Stranica 3 od 10 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 497

Tema: Kada ste počeli s dohranom?

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Da pojasnim stav, znam da vjerojatno zvučim bezobrazna.
    Ali evo i sama si napisala da si očekivala odgovore o dohrani nakon 6 mjeseci, ili oko 6 mjeseci, takve si i sve uostalom dobila, ako se ne varam.
    Mene "ljuti" u tome što si dohranu več započela s 4,5 i sad želiš čuti mišljenja, za koja ustvari misliš da su bezveze. Meni je logičan slijed prvo čuti mišljenja, pa odvagnuti za i protiv, pa još malo proučiti što o tome piše, pa odlučiti. Eto, od tud moj "stav".
    Anemona, možda je htjela čuti još nekoga tko je počeo sa dohranom ranije. Mislim da nije kraj svjeta ako je žena dala djetetu da proba par žličica jabuke. Ja sam mojoj dala da proba (imala je oko 4.5 mj), interesiralo me kako će reagirati. Ali ne smatram da sam počela s dohranom jer mi je bebačica još uvijek isključivo na ciki (za 2 tjedna će imati 6 mjeseci) i iskreno, najradije ne bi još krenula sa dohranom jer je trenutno vrlo slab izbor voća i povrća - mislim na sezonsko. Radije bi još malo pričekala pa krenula sa zdravim - provjerenim namirnicama.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

s malom sam počela kad je napunila 4,5 miseca i bila je skroz spremna.
    s malim kad je navršio 6 miseci. prije toga nije bio spreman.
    svako dite je individua za sebe i triba ga "osluhivat".
    moje dvoje su razlika nebo-zemlja. mala je sa 7,5 miseci bila ko dite od godinu dana, a mali je sad u toj dobi i još je pravi bebač (eto šta je muško). u svemu je nježniji od sestre.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Iskreno ne razumem majke koje za bebicu od 4,5 meseci kazu da je spremam za dohranu, bas me interesuje na osnovu cega su to zakljucile.
    Takodje ne razumem izjave tipa "neka proba, oseti, da razvija cula ili stagod.
    Oni ne znaju ni da postoje, da zvacu ne mogu ni nauciti pre 6. meseca, ima na netu pa ko zeli nek prosurfa.
    MislIm cemU zurba, pa cak i one koje su pedijatri tako savetovali imaju (ocigledno) net pa neka pogledaju i dobro se informisu o svemu.

E. 2006. pocela da rucka sa 6.meseci, sisala 2,5god
    A. 2009.pocela da rucka sa 6.meseci , siki jos uvek

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj susret prvotno napisa Vidi poruku
    Anemona, možda je htjela čuti još nekoga tko je počeo sa dohranom ranije. Mislim da nije kraj svjeta ako je žena dala djetetu da proba par žličica jabuke. Ja sam mojoj dala da proba (imala je oko 4.5 mj), interesiralo me kako će reagirati. Ali ne smatram da sam počela s dohranom jer mi je bebačica još uvijek isključivo na ciki (za 2 tjedna će imati 6 mjeseci) i iskreno, najradije ne bi još krenula sa dohranom jer je trenutno vrlo slab izbor voća i povrća - mislim na sezonsko. Radije bi još malo pričekala pa krenula sa zdravim - provjerenim namirnicama.
    Naravno da nije kraj svijeta, ali i dalje stoji tvrdnja da je i jedna žličica početak dohrane, jer se (nestručno rečeno - mijenja crijevna flora). Ima djece koja jedu po jednu žličicu do godinu dana, jer ne prihvačaju dohranu.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj nikol2 prvotno napisa Vidi poruku
    Počeli smo papti 10-ak dana prije 6 mjeseci. Nama je pedijatrica na pregledu sa 4 mjeseca rekal da počnemo sa dohranom jer to je novi hit u zdravstvu, a ono da se počinje sa dohranom tek sa 6 mjeseci je zastrajelo. Po onom kako je ona objašnjavala mi bi sada bili na pečenoj janjetini ili govedini jer to je dobro za željezo.
    naša me pedica prije 3 tjedna (sad smo 4mj+10 dana) oduševila rekavši :nikako ne dodavati drugu hranu ili piće
    a sad vidim da joj je savjet zastario
    Moram priznati da me mnoge poznanice gledaju u čudu jer šefica ne jede, a njen sa 5,5 mjeseci već papa juhicu sa mesekom, a još veći šok sam doživjela neki dan kada je rođakinja bebača od nekih 7 mjeseci hranila pršutom. Naravno da me je u čudu gledala kako ja svoju hranim pečenom jabučicom.

i ovo mi zvoni u ušima.....i još k tome":pa zašto ga mučiš? Pa daj mu malo špeka, to je dobro za imunitet! Ja sam svojima davala s 5 mjeseci i vidiš da nisu nikad bili bolesni"
    bez komentara.....
    cica,cica i samo cica do daljnjega

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
    s malom sam počela kad je napunila 4,5 miseca i bila je skroz spremna.
    s malim kad je navršio 6 miseci. prije toga nije bio spreman.
    svako dite je individua za sebe i triba ga "osluhivat".
    moje dvoje su razlika nebo-zemlja. mala je sa 7,5 miseci bila ko dite od godinu dana, a mali je sad u toj dobi i još je pravi bebač (eto šta je muško). u svemu je nježniji od sestre.
    Ovako je i kod nas bilo. Stariji je krenuo sa nekih pet i pol mjeseci (isto po žličicu, ali u roku par tjedana to je krenulo u smjeru ozbiljne dohrane), jer je isto ovako bio spreman - ogroman, slinio je, tražio, molio.... a mlađi ništa značajno do 8. mjeseca, čak možda i dulje (ali on je bio rođen dosta prije termina, tako da je bilo razloga za to). Čekali smo da bude spreman. Istina je da ih treba pratiti i vidjeti potrebe.

S druge strane, sve se teže prisjećam kako je to bilo. Prošlo je dok sam se okrenula...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 01.03.2010. at 11:42

LadyM avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

imam troje djece i sa svakim je bilo drugačije. s prvim djetetom (prije 10 godina) dohranu sam počela s 4,5 mjeseci, nekoliko žličica soka jabuke ili mrkvic. dohranu je teško prihvaćao do 8 mjeseci, glavna hrana ipak mu je bilo moje mlijeko. uvijek sam mislila što sam pogriješila i prerano počela (poslušala sam savijet pedijatrice, mislila sam da ona zna najbolje, sada znam drugačije). s drugim djetetom sam počela s 6 mjeseci. navečer sam se izdajala (50-70ml) i u to mlijeko bih umutila rižine pahuljice. kasnije bih mu dala da se nacica do sitosti. s njim sam išla polako i dohranu je super prihvatio i sada je pravi gurman. a moja mala princeza ima 2,5 mjeseca i s njom ću uživati isključivo u dojenju najmanje 6 mjeseci, a onda ću i nadalje nastojati pročitati njene signale. iz vlastitog iskustva kažem da žurba ne vodi k uspjehu!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pozdrav svima!
    I ja imam brdo dvojbi i nejasnoca po pitanju dohrane.
    Moja Ljubav ce za tjedan dana navrsiti 5 mjeseci. Pedica nam je rekla da sa 5 mjeseci startamo sa dohranom i to na nacin da joj ujutro (oko 11 sati, to je inace njezin drugi obrok) dam sok od jabuke (i tako par dana), a popodnevni obrok (oko 17 sati) kasicu od jabuke. E sad, citajuci po forumu sam skuzila da ste vi krenule prvo samo sa sokicem, a tek kasnije uvodile kasicu. Jesam li ja to dobro skuzila!?
    Inace, moja Ljubav je veeeelika bebe, rodjena je sa 4100 grama. Sada ima 8800 grama i 70 cm.
    Jede 4 puta dnevno (do prije tjedan dana sam dojila i kombinirala AD ali ovih zadnjih tjedan dana ciku odbija i to opasno). Odlucila sam ju ne forsirati. Smatram da je bolje da je dobila i to sto je do sada nego nista.
    Dakle, da skratim...da li da joj dajem sokice prvo pa onda sa nekih 6 mjeseci probamo sa kasicama?
    Jedino od savjeta koje mi je dala pedica se apsolutno slazem da bebama nikako ne treba davati voce koje kupimo u konzumu i inim supermarketima.
    Em je nekontorliranog podrijekla (nemam pojma od kud dolaze jabuke koje su na policama) em tretirano kojecime. Ja nekako vise vjerujem onome sto je zapakirano u staklenku i na kojoj mi tocno pise od kuda je i da ne sadrzava ove i one tvari (znam da i to moze biti zamka ali mislim si da cu barem donekle znati sto stavljam u usta svome djetetu)!
    Inace, ja sam u njezinoj dobi jela vec i povrce i apsolutno sam zdrava bez ikakvih alergija na hranu (kaze moja mama)!

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja ne mislim prije 6. mjeseca uvoditi dohranu. Vidim da se većina vas s tim slaže. Jedino, nije mi jasno zašto danas pedijatri svih mama koje znam savjetuju početak s 4,5-5 mjeseci?

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj acqua prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino, nije mi jasno zašto danas pedijatri svih mama koje znam savjetuju početak s 4,5-5 mjeseci?
    evo mene moja savjetovala ne prije 4 niti nakon 6 da beba ne izgubi volju za papom ako ju pokazuje
    dati bebici da lize jabukicu,kruškicu,bananu da se privikne na nove okuse

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mene nekako najviše u uhu zaboli kada netko kaže (imam takvih primjera u svojoj bližoj okolini, nisam naišla na forumu, da se razumijemo): Moja kći/sin su jeli slaninu sa 7 mjeseci, špricano voće i povrće... i pogledaj ih, zdravi su, veseli... A dijete joj ima, ne znam, 4 godine. Ma da ima i 44 meni to nije dovoljno. Ja želim da moje dijete bude zdravo i s 84 godine. I sve dok ja mogu utjecati na to što će ona jesti, pazit ću i do najsitnijih detalja pa makar morala sama saditi i sijati ispred zgrade ili ići po svježe voće i povrće kilometrima daleko.
    Mnogi kažu, možeš ti na nju paziti koliko hoćeš, ako ona ima loše gene... pa otkud ja znam kakvi su joj geni, ne piše joj na čelu. Tim više želim paziti jer ne znam hoće li biti sklona alergijama, debljini, gastritisima, visokom tlaku...

Jedino od savjeta koje mi je dala pedica se apsolutno slazem da bebama nikako ne treba davati voce koje kupimo u konzumu i inim supermarketima.
    Em je nekontorliranog podrijekla (nemam pojma od kud dolaze jabuke koje su na policama) em tretirano kojecime. Ja nekako vise vjerujem onome sto je zapakirano u staklenku i na kojoj mi tocno pise od kuda je i da ne sadrzava ove i one tvari (znam da i to moze biti zamka ali mislim si da cu barem donekle znati sto stavljam u usta svome djetetu)!
    E sad, kontam da je onda bolje da joj kuhaš žitarice koje ćeš razrjeđivati s mlijekom, bilo svojim bilo AD. Jesmo li mi jeli, ne znam, breskvu ili mrkvu u ožujku. Nismo. Naše mame su čekale da narastu u bašči prije toga (za to vrijeme su nas hranile slaninom i keksima).
    Što se staklenki tiče, ja nevjerujem vitaminima koji mogu na polici stajati 2 godine (nije da vitamina nema, ali nisu prirodni), a da ne pričam o mesu!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo jucer krenuli s dohranom..isto muku mucim s dilemom: iz flasice ili iz bio uzgoja..mislim, i na flasici pise da je to povrce iz bio uzgoja. Ipak mislim da cu kupovati bio povrce i raditi sama, a onda pricekati jos samo 3 mjeseca kad mamin vrt rodi pa onda necu imati dilema vise

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Mene nekako najviše u uhu zaboli kada netko kaže (imam takvih primjera u svojoj bližoj okolini, nisam naišla na forumu, da se razumijemo): Moja kći/sin su jeli slaninu sa 7 mjeseci, špricano voće i povrće... i pogledaj ih, zdravi su, veseli... A dijete joj ima, ne znam, 4 godine. Ma da ima i 44 meni to nije dovoljno. Ja želim da moje dijete bude zdravo i s 84 godine. I sve dok ja mogu utjecati na to što će ona jesti, pazit ću i do najsitnijih detalja pa makar morala sama saditi i sijati ispred zgrade ili ići po svježe voće i povrće kilometrima daleko.
    Mnogi kažu, možeš ti na nju paziti koliko hoćeš, ako ona ima loše gene... pa otkud ja znam kakvi su joj geni, ne piše joj na čelu. Tim više želim paziti jer ne znam hoće li biti sklona alergijama, debljini, gastritisima, visokom tlaku...
    X

O da, i kad vidim bebu od 4 mjeseca koja jede spinat...nazalost, neki i u mojoj prosirenoj obitelji ne razumiju pa daju bebi od 6 mjeseci spek, zagorske strukle, hrenovke....

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    X

O da, i kad vidim bebu od 4 mjeseca koja jede spinat...nazalost, neki i u mojoj prosirenoj obitelji ne razumiju pa daju bebi od 6 mjeseci spek, zagorske strukle, hrenovke....
    ja sam se šokirala kad sam vidjela bebu od 7mj kojoj daju da jede sarmu, štrukle, ajvar!!!, čokoladne kolače, pudinge i sl.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mene zanima koje ste se vi tablece držale?
    gledala sam ovu rodinu, al mi je čudno da može jagode i sl. s 8mj (mislim da piše s 8mj, nemojte me držat za riječ, ako sam pogriješila)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

od 12. mjeseca
    kupine, borovnice i maline od 10.

neskromno tvrdim kako je naša tablica - najbolja

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i meni se čini u redu rodina tablica, osim tih jagoda i sl.
    treba li još neku preinaku uvesti u tu rodinu ili ste ostalo išle po njoj?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma koje jagode u osmom mjesecu?!
    imam tablicu ispred sebe, ja sam je slagala... u 12.!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    ... mislim da ću i ovaj put krenuti jako lagano ranije da bih sa 6mj dijete bilo spremno za obrok dohrane.
    A što je onda to što se daje prije dohrane?
    do-dohrana?

SVE što se daje, osim majčina mlijeka, je dohrana, bez obzira je li to kap vode, zrno riže, mrvica jabuke ili tikvice.
    Nije dohrana pun tanjur nečega; dohrana je i samo jedan liz nečega što se stavlja u usta.

To što doktori govore "navikavanje na okuse", "učenje žvakanja"... to su sve - floskule.
    Dijete se kroz majčino mlijeko svih 6 mjeseci navikava na okuse, a nema boljega razvoja čeljusti od onoga koji se potiče - dojenjem. Pri dojenju "radi" najveća skupina mišića, ako uspoređujemo sa ostalim načinima prehrane.

Sva djeca nauče žvakati kad - tad, i sigurno im proitom ne pomaže nekoliko žličica miksane/pasirane/cijeđene jabuke.

Ja sam ok s time da mnoge majke počnu ranije od tih navršenih šest mjeseci, ali recimo onda kako smo nestrpljive, kako nam se ne da čekati, kako vjerujemo pedijatru.
    "Navikavanje na okuse" i "učenje žvakanja"... neka ne budu razlozi.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    A što je onda to što se daje prije dohrane?
    do-dohrana?

SVE što se daje, osim majčina mlijeka, je dohrana, bez obzira je li to kap vode, zrno riže, mrvica jabuke ili tikvice.
    Nije dohrana pun tanjur nečega; dohrana je i samo jedan liz nečega što se stavlja u usta.

To što doktori govore "navikavanje na okuse", "učenje žvakanja"... to su sve - floskule.
    Dijete se kroz majčino mlijeko svih 6 mjeseci navikava na okuse, a nema boljega razvoja čeljusti od onoga koji se potiče - dojenjem. Pri dojenju "radi" najveća skupina mišića, ako uspoređujemo sa ostalim načinima prehrane.

Sva djeca nauče žvakati kad - tad, i sigurno im proitom ne pomaže nekoliko žličica miksane/pasirane/cijeđene jabuke.

Ja sam ok s time da mnoge majke počnu ranije od tih navršenih šest mjeseci, ali recimo onda kako smo nestrpljive, kako nam se ne da čekati, kako vjerujemo pedijatru.
    "Navikavanje na okuse" i "učenje žvakanja"... neka ne budu razlozi.
    X

Meni jedino nije jasno zasto zasto je mrkva s 6 mjeseci sad prebacena na 8 mjeseci?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zbog solanina i nitrita

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovo s mrkvicom zanima i mene, vjerujem da postoji dobar razlog. Kao trostruka mama mogu samo reći nemojte žuriti, nema ljepšega nego kad je papica uvjek gotova, friška, topla baš kako treba i provjerenog porijekla. Eto meni je žao što je već došlo vrijeme dohrane i razmišljanja, a što danas da mu dam i jel neće jer mu se ne sviđa, ili nije spreman ili tko zna što.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Aha...jer na kasici od mrkve pise vec od 4 mjeseca...s cim je onda najbolje krenuti?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Aha, ok, isprintala sam si sad Rodinu tablicu..kad kazete kukuruzna krupica, da mu radim isto kao i nama samo bez soli naravno? I jel istina da se u povrce smije stavit kap domaceg maslinovog ulja?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Aha, pronasla sam odgovor, bas sam blesava!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

palentu zakuhaj rjeđe, neka bude malo gušće od smjese za palačinke.
    pa kada prihvati, pogusti.

ja ne bih dodavala masnoću jer u majčinu mlijeku ima dovoljno.
    mislim, možeš, ali nema potrebe.
    jedino kada kreneš s mrkvom i ostalim namirnicama bogatim A vitaminom koji se apsorbira uz pomoć masnoće

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Aha...jer na kasici od mrkve pise vec od 4 mjeseca...s cim je onda najbolje krenuti?
    na kupovnim kašicama, nažalost, piše svašta

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ma koje jagode u osmom mjesecu?!
    imam tablicu ispred sebe, ja sam je slagala... u 12.!
    pomiješalo mi se, ispričavam se, zbunile su me zapravo te maline u 10mj, zašto maline mogu tako rano, mislim šta nisu u istoj skupini s jagodama?

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

zbog solanina i nitrita
    od kad mrkva sadrži solanin?
    on je tipičan za biljke iz porodice pomoćnica (solanaceae) - tu spadaju krpmpir, patliđan, rajčica.., a mrkva spada u štitarke (apiaceae) i ne sadrži solanin.
    ili su otkrili nešto novo?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa Vidi poruku

čemu bespotrebno opterećivati nezreo probavni trakt djeteta. Meni je to vodilja. Da je po rezonu okoline, mali bi već i graha jeo
    Potpisujem.
    Sa najstarijom devojčicom krenula sam prerano, sa, nepuna 4 meseca, kako su to tad ovdašnji pedijatri preporučivali. I, dete se baš namučilo - kako pojede kašicu, tako se iskaki uz grčeve...
    Sa mlađom sam već bila mudrija - mada su preporuke bile iste, krenula sam znatno kasnije.
    Sada, ne mislim pre 6. meseca.

hejena avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Počeli smo sa par žličica ocjeđenog soka od jabuke nešto prije nego je napunio 7 mj.. bio je buco i vidjelo se da po svemu super napreduje pa nisam htjela ranije.. da nije pedijatra možda bi i dulje tako jer mu ništa nije falilo a meni je tako bilo lakše.. sada znam da ću sa drugim barem isto tako ako ne i dulje isključivo dojenje!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Kayyya prvotno napisa Vidi poruku
    od kad mrkva sadrži solanin?
    on je tipičan za biljke iz porodice pomoćnica (solanaceae) - tu spadaju krpmpir, patliđan, rajčica.., a mrkva spada u štitarke (apiaceae) i ne sadrži solanin.
    ili su otkrili nešto novo?
    nisu otkrili ništa novo nego sam ja "zabrijala" da pita za krumpir i mrkvu (jer oboje idu u 8. mjesecu života)
    mrkva, dakle, zbog nitrita, a krumpir zbog solanina.

ispričavam se na pogrešnoj informaciji.
    Kayyyo, puno hvala na komentaru.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Juce dosla moja najbolja prijateljica s petomesecnom bebom s kontrole kod pedice,i kaze-treba da pocnemo s vocem a kad napuni 6 sa mesom,nisam planirala,ali Dr kaze da mora...i,pokolebala se,iako nije planirala,i zna da treba dojiti iskljucivo do 6,i sve zna,ali ....eto...
    I meni je nasa svasta savetovala,ali ja nisam poslusala.
    Zaista sam se strogo drzala tablice a tako mi je i lakse bilo,lepo ljudi poradili na tome,sve lepo pise,sta ja ima tu da izmisljam kad je provereno.
    Ali,sad kad imamo 16 meseci,i kada je nova sezona pred nama,mogu reci da sam srecna sto sad sve moze probati,konacno

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

To se u Bosanskom narodu stručno zove "da se dijete zalizne"

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj KayaR prvotno napisa Vidi poruku
    Juce dosla moja najbolja prijateljica s petomesecnom bebom s kontrole kod pedice,i kaze-treba da pocnemo s vocem a kad napuni 6 sa mesom,nisam planirala,ali Dr kaze da mora...i,pokolebala se,iako nije planirala,i zna da treba dojiti iskljucivo do 6,i sve zna,ali ....eto...
    I meni je nasa svasta savetovala,ali ja nisam poslusala.
    Zaista sam se strogo drzala tablice a tako mi je i lakse bilo,lepo ljudi poradili na tome,sve lepo pise,sta ja ima tu da izmisljam kad je provereno.
    Ali,sad kad imamo 16 meseci,i kada je nova sezona pred nama,mogu reci da sam srecna sto sad sve moze probati,konacno
    Mene nista ne bi pokolebalo..bas nista. Meni su dali na kontroli kod pedijatra s 10 dana flasicu i kutiju za adaptirano i unutra sve letke za narudzbu..samo sam rekla da dojim i planiram dojiti minimalno 6 mjeseci, bez dohrane i icega. Onda mi je s 5 mjeseci medicinska sestra rekla da mu mogu vec dati dohranu (mrkvu je rekla), ja sam rekla-znam da mogu, ali necu Nista prije 6 mjeseci. I eto, krenuli smo prije 3 dana, s 6 mjeseci i 6 dana I drzim se Rodine tablice, iako me ta mrkva malo namucila...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

na kupovnim kašicama, nažalost, piše svašta
    Ziva istina, bila sam danas u ducanu i majko mila sto tamo sve pise na tim kasicama...grozno!

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

evo, 6 mjeseci i krenuli mi pomalo s dohranom... ne znam da li je rano za reći, ali idem malo čitati odbijače dohrane!
    nije da mi se žuri, uostalom tek je probao dvije stvari ali nije oduševljen.
    Kupovne kašice ne dolaze u obzir, to mi je škart.
    Kupila sam posudicu s onim za izvlačenje zraka (da bi očuvala svježinu) pa me zanima vrijedi li to čemu, znate li? Inače sam nevjerni toma za takve stvari ali neka se nađe u slučaju da moramo papati a nismo doma.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u slučaju da morate jesti, a niste doma, ponesi voćku i malu žličicu
    ili malo zobenih pahuljica koje će ti u kafiću zapariti vrelom vodom

dohrana je jednostavna

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

vidiš, to se ne bih sjetila! a doma sam mu probala davati tako sa žličicom.....

trenutno mi izgleda komplicirana, al pomalo ćemo mi

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da, ta dilema izmedju kupovnih kasica i "domacih" kasica je vjecna...tako i trenutno u mojoj glavi..jedino sto u Austriji barem pise na kupovnom povrcu je li bio ili ne..ali ono sto on sad smije jesti-toga sad nema, nije sezona..mislim da cemo kasice i domace, no domace onda kad rodi u vrtu i kad cu znati odakle zaista dolazi...
    Posljednje uređivanje od annie84 : 31.03.2010. at 11:31

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja ću možda malo skrenuti s teme, ali kad ste već svi ovdje (osim toga, u pretražniku nisam našla ništa pametno)... Kada krenuti s heljdom? U knjizi Kašice Hane Ivankov piše da se može krenuti već s 8 mjeseci no negdje sam naišla na informaciju da ne treba krenuti čak prije 5. godine. Prijateljica mi kaže kako je heljda preteška (čak teža od graha) za male bebe. Da skratim priču... Svojoj curici sam dala heljdu i super ju je prihvatila, napucala se samo tako, no već ju je sljedeće jutro iskakila (dala sam joj navečer). Nisam primjetila da ju je nešto posebno napuhnula. Slično je bilo idući puta kada sam joj dala ujutro, a ona ju je pokakila već popodne. Prijateljica me je isplašila pa joj više nisam davala.
    Evo, sad u toj knjizi Kašice čitam kako je uz visoku prehrambenu vrijednost heljda lako probavljiva namirnica, a osim toga su bjelančevine heljde kvalitetnije od bjelančevina drugih žitarica (iako heljda nije žitarica nego priprada zeljastom povrću) jer imaju vrlo visoku biološku vrijednost (iskoristivost). Inače, heljda ne sadrži gluten.
    Dakle, sastavljačice tablica, što imate za reći (budući da nisam naišla na heljdu u tablici?)
    Da, još nešto. Špinat i blitva idu od 12. mjeseca starosti, no nije li blitva lakša (kad kažem lakša, ne mislim na probavljivost nego na... ma skužit ćete na što mislim) od špinata?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

heljda je puna blakana i, kao takva, odlična za crijevnu peristaltiku.
    to je razlog što je pospješila probavu tvoje djevojčice.
    iako nema glutena, ja ne bih krenula s heljdom na samome početku, ali uz uvođenje drugoga obroka, sa cca 8 mjeseci - bih

heljda je toliko zdrava, obiluje proteinima, antioksidansima, vitaminima iz grupe B i vlaknima, ima najveću količinu aminokiseline lizin od svih žitarica, sadrži vitamin D, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

blakana = vlakana

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To da se heljda ne daje prije pete godine je makrobiotička 'mudrost' - heljda se smatra žitaricom jake energije i kao takva nije preporučljiva za malu djecu.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Super onda!
    Da, heljdu sam joj i dala s 8 mjeseci (minus 5 dana

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kako se priprema heljda?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Uh, ja stisnula krivu tipku pa pustila samo dio teksta, a onda me prekinulo dijete
    KayaR, heljda se samo skuha, oko 20 minuta i to je to. E sad, mojoj curi nekada smeta što nije skroz ispasirana (a ne volim joj miksati hranu jer bude puna mjehurića) i što joj mrvice heljde šetaju po ustima, no nekada jede samo tako. Mislim da ću joj samljeti na krupnije u mlincu (nešto kao mlinac za kavu), valjda će joj biti bolje.
    E da, heljdu sam joj i dala s 8 mjeseci, a što se tiče drugog obroka, s njim smo krenuli već sa 7 mjeseci. Naime, cura je dobro prihvatila prvi, a osim toga je između 4. i 6. mjeseca na težini dobila tek 400 grama. Da bismo izbjegli AD koje je rekla pedica i tovljenje keksima i mlijekom što su preporučavali svi ostali, ja sam uvela drugi obrok tako da su oba obroka sa žitaricama. E sad, da mi je ova pamet, možda bih i drugačije.
    Fora je u tome što bi M. posisala samo jednu siku i to bi bilo to, no ja sam ju gnjavila da ju posisa do kraja, a Rodina savjetnica mi je rekla da ju ne gnjavim nego radije dam drugu jer će tako popiti više mlijeka. I bi tako. Počela je dobivati na težini, čak preko 100 grama tjedno.
    Kao što sam rekla, žitarice jede i za doručak (s voćem, jabukom, suhom šljivom ili marelicom) i za večeru (s povrćem ili same budući da nije sezona povrća, a ne dajem joj ništa iz trgovine) jer mi obrok nekako nije cjelovit bez njih. MOžda ćete me i ispljuvati, ali ni ja ne pojedem ujutro samo bananu ili jabuku, nego sa zobenim pahuljicama. No, sad me već polako brine to što stalno ima vjetrove, a kontam da je to od žitarica koje su uglavnom cjelovite. Koliko se sjećam, DAvor je na topicu o alternativnim načinima prehrane (a vjerujem i drugdje) pisao o tome kako djeci ne treba davati integralno jer zbog toga ne mogu dobro apsorbirati hranjive sastojke (ispravite me ako griješim). Čini se da se to događa s M. jer mi je u posljednjih 11 dana dobila tek 40 grama, a opet ju ne gnjavim za drugu siku nego pojede tek jednu (a i to traje, povuče par puta, pa otpuza, pa se vrati pa na klečećki, pa na stojećki... kontam da ju muče vjetrovi). Inače sisa 5 puta dnevno i 2 do 3 puta noću. Osim toga, nekada mi se čini da kroz guzu izađe sadržaj žitarica onakav kakvog je pojela.
    Znam da se ne trebam opterećivati težinom jer je ona zdrava, zadovoljna i vesela beba, ali me ipak brine što je sad opet stala s prirastom. A i ti vjetrovi me više izluđuju. No, sve žitarice koje kupujem su valjda uglavnom cjelovite (žganci, pahuljice prosa, riže i zobi, ječam, raž, heljda).
    Kakva su vaša iskustva s tim?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo, samo da javim da smo se odlucili sami raditi kasice od bio povrca i voca

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

sljedeče nedjelje nas nema doma,točnije idemo u Austriju na Prvu pričest pa molim savjete kako pripremiti obrok maleckoj od sedam mj.voli papati večinom mrkvicu sa dodacima,jabuka ili tikvica,malo riže ili krupice,nedugo smo počeli sa dohranom i još je uvijek na ciki!Hvala unaprijed,ah da jede samo doma pripremljene obroke!one kupovne neće probala sam.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pretpostavljam da ti treba obrok za po putu. Ako je neophodan, ako joj nije dovoljno da samo cica, uzmi kako je gore apricot napisala jednu jabuku, i zobene pahujice, možeš u termosici vruću vodu. Kad ti treba obrok pofuriš pahuljice i dodaš jabuku i neka jede. Ili skuhaj palentu doma, pa joj uzmi, ona može stajati. Mada, mislim da ti dijete od 7 mjeseci može bez brige biti bez dohrane taj put.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •