ja mislim da se ne treba pitati: kako to da netko ima neki zdravstveni problem, a dojen je u djetinjstvu, već bi li njegovi problemi bili još veći da nije?
ja mislim da se ne treba pitati: kako to da netko ima neki zdravstveni problem, a dojen je u djetinjstvu, već bi li njegovi problemi bili još veći da nije?
tako je, tina!
tko zna kako bi bilo da NISU dojeni.
e još uvijek nisam saznala kad onda mogu dati amaranth i o čemu ovisi vrijeme uvođenja istog?
naime, moja šmizla je od dohrane prihvatila jedino palentu, dajem joj i jabuku (i korabicu amo uveli, ali to baš nikako neće pa više ne pokušavamo) pa mislim da bi joj se i amaranth svidio, vidim da se prije preporučuje proso, al ga trenutno ne mogu nać u eko varijanti, a amaranth sam nabavila eko (nije sad bitna rasprava jel to stvarno eko ili nije, kupljen pod oznakom eko)
Tina, sa 6 mjeseci, dakle od početka dohrane, možeš početi sa amranthom.
Mi ćemo brzo napuniti šest mjeseci, a ja uopće nisam pripremljena za to. Uvijek se unaprijed informiram, o ovome znam najmanje i sad me već hvata panika. Nemam baš ni vremena više toliko za čitanje. Mi smo isključivo na cici i sad me već znoj obliva šta će bit kasnije. Jel imate neki site za preporučiti ili neki dobar članak gdje je sve korektno i dobro napisano što se tiče uvođenja dohrane šestomjesečnoj bebici?
Ne izdajam se, tako da one rižine pahuljice ne mogu... a umjetno mlijeko nema šanse da bih mu davala... od čeg da krenem... sori, vjerojatno sam već 150. po redu s istim pitanjem, ali ne stignem surfati...Molim vas neki provjereni linkić! E da, ne bih mu ni bočicu davala... prije sam za žlicu... ja sam mislila krenuti s izmiksanim voćem mic-po-mic... pa onda malo s povrćem... ali sve eko, domaće, bez pesticida i to... što mislite?
P.S. Usput, ja ovaj dio podforuma SLUČAJNO skužila, uopće nisam znala da o dohrani ima cijeli podforum... još mislim kako majke na podforumu 0-1 ne zanimaju tako važne teme kao štu je prehrana!![]()
ima članaka na Rodinom portalu
ni mi ne miješamo mlijeko (izdojeno) u dohrani, dajemo čisto to što dajemo taj tjedan, još čak ne miješamo ni dvije namirnice jer nije baš nešto prihvatila dohranu pa smo mislili da je bolje da prvo upozna okuse pojedinačno
nove stvari uvodimo jako polako jer joj treba i po tjedan i pol da prihvati neki okus pa ne žurimo (mjesec dana-4stvari)
dajemo naribano na keramički ribež ili kuhane žitarice (na vodi, naravno)
tebi će već biti bolje jer sad dolazi sezona voća i povrća, nama je bilo katasrtofa jer je ponuda eko proizvoda bila nikakva zimi, naravno baš zato jer je eko
Aiko evo za početak:
http://forum.roda.hr/threads/49714-T...ne-i-receptici
Što se tiče rižinih pahuljica i ostalih žitarica, ne treba ti mlijeko, niti izdajanje, sve ih možeš skuhati na vodi.
A kako se bebica ponaša? Odbija hranu ili što radi da morate polako? Nama je super bilo i u trudnoći, skoro cijelu trudnoću smo se prejedali raznog voća. Sad će bit super i s početkom dohrane. Radoznali smo kako će to prihvatiti, a s druge strane me znoj obliva hoću li to sve napraviti kako spada. Koliko je samo jednostavno kad dijete staviš na cicu i mirni ste oboje!Taman jednu seriju izazova više-manje uspješno svladamo, evo ti novih. Divota!
Anemona: joj super je tabela, e to sam trebala!pregledno, kratko, jasno... a vjerujem da je i provjereno! hvala! Meni je nekako najprirodnije voće i povrće, meni te rižine pahuljice kao stiropor, ako uopće mislimo na isto... osim ako se baš mora...
Čitam knjigu J boban pejić i vidim da ona u tablici od 6. mjeseci ima luk. Kakav luk?
hvala apricot!
ma što više čitam vidim da svaka knjiga, forum, stranica ima svoju tablicu koja se razlikuje od drugih. npr. u JBP kukuruzna krupica ide tek nakon godinu dana.
mislim da mi se najbolje pridržavati tvoje tablice i ne komplicirati![]()
Kad smo već kod tablice, u njoj ne vidim kiwi (kao ni bamiju). Kada se on smije dati?
kivi, kao i citruse, sa oko godinu dana
a bamija...eeee, za tu informaciju moraš nakupiti preko 1000 postova; to ti je u Rodi strogo čuvana tajna
Jedno brzinsko pitanje, ako veći dio povrća i voća je isključivo iz vlastitog povrtnjaka/voćnjaka znači li to da se smije djetetu ponuditi i nešto ranije nego u tablici. Ona(6 mj.DANAS) za sada je od povrća jela samo tikvicu s par žlica rižinih pahuljica i stvarno voli jesti na žlicu (ima i svoju za igru)
Dakle, da skratim...u vrtu ćemo ubrzo imati korabicu, za mjesec dana i mrkvu, špinat, grašak itd. da probam ili ne? (bit će stara 7-8 mj.)
Sa 7-8 mjeseci ja bih joj dala i mrkvu i špinat, grašak možda ne (mene jako napuhuje, pa..), pogotovo ako je iz tvog vrta, ne vidim razlog ni beneficije toga da dijete bude 2-3 mjeseca samo na tikvici i riži.
A netko opet ne bi dao...
i ja bih dala da imam iz svojega vrta
od samoga kalendara dohrane, još je važnije ne žuriti, nego jednu namirnicu davati više dana
a može li biti loše ako namirnice uvodimo stvarno polako, npr. oko 10 dana joj treba da prihvati neki okus, znači u mjesec dana smo probali 3 okusa (odbijala je pa smo tjedan dana pauzirali pa je nakon pauze bolje prihvatila), je li to premalo?
Ja mislim da ne može biti premalo, samo ne kužim što znači "prihvatiti okus"? Možda se bebi ne sviđa neki okus.
Ja bih ponudila nešto npr. tikvicu 1. dan - licne, kuša, pljune, 2. dan - licne kuša pljune, isto tako 3. i 4. i onda zaključim da mu ne odgovara okus, računam da smo namirnicu probali i da s njom nastavljamo za cca mjesec dana, ako ide dobro, ako ne, nikome ništa.
hm, što radi? u početku je bilo ovako:proba mrvicu, namršti se i više nema šanse da otvori usta
mi ju nikada nismo silili, samo joj nudimo, tj. približimo žlicu ustima pa kako i koliko ona hoće
onda je par dana jela par žličica jer joj je žlica bila super igračka, a onda je skužila da može uzet sa žlice (znači igra traje), a ne mora pojest već pljunut van, onda smo joj dali odmora tjedan dana i sad malo pljuckamo, malo popapamo
pa to je odličan "ritam": pola jedem, pola Šarcu dajem
nakon 5 dana, promijeni
možda joj se mrkva stvarno ne sviđa
pa daj pet dana tikvicu
ili palentu
pa onda ono što prihvati, pomiješaj sa "mrskom"mrkvom
pa jabuku
pa onda mrkvu uz jabuku...
i tako...
pa i ne mora
ima još puno toga za isprobati, a sada je vrijeme kada ćeš imati široku lepezu voća i povrća
nešto će joj se sigurno dopasti
Tina, skroz mogu razumjeti tvoju curicu, i meni je korabica mrska pa niti ja ne bi za nju otvarala usta
Nama dohrana (ili bolje rečeno "dohrana") ide stvarno polako. Mladunčica ponekad nešto proba, najčešće ne. Ima perioda kad redovito svaki dan nudimo, pa onda par dana ne ... ali ne zamaramo se. Ima 7,5 mjeseci i 9 kila žive vage, sve to od cickanja, prihvatit će kad bude spremna.
nemojte mi protiv korabice!
mi je (svi) jedemo kao jabuku
Pa i meni je fina presna,kuvana mi je malo bljuc![]()
Posljednje uređivanje od Lady Grey : 11.05.2010. at 16:12
Meni je dohrana super! Dijete još nije počelo ništa jesti ali mi zato zadnjih 3 mjeseca isprobavamo nove okuse: proso, ječam, amarant sad ćemo korabicu, pa slatki krumpir
Nisam ni bila svjesna koliko toga propuštam![]()
ma ni ja se uopće ne brinem, prihvatit će kad ona bude htjela i što bude htjela
nudim joj 7 dana istu stvar jer sam primjetila da joj treba 2-3 dana da nešto prihvati
super što će sad sezona jer mi još i eko namirnice potražujemo pa je ponuda dosad bila još siromašnija
žitarice joj se u pravilu brzo dopadnu, ali svejedno ne možemo joj nuditi samo žitarice
sad će se valjda pojavit tikvice u eko izdanju pa probati
Ja sam svom djetetu dopustila u zadnjih tjedan dana da uzme u ruke i jabuke i tikvice i kupusa, a dohvatio se još koječega, što mu se našlo na putu... ALI ništa nije stavio u usta. Pa sam ja fino zaključila da, ako, usprkos rastućim zubima, hranu ne stavlja u usta, za dohranu jednostavno još nije spreman. Stoga mi, sa šest mjeseci i osam dana, nastavljamo s isključivim dojenjem... do daljnjega. ;D
Ne, to je u rangu zelenih keljastih biljaka (kelj, brokula, karfiol) i raste iznad zemlje, a ne u zemlji. Tako da je sezona kelja, brokule, karfiola, korabice od kraja 5mjeseca do 9-10 mjeseca, ovisno u kakvim razmacima je posađena.
***i moja komad jabuke siše i davi desnima, ali moram ju paziti dok to radi, ali zabavlja ju bar 15 minuta to lizanje i grickanje...
Posljednje uređivanje od sandra14 : 13.05.2010. at 23:52 Razlog: dodala tekst
A što bi to bila koraba u Dalmaciji... ima li neki drugi naziv?
a bundeve? dali to spada pod buče od 6mj? moja mama ih je posadila, nabavili smo sjemenje raznih vrsta, a kako smo veliki ljubitelji pečenih bundeva jer su prefineeee, veselim se kako ću mrvici dati kuhane kad naraste da i ona proba taj super okus
da, može od početka dohrane
Sve o dohrani s receptima, odnosno kuharicama za bebe sam pronašla na ovom portalu za bebe;
http://www.pjesmicezabebe.com/
Imam pitanje vezano za naslov teme. Malo sam zbunjena oko kriterija spremnosti za dohranu.
Preporuča se početi oko 6. mjeseca, a istodobno je kriterij da dijete može sjediti (gledam u Rodinu knjižicu o dojenju, poglavlje o dohrani). Kako sjediti? Samostalno se posjesti ili? Koje dijete to može sa 6 mjeseci?
Kako da provjerim da li je spreman na žvakanje?
kljucic, pokušaj mu nešto dati žličicom.
ako je jezikom gura van, nije spreman.
što se sjedenja (a i ostalih uvjeta) tiče...
neka djeca će "zdovoljiti" sve, neka samo dva. ali, na roditeljima je da procijene.
to su neke preporuke, ali naravno da, recimo, ima djece koja samostalno sjede tek sa deset mjeseci, pa onda nećemo toliko čekati.
mi smo nabrojali što se sve može i treba gledati...
(pričekaj još malo, imate još skoro mjesec dana do polurođendana)
apricot hvala! Isprobala sam sve uvjete jer mu se stolica naglo promijenila i prorijedila (kaka svaka 2 dana, prije je i po nekoliko puta dnevno) i češće je tražio dojiti. No, definitivno nije spreman (po nijednom uvjetu) tako da čekamo polurođendan
Ma sestrična mi je stavila bubu u uho kad mi je posudila knjigu od Jadranke Boban Pejić. Tamo su pobrojani potpuno drugačiji uvjeti. Što mislite o njima?
ja nemam te uvjete nigdje, pliz, može neki linkić ili dokument? ili ako nije bed da tu nabrojiš... hvala.