinku.Zatvoris u teglu da postoji i prozmu se ukusi do upotrebe.
Nije jelo,ali je fino i aromaticno a moze dugo da stoji.
Mi to uvek imamo u frizideru![]()
SUPER jelo!
Katja
Skroz sam zaboravila na to. Bas sam kupila fetu, sutra ju prelijem maslinovim i zacinima![]()
Sada baš nije sezona paradajza i sl, ali ja fetu izrežem na šnite debele oko 1 cm po onoj široj strani da bude 8x8 cm, poslažem na veliki komad Al polije ili bilo koje folije za pečenje, podlijem maslinovim uljem, poslažem tanko narezane rajčice i paprilu, masline, razne začine svježe ili suhe, još malo zaliem, zamotam onako samo odozgo kao paketić zavrnem vrhove folije zajedno, poslažem sve na tepsiju i zapečem oko pola sata. Sve se arome prožnu i bude super ili kao obrok ili prilog roštilju ili nečem sličnom.
Evo jedan moj omiljeni recept za kruh s feta sirom:
1 salica jogurta
125 gr rastopljenog neslanog maslaca
125 ml maslinovog ulja oil
1,5 salice izmrvljenog feta sira
0,5 salice sitno nasjeckanog persuna
1/4 salice sitno nasjeckanog vlasca
2-3 mlada luka (samo bijeli dio)
3 jaja na sobnoj temperaturi
2 3/4 salica glatkog brasnar
1 jusna zlica praska za pecivo
Nauljeni pleh ili vatrostalna zdjela
Pomjesati sve sastojke osim brasna i praska za pecivo. Pomjesati brasno i prasak za pecivo i dodati u smjesu s fetom, dobro promjesati.
Raspodjeliti smjesu u nauljeni protvan. U zagrijanoj pecnici peci na 180 °C da poprimi zlatnu boju i/ili cackalice izlaze suhe kada ih zabodete u kruh.
Ohladiti, narezati na fete i dobar tek![]()
moj omiljeni recept je s coolinarike,ali ga ne mogu naći.uglavnom ,4 filea pilećih prsa se zarežu i napune mješavinom fete i maslina(ja to sve skupa smrvim u multipraktiku,treba Vam jedno 15-20 dag fete i maslina jedno 5 dag ili po želji).na dno protvana narežem 2-3 tikvice i na to složim napunjenu piletinu, u svaki ćošak složim četvrtinu rajčice(1 rajčicu narežem na četvrtine) i pobacam 2-3 režnja češnjaka,malo zalijem maslinovim uljem i pospem ostatkom smjese maslina i fete.prekrijem folijom i gurnem na 200 C,na jedno pol sata.predkraj maknem foliju,da piletina dobije boju.prilog po želji,mi najradije jedemo rižu s tim.
btw.nova sam,ali vaše recepte čitam duže vrijeme i mrak su mi-pogotovo ona brzinska štrudla s grizom i višnjama i tuperware kruh-moji se ubijaju u njemu...
...ili cak zapeceni u rerni kao sto rade u grckim restoranima,sir narezan na fete dodaj malo maslinovog ulja malo maslaca,origano,crvena parika u prahu,papar,malo cesnjaka,persin...