Stranica 8 od 10 PrviPrvi ... 678910 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 497

Tema: Kada ste počeli s dohranom?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa Vidi poruku
    kad ste krenule sa krastavcima? vidim u tablici dohrane da od 10mj, kao i paradajz..da li ga je netko davo prije godinu dana...

i kad cikla može?
    opet ja, čekam odgovor

i zanima me heljdina kaša kad to može

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

hm, budući da su krastavci iz obitelji bundeva, ispada da bi se njih moglo dati na početku dohrane..., no koliko znam, oni su malo teški za želudac i napuhuju... možda neka juhica od krastavaca...
    pogledaj što ima na ovoj stranici, ne jamčim za vjerodostojnost, nego preporučam tek onako, informativno
    ja M. nisam davala krastavce, pa ni sad kad ima godinu dana jer mislim da trenutno ima nutritivno vrijednijeg povrća od krastavca (možda griješim, ispravite me...)

mislim da se cikla može uvesti kad i repa, dakle s 10 mjeseci... ja ću je baš ovih dana dati M., imam svoje u bašči i baš me zanima kako će ju prihvatiti (ja ju obožavam)

budući da heljda ne sadrži gluten, može se uvesti relativno rano, s 8 do 10 mjeseci s čim se, s druge strane, ne bi složili makrobiotičari koji tu namirnicu smatraju visokoenergetskom i preporučuju uvođenje tek nakon 5. godine
    ja sam M. heljdu uvela s, mislim, 8 - 9 mjeseci
    pa ti sad vidi

smokve? pa ne znam, ja ih obožavam i sigurno bi ih dala M. prije godinu dana kada bih imala svoje... e sad, one njihove sjemenke su možda problematične
    možda da ih smiksaš u pekmez
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 05.08.2010. at 02:27

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

SikaPika

hvala puno

ja ću najvjerovatnije sa ciklom uskoro krenuti onda...a heljdu ja obožavam...pa sam mislila i maloj, ali budem se još malo raspitala...
    krastavci mi eto pali napamet jer imamo domaće,ali nemam pojma kak da joj spremim..bum malo po prošvrljala

hvala još jednom

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

sigurna sam da ste o tome već razgovarali, ali, pliz, meni treba odgovor na pitanje kad se kuha juhica da li se smije dio ostaviti za sutra ili vi uvijek kuhate novo? da li smijem povrće iz juhice u juhici ostaviti za sutra? uvijek smo do sad sve kuhali svježe, a evo danas baš fantastično ispala juhica sve mi žao da sinak to neće i sutra jesti (mi našu verziju hoćemo).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Aiko, uvijek radim svježe, što djeca ne pojedu, pojedemo mi. Povrtne juhice su stvarno ukusne i brzo gotove, izvrsne za cijelu obitelj, prava blagodat u vrućim ljetnim danima.

freya, ja isto obožavam heljdu, (pogotovo s vrganjima), ali djeci nisam davala kako je "najbombastičnija" od svih žitarica, starija je počela nedavno (ima sedam godina), jer joj se pije nije sviđala (kad je imala 4-5 godina).
    Krastavce, hm, pa ni njih nisam baš davala, jedu ih sada (mlađa ima dvije godine). Samo ih narežem na tanke ploške, ne solim ih (čula sam da su teško probavljivi ako su posoljeni). Ciklu sam isto uvela kasnije, nakon druge godine, nisam imala neki određeni razlog, već sam smatrala da ne moraju baš sve isprobati u kratkom periodu.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

n.grace

hvala puno na info, bude onda pričekala...ima puno drugih stvari za papati
    a heljdu budem sebi , dobivam eko od rodbine u slo ...obožavam ju.a malena bude onda pričekala.

budem onda uvela kus kus i amaranth, to joj jedino još nisam dala od žitarica

pitanje kako dajete zobene?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi zobene pahuljice polijemo vručom vodom i čekamo da postanu mekane

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zobene kombiniram s rižinim ili dinkel pahuljicama (same zobene budu malo presluzave, mojima to nije baš odgovaralo), voćem i/ili suhim voćem, nekad na vodi, nekad na zobenom mlijeku. Kuham dok rižine pahuljice (od smeđe riže) postanu mekane (njima treba malo duže, desetak minuta). Kombinacija ima zaista puno, isprobavajte i uživajte!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala curke!!!!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Svako dijete je individualno i jedinka sama za sebe, ne razvija se isto, nema iste potrebe i ne može se svu djecu stavljati u isti koš, što znači sa 6. mjeseci, da dan prije nnije zrelo za dohranu a taj dan kad ima punih 6 je... moš' misliti, moj je počeo sa 4 mjeseca i tamanio je sve kao lud, rođen je sa 5 kila i 54 dužine, sad ima 6 mjeseci, 11 kg i dugačak je 82 cm, dijete je jednostavno veliko i puno traži, njegov organizam troši puno više za svoje održavanje od ogranizma bebe koja je znatno manja, on djecu svoje dobi može u zubima nosati, zubići su mu izašli sa 4 i pol mjeseca... motorika mu je odlična apedijatrica je oduševljena djetetom i njegovim napretkom, kad sam pitala za dohranu rekla je samo naprijed, pa treba to dijete nahraniti, od svojih mjesec dana spava cijelu noć od 23-07h bez sisanja, ali uzato me je pred spavanje nasisavao dva sata, sat vremena jednu dojku sat drugu... svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete uz savijet pedijatra a ne neka knjiga i istraživanja koja uzimaju svu djecu pod jedno i guraju ih u neke tablice, standarde... ma to nek okače mačku o rep!

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Sika pika i njoj slicnim: ZENO UZIVAJ U MAJCINSTVU! To sto si procitala oho ho knjiga ne garantira ti da si strucna za majcinstvo. Dijete nije doslo iz knjige! Ili si procitala da i to postoji? Tjerati dijete da lezi kada ono pokusava ustati zvuci mi kao nasilje! Pusti dijete da se razvija, a ako volis biti majka maloj bebi, rodi si jos jednu, pa jos jednu i sve tako, a prethodnim dozvoli da odrastaju i upoznaju svijet izvan sigurnosti majcine utrobe - zbog toga se rodilo!

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Aiko, uvijek radim svježe, što djeca ne pojedu, pojedemo mi. Povrtne juhice su stvarno ukusne i brzo gotove, izvrsne za cijelu obitelj, prava blagodat u vrućim ljetnim danima.
    Stvarno ne znam gdje griješim, jesam prespora ili što, ali meni treba minimum sat vremena da napravim juhicu. Dok očistim, nasjeckam, priredim... mrkvicu, cvjetaču, brokulu... ubacim meseko, dok se to sve iskrčka i skuha... dok odvojim i usitnim za njega... pa to nema šanse da mi bude ispod sat, bar sat i pol... i sve to pod uvjetom da bebica spava, jer sam sama, a on je u akcijama i igri - vrijeme se maksimalno produžava.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ekspres lonac Skupa sa punoooo sjeckanja max 40 min - kad sam spora

Inače, mesnu juhu iskuham na gusto i stavim u frižider i od tog zakuhavam juhu za cijelu familiju (za mlađe od godinu dana - isključivo svježe) pa koliko ispadne....

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kuham ih u zobenom ili rižinom mlijeku, gotove su za par minuta. Uglavnom umiješam i neko voće (banana, marelica, jabuka, maline...), a neki put i bez ičega. Moj Renči je lud za tim. Savršen doručak ili večera.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Aiko prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno ne znam gdje griješim, jesam prespora ili što, ali meni treba minimum sat vremena da napravim juhicu. Dok očistim, nasjeckam, priredim... mrkvicu, cvjetaču, brokulu... ubacim meseko, dok se to sve iskrčka i skuha... dok odvojim i usitnim za njega... pa to nema šanse da mi bude ispod sat, bar sat i pol... i sve to pod uvjetom da bebica spava, jer sam sama, a on je u akcijama i igri - vrijeme se maksimalno produžava.
    Meni treba 20 min sve skupa - uzmem Ledovu carsku mješavinu, nasjeckam pileća prsa ili ubacim 2 šake prosa, polijem maslinovim uljem, polijem već prokuhalom vodom iz kuhala i voila - gotovo za 20ak min. Ok, ne jede to svaki dan, smrznuto je povrće, ali u žurbi super dođe i mala to smaže u tren oka.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

upravo tako i ja...
    i kad mislim da će nešto ispasti brzo, sve to sjeckanje me ubi u pojam
    ja još uvijek kuham posebno za nju (osim ako nam baš ne kuham varivo od domaćeg povrća pa onda njoj izdvojim)
    hm, ja piletinu kuham puno duže od 20 minuta, možda i pretjerujem, ali nekako se bojim, volim da je meso dobro skuhano

inače joj svaki dan kuham povrće s mesom/ribom i zagustim žgancima/grizom od ječma/pšeničnim grizom... takvu teksturu najviše voli

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Tončica007 prvotno napisa Vidi poruku
    Svako dijete je individualno i jedinka sama za sebe, ne razvija se isto, nema iste potrebe i ne može se svu djecu stavljati u isti koš, što znači sa 6. mjeseci, da dan prije nnije zrelo za dohranu a taj dan kad ima punih 6 je... moš' misliti, moj je počeo sa 4 mjeseca i tamanio je sve kao lud, rođen je sa 5 kila i 54 dužine, sad ima 6 mjeseci, 11 kg i dugačak je 82 cm, dijete je jednostavno veliko i puno traži, njegov organizam troši puno više za svoje održavanje od ogranizma bebe koja je znatno manja, on djecu svoje dobi može u zubima nosati, zubići su mu izašli sa 4 i pol mjeseca... motorika mu je odlična apedijatrica je oduševljena djetetom i njegovim napretkom, kad sam pitala za dohranu rekla je samo naprijed, pa treba to dijete nahraniti, od svojih mjesec dana spava cijelu noć od 23-07h bez sisanja, ali uzato me je pred spavanje nasisavao dva sata, sat vremena jednu dojku sat drugu... svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete uz savijet pedijatra a ne neka knjiga i istraživanja koja uzimaju svu djecu pod jedno i guraju ih u neke tablice, standarde... ma to nek okače mačku o rep!
    uh, mislila sam prešutjeti, ali mi nekako ne ide
    slažem se da dan, tjedan prije ili poslije navršenih 6 mjeseci ne znači ništa, ali s 4 mjeseca njihova probava nije dovoljno zrela da bi sve tamanili, kako ti kažeš
    i moja bi tamanila da joj dam, ali joj ne dam
    istina, tvoja je beba vanserijska, no baš da svaka mama zna što je za njezino dijete najbolje, ne bih se složila
    ja, naprimjer, ništa nisam znala ni o glutenu ni alergijama ni o uvođenju namirnica po mjesecima dok nisam postala mama, a onda sam proučila gomilu literature i tek tada zaključila što je najbolje za moje dijete
    da sam slušala PEDIJATRICU koja je LIJEČNIK ZA DJEČJE BOLESTI, a ne nutricionist, moje dijete vjerojatno danas više ne bi sisalo
    upravo pedijatri guraju djecu u tablice i nagovaraju na raniju dohranu samo zato jer dijete nema dovoljno kila/grama za svoju visinu, a ne gledaju obiteljsko naslijeđe i drugo
    i da, drugo je kad ti dijete jede ono što je primjereno za njegovu dob (znači, prema tablici dohrane), a drugo je da tamani sve samo zato jer je veliko
    ako je veliko, ne mora značiti da sa 7 mjeseci treba jesti, ne znam (sad karikiram i ne mislim na tebe), grah, junetinu, jaja..., a da o slatkišima i grickalicama ni ne pričam

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tončice, ja sam prilično sigurna da mu nisi odmah davala špek ili kruh i putar.
    A tikvice, jabuke, korabe, mrkve, palenta, riža... sve su to dijetni proizvodi i puno (ali stvarno puno) manje kalorični od mlijeka (majčina, kravljega, adaptiranoga... bilo kakvoga).
    Dakle, pedijatrica koja je rekla da "treba to dijete nahraniti" je dijete stavila - na dijetu.

Kada mi odrasli idemo na redukcijske dijete, prvo što nam izbace je mlijeko.
    A uvedu nam voće i povrće.

Pa ti vidi.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne griješiš nigdje.
    Ja često radim juhu od povrća bez mesa, treba mi oko desetak minuta da očistim i nasjeckam povrće, još dvadesetak da juha bude gotova.
    Ako radim pileću juhu, povrće samo očistim i u komadima stavljam u ekspresni lonac zajedno s mesom - gotovo je za pola sata, nekad i kraće (ako su manji komadi mesa).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ekspres lonac Skupa sa punoooo sjeckanja max 40 min - kad sam spora

Inače, mesnu juhu iskuham na gusto i stavim u frižider i od tog zakuhavam juhu za cijelu familiju (za mlađe od godinu dana - isključivo svježe) pa koliko ispadne....
    Evo, sad sam tek vidjela da ti je i Marija rekla za ekspresni lonac... stvarno je zakon!
    Posljednje uređivanje od n.grace : 20.08.2010. at 11:54

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ok, predajem se! Hoću i ja brže kuhati juhicu! Tražim ekspresni lonac. Valjda će mi bit od koristi. Zadnje što sam kupila da mi olakša kuhanje za bebu je onaj štapni mikser, ali to toliko u sekundi usitni da ostane samo kaša, možeš piti, kao sokovnik je, hehe... eno stoji sa strane...

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Prije par dana počeli smo s dohranom,dječak ima 6 mj.
    Prvo sam mu dala dobro kuhanu rižu i to usitnila,nije je s oduševljenjem prihvatio,sve je izbljuvao.
    Sutradan sam pokušala sa kupovnom kašicom čisto da vidim da li je do teksture,i to je izbljuvao.
    Danas ista ta kašica prošla je ok,ali sam ga držala uspravno dok sam ga hranila.
    Prethodna dva puta je bio u as jaje.
    E sad,jeli on to izbljuvao zbog položaja u as ili?
    Dječak još samostalno ne sjedi.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mojoj kćeri je trebalo puno duže od par dana da prihvati dohranu. Sad ima devet i pol mjeseci i ne pljuva, ali je količina koju pojede odjednom otprilike šest žličica. Usporedbe radi, stariji je čim smo počeli s dohranom jeo s dvije žličice paralelno, s jednom sam mu davala ja, a s drugom je jeo sam. Inače, oboje su cicoljupci.

Uostalom, dijete nije uvijek jednako raspoloženo, a moja je teorija (i praksa) nuditi, nuditi i opet nuditi.
    Posljednje uređivanje od sis : 20.08.2010. at 16:11

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ok, predajem se! Hoću i ja brže kuhati juhicu! Tražim ekspresni lonac. Valjda će mi bit od koristi. Zadnje što sam kupila da mi olakša kuhanje za bebu je onaj štapni mikser, ali to toliko u sekundi usitni da ostane samo kaša, možeš piti, kao sokovnik je, hehe... eno stoji sa strane...
    Nećeš pogriješiti s kupovanjem ekspresnog. Moj je Fissler, prezadovoljna sam, koristim ga već 8 godina.
    A nemoj žaliti ni što si kupila štapni mikser - on ti je odličan za krem juhe od povrća, juha od bundeve kad dođe jesen - probaj, ako već nisi... i dobar mi je i za kolače, kad treba nešto smiksati na brzinu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Tončice, ja sam prilično sigurna da mu nisi odmah davala špek ili kruh i putar.
    A tikvice, jabuke, korabe, mrkve, palenta, riža... sve su to dijetni proizvodi i puno (ali stvarno puno) manje kalorični od mlijeka (majčina, kravljega, adaptiranoga... bilo kakvoga).
    Dakle, pedijatrica koja je rekla da "treba to dijete nahraniti" je dijete stavila - na dijetu.

Pa ti vidi.
    Ne razumijem; pedijatrica, pretpostavljam, nije preporučila prekid dojenja, budući da je Tončica napisala da dijete i dalje doji. Kako je dijete stavila na dijetu uvođenjem dohrane?
    Posljednje uređivanje od n.grace : 20.08.2010. at 19:05

natilalimaci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ekspres lonac rocks!!!

Ali treba paziti da se hrana ne prekuha! Što se jako lako desi, naročito s mladim povrćem.

Moja mama je znala kuhat cvjetaču pola sata u ekspresu (da ne bi bila živa i pobjegla pobjegla iz tanjura ) , a ja sam mrzila jesti tu bezličnu puding smjesu koja izađe kao rezultat.

Većini povrća je dovoljno 5-10 minuta da se skuhaju i izvan ekspresa.

natilalimaci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Heljda je zeljasta biljka, zapravo sjemenka jednogodišnje zeljaste biljke, pa je stavljaju u istu kategorije u kao i žitarice, iako ona to nije.

Svi preporučuju (i naši pedijatri i strani) s heljdom početi od 8 mjeseci.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

@aiko, isprobaj kombinaciju multipraktika i ekspresnog lonca, sa multipraktikom možeš u sekundi isjeckati, a ne skašiti, sve povrće koje ti je potrebno.
    @n.grace, dijete nije prestalo dojiti, ali je SMANJILO količinu podojenog mlijeka zbog manje kaloričnog voća i povrća - dakle, dobiva manje kalorija dnevno nego prije.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    @aiko, isprobaj kombinaciju multipraktika i ekspresnog lonca, sa multipraktikom možeš u sekundi isjeckati, a ne skašiti, sve povrće koje ti je potrebno.
    @n.grace, dijete nije prestalo dojiti, ali je SMANJILO količinu podojenog mlijeka zbog manje kaloričnog voća i povrća - dakle, dobiva manje kalorija dnevno nego prije.
    Ne znam. Moja djeca uvođenjem dohrane nisu smanjila dojenje, štoviše, što su bile veće, više su i češće dojile.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne razumijem; pedijatrica, pretpostavljam, nije preporučila prekid dojenja, budući da je Tončica napisala da dijete i dalje doji. Kako je dijete stavila na dijetu uvođenjem dohrane?
    Zato što je mlijeko nadomješteno manje kaloričnim namirnicama.

Svaki obrok dohrane je zamijenio mliječni obrok, budući da dijete ima određeni kapacitet želuca.
    Volumenom je možda isto, ali kalorijskom vrijednošću - nije.
    100 g jabuke i 100 g mlijeka napune želudac, ali 100 g jabuke ima 57 kcal, a 100 g majčina mlijeka (ok, znam da se tekućina mjeri mililitrima, ali uzmimo sada masu) - oko 70 kcal.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne znam. Moja djeca uvođenjem dohrane nisu smanjila dojenje, štoviše, što su bile veće, više su i češće dojile.
    Ako ćemo ići tom logikom, znači da su uvođenjem dohrane tvoje curice bile - gladnije.
    Zašto onda uvoditi dohranu ranije, kao spas za djecu koja su velika i "treba im više"?

Uopće ovime ne želim postavljati neke standarde niti nametati svoje mišljenje, samo pokušavam dokučiti zašto bi doktorica savjetovala uvođenje npr. tikvice djetetu koje treba VIŠE kalorija.

To što djetetu ranije narastu zubi (kosa, nokti), što ranije prohoda... nema veze sa dohranom/prehranom, težinom...
    Osim kao protuargument u stilu "i kaj mu fali"

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nisu bile gladnije, bile su veće i jače, jako su voljele dojiti.
    Nakon svakog obroka dohrane dojile bi kao i prije uvođenja dohrane, tako da nisu nadomještale svoj mliječni obrok, već sasvim suprotno - dobile su više kalorija, ne manje. Bez obzira što bi prije dojenja pojele "samo" tikvicu.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

To što djetetu ranije narastu zubi (kosa, nokti), što ranije prohoda... nema veze sa dohranom/prehranom, težinom...
    Osim kao protuargument u stilu "i kaj mu fali"
    Meni je "naj" protuargument: "velika je beba, pa mu treba puno više hrane, nije mu dovoljno" itd. Moja curica je manja od sve djece njene dobi koje poznajem, tj. mršavija i to puno - tanke rukice i nožice, nikada nije imala ono salo po nogama, a jede kao odrastao čovjek i to od početka dohrane. Ma da mi je znati kako je njoj tako malenoj potrebno toliko hrane??!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i moja sad dosta jede, a i dalje izgleda mršavije od svih ostalih beba koje sam vidjela i što je najbolje ona po tablici ima idealnu težinu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim da Tončica007 nije mislila da djetetu daje tikvicu za dohranu. Nego pravu, kaloričnu hranu: žitarice ili kekse ili razna ...lina pogodna i za manje bebe.
    Bebin želudac ima određeni kapacitet i može popiti max određenu količinu mlijeka i ni malo više. A kad jednom dođe na oko 5500 g količina od 5x 230 ml mlijeka jednostavno ne zadovoljava kalorijske potrebe sve aktivnijeg djeteta.

Znači- ili mora puno više obroka piti na prsima ili mu razliku dati u obliku krute hrane.

Ja sam apsolutni pobornik dojenja, svako dijete sam dojila godinu (i više). Mlijeko je bilo glavna hrana, ali žličica-dve rižinih pahuljica u mom mlijeku, date na žličicu navečer, osiguravalo je odmornu i zadovoljnu mamu. I to od 4-tog mjeseca, a zatim i druge okuse i veće količine. Ne umjesto dojenja, nego plus dojenju.

Svaka mama zna što paše njenom djetetu .S tim se apsolutno slažem. Da li je to i najzdravije nije bitno, sve dok je zdravo i dok su mama i beba sretne. Zar nije to bit?

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da Tončica007 nije mislila da djetetu daje tikvicu za dohranu. Nego pravu, kaloričnu hranu: žitarice ili kekse ili razna ...lina pogodna i za manje bebe.
    Bebin želudac ima određeni kapacitet i može popiti max određenu količinu mlijeka i ni malo više. A kad jednom dođe na oko 5500 g količina od 5x 230 ml mlijeka jednostavno ne zadovoljava kalorijske potrebe sve aktivnijeg djeteta.

Znači- ili mora puno više obroka piti na prsima ili mu razliku dati u obliku krute hrane.

Ja sam apsolutni pobornik dojenja, svako dijete sam dojila godinu (i više). Mlijeko je bilo glavna hrana, ali žličica-dve rižinih pahuljica u mom mlijeku, date na žličicu navečer, osiguravalo je odmornu i zadovoljnu mamu. I to od 4-tog mjeseca, a zatim i druge okuse i veće količine. Ne umjesto dojenja, nego plus dojenju.

Svaka mama zna što paše njenom djetetu .S tim se apsolutno slažem. Da li je to i najzdravije nije bitno, sve dok je zdravo i dok su mama i beba sretne. Zar nije to bit?
    Dakle, za tebe tikvica, povrće nije prava hrana, a "lina pogodna i za manje bebe" jest. Lina, koja su 40% obični šećer vulgaris. Pa možeš tako svom djetetu i davati najobičniji šećer žličicom. Ne znam za tebe, ali ja osobno bih između jedne tikvice i zdjelice šećera, svom djetetu, a i svakom drugom čovjeku, radije dala tikvicu.

Možeš li mi reći otkud ti ova informacija da djetetu od cca 5500 g mlijeko više nije dovoljno? Pa ima djece koja se rode sa 4500, 5000 g i već sa 2 mj. dosegnu tu težinu od 5500g, znači da bi već tada trebali sa nadohranom početi?? Po čemu bi žličica - dvije (ako je to uistinu bila ta količina o kojoj ti govoriš) činile neku kalorijsku razliku koja bi tebe odmorila i zadovoljila?
    Ja sam, npr. svojoj od početka dohrane davala bočicu AD-a i večeru prije spavanja i to već jest značilo zadovoljenje gladi i spavanje, ali žličica-dvije bi je samo razdražila, ne i nahranila.

Što se tiče ove zadnje rečenice koju sam boldala - da, apsolutno se slažem da je to vrlo važno i da je to početna stanica za zdrav i lijep uzajaman odnos djeteta i majke, ali ne bih nimalo zanemarila zdravlje djeteta i tvrdila da je rani početak dohrane ok za bilo koje dijete. Probavni sustav je vrlo, vrlo osjetljiv, jedan je od glavnih stubova zdravlja djeteta i ne bih se s njim igrala.

Nemoj moj post shvatiti kao napad, nego kao nastavak rasprave, morala sam reagirati jer odavno nisam pročitala ovoliko neistinitih informacija (lina pogodna za bebe, 5500 g, itd).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja nećakinja stara mjesec dana ima 5100 g, po toj logici bi i njoj trebalo "narezati špeka".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovo dijete je doista ekstrem i uopće ne mislim da ima veze i sa kim ovdje.
    ali ga moram staviti tek toliko da vidimo kako ova mama misli/vjeruje da je njezino dijete sretno, ona se tomu smije...
    ali, što će biti za dvije godine?
    što za pet?
    a što za dvadeset?

http://www.24sata.hr/news/najveca-be...-20-kg/187486/

djeca jesu kompetentna u mnogim stvarima, ali su odgovornost, znanje i iskustvo - na našoj strani.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

*mamica*
    To je iz knjige Penelope Leach :Odgoj i njega djeteta

Htjela bih nekako opravdati svoj stav. Poštujem i vaše načine ako i djetetu paše.
    Smatrala sam da ako djeca gotovo sve potrebe zadovoljavaju s mojim mlijekom, nije uopće bitno što od zdrave, nježne hrane im dajem. U minimalnim količinama dok ne vidim kako probavljaju. Malim Talijanima prva je hrana pašta, malim Kinezima riža...A isto im je nerazvijen probavni sistem.
    I, ponavljam, dojenje je najvažnije. Ja AD nikad nisam ni u kući imala. I jaja i jagode i čokoladu i sl odgađala do 1. rođendana. Možda ne znam dobro objasniti svoj stav, ali fleksibilnost je OK, zar ne?

A špek ni kapulu ni ja ne jedem.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja bih opet radije dala špek i kapulu svom jednogodišnjem djetetu nego lina. I ne zanima me uopće što daju Talijanima, Kinezima ili što moja neka susjeda daje sarmu djetetu od 5 mjeseci - ne bih opet zbog toga i ja svom djetetu to davala. Kužim što želiš reći, i ja sam bila pomalo fleksibilna, ali u smislu da sam joj, npr., bananu dala da pojede zadnji tjedan prije 7 mjeseci (nisam, ali karikiram).
    Upravo zbog nerazvijenosti probavnog sustava vrlo je bitan početak dohrane, pogotovo ako se radi o početku sa 4 mjeseca. Tako maloj djeci je razlika od ta dva mjeseca kao nama od dvije godine - razlika u razvoju je nevjerojatno velika. Bitniji je pravovremeni početak od toga jesi li im dala rižu koja po tablici ide sa 6 ili, ne znam, trešnju koja po tablici ide sa 7 mjeseci.
    Sve ovo pišem ne da bih te napadala, nego zato da to znaju mlade mame čija djeca tek počinju sa dohranom, da ne bi uzimale pogrešne informacije kao točne.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

o da, kad ju gledam, imam osjećaj da je gladna cijeli dan
    a onda krenem čitati na forumu koliko djeca koje dobi jedi i zaključim kako moja sjajno jede
    istina, ne jede nikakve slatkiše (osim keksića koje sama napravim), grickalice (osim nekakvih dinkel grisina, i to 1cm u 3 dana), niti lina (nema osim), a ni hranu koja je pripremljena na loš način (pomfri...)

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Niti mi nismo probali ništa slatko, nikakve grickalice, voćne jogurte radim sama i to je jedino slatko što ju oduševljava.
    Napravila voćnu kašicu na piru, ali više voli voće na kriške ili čak cijelu bobicu (domaćeg) grožđa stavi u usta i cucla i na kraju žvače.
    Ručak (9.mj) u principu jede s nama, za nju posebno kuhano povrće +meso, s tim da zadnjih pet dana neće miksano, nego na komadiće i uživa žvakati i to koturati po ustima.
    Obožava brokulu, karfiol, mrkvu, ali da zna uzeti od djeda i žlicu domaće juhe (s rezancima) ili komadić kruha, uzme
    Jede 4 obroka na žlicu ili prstima.
    Trenurno su u razmaku od dva dana nikla 4 zuba gore(jedinice i dvojke) i traži stalno vode, ali i krušku ili rajčicu koju grize i odgovara joj taj kiseli okus na tom natečenom dijelu. Uglavnom, presretna sam s njom kako jede i kako raste.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

[QUOTE=apricot;1684316]Tončice, ja sam prilično sigurna da mu nisi odmah davala špek ili kruh i putar.

Pa ti vidi.[/QUOTE

Naravno da nisam, mlijeko nisam dugo izbacivala, jeo je od svega po malo što je za njegovu dob uz mlijeko, ali sada sa napunjenih 6 mjeseci, sjedi sam u stolici za hranjenje i jede sve što je za njega, povrće obožava, voće da ne spominjem ali mlijeko pije u jutro i predvečer, zanoć mliječna kašica a samo za ručak nekad bude slano a kad je slatko opet je baza mlijeko. Nije na dijeti, da je na dijeti nebi imao 11 i pol kila i preko 80 cm dužine, nebi baš toliko narastao od zraka. Ne slažem se da ga je stavila na dijetu, ona mom djetetu ne određuje ništa, samo predlaže a ja ili prihvatim ili ne, zavismo kako prosudim da je zanjega najbolje jer ja sam s tim djetetom 24 sata i vidim i osjetim njegove potrebe a ako ne vidim on se dobrano potrudi da mi objasni i pokaže..

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Al ste se da prostite uzjebale!
    Pa najbolje da sam ne majka koja je svoje dijete držala gladnim ili mu davala kobasice i kulena sa mjesec dana! A opičenih žena!
    Ako vas baš zanima, sisao je kao lud, vrištao je stalno i nije puštao sisu, mlijeka sam imala i bilo je super jer svako mlijeko je super, sa njegova dva mjeseca sam išla operirati bruh koji sam dobila na porodu izbacujući bebu od 5 kg vaginalno jer sam morala, da nisam sigurno nebi išla, tada me je već sisao 2 sata pred spavanje, po noći se nikad nije budio sam, to želim reći jer je imao žuticu do mjesec dana pa sam ga ja budila da siki jer sam mislila da će prespavati glad po nekim glupim pričama ne znajući da se bebe od 5 kg ne budi n zbog žutice, kad sam ga pustila da spava prespavao je noć i tako od onda stalno radi.
    Sa 4 mjeseca jeo je 220 ml AD 5 puta dnevno, kasnije sam mu morala i to pojačati sa dodatnom žličicom AD za noć a kasnije i preko dana, uz to je jeo po par žličica kašice kao međuobrok za upoznavanje namirnica, okusa, žličice, i to ne svaki dan. Sa punih 5 smo počli povećavati žličice ali i dalje je jeo mlijeko, pred kraj 5. mjeseca ručak je zamjenio nadohranom i sad sa 6 jede u jutro Ad, u podne ručak (povrće sa rižinim pahuljicama, voćnu kašicu sa rižinim pahuljicama od vanilije koje su na bazi mlijeka), oko 5h AD i navečer mliječnu kašicu za laku noć. Noć spava, 5. obrok je sam izbacio i sad ima 4 koja su mu sasvim dosta jer mi to pokazuje svojim zadovoljstvom, napredovanje i srećom, lijepo spava, kaki, piški.... Preko dana nekad pojede breskvu (domaću) koju sam grize sa svoja dva zubića, neki lino keksić naravno kupovni , rižin keks ili slično, breskvu baš pojede a ovo ostalo gricka iz zanimacije da bi se naučio bolje žvakati i super mu ide. Nikakve reakcije nije imao, stolica zlatno žuta od rođenja osim kad smo morali početi davati željezo ali i to mi je nešto mutno jer ne vidim razlog davanja...
    I jeste sad zadovoljne?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da mi je znati kako je njoj tako malenoj potrebno toliko hrane??!
    Možda ima gliste a gliste joj imaju trakavicu...?
    Tako je moja sestrična govorila... Netko ima brži metabolizam netko sporiji... Svatko drugačije sagorijeva hranu i troši..

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zato što je mlijeko nadomješteno manje kaloričnim namirnicama.

Svaki obrok dohrane je zamijenio mliječni obrok, budući da dijete ima određeni kapacitet želuca.
    Volumenom je možda isto, ali kalorijskom vrijednošću - nije.
    100 g jabuke i 100 g mlijeka napune želudac, ali 100 g jabuke ima 57 kcal, a 100 g majčina mlijeka (ok, znam da se tekućina mjeri mililitrima, ali uzmimo sada masu) - oko 70 kcal.
    Kako može biti dijeta ako je isto jeo kao i do tada čak i više mlijeka i još uz to po malo i polako kašice i ostalo što ide zanjega???? Malo laprdaš bez veze, jel da?
    Posljednje uređivanje od Tončica007 : 24.08.2010. at 01:02

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne, a ti?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Tončica007 nisi vidjela da je netko i na tvojoj strani.
    Moju djecu (3), nitko nije mogao staviti u nikakve tablice, nego sam radila kao i ti. 24 sata sa njima i instinkt majke. Uvijek sam gledala da je zdrava hrana, ali prilagođena njihovim potrebama i željama.

Ali, naravno svatko zna najbolje za sebe i svoju djecu.NHF

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Tončica007 prvotno napisa Vidi poruku
    I jeste sad zadovoljne?
    Zašto bih JA trebala biti zadovoljna ili nezadovoljna prehranom tvoje djece? Ovdje smo da pišemo svoja mišljenja, stajališta i informacije, a ne da stražarimo jedna drugoj. Ja osobno smatram da prehrana tvog djeteta nije pravilna, ali ne smatram da si loša majka (niti dobra, jer to na temelju postova na forumu niti ne mogu zaključiti). Dakle, ovdje komentiramo prehranu djece, a ne tebe osobno, pa se ne moraš baš toliko uzrujavati. NHF!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Tončica, ukoliko nemaš argumenata molim te da niti ne vrijeđaš ostale sudionice rasprave. Postove neću editirati, ponekad ono što je napisano više govori o nama nego edit u postu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •