Stranica 6 od 10 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 497

Tema: Kada ste počeli s dohranom?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja mislim da se ne treba pitati: kako to da netko ima neki zdravstveni problem, a dojen je u djetinjstvu, već bi li njegovi problemi bili još veći da nije?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tako je, tina!
    tko zna kako bi bilo da NISU dojeni.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da se ne treba pitati: kako to da netko ima neki zdravstveni problem, a dojen je u djetinjstvu, već bi li njegovi problemi bili još veći da nije?
    može se to i tako gledati,kako tko uzme....kako god,ipak je bolje dojiti,ako ništa onda zbog povezanosti sa svojim djetetom,to je neprocjenjivo

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

e još uvijek nisam saznala kad onda mogu dati amaranth i o čemu ovisi vrijeme uvođenja istog?
    naime, moja šmizla je od dohrane prihvatila jedino palentu, dajem joj i jabuku (i korabicu amo uveli, ali to baš nikako neće pa više ne pokušavamo) pa mislim da bi joj se i amaranth svidio, vidim da se prije preporučuje proso, al ga trenutno ne mogu nać u eko varijanti, a amaranth sam nabavila eko (nije sad bitna rasprava jel to stvarno eko ili nije, kupljen pod oznakom eko)

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tina, sa 6 mjeseci, dakle od početka dohrane, možeš početi sa amranthom.

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mi ćemo brzo napuniti šest mjeseci, a ja uopće nisam pripremljena za to. Uvijek se unaprijed informiram, o ovome znam najmanje i sad me već hvata panika. Nemam baš ni vremena više toliko za čitanje. Mi smo isključivo na cici i sad me već znoj obliva šta će bit kasnije. Jel imate neki site za preporučiti ili neki dobar članak gdje je sve korektno i dobro napisano što se tiče uvođenja dohrane šestomjesečnoj bebici?

Ne izdajam se, tako da one rižine pahuljice ne mogu... a umjetno mlijeko nema šanse da bih mu davala... od čeg da krenem... sori, vjerojatno sam već 150. po redu s istim pitanjem, ali ne stignem surfati... Molim vas neki provjereni linkić! E da, ne bih mu ni bočicu davala... prije sam za žlicu... ja sam mislila krenuti s izmiksanim voćem mic-po-mic... pa onda malo s povrćem... ali sve eko, domaće, bez pesticida i to... što mislite?

P.S. Usput, ja ovaj dio podforuma SLUČAJNO skužila, uopće nisam znala da o dohrani ima cijeli podforum... još mislim kako majke na podforumu 0-1 ne zanimaju tako važne teme kao štu je prehrana!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ima članaka na Rodinom portalu
    ni mi ne miješamo mlijeko (izdojeno) u dohrani, dajemo čisto to što dajemo taj tjedan, još čak ne miješamo ni dvije namirnice jer nije baš nešto prihvatila dohranu pa smo mislili da je bolje da prvo upozna okuse pojedinačno
    nove stvari uvodimo jako polako jer joj treba i po tjedan i pol da prihvati neki okus pa ne žurimo (mjesec dana-4stvari)
    dajemo naribano na keramički ribež ili kuhane žitarice (na vodi, naravno)
    tebi će već biti bolje jer sad dolazi sezona voća i povrća, nama je bilo katasrtofa jer je ponuda eko proizvoda bila nikakva zimi, naravno baš zato jer je eko

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Aiko evo za početak:
    http://forum.roda.hr/threads/49714-T...ne-i-receptici
    Što se tiče rižinih pahuljica i ostalih žitarica, ne treba ti mlijeko, niti izdajanje, sve ih možeš skuhati na vodi.

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

nove stvari uvodimo jako polako jer joj treba i po tjedan i pol da prihvati neki okus pa ne žurimo (mjesec dana-4stvari)
    dajemo naribano na keramički ribež ili kuhane žitarice (na vodi, naravno) tebi će već biti bolje jer sad dolazi sezona voća i povrća, nama je bilo katasrtofa jer je ponuda eko proizvoda bila nikakva zimi, naravno baš zato jer je eko
    A kako se bebica ponaša? Odbija hranu ili što radi da morate polako? Nama je super bilo i u trudnoći, skoro cijelu trudnoću smo se prejedali raznog voća. Sad će bit super i s početkom dohrane. Radoznali smo kako će to prihvatiti, a s druge strane me znoj obliva hoću li to sve napraviti kako spada. Koliko je samo jednostavno kad dijete staviš na cicu i mirni ste oboje! Taman jednu seriju izazova više-manje uspješno svladamo, evo ti novih. Divota!

Anemona: joj super je tabela, e to sam trebala! pregledno, kratko, jasno... a vjerujem da je i provjereno! hvala! Meni je nekako najprirodnije voće i povrće, meni te rižine pahuljice kao stiropor, ako uopće mislimo na isto... osim ako se baš mora...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Aiko prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je nekako najprirodnije voće i povrće, meni te rižine pahuljice kao stiropor, ako uopće mislimo na isto... osim ako se baš mora...
    Ma ne moraju se koristiti rižine pahuljice. Meni osobno je puno draža žitarica u izvornom obliku, a nekakve žitarice "moraš" s vremenom dati da malo "podebljaš" obrok.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Anemona: joj super je tabela, e to sam trebala! pregledno, kratko, jasno... a vjerujem da je i provjereno!
    pa, s obzirom da sam je ja pisala, kao i cijelo poglavlje dohrane, ne vjerujem da će ti baš "sjesti"

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Čitam knjigu J boban pejić i vidim da ona u tablici od 6. mjeseci ima luk. Kakav luk?

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa, s obzirom da sam je ja pisala, kao i cijelo poglavlje dohrane, ne vjerujem da će ti baš "sjesti"
    A nekako ćemo valjda pregurat' preko te činjenice!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neće biti teško, vidjet ćeš!

Citiraj acqua prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam knjigu J boban pejić i vidim da ona u tablici od 6. mjeseci ima luk. Kakav luk?
    acqua, ako si odlučila ići po toj knjizi, luk (crveni) slobodno skuhaš i daš uz neku žitaricu i/ili povrće.
    npr, skuhaš tikvicu i luk i zagustiš palentom.
    ili rižu s lukom...

luk možeš dodavati u svako jelo, sigurno će samo popraviti okus.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hvala apricot!
    ma što više čitam vidim da svaka knjiga, forum, stranica ima svoju tablicu koja se razlikuje od drugih. npr. u JBP kukuruzna krupica ide tek nakon godinu dana.
    mislim da mi se najbolje pridržavati tvoje tablice i ne komplicirati

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kad smo već kod tablice, u njoj ne vidim kiwi (kao ni bamiju). Kada se on smije dati?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kivi, kao i citruse, sa oko godinu dana

a bamija...eeee, za tu informaciju moraš nakupiti preko 1000 postova; to ti je u Rodi strogo čuvana tajna

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jedno brzinsko pitanje, ako veći dio povrća i voća je isključivo iz vlastitog povrtnjaka/voćnjaka znači li to da se smije djetetu ponuditi i nešto ranije nego u tablici. Ona(6 mj.DANAS) za sada je od povrća jela samo tikvicu s par žlica rižinih pahuljica i stvarno voli jesti na žlicu (ima i svoju za igru )
    Dakle, da skratim...u vrtu ćemo ubrzo imati korabicu, za mjesec dana i mrkvu, špinat, grašak itd. da probam ili ne? (bit će stara 7-8 mj.)

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sa 7-8 mjeseci ja bih joj dala i mrkvu i špinat, grašak možda ne (mene jako napuhuje, pa..), pogotovo ako je iz tvog vrta, ne vidim razlog ni beneficije toga da dijete bude 2-3 mjeseca samo na tikvici i riži.
    A netko opet ne bi dao...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja bih dala da imam iz svojega vrta

od samoga kalendara dohrane, još je važnije ne žuriti, nego jednu namirnicu davati više dana

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a može li biti loše ako namirnice uvodimo stvarno polako, npr. oko 10 dana joj treba da prihvati neki okus, znači u mjesec dana smo probali 3 okusa (odbijala je pa smo tjedan dana pauzirali pa je nakon pauze bolje prihvatila), je li to premalo?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a može li biti loše ako namirnice uvodimo stvarno polako, npr. oko 10 dana joj treba da prihvati neki okus, znači u mjesec dana smo probali 3 okusa (odbijala je pa smo tjedan dana pauzirali pa je nakon pauze bolje prihvatila), je li to premalo?
    Ja mislim da ne može biti premalo, samo ne kužim što znači "prihvatiti okus"? Možda se bebi ne sviđa neki okus.
    Ja bih ponudila nešto npr. tikvicu 1. dan - licne, kuša, pljune, 2. dan - licne kuša pljune, isto tako 3. i 4. i onda zaključim da mu ne odgovara okus, računam da smo namirnicu probali i da s njom nastavljamo za cca mjesec dana, ako ide dobro, ako ne, nikome ništa.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

A kako se bebica ponaša? Odbija hranu ili što radi da morate polako?
    hm, što radi? u početku je bilo ovako:proba mrvicu, namršti se i više nema šanse da otvori usta
    mi ju nikada nismo silili, samo joj nudimo, tj. približimo žlicu ustima pa kako i koliko ona hoće
    onda je par dana jela par žličica jer joj je žlica bila super igračka, a onda je skužila da može uzet sa žlice (znači igra traje), a ne mora pojest već pljunut van, onda smo joj dali odmora tjedan dana i sad malo pljuckamo, malo popapamo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa to je odličan "ritam": pola jedem, pola Šarcu dajem
    nakon 5 dana, promijeni
    možda joj se mrkva stvarno ne sviđa
    pa daj pet dana tikvicu
    ili palentu
    pa onda ono što prihvati, pomiješaj sa "mrskom"mrkvom
    pa jabuku
    pa onda mrkvu uz jabuku...
    i tako...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

pa to je odličan "ritam": pola jedem, pola Šarcu dajem
    ali tako papamo ovo što nam se sviđa, korabica je bila mrska i na to nije ni otvarala usta
    Posljednje uređivanje od tina55 : 11.05.2010. at 13:09

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa i ne mora
    ima još puno toga za isprobati, a sada je vrijeme kada ćeš imati široku lepezu voća i povrća
    nešto će joj se sigurno dopasti

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

korabica je bila mrska i na to nije ni otvarala usta
    Tina, skroz mogu razumjeti tvoju curicu, i meni je korabica mrska pa niti ja ne bi za nju otvarala usta

Nama dohrana (ili bolje rečeno "dohrana") ide stvarno polako. Mladunčica ponekad nešto proba, najčešće ne. Ima perioda kad redovito svaki dan nudimo, pa onda par dana ne ... ali ne zamaramo se. Ima 7,5 mjeseci i 9 kila žive vage , sve to od cickanja, prihvatit će kad bude spremna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nemojte mi protiv korabice!
    mi je (svi) jedemo kao jabuku

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Pa i meni je fina presna,kuvana mi je malo bljuc

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Posljednje uređivanje od Lady Grey : 11.05.2010. at 16:12

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je dohrana super! Dijete još nije počelo ništa jesti ali mi zato zadnjih 3 mjeseca isprobavamo nove okuse: proso, ječam, amarant sad ćemo korabicu, pa slatki krumpir
    Nisam ni bila svjesna koliko toga propuštam

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moja ela voli korabu sa žgancima.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj acqua prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je dohrana super! Dijete još nije počelo ništa jesti ali mi zato zadnjih 3 mjeseca isprobavamo nove okuse: proso, ječam, amarant sad ćemo korabicu, pa slatki krumpir
    Nisam ni bila svjesna koliko toga propuštam

tako i mi slistimo što njoj ostane, kak da skuhamo 2-3 žličice?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ma ni ja se uopće ne brinem, prihvatit će kad ona bude htjela i što bude htjela
    nudim joj 7 dana istu stvar jer sam primjetila da joj treba 2-3 dana da nešto prihvati
    super što će sad sezona jer mi još i eko namirnice potražujemo pa je ponuda dosad bila još siromašnija
    žitarice joj se u pravilu brzo dopadnu, ali svejedno ne možemo joj nuditi samo žitarice
    sad će se valjda pojavit tikvice u eko izdanju pa probati

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja sam svom djetetu dopustila u zadnjih tjedan dana da uzme u ruke i jabuke i tikvice i kupusa, a dohvatio se još koječega, što mu se našlo na putu... ALI ništa nije stavio u usta. Pa sam ja fino zaključila da, ako, usprkos rastućim zubima, hranu ne stavlja u usta, za dohranu jednostavno još nije spreman. Stoga mi, sa šest mjeseci i osam dana, nastavljamo s isključivim dojenjem... do daljnjega. ;D

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

a bamija...eeee, za tu informaciju moraš nakupiti preko 1000 postova; to ti je u Rodi strogo čuvana tajna

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sandra14 prvotno napisa Vidi poruku
    u vrtu ćemo ubrzo imati korabicu,
    Sad ću ja, a zar korabica ne dozrijeva u jesen? Ili je to koraba? Što je korabica?

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne, to je u rangu zelenih keljastih biljaka (kelj, brokula, karfiol) i raste iznad zemlje, a ne u zemlji. Tako da je sezona kelja, brokule, karfiola, korabice od kraja 5mjeseca do 9-10 mjeseca, ovisno u kakvim razmacima je posađena.

***i moja komad jabuke siše i davi desnima, ali moram ju paziti dok to radi, ali zabavlja ju bar 15 minuta to lizanje i grickanje...
    Posljednje uređivanje od sandra14 : 13.05.2010. at 23:52 Razlog: dodala tekst

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ću ja, a zar korabica ne dozrijeva u jesen? Ili je to koraba? Što je korabica?
    Koraba i korabica je isto.
    Vani na vrtu u kontinentalnom dijelu Hr dozrijevaju kasnije (za cca mjesec dva), pretpostavljam da u Dalmaciji ili u plastenicima več ima mladih.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što bi to bila koraba u Dalmaciji... ima li neki drugi naziv?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
    A što bi to bila koraba u Dalmaciji... ima li neki drugi naziv?
    Možda ima, ja nisam nikad čula. Čak što više, bila sam sigurna da je koraba svigdje koraba.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kod nas se zove keleraba

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sandra14 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, to je u rangu zelenih keljastih biljaka (kelj, brokula, karfiol) i raste iznad zemlje, a ne u zemlji. Tako da je sezona kelja, brokule, karfiola, korabice od kraja 5mjeseca do 9-10 mjeseca, ovisno u kakvim razmacima je posađena.
    Pa to je super!
    O korabici nisam ni razmišljala.
    Kelja i kupusa ću valjda imati u bašči, a ovo drugo nabaviti nešpricano.
    Od iduće godine sadim i korabicu, brokulu, batat... Uh, gdje će mi biti kraj!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a bundeve? dali to spada pod buče od 6mj? moja mama ih je posadila, nabavili smo sjemenje raznih vrsta, a kako smo veliki ljubitelji pečenih bundeva jer su prefineeee, veselim se kako ću mrvici dati kuhane kad naraste da i ona proba taj super okus

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, može od početka dohrane

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Sve o dohrani s receptima, odnosno kuharicama za bebe sam pronašla na ovom portalu za bebe;

http://www.pjesmicezabebe.com/

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Imam pitanje vezano za naslov teme. Malo sam zbunjena oko kriterija spremnosti za dohranu.
    Preporuča se početi oko 6. mjeseca, a istodobno je kriterij da dijete može sjediti (gledam u Rodinu knjižicu o dojenju, poglavlje o dohrani). Kako sjediti? Samostalno se posjesti ili? Koje dijete to može sa 6 mjeseci?
    Kako da provjerim da li je spreman na žvakanje?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kljucic, pokušaj mu nešto dati žličicom.
    ako je jezikom gura van, nije spreman.

što se sjedenja (a i ostalih uvjeta) tiče...
    neka djeca će "zdovoljiti" sve, neka samo dva. ali, na roditeljima je da procijene.

to su neke preporuke, ali naravno da, recimo, ima djece koja samostalno sjede tek sa deset mjeseci, pa onda nećemo toliko čekati.
    mi smo nabrojali što se sve može i treba gledati...

(pričekaj još malo, imate još skoro mjesec dana do polurođendana)

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

apricot hvala! Isprobala sam sve uvjete jer mu se stolica naglo promijenila i prorijedila (kaka svaka 2 dana, prije je i po nekoliko puta dnevno) i češće je tražio dojiti. No, definitivno nije spreman (po nijednom uvjetu) tako da čekamo polurođendan
    Ma sestrična mi je stavila bubu u uho kad mi je posudila knjigu od Jadranke Boban Pejić. Tamo su pobrojani potpuno drugačiji uvjeti. Što mislite o njima?

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja nemam te uvjete nigdje, pliz, može neki linkić ili dokument? ili ako nije bed da tu nabrojiš... hvala.

Stranica 6 od 10 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •